Postuar mė parė nga
Miremengjes
Pershendetje
Kam instaluar me pare SuSe ne pc time por kurre sme ka bere problem. Dje provova ta instaloja perseri por ndodhi ajo qe ndodhi me mori pc ne qafe. Kisha winxp ne c:\ dhe e ndava nje partition te vecante per linuxin dmth J dhe e konfigurova me p.magic ne ext2 dhe i dhashe restart pc filloji instalimi automatik(jomanual) . Mbaroji instalimi i cd1 dhe nuk me kerkoi cd2 fare por me kerkoi restart dhe i dha vete restart dhe dolen opsionet boot from hardisk,installation,installation safe settings,manual installation une zgjodha boot from hardisk dhe me doli grub dhe nuk hyn fare ne linux qe te vazhdoje instalimin perseri i dhashe restart dhe perseri grub. Hyra qe ta instaloja perseri duke zgjedhur install dhe kur filloj te instalohej perseri nxori ca opsione new installation dhe ca te tjera midis tyre ishte dhe boot from installed o/s(keshtu ishte me duket), une zgjodhe kete te fundit dhe me kerkoi cd2. E instalova edhe ate dhe hyre pastaj vetvetiu ne Linux (SuSe). E rendesishme ajo qe dua te them eshte se tani nuk me pranon boot nga asnje cd tjeter kam provuar ti jap boot nga cd e 2000,98,me,xp por nuk japin asnje pergjigje. E keqja eshte se edhe ne Linux nuk hy dot se del mesazhi e thote grub. Si tja bej qe te bej boot edhe nje here nga cd e 2000,98,xp???
Sa per "boot from CD", ta ka shpjeguar edspace, nuk po ndalem me shume. Po nuk na the ca mesazhi te thote grub!?, nejse po te jete:
shkruaj vetem:
dhe shtyp return.
dhe do beje boot ne Suse. Pastaj edito /etc/grub.conf dhe regulloje keshtu pak a shume (marre nga: http://www.novell.com/coolsolutions/feature/11213.html):
Kodi:
# Modified by YaST2. Last modification on Tue Dec 2 21:44:12 2003
color white/blue black/light-gray
default 0
timeout 8
gfxmenu (hd0,6)/boot/message
###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###
title SUSE LINUX 9.0 Linux
kernel (hd0,6)/boot/vmlinuz root=/dev/hda7 vga=0x314 splash=silent desktop
hdc=ide-scsi hdclun=0 showopts
initrd (hd0,6)/boot/initrd
###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: windows###
title Win 2K Professional
root (hd0,0)
chainloader +1
Me ndryshimet e duhura:
title ver Suse 9.2 ne te paren dhe windows ose si te duash ne te dyten, ne vend te (hd0,6) e hda7 i mund te kesh (hd0, 1) dhe vetem hda. Po shikoje ne /etc/fstab particionet per te rregulluar numrat e duhur.
timeout eshte koha e pritjes para se te beje boot, vere sa te duash, ketu eshte 8 sekonda.
vga eshte rezolucioni gjate boot. Mund ta vesh vga=791, se duket bukur po nuk ka ndonje rendesi.
Kjo ishte po ta kesh installuar ne menyre korrekte Suse dhe grub qe eshte pikerisht ai qe ben nisjen e sistemeve operative. Po te mos jete i installuar, besoj se ka nje opcion kur ben boot me cd-ne e pare qe te besh: restore boot loader dhe e reinstallon.
bye, bye
Krijoni Kontakt