Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 16

Lightbulb Normalitet/Anormalitet

pershendetje!

Eshte bere e zakonshme qe normaliteti te perdoret me kuptim pozitiv ndersa anormaliteti me kuptim negativ, duke i pozicionuar si te kunderta. Pak marrin parasysh qe normaliteti nenkupton ate cfare eshte e zakonshme dhe anormaliteti ate cfare eshte e vecante, jo shume e shpeshte, dmth jo e zakonshme.

Ne historine e njerezimit kjo diade nuk ka ndryshuar shume ne koncept sesa ne dimensione.

Normaliteti ka perbere ngjashmerine, rregullsine, parashikueshmerine, rehatine, grupin, ndersa Anormaliteti ka perbere ndryshimin, kundershembullin , surprizen (te panjohuren), friken, unicitetin e individit.

Mendojme se eshte normaliteti ai qe na con perpara, por normaliteti do te ishte statik rrjedhimisht kontradiktor me progresin. Nga ana tjeter, do te mendonim se anormaliteti per nga natyra e tij “negative” do te ishte pengese per zhvillim, progress, por paqendrueshmeria, tensioni, energjia qe mbart anormaliteti do te shnderroheshin ne dinamizem dhe ndryshim.

Pra hipotezojme se normaliteti eshte statik ndersa anormaliteti dinamik. Normaliteti eshte “gjendja e synuar” dhe anormaliteti eshte “forca levizese” drejt kesaj “gjendje te synuar”.

Si perfundim del qe te dyja nuk jane te kunderta por pjese e nje te tere, justifikojne prezencen e njera-tjetres dhe karakterizojne keshtu thelbin e natyres njerezore.

Cfare mendoni ju? Do te me pelqente feed-back –u nga ana juaj pasi eshte nje ceshtje qe e konsideroj nder me te rendesishmet.
    Lie down on the couch, what does that mean?
    You're a nut! You're crazy in the coconut!

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,964
    Postimet nė Bllog
    22
    Te ka bere ndonjehere vaki te shohesh te filmuar nje eveniment ku ti ke marre pjese, pas mbajtjes se tij. Te ka bere vaki te sjellesh nder mend se cfare po mendoje ne ate moment brenda mendjes tende. Te ka bere vaki se sa pershtypje ndryshe te le kur shikon veten tende ne ate filmim? Mund te kujtoje ne ate moment se nuk kishe dale me sukses, por kur e shikon te filmuar te pelqen vetja. Cila eshte normale dhe cila eshte anormale?

Te ka bere vaki te diskutosh ne forum me nje shqiptar qe shkruan ne forum nga Shqiperia? E ke vene re se si ai te thote se ti nuk e di se cfare ndodh ketu dhe flet kot, une e di pasi jetoj ketu prej vitesh? Me ka bere vaki mua. Kush e shikon me mire normalitetin apo anormalitetin shqiptar, ai qe duhet te ngreje koken lart per te pare Shqiperine pasi eshte me kembet me toke atje, apo une qe duhet te ul koken poshte nga Amerika e larget?

Pra varet shume nga kendveshtrimi, ose po ta shpija pak me tej, do te thosha se normalja dhe anormalja nuk varet thjeshte nga syte e njeriut, por varet edhe nga toka mbi te cilin kembet e tij kane shkelur. Mund ta vizitosh nje qytet duke levizur me kembe ne te, por mund ta vrojtosh te terin edhe nga maja e nje mali.

Albo

Question

Citim Postuar mė parė nga Albo
    Te ka bere ndonjehere vaki te shohesh te filmuar nje eveniment ku ti ke marre pjese, pas mbajtjes se tij. Te ka bere vaki te sjellesh nder mend se cfare po mendoje ne ate moment brenda mendjes tende. Te ka bere vaki se sa pershtypje ndryshe te le kur shikon veten tende ne ate filmim? Mund te kujtoje ne ate moment se nuk kishe dale me sukses, por kur e shikon te filmuar te pelqen vetja. Cila eshte normale dhe cila eshte anormale?

Te ka bere vaki te diskutosh ne forum me nje shqiptar qe shkruan ne forum nga Shqiperia? E ke vene re se si ai te thote se ti nuk e di se cfare ndodh ketu dhe flet kot, une e di pasi jetoj ketu prej vitesh? Me ka bere vaki mua. Kush e shikon me mire normalitetin apo anormalitetin shqiptar, ai qe duhet te ngreje koken lart per te pare Shqiperine pasi eshte me kembet me toke atje, apo une qe duhet te ul koken poshte nga Amerika e larget?

Pra varet shume nga kendveshtrimi, ose po ta shpija pak me tej, do te thosha se normalja dhe anormalja nuk varet thjeshte nga syte e njeriut, por varet edhe nga toka mbi te cilin kembet e tij kane shkelur. Mund ta vizitosh nje qytet duke levizur me kembe ne te, por mund ta vrojtosh te terin edhe nga maja e nje mali.

Albo

pershendetje nga citizen insane (vendndodhja: Tirane, Shqiperi)!

postin e mesiperm une nuk po e kuptoj dot (arsyet mund te variojne). po te doni te shpjegoheni me teper, sepse kam pershtypjen qe po flasim per gjera te ndryshme.

ajo qe mund te kuptoj nga indirektesia e postit te mesiperm eshte se normaliteti dhe anormaliteti jane relative ne saje te kontekstit, perspektives dhe eksperiences. c'implikime do te kishte kjo me temen?

Perjashtuar Maska e Prototype
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    1,450
    Citim Postuar mė parė nga citizen insane
    pershendetje!

Eshte bere e zakonshme qe normaliteti te perdoret me kuptim pozitiv ndersa anormaliteti me kuptim negativ, duke i pozicionuar si te kunderta. Pak marrin parasysh qe normaliteti nenkupton ate cfare eshte e zakonshme dhe anormaliteti ate cfare eshte e vecante, jo shume e shpeshte, dmth jo e zakonshme.

Ne historine e njerezimit kjo diade nuk ka ndryshuar shume ne koncept sesa ne dimensione.

Normaliteti ka perbere ngjashmerine, rregullsine, parashikueshmerine, rehatine, grupin, ndersa Anormaliteti ka perbere ndryshimin, kundershembullin , surprizen (te panjohuren), friken, unicitetin e individit.

Mendojme se eshte normaliteti ai qe na con perpara, por normaliteti do te ishte statik rrjedhimisht kontradiktor me progresin. Nga ana tjeter, do te mendonim se anormaliteti per nga natyra e tij “negative” do te ishte pengese per zhvillim, progress, por paqendrueshmeria, tensioni, energjia qe mbart anormaliteti do te shnderroheshin ne dinamizem dhe ndryshim.

Pra hipotezojme se normaliteti eshte statik ndersa anormaliteti dinamik. Normaliteti eshte “gjendja e synuar” dhe anormaliteti eshte “forca levizese” drejt kesaj “gjendje te synuar”.

Si perfundim del qe te dyja nuk jane te kunderta por pjese e nje te tere, justifikojne prezencen e njera-tjetres dhe karakterizojne keshtu thelbin e natyres njerezore.

Cfare mendoni ju? Do te me pelqente feed-back –u nga ana juaj pasi eshte nje ceshtje qe e konsideroj nder me te rendesishmet.
    per mendimin tim te dyja konceptet jan relative ....

Citim Postuar mė parė nga Evelyn
    per mendimin tim te dyja konceptet jan relative ....

per mendimin tim gjithshka eshte relative, por kjo eshte nje e dhene qe nenkuptohet ne cdo diskutim.

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,964
    Postimet nė Bllog
    22
    ajo qe mund te kuptoj nga indirektesia e postit te mesiperm eshte se normaliteti dhe anormaliteti jane relative ne saje te kontekstit, perspektives dhe eksperiences. c'implikime do te kishte kjo me temen?
    Me jep nje shembull te asaj qe ti quan "normale" dhe nje shembull te "anormales" dhe une do te mundohem te te bej te kuptosh qe ne kete bote nuk ka as normale dhe as anormale. Jane thjeshte deshira te njeriut per ti bere qejfin vetes se ka nje fare "kontrolli" dhe "perspektive" te drejte mbi jeten e tij.

Albo

veri gud

Me jep nje shembull te asaj qe ti quan "normale" dhe nje shembull te "anormales" dhe une do te mundohem te te bej te kuptosh qe ne kete bote nuk ka as normale dhe as anormale. Jane thjeshte deshira te njeriut per ti bere qejfin vetes se ka nje fare "kontrolli" dhe "perspektive" te drejte mbi jeten e tij.

1 - Eshte normale qe nje administrator te fshije shkrime qe i duken anormale.
    2 - Eshte anormale qe nje administrator te fshije shkrime qe i duken normale.

p.s.
    O citizen, ca dmth "diade"?
    • Mėndjen nė mėndje e zemrėn nė zemėr.

• Tė mirėn bėje e hidhe nė det,
      po s'e diti peshku e di Zoti vetė.

Citim Postuar mė parė nga Albo

Albo
    po te lexosh dhe nje here postin e pare kam dhene disa pershkrime te asaj se cfare eshte(?) normale dhe anormale.

ndersa persa i perket mendimit se n/a "jane deshira e njeriut per ti bere qejfin vetes...." nuk me duket shume i pershtatshem (ose thelbesor). mendoj se percaktimi nga njerezit te n/a vjen si nevoje organizimi psikik dhe psiko-social perndryshe njerezit do jetonin ne nje kaos gati psikotik.

megjithate mund ta zhvillosh me tej idene tende mbi paqenesine e normales dhe anormales...

ps. sokol , diade - dyad, nuk e di nese ka nje pershtatje me te mire te kesaj fjale ne shqip por kuptimi eshte ai qe ka dhene legjion.

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,964
    Postimet nė Bllog
    22
    Citim Postuar mė parė nga Sokoli
    1 - Eshte normale qe nje administrator te fshije shkrime qe i duken anormale.
    Kjo qe ke shkruajtur me lart, eshte normale ne syte e tu. Ne syte e administratorit, eshte normale qe nje shkrim te fshihet kur shkelen rregullat e forumit.

2 - Eshte anormale qe nje administrator te fshije shkrime qe i duken normale.
    Perseri, ajo qe ke shkruajtur me lart eshte normale ne syte e tu si anetar i thjeshte. Ne syte e nje administratori eshte anormale te fshihen shkrime qe jane konform rregullave te forumit dhe etikes se te shprehurit.

Cila eshte "normalia" dhe "anormalia" ne kete mes?

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,964
    Postimet nė Bllog
    22
    po te lexosh dhe nje here postin e pare kam dhene disa pershkrime te asaj se cfare eshte(?) normale dhe anormale.
    Nese une te them ty se dy dhe dy bejne kater, po te mesoj si te recitosh.
    Nese une te them ty se 2 + 2 = 4, po te mesoj si te mbledhesh, pra aritmetike.

Ajo qe ti ke sjelle ne shkrimin e pare eshte kendveshtrimi yt, ku ekzistenca e normales dhe anormales merren si te verteta pa vertetim, prandaj une te kerkova shembuj nga jeta te asaj qe ti quan normale dhe asaj qe ti quan anormale.

Kur ti japesh keto shembuj, ti mund te mbrosh mendimin tend dhe une do te kem mundesi qe te mbroj mendimin tim. Ndryshimi eshte i madh, pasi vetem atehere do te diskutojme per dicka konkrete dhe do te dalim nga konteksti teorik.

Albo

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •