Postuar mė parė nga
Matrix
Atehere, vella Liveintwoplaces, une te pyeta se cfare nenkupton me "heretik", sepse kjo fjale mund te kete shume kuptime, por me sa duket ti nuk e ke pare kete.
Heretik, sipas meje eshte ai qe perhap mesime te rreme. Jo ai qe thjesht mund te kete marre mesime te rreme nga dikush tjeter dhe ato mund te kene zend vend brenda tij, por ai qe perhap me dashje mesime te rreme, ne menyre qe te beje prozelite.
Duke e pare nga kjo pikepamje, protestantet dhe ungjilloret, jane me shume te genjyer se sa heretike.
Per mua, protestantet jane viktimat e Katolicizmit Papist.
Papizmi, ne thelb, eshte mohimi i rolit te Kishes dhe grumbullimi i gjithe vetive te Trupit tek nje person i vetem. Ne Katolicizem ky eshte Papa, ne protestantizem eshte cdo besimtar.
Une kam njohur lloje te ndryshme protestantesh (apo ungjilloresh) dhe nuk mund t'i fut te gjithe ne nje thes.
Para 4-5 vjetesh rashe ne kontakt me disa protestante qe u treguan shume miqesore me mua. Ne fillim studionim Biblen bashke, arritem dhe t'i rrefenim mekatet njeri-tjetrit. Ata tregoheshin te interesuar per K.O., sidomos per menyren se si K.O. e bente pagezimin. Une ju flisja, duke besuar tek sinqeriteti i tyre. Por, gradualisht ata filluan te marrin rolin e "profesorit" dhe me kerkuan qe te pagezohesha (tek kisha e tyre). Une ju pergjigja se jam pagezuar njehere. Por, ata filluan te "faktojne" se KO nuk e ben pagezimin ne menyre biblike. Per kete, ata shfrytezuan informacionin qe ju kisha dhene une.
Ata me thoshin: "KO pagezon femijet, ndaj pagezimi qe ajo ben, nuk eshte biblik".
Une ju pergjigjesha se une jam pagezuar ne nje moshe te rritur, keshtu qe mua s'me kap ai nen.
Kur e pane se nuk ju eci, filluan te pyesin se a isha penduar per mekatet e mia para se te pagezohesha?
Une u thashe se me detaje nuk e mbaj mend, por di qe jam penduar.
Ata filluan te me numeronin mekatet qe u kisha rrefyer dhe te pyesnin: "Po per kete mekat je penduar, po per kete tjetrin...?"
Une u thashe se keto mekate i kam bere pas pagezimit, ndaj nuk kisha sesi te pendohem.
Kur e pane se as kjo nuk u eci, thane se: "Ti na ke thene se KO te pagezon tre here, gje qe eshte jo biblike"
Une u thashe se nuk kam thene se te pagezon tre here, por se te zhyt tre here, ne emer te Atit, Birit dhe Shpirtit te Shenjte.
-"Por dhe kjo eshte jobiblike" u pergjigjen, sepse zhytja duhet te behet vetem nje here.
Une perfundimisht u thashe se une jam pagezuar njehere dhe nuk pagezohem serisht. Po te doni me pranoni ne shoqerine tuaj, po te doni jo.
Qe atehere, filluan gradualisht te me shmangen dhe te takoheshim gjithnje e me rralle, sepse une nuk e shtova me nje numrin e te pagezuarve ne kishen e tyre, dhe per ta statistikat ishin me te rendesishme se shoqeria me nje te krishtere, qe mund te mos bente pjese ne kishen e tyre.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Keto kontakte me lane nje shije shume te hidhur per protestantizmin dhe ne zemren time lindi urrejtja per ta. Gabimi im atehere ishte se i futa te gjithe protestantet ne nje thes. Nuk dua ta bej serisht kete gabim, duke i konsideruar te gjithe heretike dhe mashtrues.
Bashkohem me mendimin e Seminaristit se Protestantizmi eshte Herezi, por mendoj se per protestantet (mbartesit e protestantizmit) nuk duhet folur ne pergjithesi por duhet pare cdokush si nje rast i vecante.
Krijoni Kontakt