Baptist ,Faleminderit jam i nje mendje me ty.
Nuk te duket qe ke kundershtuar veten ketu????Postuar mė parė nga Baptist
Gjithashtu, nuk bie dakort me faktin qe kjo eshte pyetje kontradiktore.
Le ta zberthejme pa u ngaterruar me shqipen qe te mos behemi "lost in translation"
Why is there not nothing?
Kjo eshte pyetje e tipit "pse", dmth e formes "pse + propozicion". Propozicioni ne pyetjet e tipit "pse" duhet te jete i vertete, perndryshe pyetja humb koherencen dhe kthehet ne nje fjalebashkim pa kuptim. Psh pyetja "Pse Bush-i mori cmimin Nobel ne paqe?" eshte pytje pa kuptim sepse "Bushi mori cmimin Nobel" eshte propozicion jo i vertete, dhe pyetja "pse" s'ka kuptim.
Te shohim tani propozicionin e pyetjes ne fjale. Ajo eshte: "there is not nothing" (is there = there is ne kete rast; eshte thjesht nje konstrukt gjuhesor qe e kthen propozicionin ne forme pyetesore).
Ti e ke ndare ne formen "there is not" + "nothing". Kjo ndarje eshte ok ne aspektin gjuhesor, por ne llogjike (e kam fjalen per disiplinen e llogjikes) fjalite gjuhesore te tipit "there is not" "does not" etj, jane jo korrekte, dhe kjo ka rendesi, nqs mundohemi te filozofojme. Ne llogjike mohimi i nje propozicioni eshte i formes jo+propozicion dhe ne kete menyre nuk varet nga karakteristikat e gjuhes. Ne te shumten e rasteve "jo+propozicion" eshte gramatikisht gabim por jo llogjikisht dhe kjo ka rendesi.
Ndarja qe do t'i beja une eshte "there is" + "not nothing". Kjo ndarje eshte ne perputhje me llogjiken edhe me intuiten. Sepse (sic e ka permendur dikush ne rastin e vrimes, apo edhe ti) asgjeja mer kuptimin vetem nepermjet gjese. Ne fakt asgjeja=jo gjeja (perseri: gramatikisht jo korrekte, por teper korrekte ne llogjike). Pra "not nothing" do te ishte jo+jo+gjeja=gjeja.
Perfundimisht pyetja equivalente eshte "why + there is + something" dhe ketu nuk ka kontradikte. (forma me e gjate dhe e njohur eshte why there is something rather than nothing)
----------------
"there is something" eshte presupozuar si e vertete nga Leibniz dhe eshte ceshtje debati tjeter. Pyetja e Leibniz eshte thjesht "why". Ne kete pyetje mund te diskutohet vetem duke pranuar qe presupozimi "there is something" eshte i vertete. Une mendoj qe kjo eshte nje nga ato pyetje qe po pret sokratin e saj.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga godel : 28-01-2007 mė 02:44
Godel me keqardhje por ia paske futur me kot se s'koti, asgje qe nuk kam thene nuk e paske thene vec paske ngaterruar ato qe ekisha thene disahere me qarte, dhe paske lene pa thene shume tjera qe jane thene tashme fare kuptueshem.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Ketu jane thene shume gjera, por une thashe te kunderten nje pike qe ti e kishe thene gabim, pra nuk te kam perifrazuar, por kundershtuar, dhe vetem ne nje pike.
Gjerat e pathena jane panumerueshmerisht shume dhe mund te thuhen here te tjera, nga kushdo qe ka deshire t'i thote.
me vjen keq qe nuk e kam konsideruar me pare kete teme lidhur me fen
(me vjen gjithashtu per te qeshur me disa budalleqe qe kam shkruar)
sidoqofte, po lexoja diku qe Leibniz ka konsideruar dy koncepte si baze nga ku ndertohen konceptet e tjera : Zotin dhe Asgjene
C'eshte asgjeja? Mungesa e gjese, mungesa e kohes, mungesa (for lack of a better term) e Zotit, e njerezeve ?
Perse, pra, nuk ekziston asgjeja? Sepse ekziston Zoti?
Nejse, thjesht doja te hidhja dhe nje kendveshtrim tjeter te mundshem ketu
-V.
shkurt Asgjeja osht ni sen qe nuk egziston per 1 arsyje ... sepse asgjeja egzistone e vetmuar para gjdo gjes dhe asgjeja u shendrua ne qdo gje
We are all Aliens
Kush thote qe nuk ka asgje? E zeme se jemi ne nje dhome te erret, edhe ne nuk shohim asgje aty brenda, si do themi? Ktu nuk ka asgje?
Ne cdo vend ka dicka, edhe se ne nuk arrijm ta shohim, prekim ose ndjejme, por sdo te thote se "aty" ska asgje.
Te pakten kshu e kuptova fjalen e atij Leibniz, pra sipas mendimit tim, kjo "asgjeja" eshte dicka qe ne nuk e shohim. Por ne te vertete ne ate "asgje" ka dicka.
Corap he? lol
There is no never ending banquet under the sun. All good things must come to an end.
Perse nuk ekziston asgjeja?
Eshte pyetje shume e gjere. Duhet zberthyer ne fillim ekzistenca. Ca nenkupton lajbnici me ekzistence. Une nuk e di ca nenkupton ai me ekzistence keshtu qe spo merrem derisa hapesja e temes te me shpjegoje me pak fjale si e kupton labnici ekzistencen. Sapo te merret vesh ca nenkupton me ekzistencen apo me shprehjen 'is there not' atehere eshte e zberthyeshme shprehja. Deri atehere eshte njesoj si te shtrydhesh trurin kot.
Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!
Krijoni Kontakt