Close
Faqja 10 prej 18 FillimFillim ... 89101112 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 174
    Bogdan Chmielnicki Maska e antares
    Anëtarësuar
    19-08-2004
    Vendndodhja
    Ukraine
    Postime
    880
    Ja perse e kam fjalen :
    =================================
    Ironically, it has been these twin aspects of Joel and Ethan Coen's work—particularised communities and artificial constructions—which has provided the most potent ammunition for critics. The Coens' detailed reconstruction of identifiable communities, with all their quirks and eccentricities, has led many critics to accuse them of adopting a lofty superiority to their characters. Yet, when they construct a world with no resemblance to reality they are charged with avoiding moral or ethical expression. Nearly 20 years since they made their debut with the independently financed Blood Simple, the Coen brothers remain in critical limbo—considered to be neither serious artists nor commercial achievers.
    =============================================
    tipike per kete kategori regjizoresh......
    Te kujtoj qe jemi duke folur per 50 regjizoret me te medhenj te botes te te gjitha koherave.......
    50 jo 500 dhe jemi tek vendet 45-46 e jo 455-456.

Keta sigurisht qe kane vend ne kinematografine boterore (per statistike) po jo te 50 me te miret!
    "The United States appear to be destined by Providence to plague America with misery in the name of liberty"
    -Simón Bolívar

. Maska e nausika
    Anëtarësuar
    26-03-2005
    Vendndodhja
    .
    Postime
    774
    Citim Postuar më parë nga antares
    Ja perse e kam fjalen :
    =================================
    Ironically, it has been these twin aspects of Joel and Ethan Coen's work—particularised communities and artificial constructions—which has provided the most potent ammunition for critics. The Coens' detailed reconstruction of identifiable communities, with all their quirks and eccentricities, has led many critics to accuse them of adopting a lofty superiority to their characters. Yet, when they construct a world with no resemblance to reality they are charged with avoiding moral or ethical expression. Nearly 20 years since they made their debut with the independently financed Blood Simple, the Coen brothers remain in critical limbo—considered to be neither serious artists nor commercial achievers.
    =============================================
    tipike per kete kategori regjizoresh......
    Te kujtoj qe jemi duke folur per 50 regjizoret me te medhenj te botes te te gjitha koherave.......
    50 jo 500 dhe jemi tek vendet 45-46 e jo 455-456.

Keta sigurisht qe kane vend ne kinematografine boterore (per statistike) po jo te 50 me te miret!

flm. per citimin ne anglishit...e kam lexuar edhe une...ne faqen perkatese...
    Nqs. nuk jeni i zoti te kritikoni dicka me fjalet tuaja, atere mos sillni ketu citime te kritikeve te tjere. Eshte e vertete qe cdo gje qe fluturon nuk hahet, por ti mund te hash gjera te ndyshme nga shijet e mija.

Sa per debatin: Une i kerkova autorit te sillte ketu dicka nga Vellezerit Cohen sepse me pelqejne disa nga veprat e tyre, jo per ceshtje renditjeje por thjesht per sport. Ne te njejten kohe, eshte shume e lehte te kerkoj vete per ta neper internet, por me pelqen stili i te shkruarit te autorit dhe per kete arsye ia lashe ne dore.

Nqs. synimi juaj eshte te mesoni nga bashkebiseduesit, atere jepini mendimet tuaja personale kur te jeni ne gjendje ti argumentoni vete dhe sigurisht, duke mbajtur nivelin e dukur

gjithe te mirat,
    Nausika
    When in Doubt, Act Stupid!

Anëtarësuar
    19-08-2004
    Vendndodhja
    Ukraine
    Postime
    880
    Referoju titullit te temes! Askush nuk pretendon te kemi shije te njejta po megjithate nje ekspert gastronomie do rrudhte buzet nese dikush do vinte ne nje shkalle guzhinen e rafinuar franceze me nje MC. Donalds!
    Kjo nuk u heq sigurisht te drejten 200M amerikaneve (dhe ca kanadezeve te improvizuar) te mendojne ndryshe!
    Une mendimin tim (me fjalet e mia -> paliacate) e kam thene me perpara (per ta)! Citimi ishte thjesht mbeshtetje (meqe une nuk jam Bergmani qe fjala ime te kishte peshen e plumbit)! do te deshiroje valle ta kisha perkthyer dhe ta paraqisja si argumentin tim? Nuk e bera per respekt ndaj vehtes dhe te bashkebiseduesve, thjesht ceshtje etiko/morale (mos u hiq ai qe s'je)-flas gjithmone per veten!
    "The United States appear to be destined by Providence to plague America with misery in the name of liberty"
    -Simón Bolívar

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    06-09-2005
    Postime
    15
    Referoju titullit te temes! Askush nuk pretendon te kemi shije te njejta po megjithate nje ekspert gastronomie do rrudhte buzet nese dikush do vinte ne nje shkalle guzhinen e rafinuar franceze me nje MC. Donalds!
    Kjo nuk u heq sigurisht te drejten 200M amerikaneve (dhe ca kanadezeve te improvizuar) te mendojne ndryshe!
    Une mendimin tim (me fjalet e mia -> paliacate) e kam thene me perpara (per ta)! Citimi ishte thjesht mbeshtetje (meqe une nuk jam Bergmani qe fjala ime te kishte peshen e plumbit)! do te deshiroje valle ta kisha perkthyer dhe ta paraqisja si argumentin tim? Nuk e bera per respekt ndaj vehtes dhe te bashkebiseduesve, thjesht ceshtje etiko/morale (mos u hiq ai qe s'je)-flas gjithmone per veten!
    nuk behet llogari me shijen personale. disa mendojne qe coen brothers jane nga rregjizoret me te medhenj te ketij shekulli. une jam nje nder ta. neqoftese ke deshire te argumentosh mos cito opinionin e ndonje kritiku, por jep mendimin tend duke u bazuar ne filmat e tyre, nese i ke pare. nese jo, shko edukohu pastaj ofro nje opinion. athere mund te diskutojme shijet tona per guzhinat kinematike.
    ps.
    e meqe ra fjala; ti as qe e ke idene se cfare mendojne 200M amerikane (dhe ca kanadeze). as 1 miliard kineze ose indiane. vec nje krahasim i artit me nje objekt konsumi nuk shkon mire poshte.

Anëtarësuar
    19-08-2004
    Vendndodhja
    Ukraine
    Postime
    880
    Epo shije-shije kjo dynja! Nese ti ke kete mendim per Cohen brothers atehere kjo thote shume per standartin e shijeve te tua. Ashtu sic mund te gjykohet per nje njeri te apasionuar pas Moxartit ndaj nje tjetri mbas "gangst'a rap music"!
    Ai paralelizem me artin kulinar ishte qe edhe njerez te kallepit tend te kuptojne se nuk mund te rrine prane nje Oliver, O'toole, Pacino me nje noname te modes, nje Domingo, Pavaroti Carrera me nje Britney Spears, nje Tarkowski, Bergman apo Kurosawa me te preferuarin tend!

Bestsellerat dhe limonatat amerikane mund te jene popullore po Homeri, Dante, Hygoi, Dostojevski etj. jane te pavdekshem, pertej kohes!
    Nese ne do flisnim ashtu pa ndonje objekt te percaktuar thjesht per regjizore qe na pelqejne dhe na shkrepen ne koke sigurisht qe Cohen bro. meritojne te permenden po jo tek 50 me te medhenjte!
    Perse doni te me beni me zor adhurues te ketyre? Une nuk te kam detyruar te adhurosh Tarkowskin apo Bresson me zor!!!!!!
    -Simón Bolívar

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    06-09-2005
    Postime
    15
    Epo shije-shije kjo dynja! Nese ti ke kete mendim per Cohen brothers atehere kjo thote shume per standartin e shijeve te tua. Ashtu sic mund te gjykohet per nje njeri te apasionuar pas Moxartit ndaj nje tjetri mbas "gangst'a rap music"!
    Ai paralelizem me artin kulinar ishte qe edhe njerez te kallepit tend te kuptojne se nuk mund te rrine prane nje Oliver, O'toole, Pacino me nje noname te modes, nje Domingo, Pavaroti Carrera me nje Britney Spears, nje Tarkowski, Bergman apo Kurosawa me te preferuarin tend!

Bestsellerat dhe limonatat amerikane mund te jene popullore po Homeri, Dante, Hygoi, Dostojevski etj. jane te pavdekshem, pertej kohes!
    Nese ne do flisnim ashtu pa ndonje objekt te percaktuar thjesht per regjizore qe na pelqejne dhe na shkrepen ne koke sigurisht qe Cohen bro. meritojne te permenden po jo tek 50 me te medhenjte!
    Perse doni te me beni me zor adhurues te ketyre? Une nuk te kam detyruar te adhurosh Tarkowskin apo Bresson me zor!!!!!!
    coen brothers nuk jane bestsellers. perkundrazi...
    dhe nga e gjete qe po perpiqem te te "bej me zor" te adhurosh dike? nuk jam evangjelist i askujt. po i ben corbe me duket, konceptet fetare, kulinare dhe artistike. keshtu ndodh kur te mungon integriteti intelektual dhe nuk arrin te fokusohesh ne ate qe po diskuton. vertitesh lart e poshte si pordha neper breke duke gjetur krahasime bombastike dhe idiotsira skolastike qe rrjedhimisht te cojne ne konklusione te ceketa. oreks te mire.

Anëtarësuar
    19-08-2004
    Vendndodhja
    Ukraine
    Postime
    880
    Te me fale "autori" per kete replike te fundit!
    Zoteri i nderuar! Mbaje vehten dhe mos lesho pa dogane epitete dhe ofeza majtas-djathtas vetem se dikush nuk ra barkaz per nje regjizorin tend te preferuar. Nese thellohesh pakez (e di qe e ke te veshtire kete moment) do te shohesh qe te gjithe shembujt gastronomike, letrare, muzikore jane thjesht per te ilustruar nje ide te vetme: qe jo cdo gje qe ndricon (sot per sot) eshte flori.
    Ti mund te teorizosh per mungesen e integritetit tim intelektual aq sa edhe une per sasine e qimeve qe zbukurojne kafken tende (pa e ditur nese ke apo jo qime ne koke)!
    Pra merr fryme tre here, bej 10 pompa, merr perseri fryme thelle (mos harro qe pas cdo marrjeje fryme duhet ta nzjerresh se na pelcet pastaj si kacek) dhe pastaj keqtrajto tastieren!

P.S.Cdo te thuash me "evangjelist etj etj", termi i pershtatshem (aspirant-intelektual i nderuar) eshte proselitizem!
    Nese do ndihme per te kuptuar kete term bertit njehere se ndihma nuk do vonoje!
    -Simón Bolívar

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611
    Autor, mos e ul nivelin (te kujtoj qe ke marre persiper 50 regjizoret me te medhenj te koherave) tek paliacatat e Koheneve! Jo cdo gje qe fluturon hahet. Nderkohe qe akoma nuk ke cituar Elia Kazan!

Do te te lutesha ne menyre miqesore te hapje (dhe te drejtoje sigurisht) edhe nje rubrike me 20-25 aktoret me te medhenj te koheve.
    Et voilà - do thoshte frëngu, më ne fund nje debat me vlerë per kete temë ! EUREKA !

Antares,
    Patjeter që do cituar Elia Kazan !! Eshte gati herezi qe nuk e kam cituar deri tani... .

Por kjo "pakujdesi" ka dy shpjegime :
    Se pari, siç e kam thene ne nje postim tjeter, u perpoqa qe te rendis ne kete liste edhe disa regjizorë aktualë, pra qe jane ne aktivitet, per te mos bëre nje liste "te vdekurish". Thene ndryshe, doemos qe perpara Wenders-it, Kusturices apo Tarantinos, do ta kishin vendin Elia Kazan, John Cassavetes, Leo McCarey, Raoul Walsh, Frank Borzage, Douglas Sirk, Jacques Tourneur, Buster Keaton, Anthony Mann, King Vidor apo George Cukor !

Se dyti, "pakujdesia" vjen nga fakti se te gjithe keta qe citova kane nje veçanti: edhe ne mos qofshin te gjithe amerikanë, (Cassavetes eshte me origjine greke, edhe pse i lindur ne NY; Douglas Sirk eshte gjerman dhe ka emigruar ne USA vecse ne moshen 40 vjeçare; Jacques Tourneur ka lindur ne France, etj etj), te gjithe mjeshtrit e lartpermendur e kane kryer veprimitarine e tyre ne USA, pra thene shkurt, jane regjizore amerikanë. Por duke duke dashur ti jap temës ne fjalë diversitetin qe meriton, citova EDHE regjizore qe vijne nga kinematografi më pak te njohura, si ajo japoneze, ruse apo suedeze te cilët, dhe per kete jam i bindur, kane qene po aq gjigandë sa ata te periudhës se shkelqimit te vertete te Hollywood-it dhe qe disa i permeda më lart. Thene ndryshe, Elia Kazan apo Raoul Walsh mbetën, si padashje, "prapa liste"...

Dhe se fundi, per mundesine e hapjes se nje rubrike me 20-25 aktoret me te medhenj te koherave:

Te tregohem i sinqerte qe ne fillim: nuk jam i apasionuar fare mbas aktorëve... . I njoh pak, i ngaterroj me njeri-tjetrin, i bëj lëmsh, dhe asnjehere nuk u kam dhene rendesi. Pse? Eshte pak e ngaterruar "sepse"-ja, por po shpjegohem me nja dy fjale: Sepse gjithmone i kam shikur dhe vazhdoj ti shikoj veprat filmike si realizime (si punë) te nje autori, te nje krijuesi, dhe pothuaj fare si "lojë" e X apo Y aktori apo aktoreje. Sigurisht, ka edhe filma qe kane mbetur ne fondin e arte te kinematekës boterore si rrjedhoje e lojës se filan aktori apo aktoreje, por edhe ne kësi rastesh, me ndonje perjashtim tejet te rrallë, prapa ketyre filmave "fshihet" gjithmone nje mjeshter i madh. Shkurt, "star-system"-i më ka interesuar pak, per te mos thene hiç fare... Por e perseris, nuk kam asgje kunder Ingrid Bergmanit, Robert Mitchum-it apo Al Pacinos.

Nga ana tjeter, por kjo me angazhon mua dhe vetem mua, une jam ca si shume i "infektuar" nga Robert Bresson-i, ne filmat e te cilit ASNJEHERE nuk luajtën aktorë profesionistë, por VETEM amatorë (ose aktore fillestarë) te cilët i formonte ai vetë. Ai biles i quante ata "modele" dhe, gjithmone sipas tij, perdorimi i aktoreve te njohur, shpesh zbeh vlerat artistike te veprës, sepse duke parë te njejtin aktor (qofte ky i jashtezakonshem) ne X rol, dashur-padashur mund te linde amalgama me rolin Y, qe po i njejti aktor ka luajtur ne nje tjeter film.

Besoj se me kupton per te gjitha keto.

Kryesorja eshte qe te falenderoj, po aq sa falenderoj edhe "pagan"-in, "nausika"-n, "peoples" per debatin. Ja vlen !

Viva il cinema !

Anëtarësuar
    19-08-2004
    Vendndodhja
    Ukraine
    Postime
    880
    Autor! Kur permenda Elia Kazanin per asnje moment nuk me vajti ne mend ta beja kete ne forme kritike. Une thjesht mendova qe do te ishte nje proces i njohur ne psikologji kur nje person mundohet te kujtoje nje emer apo nje ngjarje dhe sa me shume mundohet aq me veshtire e ka, pastaj vjen momenti qe emri apo kenga a ngjarja rikthehen.
    Aq me teper qe ju nuk e kishit "harruar" aspak Kazanin po e kishit vecuar per arsyet qe permendet!
    Per cdo gje qe shkruani dhe do shkruani ne keto tema interesante, mbetem nje nga lexuesit dhe mbeshtetesit tuaj (gati pa kushte)!
    Edhe nje here. Ju faleminderit!
    -Simón Bolívar

Eks-plorator Maska e kolombi
    Anëtarësuar
    27-05-2003
    Vendndodhja
    Mes oqeaneve...............
    Postime
    3,720
    Elia Kazan ngelet nje regjizor i madh,ndonese njeriun Kazan e ndjek nga mbrapa nje vule turpi,spiunlliku.....................

Kur para disa vitesh puna dhe kariera u vleresuan me nje cmim special,ne mos gaboj ishte nata e ndarjes se cmimeve "Oscar",gjysma e salles duartrokiste,kurse gjysma tjeter nuk morri mundimin te cohej ne kembe.

I ka dhene shume,per te mos thene eshte nje pjese e kinematografise.
    "Meqe brenga eshte burimi i gezimit,mos vajto............"

GETE

Faqja 10 prej 18 FillimFillim ... 89101112 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 109
    Postimi i Fundit: 30-11-2009, 05:18
  2. Islami Në Trojet Iliro-shqiptare Gjatë Shekujve
    Nga Arber gerguri në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 02-02-2009, 16:01
  3. Islami ne trojet iliro-shqiptare gjate shekujve
    Nga Klevis2000 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 67
    Postimi i Fundit: 24-11-2007, 10:59
  4. Kodikët e Shqipërisë
    Nga Albo në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 27-12-2005, 15:25
  5. Përgjigje: 139
    Postimi i Fundit: 14-06-2005, 06:29

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •