Sipas analistit Karpenter :
SHBA-të dhe BE-ja si duket janë përcaktuar për pavarësinë e Kosovës
Uashington, 3 qershor - Eshtë e qartë se SHBA-të dhe Bashkimi Evropian si duket tashmë janë përcaktuar për pavarësinë e Kosovës, por tani mund të flitet për etapat kohore nga do të kalojë procesi, thotë analisti amerikan Ted Karpenter.
"Mendoj se këto etapa mund të jenë temë negociatash, si dhe mbrojtja e trashëgimisë kulturore të pakicave. Por rezultati përfundimtar nuk është më në pikëpyetje", tha Karpenter për "Zërin e Amerikës".
I pyetur nëse është i mundur një kompromis ndërmjet qëndrimit të Prishtinës, që insiston për pavarësi të plotë dhe atij të Begradit "më pak se pavarësi, më shumë se autonomi", Karpenter mendon se nuk është e mundur të gjendet një kompromis i tillë.
"Një vend mund të jetë ose i pavarur ose jo i pavarur. Një pavarësi e pjesshme është njësoj si të thuash se dikush është pak shtatzënë. Nuk është një strategji e realizueshme. Beogradi duhet të pranojë një rezultat shumë të hidhur për të", shprehet Karpenter.
Shqiptarët e Kosovës nuk do të pranojnë asgjë më pak se pavarësia, thotë ky analist amerikan, duke shtuar se nuk mund të merret me mend një Kosovë që do të jetë Taivani i Ballkanit, por sipas tij, as komuniteti ndërkombëtar nuk do ta mbështesë një status që shkakton probleme të tjera.
Ted Karpenter është zëvendësdrejtor i Institutit Cato (Keito) për Studimet mbi Politikat e Jashtme dhe ato të Mbrojtjes në Uashington.
![]()
Lus te gjithe ti grumbullojme te gjitha te dhenat/analizat/reagimet/...artikujt qe flasin rreth pamvarsis se Kosoves ketu,ne kete rubrik!
Respekt
rtp-ja
Krijoni Kontakt