Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 13
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    230

Ati, Biri dhe Fryma e Shenjte

Ne kete teme do t'ju ftoja te diskutonim per besimin e krishtere ne nje Zot te vetem si Ati, Biri dhe Fryma e Shenjte. Do t'ju lutesha qe diskutimin ta mbeshtesni vetem ne Bibel - as ne Kuran as ne ndonje liber tjeter.

Une po e filloj diskutimin me Jezus Krishtin.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    230

Ati, Biri dhe Fryma e Shenjte - Jezus Krishti

PJESA I.

Deshmia per Jezusin eshte e shumte. Si fillim, une do te konsideroj vetem disa aspekte. Do t'ju lutesha qe sinqerishte te konsideronint pyetjet e meposhtme.
    • Kush eshte krijuesi?
    • Kush eshte qe nuk ka as fillim dhe as fund?
    • Kush duhet adhuruar?
    • Kush fal mekatet?

Pergjigja ne te gjitha rastet eshte e qarte: Zoti dhe vetem Zoti.
    Dhe Jezusi eshte Zot sepse Jezusi eshte Krijuesi, nuk ka fillim dhe fund, adhurohet, fal mekatet. Le te shohim deshmine e Bibles.

• Zoti eshte Krijuesi - Jezusi eshte Krijuesi

Te gjitha gjerat u bene me ane te tij (fjala), dhe pa ate nuk u be asgje nga ato qe u bene. Gjoni 1:3
    • Zoti eshte Alfa dhe Omega - Jezusi eshte Alfa dhe Omega

Ja cfare Zoti thote per vehten e tij.
      "Une jam Alfa dhe Omega, fillimi dhe mbarimi", thote Zoti "qe eshte dhe qe ishte dhe qe vjen, i Plotfuqishmi." Zbulesa 22:13

Ja cfare Jezusi thote per vehten e tij.
      Une jam Alfa dhe Omega, fillimi dhe mbarimi, i pari dhe i fundit. Zbulesa 22:13

Pra, Jezusi indetifikohet me Zotin.
    • Vetem Zoti adhurohet - Jezusi adhurohet nga njerezit dhe engjejt.

Ne Bibel eshte shkruar teper qarte qe adhurimi i perket vetem dhe vetem Zotit. Kushdo qe adhuron dike apo dicka tjeter vec Zotit te vertete eshte duke mekatuar teper rende. Ne Bibel veme re qe ne shume raste Jezusi adhurohet.

Dijetaret e lindjes adhurojne Jezusin kur ai ishte foshnje.

Dhe, mbasi hyne ne shtepi, pane femijne me Marien, nenen e tij, dhe rane permbys dhe e adhuruan . Pastaj hapen thesaret e tyre dhe dhuruan: ar, temjan dhe mirre Mateu 2:11

Grate qe deshmuan ringjalljen e Jezusit e adhurojne ate.

Dhe, ndersa po shkonin per t'u thene dishepujve, ja Jezusi u doli perpara dhe tha: "Tungjatjeta!". Atehere ato u afruan i rroken kembet dhe e adhuruan . Mateu 28:9

Dishepujt e adhurojne Jezusin.

Dhe ata, pasi e adhuruan , u kthyen ne Jeruzalem me gezim te madh. Lluka 24:51

Engjejt e adhurojne Jezusin.

Dhe akoma, kur ta shtjere te Parelindurin ne bote, thote: "Le ta adhurojne te gjithe engjejt e Perendise". Hebrenjve 1:6

Dikush mund te thote qe Dijetaret e Lindjes mund te kene vepruar gabim kur adhuruan Jezusin, po keshtu edhe grate qe deshmuan ringjalljen e tij si dhe dishepujt. Mirepo, nese kjo do te ishte e vertete, atehere Jezusi do te ishte nje mashtrues shume i madh, pasi Jezusi nuk i korrigjoi grate dhe as dishepujt. Jezusi e pranoi adhurimin e tyre. Dhe kete Jezusi mund ta bente vetem dhe vetem nese eshte Zot. Nese Jezusi do te ishte nje njeri i thjeshte, Ai kurren e kurres nuk do te lejonte dishepujt e tij apo grate qe ta adhuronin ate. Herodi ishte njeri i thjeshte, dhe kur dha nje fjalim turma tha "Ze e Perendise dhe jo e njeriut". Herodi heshti dhe e pranoi nje gje te tille. Ne kete moment nje engjell i Zotit e goditi per vdekje (Veprat e Apostujve 12:21-23). Ne Listra, kur Pali dhe Barnaba sheruan nje te semure, turma u habit aq shume sa i quajti ata perendi dhe ishin gati tu ofronin flijime. Ne shenje indinjate te thelle dhe per te treguar blasfemine qe turma ishte duke bere Pali dhe Barnaba grisen rrobat e tyre dhe i bertiten turmes qe te mos e bente nje gje te tille (Veprat e Apostujve 14:8-15).

Pra, nese Jezusi do te ishte thjesht njeri, kur grate apo dishepujt e tij e adhuruan, ai do to vepronte sic veproi Pali dhe Barnaba: Jezusi do te kishte grisur rrobat e tij dhe do t'i kishte qortuar hapur. Mirepo, Jezusi nuk e bere nje gje te tille. Ai e pranoi adhurimin e tyre. Me kete Jezusi deshmon se eshte Zot.
    • Jezusi quhet Perendi.

Ne letren e Hebrenjve, lexojme se si Ati flet per Birin.

ndersa per te Birin thote: "Froni yt, o Perendi eshte ne shekuj te shekujve; skeptri i mbreterise sate eshte skepter drejtesie. Hebrenjve 1:8

Profeti Isaia thote nje gje te ngjashme.

Sepse na ka lindur nje femije, nje djale na eshte dhene. Mbi supet e tij do te mbeshtetet perandoria dhe do te quhet Keshilltar i admirueshem, Perendi i fuqishem, Ate i perjetshem, Princ i paqes. Isaia 9:5
    • Vetem Zoti fal mekatet - Jezusi fal mekatet.

Dihet shume mire qe vetem Zoti ka autoritet per te falur mekatet.
      Shohim se,

Dh ai, duke pare besimin e tyre i tha atij: "Njeri, mekatet e tua te jane falur". Lluka 5:20

Pra, Jezusi ka autoritet te fali mekatet. Kjo deshmon se Ai eshte Zot. Hebrenjte e dinin nje gje te tille prandaj e akuzojne Jezusin per blasfemi, pasi vetem dhe vetem Zoti mund te fali mekatet.
    • Emri i shenjte i Zotit eshte YHWH (UNE JAM AI QE JAM) - Jezusi e perdor kete emer.

Emri YHWH eshte shume i shenjte, aq i shenjte sa hebrenjte nuk guxonin ta shqiptonin. Me kete emer Zoti iu shfaq Moisiut tek shkurrja qe digjej. Ne Bibel lexojme se
      Perendia i tha Moisiut: "UNE JAM AI QE JAM". Pastaj tha: "Do t'u thuash keshtu bijve te Izraelit: "UNE JAM-i me ka derguar tek ju". Eksodi 3:14

Pra, YHWH shpreh vehteplotesine e Zotit, providencen e Tij. UNE JAM AI QE JAM do te thote qe UNE JAM-i jam arsyeja e gjithckaje. Kush abuzonte me kete emer e priste vdekja me hedhje guresh. Shih, se cfare lexojme ne Bibel:

"Ne te vertete, ne te vertete une po ju them: para se te kishte lindur Abrahami, une jam". Gjoni 8:58

Hebrenjte e kuptuan fare mire se per cfare po fliste Jezusi. Ne mendjen e tyre, Jezusi ishte duke kryer blasfemine me te madhe qe mund te mendohej: Ai po perdor emrin e shenjte UNE JAM per vehten e tij. Hebrenjte kuptuan se me cfare po thoshte Jezusi po e quante vehten Perendi, te njejte me Perendine e Abrahamit, Isakut dhe Jakobit. Dhe keshtu ata filluan ta qellojne me gure.

Atehere ata moren gure, qe t'i hidhnin kunder tij; por Jezusi u fsheh dhe doli nga tempulli duke kaluar midis tyre; dhe keshtu u largua. Gjoni 8:59

Pra, ketu shohim teper qarte se cfare thote Jezusi se kush ai eshte. Ai e indetifikon vehten e tij me UNE JAM-in. Ka dy shpjegime: ose Jezusi eshte blasfemuesi dhe mashtruesi me i madh i te gjitha koherave, ose Ai vertete eshte ai qe thote qe eshte, pra UNE JAM-i.
      Me vepren e tij, Jezusi deshmoi se eshte UNE JAM-i, Ai me ane te cilit u krijuam dhe per te cilin u krijuam, Ai te cilit i perket adhurimi e madheshtia.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga berat96 : 30-05-2002 mė 10:52

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    230

Ati, Biri dhe Fryma e Shenjte - Jezus Krishti

PJESA II.

• Ati dhe Biri jane nje

Por Jezusi u pergjigj atyre: "Im Ate vepron deri me tash, e edhe une veproj". Per kete Judenjte kerkonin edhe me teper ta vrisnin, sepse jo vetem se shkelte te shtunen por edhe se thoshte se Perendia ishte ati i vet, duke e barazuar veten me Perendine. Gjoni 5:17-18

Une dhe Ati jemi nje. Gjoni 10:30

Hebrenjte e kuptuan qe me ane te ketyre fjaleve Jezusi po thoshte qe ishte Zot. Dhe per kete arsye moren gure per ta qelluar.

Judenjte u pergjigjen duke thene:"Ne nuk te vrasim me gure per asnje veper te mire, po per blasfemi, dhe sepse ti, duke qene njeri, e ben veten Perendi. Gjoni 10:33
    • Ati dhe Biri duhen nderuar njesoj

Sepse Ati nuk gjykon asnje, por gjithe gjyqin ia dha Birit, qe te gjithe te nderojne Birin ashtu sic nderojne Atin; kush nuk e nderon Birin nuk nderon Atin qe e ka derguar. Gjoni 5:22-23
    • Davidi e quan Krishtin Zot

Dhe Jezusi, duke i mesuar ne tempull, tha: " Valle, si mund te thone skribet se Krishti eshte Biri i Davidit? Sepse vete Davidi, nepermjet Frymes se Shenjte, tha: "Zoti i ka thene Zotit tim: Ulu ne te djathten time, derisa t'i bej armiqte e tu stol te kembeve te tua". Vete Davidi, pra, e quan Zot; si mund te jete valle bir i tij?". Dhe pjesa me e madhe e degjonte me endje. Marku 12:35-37

• Jezusi - Qengji i flijuar per shpetimin tone - eshte Zot i zoterve.

Ata do te luftojne kunder Qengjit dhe Qengji do t'i munde, sepse ai eshte Zot i zoterve dhe Mbret i mbreterve; dhe ata qe jane me te jane te thirrur, te zgjedhur dhe besnike. Zbulesa 17:14

Dhe mbi rroben e vet dhe mbi kofshen ishte shkruar nje emer: MBRET I MBRETERVE dhe ZOT I ZOTERVE. Zbulesa 19:16
    • Shih se c'thuhet per Atin dhe Birin

Edhe degjova cdo krijese qe eshte ne qiell, mbi dhe, nen dhe dhe ato qe jane ne det dhe gjithe gjerat sa jane ne to, qe thoshin: "Atij qe rri ulur mbi fron dhe Qengjit i qofshin bekimi, nderi, lavdia dhe forca ne shekuj te shekujve. Zbulesa 17:13

i Krishtere Maska e i krishteri
    Anėtarėsuar
    01-05-2002
    Vendndodhja
    itali
    Postime
    660

ehj

Amen vellai!!!

Sa kohe ke qe je i krishtere?
    Tani pra keto tri gjera mbeten:
    Besimi, Shpresa dhe Dashuria;
    Por me e madhja nga keto eshte
    DASHURIA

Zoti ju bekofte te gjitheve

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    230

Ati, Biri dhe Fryma e Shenjte

PJESA III.

• Ka vetem nje Perendi

A. Perendia eshte NJE i vetem

1. Ne Dhjaten e Vjeter: Ligji 4:35, 39: 32:39; 2 Sam. 22:32; Isa. 37:20; 43:10; 44:6-8; 45:5, 14, 21-22; 46:9
      2. Ne Dhjaten e Re: Gjoni 5:44; Rom. 3:30; 16:27; 1 Kor. 8:4-6; Gal. 3:20; Efe. 4:6; 1 Tim. 1:17; 2:5; Jakobi 2:19; Juda 25

B. Askush nuk eshte si Perendia

1. Thenie te drejteperdrejta: Eks. 8:10; 9:14; 15:11; 2 Sam. 7:22; 1 Kro. 17:20; Psa 86:8; 1 Mbr. 8:23; Isa. 40:18, 25; 44:7; 46:5, 9; Jer. 10:6-7; Mikea 7:18
      2. Pas renies, njeriu u be "si Perendia" vetem ne kuptimin qe njeriu ishte ne gjendje te njihte te miren dhe te keqen, jo se njeriu mori karakterin e plote te Perendise.

C. Vetem NJE Perendi te vertete: 2 Kro. 15:3; Jer. 10:10; Gjoni 17:3; 1 Thes. 1:9; 1 Gjoni 5:20-21

D. Te gjithe "perendite" e tjera jane perendi fallco, idhuj: Ligji 32:21; 1 Sam. 12:21; Psa. 96:5; Isa. 37:19; 41:23-24, 29; Jer. 2:11; 5:7; 16:20; 1 Kor. 8:4; 10:19-20

E. A mund te behet njeriu Perendi?

1. Te krijuar ne imazhin e Perendise do te thote qe njeriu eshte krijuar per te paraqitur Perendine dhe per te marre nga karakteri i tij, por je se njeriu mund te jete Perendi: Zan. 1:26-27; 5:1; 1 Kor. 11:7; Efe. 4:24; Kol. 3:10
      2. Qellimi per te qene si Krishti ka vetem keto dy aspekte:
      a. Te kemi karakterin e tij moral: 1 Gjoni 3:2; Rom. 8:29 b. Te ringjallemi ne lavdi me trupa te pavdekshem: Fil. 3:21; 1 Kor. 15:49

F. Jane engjejt perendi?

1. Ne Bibel nuk thuhet qe engjejt jane perendi.
      2. Frymerat e ndyra nuk jane perendi.
      3. Prandaj, Satani eshte nje perendi fallco: 2 Kor. 4:4

Konkluzion: Nese ka vetem nje Perendi, vetem nje Perendi te vertete, dhe se cdo perendi tjeter eshte perendi fallso, atehere, as njerezit as engjejt s'jane perendi, dhe asnjeri nuk ka karakterin e Perendise - e gjithe kjo thuhet shume here dhe shume qarte ne Bibel - atehere, duhet te arrijme ne perfundimin se ka NJE dhe vetem NJE Perendi.
    • Perendia eshte qenie e vecante, jo e kufizuar nga kuptimi yne

A. Vetem NJE Perendi

B. Askush si Perendia

C. Ne nuk mund ta kuptojme Perendine plotesisht: 1 Kor. 8:2-3

D. Njohja e Perendise behet nepermjet Birit: Mat. 11:25-27; Gjoni 1:18

E. Per pershkrimin e Perendise perdoret gjuhe analogjike (krahasime, shprehje figurative etj) : Ezek. 1:26-28 Zbu. 1:13-16

F. Perendia eshte transendent, krej i dallueshem dhe ndryshe nga universi, ashtu sic zdrukthtari eshte i ndryshem nga stoli qe ben.
    • Jezusi eshte Zot

A. Shihni Pjesa I dhe II
    • Fryma e Shenjte eshte Zot

A. E njejte me Perendine: Aktet 5:3-4; 2 Kor. 3:17-18

B. Ka te njejtat karakteristika me Perendine

1. E perjetshme: Heb. 9:14
      2. E gjithepranishme: Psa. 139:7
      3. E gjithedijshme: 1 Kor. 2:10-11

C. Pjesemarrese ne veprat e Perendise

1. Krijimin: Zan. 1:2; Psa. 104:30
      2. Ardhjen e Krishtit: Mat. 1:18, 20; Luka 1:35
      3. Ringjalljen: Rom. 1:4; 8:11
      4. Shpetimin: Rom. 8:1-27

D. Ka karakter

1. Ka emer: Mat. 28:19; megjithese emri mund te perdoret edhe per jo-persona, duke u perdoru ne lidhje me Atin dhe Birin del qe ka emer.
      2. Eshte "Ndihmesi": Gjon 14:16, 1 Gjon 2:1
      3. Eshte e Shenjte
    • Ati, Biri dhe Fryma e Shenjte jane persona te ndryshem

A. Mat. 28:19, Akt. 2:38, Mat 28:19

B. Jezusi nuk eshte Ati

1. 2 Gjoni 10:30. Jezusi nuk tha "Une jam Ati" dhe ai nuk tha se "Une dhe Ati jemi i njejti person." Nga perdorimi i foljes "esmen", veta e pare shumes, del se flitet per dy persona.
      2. Jezusi dhe Ati jane nje QENIE, jo nje PERSON
      3. Jezusi tha, "Une jam ne Atin" dhe jo "Une jam Ati"

C. Jezusi nuk eshte Fryma e Shenjte

1. Fryma e Shenjte eshte nje "Ngushellues tjeter" " (Gjoni 14:16; krahaso me 1 Gjon 2:1).
      2. Jezusi e dergoi Frymen e Shenjte(Gjon 15:26; 16:7).
      3. Fryma e Shenjte kerkon t'i jape lavdi Jezusit nepermjet nesh (Gjoni 16:14
      4. Jezusi dhe Fryma e Shenjte jane dalluar si dy persona ne Mateu 28:19

D. Ati nuk eshte Fryma e Shenjte

1. Fryma e Shenjte ndermjeteson per ne tek Ati (Gjoni 14:15, 15:26)
      2. Ati dhe Fryma e Shenjte jane dalluar si dy persona ne Mateu 28:19
    • Perfundim: Bibla meson per Trinitetin: Ati, Biri dhe Fryma e Shenjte

A. Bibla meson per gjerat e meposhtme

1. Vetem NJE Zot
      2. Ati eshte Zot
      3. Biri eshte Zot
      4. Fryma e Shenjte eshte Zot
      5. Ati, Biri dhe Fryma e Shenjte jane tre persona

B. Bibla nuk ndalon perdorimin e termave qe nuk gjenden ne Bibel per te pershkruar mesime te Bibles

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Berati

Berati ka dhe nje moment tjeter qe Jezusi Thote per vete e tij: UNE JAM dmth, ai identifikohet me Emrin e Perendise . Lexo Gjon:18:5-6:
    Kur rojet se bashku me Judenjte ,vajten per ta kapur Jezusin ne kopshtine Gjetsemanise, Jezusi i pyeti : Ke kerkoni? Dhe ata i thane: Jezusin Nazareas, dhe Jezusij ju tha: UNE JAM. Judenjte me te digjar Emrine Perndise "UNE JAM", u zmbrapsen dhe rane perdhe. Kjo renie eshte e njete me renien qe bene Hebrenjte ne malin e shenjte, kur Perndia e ftoi Popullin etij se bashku me Mojsiun dhe e porositin Mojsiun qe populli te shtrihej me fytyre perdhe dhe te mos e shikonte Perendine se perndryshe do te konsumohej, dhe do te vdisnin.
    deshmuesi i Krishtit.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    230

Deshmia eshte e shumte

Po deshmuesi. Deshmia eshte e shumte. Cfare kam sjell une eshte vetem nje pjese e vogel e deshmise. Per shembull, une kam lene jashte biseden me dishepullin Thoma.

<> Gjoni 20:28

Jezusi e pranoi nje gje te tille - nese Jezusi nuk do te ishte Perendi, atehere ai do ta korrigjonte, madje qortonte, Thomain pasi ky do ishte duke bere blasfemi. Nga pergjigja qe Jezusi jep shihet qe Jezusi eshte vertete Perendi:

<< Jezusi i tha: "Sepse ke pare, Thoma, ti ke besuar, lum ata qe nuk kane pare dhe kane besuar. >> Gjoni 20:29

Te inkurajoj ty dhe besimtareve te tjere qe te sjellin sa me shume vargje ne lidhje me kete ceshtje.

i/e regjistruar Maska e Gjoni
    Anėtarėsuar
    04-06-2002
    Vendndodhja
    Jetoj ne Tirane
    Postime
    70

Pyetje per beratin

I dashur Berat,
    ku i ke marre informacionet qe ke ven ne kete faqe?

dhe ku je me banim ne Amerike, pasi une jam ne Amerike gjithashtu dhe ndodhem ne Texas.

Arsyeja qe po te pyes, eshte sepse dua qe te flas me ty, nese kjo eshte e mundur.

imelli im eshte: elvisp2000@hotmail.com

Zoti te bekofte

Elvis (Gjoni) Plaku

i/e regjistruar Maska e Eddie
    Anėtarėsuar
    06-08-2002
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    10
    Vellezer te Dashur ne zotin tone, shume te dashur Jezus Krisht, Zoti ju bekofte per kohen qe keni dedikuar qe ti veni keto shkrime ne ket vend, quhem eddie dhe jam nga Kosova dhe jam nje Krishter i rilindur, me pare isha Musliman i takoja grupacionit te Muxhahedineve por Dashuria e Perendise qe qe une ta njof ate sepse ai me deshi mua i pari jo sepse une kam bere dishka, andaj tani kam jeten e perjetshme dhe falje nepermjet gjakut te birit te tije, i cili e dha si flijim jeten e tije per mua dhe te gjitha ata qe besojne ne te qe te mos kene humbje por te jetojne pergjithemone, jam i gatshem ne kontakt te metutjeshem, email adresa ime eshte eddie474@hotmail.com Zoti Ju Bekofte <><
    "Serenity prayer: God grant me the serenity to accept the things i can not change, the courage to change the things I can, and the wisdom to know the difference."

i/e regjistruar Maska e Ari-Intimidator
    Anėtarėsuar
    08-05-2002
    Postime
    290
    wow, wow wow:

Nuk kuptoj kush eshte Zot, Jezus Krishti, apo i ati i tij, apo i biri. BErati thot se JEzus Krishti eshte Zot, e pastaj ai flet per te Atin e Jezus Krishtit. Dicka kontradiktore, huh. PO kush eshte Zot, JEzusi apo i Ati? Kush eshte i biri?

ME ngaterruat..me shpjegoni se si mund nje njeri te jete ZOt, pastja i Biri i Zotit, pasatj DIVINE? Jam kurioz.

Une..trimi i Bukur
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Ari-Intimidator : 15-08-2002 mė 09:04
    An unexperienced life is not worth living. Socrates

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Kisha ėshtė Njė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 29-05-2010, 11:25
  2. Letra e Kishės sė Romės drejtuar Kishės sė Korinthit
    Nga Kryeengjelli nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-03-2007, 16:35
  3. Jeta e Shėn Nilit - 7 maj, 12 nėntor
    Postimi i Fundit: 10-07-2005, 22:19
  4. DOKTRINA - Kapitulli III: Trinia e Shenjtė
    Postimi i Fundit: 15-03-2005, 23:02
  5. Ortodoksia dhe Shqipėria
    Nga shendelli nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 258
    Postimi i Fundit: 07-04-2004, 18:16

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •