Close
Faqja 26 prej 119 FillimFillim ... 1624252627283676 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 251 deri 260 prej 1190
    i/e regjistruar Maska e Shėn Albani
    Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899

Nga Dritero Agolli

Ne kulturen kombetare dhe ne historiografine shqiptare, prof.Rexhep Qosja eshte nje nder figurat e shquara te kombit tone.

Krijimtaria e tij matet me veprimtarine e nje instituti te tere. Studimet e tij per letersine e Rilindjes Kombetare dhe te Pavaresise, per Naim Frasherin, Asdrenin, Migjenin e te tjera; librat e tij me artikujt per ceshtjen shqiptare ne ish-Jugosllavi, te shkruara me nje cilesi te larte dhe me tonin e nje polemike te mprehte, me ndjenjen e nje patriotizmi te ndershem dhe te dhimbshem te nje shqiptari te kulluar- te gjitha keto jane shume te njohura ne mbare Shqiperine. Vecanerisht ne vitet _80-te dhe ne fillim te viteve _90-te, kur genocidi serbomadh ndaj shqiptareve u bae akoma me i eger dhe me i perbindshem, figura e prof. Rexhep Qoses, me fjalen e zgjuar dhe te guximshme, shkelqeu me nje drite te padegjuar, duke marre vetite e nje rilindasi te vertete, si studiues, shkrimtar e publicist me dimensione evropiane.

Ne krijimtarine e viteve _80-te ai ngrihet si nje shkemb mes plisave, i forte, i guximshem, principal dhe pa kompromis ndaj politikes shoviniste serbe, dhe ndofta me me zgjuarsi se kushdo, mbron Kosoven dhe te drejtat legjitime te shqiptareve. I perfshire ne kete lufte intelektuale pa kompromis, ai nuk harroi te pershendese proceset demokratike ne Shqiperine e brendshme dhe ta quaje fitoren e saj si nje Rilindje Demokratike. Edhe gazeten, dallendyshen e pare te demokracise, e pagezoi si nje shenjt "Rilindja Demokratike".
    Erdhi koha qe ndaj ketij kaloresi te patriotizmes dhe te demokracise te leshohen ushtat, hobet dhe topuzet me primitive, pa asnje ndershmeri dhe fisnikeri kaloresie. Kaloresit e hershem, kur mbaronin ndeshjen, ia jepnin doren njeri-tjetrit. Ndersa kaloresit e sotem pas ndeshjes peshtyhen dhe gervishten, pasi ka humbur fisnikeria.
    Polemika e shtypit tone me prof.Rexhep Qosen i shembellen polemikes vulgare marksiste-leniniste kunder "revizionismit hrushovian" dhe kunder "eurokomunizmit". Jane po ato fraza klishe, me sharje dhe fyerje; eshte po ajo terminologji me patetizem fallsiv, duke e quajtur akademikun "Qosic", "ish-anetar i Lidhjes Komuniste jugosllave" "titist-enverist-marksist" e me radhe. Dhe prapashtesen -ic ia shton nje hic! Te vjen keq qe ne nje vend demokratik te mbetet pa u ndryshuar stili i te menduarit dhe te shkruarit, te rezistojne po ato fabrikate te propagandes banale marksiste, te nxjerra nga tekstet shkollore dhe fjalimet marksiste.

Eshte paradoksale qe e akuzojne Rexhep Qosen per marksist po ata marksiste dogmatike dhe tallmudiste, qe nuk iu ka dale nga gjoksi ende fryma marksiste-leniniste e formave te edukimit te diteve te premte.
    Une nuk them qe mos te behet polemike me personalitete te shquara si prof.Rexhep Qosja. Nuk do te thote qe ata jane te pagabueshem. Edhe Homeri fle. Por polemika duhet te jete e ndershme, me respekt dhe dinjitet prej intelektuali duke marre parasysh dhe figuren me te cilen kuvendon, perndryshe ajo behet e pabesueshme dhe qesharake dhe shkon ne dobi te kundershtarit. Liliputet nuk mund te bejne polemike me Guliverin. Edhe une mund te kem objeksione per mendimet e Rexhep Qoses per momentin kur thuhen keto mendime dhe per figuren qe i drejtohen. Por per gjendjen e ndere ne Kosove dhe ne pergjithesi ne mbare Shqiperine, nje polemike e tille e pafytyrte, aspak e njerezishme eshte krejtesisht antikombetare, per te cilen kundershtaret tane shoviniste mund te paguanin honorare te medha, qe me to te ndertonim ndonje fabrike. Sa keq qe nuk i kerkuam keto honorare. Po edhe mund t'i dergojne...
    Pastaj duhet ditur se Rexhep Qosen, kete kapedan te shqiptarizmes nuk e ka mundur makineria kolosale moderne e shtypit serb, malazez dhe maqedon, jo me ta munde ndonje kovacane e vjeteruar me rrjeta merimange neper qoshet e saj, e mbetur qe ne kohen e Gutembergut.

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anėtarėsuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826
    Albani shkruan:

"""Ne kemi dy pal njerzish ne politike: Njera pale eshte ajo qe ishte opozite e komunizmit titist dhe enverian dhe ishte burgosur me dekada. Pala tjeter eshte ajo e cila bashkejetoi me komunizmit titist e enverian, perfitoi nga ky komunizem, fituan tituj dhe mu keta tani jane udheheqes te demokracise shqiptare, prandaj edhe demokracia jone eshte aq delikate dhe aq e padenje per tu quajtur demokraci sepse e udheheqin njerz te " konvertuar " dhe njerez te zhdervjellet te cilet jane te afte te mbijetojne cdo rend, si ate diktatorial, si ne anarki e si kuazidemokrcai."""

Dy pyetje:

1- Po Dritero Agollin ne cilen kategori (pale) e fut?

Ne dy kohet ka qene Antar i KQ te PPSH-se dhe sot i KQ te PS-se.

2- Pse Qosja eshte mik i ngushte i nji klani ne Tirane qe cdo uik-end shkon ne Selanik e Janine per qejf dhe .. per te depozituar Milionat e fituara me "djerse"??

Cdo te mire ..

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Vendndodhja
    Oslo , Norway
    Postime
    472
    E kam ditur, si njė e njė qė bėjnė dy, se ka me reaguar Brari.

Brar, o miku i mirė!

Pararojė e denjė je.

Mos lėsho pe!!

Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899
    Brari ben:
    Dy pyetje:
    "1- Po Dritero Agollin ne cilen kategori (pale) e fut?

Ne dy kohet ka qene Antar i KQ te PPSH-se dhe sot i KQ te PS-se.

2- Pse Qosja eshte mik i ngushte i nji klani ne Tirane qe cdo uik-end shkon ne Selanik e Janine per qejf dhe .. per te depozituar Milionat e fituara me "djerse"??"

Pyetja e pare:

Brari i dashur, Dritero ishte i majt dhe ka mbetur i tille. Driteron nuk e njoh sa e njoh Qosjen. Per Driteron do te lexoja mendimet tuaja, por ate e njoh me shume ne baze te romaneve dhe poezive; per Driteron si njeri di pak, dhe nuk kam mendim te kristalizuar sic kam per gjeniun per te cilin flasin ketu.

2.

Ndoshta Qosja i ben miq ata qe deshiron t“i korrigjoje...ai eshte profesor . Mjeku nuk punon me te shendoshet, por me te semuret, qofte edhe me ata qe jane pushtuar nga djalli!

Agolli thot: Krijimtaria e tij matet me veprimtarine e nje instituti te tere. Dhe une kete e di. Qosja eshte nje istitucion! Ai ka vlere dhe peshe me shume se sa nje parti shqiptare!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Shėn Albani : 08-04-2003 mė 13:08

Survivor Maska e Orku
    Anėtarėsuar
    13-02-2003
    Vendndodhja
    Oqean
    Postime
    981
    Nese do ta shohim me kujdes gjithe shkrimi i Driteroit perqendrohet ne cilesite akademike te Qoses te cilave iu atribon edhe qendresen legjendare ndaj okupatorit serb.

Une personalisht nuk e kam lexuar vepren letrare te Qoses dhe ne nje rast te tille e marr apriori vleren e tyre.
    Per sa i perket rezistences ndaj okupatorit mua me habit fakti qe Rexhep Qosja nuk i kthen titullin e akademikut asaj akademie e cila ka dekada qe nderton plane per te zhdukur dhe spastruar shqiptaret...sidoqofte sikur edhe nje kokrrize rere te kete kontribuar Qosja apo kushdo tjeter ne ceshtjen kombetare une nuk jam qe ti mohohet....... problemi i Qoses per mendimin tim fillon ne rastin me te mire pikerisht me mosvleresimin ndaj tij....dhe une mendoj se edhe per kete mosvleresim ka nje nr te konsiderueshem aresyesh.

Nese Patrioti ne fjale i lejon vetes te quaje nje revolucionare patriotiote dhe demokrate te vonuar, kriminele te damkosur qe vrasin dhe copetojne shqiptare, faji i vetem i te cileve ishte se qendruan ne krye te detyres dhe nuk ia mbathen sic bene shume te tjere apo edhe vete Qosja kur e pane jeten e tyre te rrezikuar, atehere ky njeri edhe ne mosoqofte i shtremberuar eshte i verbuar nga smira dhe urrejtja.....dhe jo kovacanes por edhe pllakes se gurit i takon t'ia kujtoje kete poshtersi..........per aq kohe sa ai nuk kerkon ndjese publike per te.

Se dyti Alban miqesia me hajdutin, vrasesin, tradhetarin, kontrabandistin apo trafikantin ka vetem nje perfundim....prishjen tende.........e cila duket qarte kur ne vend qe te shikoje vetveten Qosja konsideron qen pikerisht ate popull qe ka enderruar ta drejtoje.

Tung
    Orku
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Orku : 08-04-2003 mė 17:09

Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899
    Per cilen akademi e ke fjalen,

Qosja eshte mik me ata qe udheheqin Shqiperine dhe nese Shqiperia zgjedh hajdute ne funksione nuk ehste problemi i Qosjes. Ai respekton institucionet kombetare...Qosaj i ka konsideruar qen mafiozet, tadhetaret dhe matrapazet poltik, qene te tille kemi mjaft.....

Perjashtuar Maska e illiriani
    Anėtarėsuar
    06-05-2002
    Postime
    655
    A G J E N D A

PROCESI QOSJA: ende para trupit gjykues

GJYKATA: lama e qenve

TRUPI GJYKUES (emrat): me nofka, fshehur) POPULL QEN

VENDGJYKIMI: Forumi shqiptar, shqiptare te bashkuar per nje Shqiperi te bashkuar!

VOLUMI JURIDIK: 18 faqe interneti (sot faqja e 18-te)

QELLIMI: politik - njollosja, degradimi i figurave te medha kulturore e letrare shqiptare, qe pas degradimit te Qosjes, te vehet Dobrica Qosiqi, ne vend te tij (per disa gjykues te Rexhep Qosjes)!

PERFUNDIMI I GJYKIMIT: sa t'i skandon mandati presidentit

Ekspertiza gjenerale juridike:

1. ata qe udheheqin Shqiperine e jane zgjedhe nga populli - nuk duhet perkrahur!

2. ata qe udheheqin Kosoven (vetem Presidencen, e jo Qeverine) duhet perkrahur!

post skript: hajde Llesh e merre vesh!

Survivor Maska e Orku
    Anėtarėsuar
    13-02-2003
    Vendndodhja
    Oqean
    Postime
    981
    Ilirjan

Ti sigurisht mund te shprehesh mendimin tend per ata qe flasin per Qosen dhe nuk me habit fakti qe nuk shkon me larg se definicioni Populli Qen.... sepse nuk besoj se je me i kultivuar se Qosja.....nese mendon se me fyerjet drejtuar njerezve qe nuk i njeh do te arrish te pastrosh Qosen nga simpatite per kriminelet apo shtremberimet e karakterit atehere me siguri i perket atij 0.001% qe kompleksin e deshtimit kerkon ta shfryje duke mos u marre me me kundershatert politike por me vete kombin. sidoqofte une mendoj se shprehje te tilla si Popull Qen na kujtojne disa reminishenca te tjera qe vijne prej akademikeve serbe si psh Popull Barbar....por nuk ka problem se mes kolegesh huazimi nuk eshte kurre vjedhje.

Alban

Rexhep Qosja nje pjese te titujeve qe mban i ka pasur nga akademia serbe dhe me sa di une te pakten deri para luftes ai kurre nuk ja ka kthyer mbrapsht ato tituj institucioneve qe ja kane dhene.

Me vjen keq qe e leshon vetveten ne gjykime emotive kur thua se respekton jo individet por institucionet.

Kritika apo distancimi nga aktet e individeve te caktuar qofshin dhe perfaqesues nuk eshte mungese respekti per institucionet por per individin dhe veprimet tij......me fjale te tjera nuk sulmohet institucioni por aktiviteti i individit...... kjo sa per teori.

Ne praktike pergjigjen e kam shume me te thjeshte.....po para 96 nuk e dinte Patrioti se Berisha ishte president dhe perfaqesonte shumicen...por kjo nuk e pengoi te shfrynte duf dhe vrer....dhe jo per vrasje politike apo korrupsion a tradheti, por thjesht per <> politike.......po ne 97 a mos mendoi se ishte Zani Caushi ai qe perfaqesonte institucionet kur e mbeshteti ???

Nuk mendoj se te nderon fshehja pas gishtit.

Perjashtuar Maska e illiriani
    Anėtarėsuar
    06-05-2002
    Postime
    655
    ja doli edhe nje

Survivor Maska e Orku
    Anėtarėsuar
    13-02-2003
    Vendndodhja
    Oqean
    Postime
    981
    une isha ilirian po nuk ke faj se ka shume qe mendojne si une.

Faqja 26 prej 119 FillimFillim ... 1624252627283676 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Rexhep Mitrovica
    Nga PORTI_05 nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 13
    Postimi i Fundit: 06-04-2011, 08:15
  2. Pėrgjigje: 63
    Postimi i Fundit: 24-01-2010, 21:51
  3. Akademik REXHEP ISMAJLI:Zhvillimet...e gjuhės standarde
    Nga Harudi nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 13-05-2005, 19:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •