Per shkak se ca shkrime nga tema "Kryqëzohet një murgeshë e pushtuar nga djalli" u fshien, kisha mendue me i kalu keto shkrime ne nje teme te re, pasiqe mendoj se ka interes si ceshtje. Po i marr siq u krye atje biseda mes meje dhe Fjolles. Mendoj se asht nji teme e rendesishme qe tregon se arsyeja nuk ka vend ne mbreterine e Atit, porse aty sundon vetem besimi ne Hyun e Shejte.
----------------------
Njimend qeshe tu te mbeshtet per pak por une do kisha shtue se shume keq asht kur njerezit dijne te perdorin trurin, por jo besimin dhe zemren e tyre, qe te mos hupin nga rruga e drejte. Truri nuk ka cka na duhet se Ai mendon per ne.Shumë keq kur njerëzit dijnë të përdorin shkronjat por jo dhe trurin!
Po truni kish qene ai qe e shpiku shkencen - dhe shkenca asht vegel e Satanait. Truni kish qene ai qe e futi mekatin dhe vdekjen ne ket bote. Njeriut nuk i duhet truni se po te perdori trunin ahere ai ka me perdor arsyen, e sa ma shum arsye perdor aq ma pak besim mban. Arsyeja e besimi jan ne proporcion te zhdrejte, sa ma shum njana aq ma pak tjetri. Kush don me perdor trunin, ai asht ne rrugen e gabueme, ai njef shkencen dhe tane mashtrimet e kundershtarit te Atit tone dhe del nga rruga e drejte.Legjion,
Si do ta dijsh se je në rrugë të drejtë, nëse nuk e përdor trurin? E di sa njerëz besojnë lopën për zot, ose një copë gurrë, ose dru, me arsyetimin se këtë besim e ndjejnë në zemrën e tyre? Unë mendoj se me anë të trurit mund të arrijsh deri te e vërteta, kurse me anë të zemrës ta duash atë të Vërtetë.
Siq kishte thane dhe Tertulliani, ky kollos i besimit, ne librin De Carne Christi - The Ante-Nicene Fathers, by Roberts & Donaldson, Kreu i V-te, fq. 525
"The Son of God was crucified; I am not ashamed because men must needs be ashamed of it. And the Son of God died; it is by all means to be believed, because it is absurd. And He was buried, and rose again; the fact is certain, because it is impossible."
E nese ne mes tone, do kishim me perdorue arsyen, ne kurre nuk do kishim mund me pranue keto absurditete. Ne i pranojme ato vetem permes besimit. Besimi asht rruga tek Ai, dhe jo arsyeja apo truri. A nuk po i vereni tane ata qe perdorin trunin jane ka u shuejt te trenue, ne skizofreni. Gjetshin rrugen e vertete.
Truri eshte nji prove qe Ati ka ban per ne. Ata qe perdorin trurin e hedhin poshte besimin, prandaj nuk ka sesi ta perdorim trurin! Perndryshe do te kishim qene ba ateiste.Sikur njeriut mos ti duhej truni, Zoti as që do të kish krijuar një organ të tillë. Falë këtij organi, njeriu është në gjendje të njohë dhe gjykojë (cognition). Besimi nuk është i plotë nëse nuk e bazon në arsye dhe logjikë.
E ti e din se c'ka po thojn ateistet, ata qe nuk besojn ne Zot, antikleriket, mosrrespektusit e fese. Ata qe shperfillin krishterimin e islamin bashke. Ata si puna e Dideroit "Njeriu kurre nuk do te jete i lire, perpos nese mbreti i fundit te ka me u var me rropullite e priftit te fundit", apo ai Volteri "Te vertetat e fese kurre nuk kuptohen aq mire saq po i kuptojne ata njerez qe kane humbe forcen e arsyetimit", apo ai Bertrand Ruselli "Feja kristiane, e organizueme siq asht ne kishat e saja, ka qene e ende asht armiku kryesor i progresit moral ne bote", apo Nicja i keq "Nji vizite e rendomte ne azilin e te cmendurve bash te tregon se besimi nuk provon kurrfare gjaje", etj. etj.
Siq e kupton e dashur, keta jane njerez qe flasin masi kane perdorue trunin dhe gjithkush po i shiqon vete se qka marrie thone e shkruejn keta mohues te Zotit.
Qe te kunderten po shiqoj se! Shkenca e hudh poshte Zotin vetem si koncept logjik e le mandej me provue me fakte. A thu etnit e Kishes nuk kishin pase qene aq te ditun sa me e ba dallimin mes arsyes dhe joarsyes. Prandej ata dolen me avokatue joarsyen. Zoti asht absurd dhe absurdja mund me u pranue pos me besim, perndryshe logjika e hedh poshte direkt. Prandaj dhe shkenca qe perdor logjiken dhe jo besimin e hedh poshte Zotin. Qka zbulimesh shkencore je ka thue qe po delin ne interes te Zotit? Po te keshin dale zbulime shkencore me provue Zotin ahere nuk do u kishte dash ma besimi, sepse ne do e dijshim se Zoti ekziston. Ke kujdes e dashur, se po je ka blasfemue e po ban gjynah. Zoti don besim jo logjike.Për fat të keq ka njerëz që nuk e përdorin trurin sa duhet dhe vijnë në konkluzione të tilla se materia është krijuar nga jomateria, megjithëse shkencërisht nuk është provuar një gjë e tillë. Shkenca dhe logjika e shëndoshë nuk mund ta mohojnë ekzistencën e Zotit sepse nuk mund të argumentohet një gjë e tillë. Në fakt, zbulimet shkencore flasin në interes të ekzistencës së Zotit.
Ti me sugjeron me lexue Kuranin e shejte, po une e kam lexue dhe nuk kam dale ma mire se ne Bibel ama, qe ke Suretu En Neml nr 27 thote:Unë të kisha sugjeru ta lexosh edhe Kuranin, të shofish se ç'thot për këto çështje, ndoshta do ta kishe pa pak më ndryshe këtë çështje. Pa keqkuptime!
17. E Sulejmanit ishte tubuar ushtria e vet që përbëhej nga exhinët, nga njerëzit dhe nga shpendët dhe ata mbanin rendin.
18. Deri atëherë kur ariitën mbi luginën e buburrecave, një buburrëc tha: “O ju buburreca, hyni në vendet tuaja që të mos u coptojë Sulejmani dhe ushtria e tij duke mos ju vërejtur”.
Buburreca qe folin a?!!! Pra siq e shikon dhe vete mire jam me Biblen teme ne zemer. Absurditet per absurditet. E nese ti je vetdijshme se jane absurditete ahere shtrohet me tere mend pyetja se a ia vlen ti besojm apo jo.
Por ket gja e din qdo besimtar se veti. Zoti asht provue qe asht absurditet logjik, (siq po e shikon dhe ma lart ke buburrecat apo siq po e kane pranue dhe vete te krishteret) prandej dhe ne duhet te besojme ne Te.Nëse je i vetëdijshëm se janë absurditete, atëherë shtrohet pyetja sa ia vlen ti besosh?
Siq thote dhe Shen Bernardi i madh ashu si Tertulliani dhe si te gjithe eterit e shejte "Une e besoj megjithse nuk e kuptoj, dhe e baj me besim ate qka nuk mund ta kap me mendje"
----------------------
Cili asht mendimi i juej?
Paqe e lumturi.
Krijoni Kontakt