Close
Faqja 0 prej 9 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 83

Tema: "Asgjėja"

Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152

Lightbulb "Asgjėja"

Leibniz ka pyetur: "Why is there not nothing?"

Perse nuk eshte asgjeja?
    (nese mund ta perkthenit me mire pyetjen do me vinte mire ta postonit)

C'fare ka dashur te pyesi Leibniz? C'fare ka dashur te thot? Cila eshte pergjigja juaj e asaj pyetjeje?

Per ata qe kane lexuar nga veprat e tij, do me vinte mire nese mund te flisnit me teper edhe mbi vete Leibniz.

Diskutim te mbare.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389

Wink Which nothing?

Veshtrusja, po filloj te merakosem per ty, moj...Si shume po merresh me keta budallenjte e filozofise; librat qe lexon, temat qe hap, pyetjet qe ben...lol... (miqesisht, mos e keqkupto )...

Per temen:
    .................................................. ..........................
    Nje profesor filozofie i tmerrshem fare, qe njihej me notat "0" qe jepte, nje dite u thote nxenesve qe te nxerrin nga nje flete se do u beje provim (quiz). Nxenesit, te tensionuar jashte mase, fillojne te presin pyetjen qe do u beje profi. Ky merr karrigen ne te cilen ulej dhe e ve perpara, ne mes te amfit, e u thote:

"Duke perdorur arsyetime filozofike vertetoni se karrikja ne te vertete nuk ekziston. Jeni te lire te shkruani sa te doni. Suksese!"

Studenteve u del shpirti duke u munduar te vertetojne ate qe u tha profesori; jo ēdo lloj perceptimi eshte iluzion, jo teoria e filanit, jo hipoteza e ketij, jo postulatat e atij. Nje ore lodhen te shkretet duke menduar e shkruar derisa behen qulle ne djerse.

Vjen dita qe profi do tregonte notat. Te gjithe pak a shume ishin te sigurte se do merrnin zero por, per ēudi, profesori e kishte prishur traditen kesaj rralle dhe njerin prej studenteve e kishte vleresuar me "100". Pergjigja e nxenesit ne fjale ishte e shkurter dhe e qarte:

"Cila karrige?"
    .................................................. ..........................
    Situata nuk eshte e njejte por e ngjashme. I themi Leibnizit: "Which nothing?" (Mbase "which"-i nuk eshte i pershtatshem, po modifikoje te lutem qe te jete e pershtatshme per anglishten se une nuk di mire...)

Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152
    xeni pyet: Which nothing?

le te themi:

asgje si ajo "asgjeja e mosqenies"

Larguar.
    Anėtarėsuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    Xeni, me duket se nuk eshte kapur thelbi i ēeshtjes. Fjala nuk eshte qe hiēi nuk ekziston dhe ne s'kemi pse te flasim per te, por pse valle ka qenie dhe jo me teper asgje ? (varianti frengjisht i ēeshtjes se Leibniz)

Ēeshtja e Leibniz eshte ēeshtja themelore e metafizikes, ēeshtje e cila nuk merr kurre pergjigje perfundimtare por vetem diskutohet dhe filozofohet mbi te. E gjithe ēeshtja sillet rreth formes "ka", e cila eshte veta e trete njejes e foljes "te kesh", por folje pavetore. Psh kur themi "ka zogj mbi kete peme", ose "ka yje ne qiell". Ē'behet me kete "ka" ? Kush e ushtron kete "ka" ? Kush e ushtron veprimin e te qenurit ne impersonal ?

Problemi nderlikohet kur ēojme ndermend qe ne nuk mundemi per te mos bere pa foljen "te kesh". Sepse ne rast se hiēi do te ekzistonte, atehere ne ketu futem menjehere fjalen "ekzistoj", dmth ekzistoka diēka qe e paska emrin "hiē", pra nuk paska "hiē", e keshtu mbeshtillemi rreth e perqark pa ditur ku jemi.

Vetem pak gjera sepse me duhet te mendoj pak mbi qenien time duke mos e lene ate te tentoje hiēin, se nuk i dihet, ndoshta hiēi eshte shuarja e qenies... Por se ku dhe kur, nuk guxoj te hamendesoj... Per qenien time per shembull kujdesem duke u ngritur tani per te shkuar ne pune, per hiēin shohim nje here tjeter...

ÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆ
    Anėtarėsuar
    26-02-2003
    Postime
    1,349

Lightbulb

Mbase...pėrgjigjen e ka dhėnė Shrėdingeri .

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Citim Postuar mė parė nga PrInCiPiEl
    Mbase...pėrgjigjen e ka dhėnė Shrėdingeri .
    Mbase...edhe s'e ka dhene.

ÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆ
    Anėtarėsuar
    26-02-2003
    Postime
    1,349

Lightbulb

'[xeni]'
    Shkruajtur mė :03-06-2005 16:33

Mbase...edhe s'e ka dhene.
    Pėr Hydrogen!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Citim Postuar mė parė nga PrInCiPiEl
    Pėr Hydrogen!
    Perderisa thua "mbase...", edhe vete nuk je i sigurte se si dhe pse. Te pakten keshtu mendoj une. Merre mundin dhe na thuaj se ē'kupton me kete punen e Hydrogen-it. Aman mos na fut ne ekuacionet e Shrėdingerit se kam ndermend te flej sot.

po pres...

ÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆ
    Anėtarėsuar
    26-02-2003
    Postime
    1,349

Smile

'[xeni]'
    Shkruajtur mė :03-06-2005, 16:15

Perderisa thua "mbase...", edhe vete nuk je i sigurte se si dhe pse. Te pakten keshtu mendoj une. Merre mundin dhe na thuaj se ē'kupton me kete punen e Hydrogen-it. Aman mos na fut ne ekuacionet e Shrėdingerit se kam ndermend te flej sot.
    po pres...
    Mbase...pėr disa;mbase.
    ¤ Puna ėshtė...qė kur 'punohet' me numra real nė rrafshin e numrave imagjinar,gjithėmonė duhet rikthyer nė rrafshin e numrave real.
    Kjo nuk ndodh ēdo herė ...pėrveē ...

Pėr mė shumė...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga PrInCiPiEl : 03-06-2005 mė 16:42

Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152
    Nuk e di kush mund te me kete len nje koment ne lidhje me kete teme sepse ka zgjedhur te qendroj anonim/e. Se pari kam deshire ta falenderoj per "vleresimin".

Do te me vinte me mire ama, qe nese kishit ndonje kritike, ta shprehnit ne vendin e duhur ne vend qe dhe une te mundohem tju pergjigjem sa me sakt.

Me jeni drejtuar se duhet "te zgjohem" dhe te hap teme me "konkrete".

Ju lutem, me tregoni se c'eshte tema "konkrete" ne vend qe une te zgjohem.

Falemnderit.

Faqja 0 prej 9 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •