Close
Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 29
    bubbly
    Anëtarësuar
    05-05-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    13,657
    Pak a shume Qazimi e tha te posti me lart ,, ka te beje shume edukata familjare .

Nese nje femije rritet dhe nuk e kupton tamam kuptimin e fjales " me fal " atehere e ka shume problem te ule koken dhe kerkoje falje .

Personalisht tipat qe kembengulin si derri dhe e dine qe e kane gabim dhe nuk kerkojne falje jane baraz me injorant , sepse asnjehere nuk mesojne rrugen / pergjigjen e drejte .

Po nuk gabove nuk meson , dhe nuk eshte aspak turp te kerkosh falje .
    Music to my heart that's what you are, a song that goes on and on.....

. Maska e nausika
    Anëtarësuar
    26-03-2005
    Vendndodhja
    .
    Postime
    774
    Citim Postuar më parë nga Qazim RUDI
    Larsus,

Ne shoqeri moderne dhe te civilizuara eshte ashtu sic thoni ju, por kini parasysh gjithmone prejardhjen tone.
    Ti pjeku sa te duash, por nese jeton ne nje mjedis te eger ajo kerkesa jote per falje do te quhet dobesi.
    Besoj se e ke provuar ndonjehere!
    Une kam pare me sytet e mi shqiptare qe kurre nuk dinin te kerkonin falje atje dhe ketu ne perendim e perdorin "pardon" perdite!
    Pse?
    Sepse sipas vendit behet kuvendi.Ketu falja shihet si force e jo si dobesi.
    Mos t'i ngaterrojme koordinatat gjeografike dhe kulturore!

P.S. te thuash pardon, nuk do te thote qe kerkon te falur...
    When in Doubt, Act Stupid!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    03-10-2003
    Vendndodhja
    Big Apple
    Postime
    1,256
    Citim Postuar më parë nga ardi_truss
    duhet te futesh me thelle ne fjalet e mija o larsusi.me te pasur dua te them familjet intelektuale qe kane 5 lek shkolle edhe edukate.ok zoti psikolog?
    epo ti i renke nga Kina pra s'e dija une qe familjet intelektuale me 5 leka e me ca shkolle kalisfikohen si "te pasur" ..apo e kishe fjalen per "pasuri shpirterore"

Qazo, une s'po dua ti ndaj faktoret qe e bjene njeriun njeri apo ari..jane te gjitha nga pak..

aman, per mendinim tim, kjo mbetet aftesi personale e maturimit te njeriut qe e aplikon gjepolitikisht si te doje.. dhe qe tregon per njeriun/personin e maturimin e tij Personal e ato pjeset shoqerore/familjare/kulturore/financiare (qe mos i mbetet qejfi Ardit te keqen) aty jane, po eshte personi qe i ve ne funksion te vet

tani me falni pak mua, se me ka vajt mendja per neje gje te embel.. ja diskutim te mbare
    Ndryshuar për herë të fundit nga Larsus : 06-07-2005 më 15:02
    TBD

Djali i fisit ASRA Maska e ardi_truss
    Anëtarësuar
    15-06-2005
    Vendndodhja
    te rrapi ne Mashkullore
    Postime
    133
    thanks mo n.yorku.te te bejme hatrin!(si bie nga kina se sme pelqejne kinezet )
    Qente le te lehin, karavani shkon perpara..!

Nuk i kam lexuar postet e mesiperme te gjitha, por ja te jap nje mendim te shkurter ne lidhje me kete teme.

Si thoni ju, pse njerezit e kane shume te veshtire qe te pranojne gabimet e tyre?
    Eshte e veshtire sepse ne shumicen e rasteve edhe pala tjeter po mundohet te te imponoje ate qe mendon vete, pa u munduar te futet fare ne arsyet e tua.
    Dhe rezistenca provokon rezistence, dashur padashur. Pastaj kur kjo rezistence ndodh ne njerez qe i konsideron dhe te afert, atehere ajo ushqehet dhe nga mospranimi i faktit qe edhe ky/kjo qe e konsideroje se te kuptonte s'qenka fare ndryshe nga te tjeret?! Nje labirinth i vertete ndjenjash nga me te ndryshmet. Kaq per tani.

Citim Postuar më parë nga nausika
    P.S. te thuash pardon, nuk do te thote qe kerkon te falur...
    Po e vertete vecse une e mora sa per shembull.
    1.Je regrette
    2.Désolé
    3.Mes excuses
    4.C'est dommage

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    03-10-2003
    Vendndodhja
    Big Apple
    Postime
    1,256
    Citim Postuar më parë nga Qazim RUDI
    Po e vertete vecse une e mora sa per shembull.
    1.Je regrette
    2.Désolé
    3.Mes excuses
    4.C'est dommage
    nuk besoj se nausika e kishte tek si te thuash "me fal" ..

e "thena" me te "beren" jane ndryshe, dhe larg ..te thuash me fal ,eshte vetem gjysma e punes, gjysma tjeter eshte te veprosh
    TBD

Citim Postuar më parë nga Larsus
    nuk besoj se nausika e kishte tek si te thuash "me fal" ..

e "thena" me te "beren" jane ndryshe, dhe larg ..te thuash me fal ,eshte vetem gjysma e punes, gjysma tjeter eshte te veprosh
    Po e vertete Larsus,

Por ama hapi i pare eshte te guxosh te thuash "me fal".
    Hapi i dyte do te ishte pendimi, por ketu per mendimin tim fillon veshtiresia.
    Ka njerez qe thone "me fal" mirepo me pas ata perserisin te njejtin gabim dhe sipas meje nuk ka me kuptim te thuhet "me fal".
    Ky person nuk futet ne gjinine njerezore!
    Ndoshta e kam gabim!
    Ndryshuar për herë të fundit nga DYDRINAS : 06-07-2005 më 15:42

Moderatore
    Anëtarësuar
    09-06-2002
    Postime
    1,812
    Ata qe nuk pranojne gabimet jane njerez te vegjel dhe te pakulturuar ose kapricioze. Te gabosh eshte gjeja me normale qe mund te te ndodhe. Te pranosh gabimet eshte akoma edhe me normale sepse kur dikush te ve ne dukje nje te mete, nese e vlereson, ke investuar per veten. Nuk eshte aspak ulje te te bejne verejtje. Une bej verejtje hapur, po keshtu i mirepres ato!
    Kenga me e larte qe mund te degjoje njeriu eshte belbezimi i shpirtit njere

SPHINX
    Anëtarësuar
    17-04-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    835

To err is human, to forgive is divine

D.m.th
    te gabosh eshte njerezore, ndersa te falesh eshte hyjnore

Tani te kalojme ne aktualitete se tema nuk kerkonte thonjza dhe shprehje nga libra filozofie/psikologjie.

Une mendoj se shqiptaret dhe ne vecaneri burrat nuk kerkojne asnjehere falje dhe kjo eshte per faktin se te kerkosh falje eshte shenje dobesie ne kulturen shqiptare. Une mendoj se edukimi ka te beje me faktin e kerkeses se faljes. Por po te doni hapni nje sondazh dhe do shikoni qe shumica jane sic tha dikush me pare "kokeshkemba" dhe nuk kerkojne falje edhe kur e kane gabim.

Ndersa persa i perket kultures perendimore ketu ne Amerike sic e di shumica ka dy shprehje por nga te dyja vetem njera ka kuptimin me fal ajo eshte "forgive" kurse shprehja tjeter qe shume veta e interpretojne si me fal "i am sorry" nuk ka te njejtin funksion. Une mendoj se shqiptaret qe kane ardhur ketu te vegjel e kane futur kete shprehje ne fjalor dhe njelloj si shumica e amerikaneve kur e shikojne qe gjerat nuk shkojne mire ose acarohen thone "I am sorry" qe ne te vertete eshte forme e genjeshtert per te thene me fal. E thena me fal me "I am sorry" eshte nje fare forme vari bidonat e mbyllim kete muabet tani se u be i bezdisur.

Ky eshte mendimi im.

Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Pak e vështirë
    Nga bujarprishtina në forumin Lojra dhe rebuse
    Përgjigje: 63
    Postimi i Fundit: 16-09-2008, 17:24
  2. Albert Brojka: “Në PD ende nuk ka demokraci dhe tolerancë”
    Nga Humdinger në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 16-12-2006, 06:50
  3. Pse është e vështirë të thuash "Më Fal"?
    Nga _Mina_ në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 37
    Postimi i Fundit: 22-11-2006, 19:53
  4. Fjalet e shpirtit tim,ne nje dite te veshtire!!!!!!!!!!!
    Nga matilda në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 23-07-2002, 15:00

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •