Qazim Rudi, une nuk jam rritur ne Diber, jam rritur ne Permet. Nuk e di se si ka qene zakoni ne Diber, por ne Permet nuk perzihej gjaku me pakicat e tjera, turke, greke, rumune, egjiptiane e me rradhe. Im gjysh jetoi 1 shekull dhe dinte te te tregonte se kush ishe vetem nga mbiemri qe mbaje, ashtu sic me tregonte mua me gisht ish oficeret turq e mbetur ne Permet, minoritaret greke te Rrezes, cobenet arumune, egjiptianet "evgjite". Dhe secili jetonte jo vetem ne lagje me vete e ndiqte ritet e veta fetare e zakonore, por nuk perziheshin as ne martesa me familje qe nuk ishin te te njejtes rangu. Kjo e kish emrin FISNIKERI, dhe mbase per ty e per shume te tjere, ashtu si per E. Hoxhen, fisnikeria duhej shkaterruar, por une e mbaj gjalle, ashtu sic e mbajti edhe gjyshi im, ashtu sic e ka mbajtur edhe gjyshi i gjyshit tim. Te besh dallimin midis pakicave kombetare do te thote te nderosh gjakun e shqiptarit, te nderosh gjakun e te pareve te tu.
Ca i ke keto terma te bukura qe me shpik nga mendja. Paska nje dallim midis "pakicave etnike" dhe "pakicave kulturore"? Une kujtoja se kur vjen fjala tek kombesia, ose ke kombesi shqiptare, ose nuk ke kombesi shqiptare. Por ja qe paskam qene une i gabuar, pasi Qazim Rudi na i ndaka pakicat me dysh. Ma shpjego pak me thelle kete dallimin midis pakicave se dua ta mesoj se nuk e ditkam dhe me jep disa shembuj se cilat futen ne njerin grup dhe cilin ne tjetrin.Dhe njehere po t'a perseris Albush se duhet bere nje dallim mes pakicave ne Shqiperi.
Ka pakica etnike te njohura ashtu sic ka dhe pakica kulturore te njohura me ligj.
Une nuk kam ndermend te ndryshoj zakonin dhe traditen e te pareve te mi. Te mesosh te flasesh e te shkruash shqip, mjafton per tu bere shqipfoles por jo shqiptar. Dhe mjafton te lexosh mendimet qe shprehen ne kete forum per te mesuar se kush jane pakica dhe kush jane shqiptare. Por duhet te kesh njohur nga afer pakicat dhe karakteristikat e tyre dalluese qe te mund ta besh kete dallim.
Albo
Krijoni Kontakt