Shkup, 30 MAJ- Artan Dogani, 24 vjecari nga Gostivari, eshte i vetmi pilot nga Maqedonia i cili ne te ardhmen do te drejtoje aeroplanin me te persosur ne bote, te tipit "Airbus" i cili prodhohet ne France.
Ai per "Koha Ditore" ka thene se asnjehere nuk ka enderruar te behet pilot dhe rrefen se ka shkuar ne Gjermani para 5 vitesh, me qellim qe te studijoje ekonomine.
"Gjendja ime ekonomike nuk ishte edhe aq premtuese, andaj kerkova dicka tjeter qe do te me mundesonte te punesohem me shpejte. U njpftova me konkursin e akademise se "Lufthansa" qe eshte nje nder akademite me te privilegjuara ne bote per pilot dhe u paraqita ne ate konkurs"
Artani me sukses ka dhene provimin pranues dhe ka qene i pari ne liste sipas suksesit te treguar nga gjithsej 80 aplikante.
"Provimi ka qene shume i rende dhe eshte mbajtur ne dy gjuhe, gjermanisht dhe anglisht, por per mua nuk ishte problem gjuha, me teper behej fjale per lenden e fizikes dhe psikomotorikes", thote piloti i ardhshem shqiptar.
Shkollimi dhe harxhimet tjera per shkollimin e Artanit kushtojne rreth 160 mije Euro per dy vjet e gjysem.
"Harxhimet do t'i mbuloje vete kompania, ne te cilen une pas diplomimit tim, per nje kohe te caktuar do te jem i detyruar te punoj per te kthyer mjetet financiare"
Eshte interesante se Artani pasi te pranohet ne akademi mund te zgjedh dy tipa te aeroplaneve per te fluturuar.
"Une u percaktova per "Airbus"- in, per shkak se eshte me i persosur elektronikisht, por kjo s'do te thote se edhee boingu nuk eshte i mire", thote piloti i ardhshem.
Artani rrefen se "provimi i pare nga teoria eshte mbajtur ne Frankfurt, ndersa pjesa praktike do te behet ne Phoneix te Amerikes".
Ne grupin e piloteve te ardhshem Artani ka kolege nga Sllovenia, Rusia, Anglia, Belgjika, Franca etj.
Marre nga gazeta e perditshme "KOHA DITORE"
- JA DHE NJE KRENARI E KOMBIT TONE SHQIPTARE. ZOTI DHASHTE E U SHTOFSHIN SA ME SHUME!
ZeM
Krijoni Kontakt