Shen Albani, ti si njohes i mire i tij, duhet ta dish se mbiemrin e ka Qosja e jo Qosa. Ose jam gabim?
Pershendetje,
ASD
Shen Albani, ti si njohes i mire i tij, duhet ta dish se mbiemrin e ka Qosja e jo Qosa. Ose jam gabim?
Pershendetje,
ASD
Shen Albani, ne asnje moment dhe ne asnje kohe intelektuali nuk e ben popullin e tij me faj. Sic eshte shprehur vete Qosja "Intelektuali fe ka te verteten, dhe Zot, popullin e tij". Besoj se nuk eshte nevoja te te sjell ne kete teme komentet e Qoses pas zgjedhjeve dhe krahasimet e tij antagoniste per sovranin popull.
Nje intelektual qe deshtimin e tij ne politike ia vesh sovranit eshte nje njeri i vogel qe jeton brenda kultit qe i ka krijuar vetes. Nuk jane shqiptaret qe i sherbejne Qoses, por Qosja shqiptareve.
Si quhen njerezit qe bejne "Zotin" me faj per deshtimet e tyre?!
"Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"
Nuk flas dot me siguri te plote sepse nuk e kam ndjekur veprimtarine e Qoses vazhdimisht e ne detaje,por me duket se,edhe ne temen e pare edhe ne kete,Qosja paragjykohet nga pozicione partiake.
Shume gjera thuhen per te fare lehtesisht po argumenta nuk sillen kurre.
Psh ,si mund te thuhet se Qosja eshte antishqiptar?
Ose ku jane provat se Qosja ka mbeshtetur Zani Caushin dhe jo popullin e Vlores e qyteteve te tjera ne protesten ndaj qeverise se atehershme? Nese ai popull kishte te drejte dhe Qosja e mbeshteti ,atehere pse pra ,qendrimi i Qoses qenka i gabuar?
Une besoj se intelektuali i vertete mund ta gjykoje popullin e vete,bile duhet.Koncepti se 'sovrani popull' ka gjithmone te drejte eshte nje koncept populist,komunist dhe historikisht i provuar i gabuar.
Nese do te ishte keshtu ,pra qe populli ka gjithmone te drejte ,atehere cfare do te thuhej per ate qe shqiptaret sollen ne fuqi Hoxhen,ruset Leninin apo gjermanet Hitlerin?
Ose,nese eshte keshtu, pse behet me faj populli i Vlores etj per cka ngjau ne '97?
Pse Qosja ,intelektual kalibri,nuk lejohet te mbaj qendrim,kurse te tjere krejt te zakonshem ,e kane kete te drejte?
E njejta gje per votimet.Ato jane shume domethenese por jo absolute.Ne '96 Berisha mori rreth 85% por vetem pas 6 muajsh nuk i mbeten as 10%; ose ne votimet kur Jelcini fitoi per here te dyte ,Gorbacovi mori vetem 4% nderkohe qe Jelcini mbi 50% dhe bile Zhuganovi mori 40% ???? Po figure historike, nobelist eshte Gorbacovi, jo komunisti Zhuganov as pijaneci autoritarist Jelcin. Qe te mos shkojme me tej ne histori e te themi qe populli gjerman i kulturuar votoi per Hitlerin dhe e beri kancelar...
Ajo qe dua te them ne rastin e Qoses eshte se gjykimi mbi te eshte pasional,partiak dhe jo realist.
Para se te gjykohet Qosja per ngjarjet e '97 duhet te gjykohet se nese kishte te drejte populli te ngrihej ne protesta ndaj qeverise,nese duhej qeveria t'ja zgjithte hallin ,minimumi ti kerkonte falje per qeverisje qe coi ne rrenim te mijra e mijra familjeve,..etj.
Cuditerisht kur gjykohet kjo ngjarje gjithmone fillohet e mbarohet me Zanin, kurse populli dhe arsyet qe e bene ate te ngrihej kaperxehen aq lehte.Zani apo Kakami ishin thjesht pasoja te menaxhimit qe i beri qeveria situates se asaj kohe,dhe me gjere paaftesia e klases politike ne pushtet dhe opozite.
E bukura eshte ne syte qe e shikojne _Wilde
pelin, Qosja gjykohet nga pozita partiake, sepse ai njehere ne Kosove tentoi qe permes politikes te vinte ne pushtet. Pasiqe populli ia dha 0.04% te votave te elektorait, nje deklasim klasik, ky e shpalli popullin e vet qen (Libri tij me i ri) dhe e akuzoi ndergjegjen e popullit duke thene se ata jane qener e kudra ne veprime e mendime.
Nese e kujton edhe pak, do te te bie ndermend qe per ate "kryengritje" ne Vlore, kur u cuan ne ajer tre gishta (pershendetje tipike serbe), ky njeri, Qosja e quajti "Revolucioni demokratik i vonuar" duke e anashkaluar faktin qe shteti gati se u shperbe dhe u desh intervenimi i trupave paqeruajtese per qetesim te situates.
Sot, ky njeri akuzon popullin qe nuk ia dha voten me ane te librave te tij dhe thote se ky popull eshte qen bir qeni dhe frikacak e harron se ishte ai, Rexhep Qosja, qe e rruajti mjekrren dhe iki per Maqedoni gjate luftes...
ASD
Star,gjykimi partiak eshte i pjesshem, eshte pragmatist,shpreh interesat e nje pjese te popullsise,eshte nje peshore qe anon gjithmone ne njerin krah e per pasoje nuk mund te barazohet me gjykimin kombetar ,pra nuk mund te merret per absolut per gjykimin e cfaredo qofte,ne kete rast edhe te Qoses.
Librin e Qoses qe permend s'e kam lexuar pra s'mund te shprehem; por ne princip nuk bie dakord qe nje fraze e interpretuar perben thelbin apo qendrimin apo mesazhin e nje vepre.
Populli i Vlores ishte i lire te zgjidhte te perdorte 3 apo 2 apo 4 apo 10 gishta ne protestat e tij; kjo kursesi nuk provon se i huajti nga serbet.Krahasimi juaj eshte shume i kerkuar dhe duket i qellimshem.Kjo menyre arsyetimi con ne ate qe populli i Vlores etj,te pakten 1/2 e popullit shqiptar na qenka i shitur tek Serbia??
NJe popull i shitur tek nje popull tjeter ???Eshte tejet absurde!
Shteti shqiptar vertete u shperbe ne '97 po ku jane argumentat qe fajtori ishte populli dhe jo qeveria, jo interesat e nje klase politikanesh? Per c'arsye duhet te te besojme ne drejtesine e gjykimit tend qe akuzon nje popull te tere?
Ne lidhje me votat me duket se te kam treguar me lart se nuk eshte nje argument absolut; ne kesi rastesh shpesh eshte historia ajo qe jep te drejten; duhet pritur ca...
"Intelektuali fe ka te verteten, dhe Zot, popullin e tij".
Albo,
ne kete thenie une nuk shoh gje negative, sa i perket asaj se itelektuali ofendon popullin, varet se nga cfare kendi e shikojme. Intelektualet jane aty per ta piremiresuar kombin, kudo intelektualet perpiqen ta permiresojne kombin e vet, sepse ata i verejne me shume te metat e tija. Ata jane idealist ne sherbim te kombit dhe deshira e tyre eshte qe kombi i tyre te ngritet. Ata nuk jane te lumtur pse kombi i tyre eshte i kritikueshem. Si ne France, si ne Gjermani, e besoj kudo, intelktualet jane korrektor te shoqerise dhe ne caste vendimtare kerkohen mendimi i tyre, sepse eshte mendim qe tregon rrugen.
Ketu kur akuzohet Qosja, akuzohet per dhjete vitet e fundit. MAdje edhe per kete jo. Ai akuzohet per nej parti, ai akuzohet pse sulmoi pasivitetin e Rugoves dhe qendrimin e Berishes, i cili funizonte me nafte armaten serbe!!!
Vlersimi mbi Qosen duke u bazuar ne nje parti politike, eshte tendencioz dhe qellimkeq. Eshte tragjike nese nje intelektual si Qosja vlersohen me nje parti e jo me nje veprimtari te tere kombtare.
Madje Qosja nuk kritikohet prej akdemikeve ( prej njerzve te nivelit te vete ), por prej ithtareve te kesaj apo asaj partie. Qosja ka formuar ate parti i nxitur prej intelektualeve kosovare, jo pse ai kishte deshire karieren. Kerkohej aletrnative ne ate kohe, sepse Kosova po digjej dhe ne anen tjeter organizoheshin zgjedhje te lira demokratike dhe Milloshevici i toleronte sepse i nevojitej legjimiteti i Rugoves.
Partia e Qosjes ishte vetem nje piskame, nje britme kunder gjendjes e cila nuk po ndryshohej pozitivisht, por po behej e rende edhe e padurueshme per shqiptaret. Gati gjysma e rinise kishte ikur ne Perendim!!!
Votat qe i ka marre deshmojne per nje gje se intektuali pak ka shanse ne parti, sepse ai nuk genjen dhe nuk flet ate qe deshirojne ta degjojne njerzit, por e thot te verteten, e politikanet flasin per vota, ne cdo hap dhe posa ta hapin gojen, sepse politikani per karieren e vet i llastohet popullit, e shkrimtari jo!
Asnje akademik nuk shprehet ndaj Qoses aq ulet, sepse ata e dijne vleren e tij. Qoses nuk iu ka kujtuar se eshte shqiptar ne vitn 90, por ai shkruan qe nga fundi i viteve te 60, dhe njihet si intelektulai me i guxishem ne Kosove, me origjinali dhe me i sinqerti dhe pa dyshim me i madhi!!
Atehere kur cdo njeri heshtte, vitet e 80, Qosja shkrunate per populline shtypur ne gazeta kroate dhe sllovene. Ky ishte zeri i vetem i KOSOVES, te tjeret benin gjum te rende!!!
Dhe ne fund cdo njeri e ka vendin e vet ne histori: Qosja do te futet ne letersi si studjues me i madh i Romantizmit Shqiptar, do te mesohet si dramaturg, eseit, polemist dhe romansier, ne anen tjeter Rugova dhe Berisha do te permenden ne historine shqiptare si politikan. Se si do te perfundojne karieren e tyre politike, me sukses apo pa te, do te shohim me vone!!! Rugova do te jete me ne rrezik se Saloja. Nese Kosova nuk fiton pavaresine, atehre ky do ta kete fatin e Krishtit, jo ne ideologji, por ne gozhdim!!!!
Qosja sulmohet prej dy taborove: LDK dhe PD. Nga Akademite tona, jo, nga gazetat e sinqerta jo, por nga nje gazete qe mbjell percarje ne popullin shqiptar dhe gazete e vetemeruar kombetare!!! Per Salon Qosja ishte koka e Kosoves dhe prandaj Qosja pat nderin ta emroje gazeten e tij " Rilindja demokratike ", ai nuk e beri kete pse Qosja ishte politikan i madh, por pse ishte shqiptar i madh!!!
Qosja duhet lexuar prej cdo shqiptari sepse ky eshte sot per sot akademiku i vetem qe perligj dhe lufton per ribashkim, politikanet rreshtohen sipas deshirave perendimore, e jo kombtare!
Nese nuk eshte lexuar Kadare dhe Qosja deri ne fund, mund te kemi zbrazeti te medha, kryesishte nese deshirojme ta kuptojme te verteten kosovare!!!!
Shqiponja i ka dy koka ( Kadare dhe Qosja ) dhe keto dy koka simbolikisht mund te jene dy kokat e shqiponjes, per nga mencuria mendoj, jo pernga politika! Politika nuk garanton sukses dhe eshte teper hipotetike, gjenilaiteti i tyre do t“i mbjijetoje perqindjet e politikaneve!
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Shėn Albani : 26-12-2002 mė 21:17
Pelin, edhe pse shpreheni se nuk jeni ne brendi te aktivitetit politik te Qoses, perseri kembengulni qe ne po e gjykojme Qosen me syze politike. Ti nuk je ne brendi te shume aktiviteteve te Qoses dhe njera prej tyre ka qene projektimi i Ramiz Alise per Qosen si president i vendit pas renies se komunizmit. Nese e mban mend, shqiptaret e Shqiperise ne TVSH ne ato vite kane pare vetem fytyren e erret te Rrexhep Qoses qe jepte intervista me ore te tera. Urrejtja e tij ndaj Berishes ka qene personale ideologjike, dhe vazhdon edhe sot e kesaj dite: Berisha i zuri kolltukun qe ia kish premtuar Ramiz Alia.
Kadare ne librin e tij me kujtime "Ra ky mort dhe u pame" akuzon Demacin dhe Qosen pikerisht per papergjegjshmeri historike duke sulmuar jo vetem Rugoven por edhe vete paktin e Rambujese ne momentet me decizive ne historine tone kombetare. Qosja ne Rambuje perkrahte idene e Demacit dhe i frynte percarjes brenda delegacionit shqiptar duke sulmuar Rugoven, ne nje kohe kur nuk po flitej per interesa te ngushta politike por po flitej per jete a vdekja te 2 milion shqiptareve ne Kosove.
Ne kete forum po flasim per ELITEN E KOMBIT dhe kur Qosja nuk arrin te marri as 1% te votave te popullit te vet, ne te cilin ka lindur e eshte plakur, afirmuar si intelektual e si akademik, mos prisni qe 4 milionet e tjere te shqiptareve ne Ballkan te respektojne sa duhet figuren e tij.
Imazhi qe Qosja do te lere pas eshte ai i urrejtjes se shfrenuar jo vetem ndaj kundershtareve politike por edhe ndaj popullit "qen" te tij. Nese do te ndiqnim llogjiken e Qoses, ai nuk eshte vecse nje "QEN BIR QENI".
Qosja ka ende kohe te kerkoje falje per mekatet ndaj popullit dhe kombit.
"Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"
Albo ,
do ta dija per nder sikur te me citoje vetem nje vije te Kadarese te " Ra ky mort ...." ku ai sulmon Qosen. Une e kam lexuar kete liber, e kam kete liber, por Qosja aty nuk eshte kritikuar askund, Rugova, po! As UCK jo!
Dhe gjithashtu te lutem trego burimin e popullit "qen" ne menyre qe ta konsultojme edhe ne! Dhe nes eke kohe edhe ndonje fakt per ambiciet e Qosjes poltike ne kolltuk te Shqiperise!!!
Albo,
qe te jemi korrekte ne lidhje me paragjykimin partiak te Qoses ,une jam shprehur me "me duket" ,pra kam pershtypjen e tille te bazuar mbi interpretimet e atyre fakteve qe une njoh dhe nuk "kembengul" pikerisht sepse mund te kete fakte te tjera qe nuk i njoh.
Pra jam i hapet krejtesisht ne kete diskutim,vecse diskutimi ka vlere kur mbeshtetet me prova e fakte.
Shen Albani u tregua me i shpejte por dhe une do te doja prej teje te njejten gje,nje mbeshtetje te atyre qe thua ne postin tend te fundit.
Une di qe Kadare ka folur me superlativa per Qosen,ashtu sic dhe nuk ka qene ne nje mendje me te; po kjo nuk provon gje sepse mund te jete vete Kadare i gabuar dhe jo Qosja.Dua te them qe ne le te gjykojme vete faktin me mire se sa interpretimet e te treteve permbi faktin.Personalisht une nuk jam i prirur te besoj se Kadare eshte kriter i se vertetes sidomos per vleresime politike.
Opinioni im eshte se Qosja eshte nje figure teper e madhe dhe nuk eshte aq e lehte ta flakesh tej .Perbuzja me te cilen ti shprehesh per te me sugjeron se ose ti duhet te kesh te dhena te pamohueshme ose e paragjykon mbi baza partiake.
Ajo kembengulja mbi votat mua me duket e tepruar, te gjithe e dijme se votat jane aq teper te perkohshme dhe aq shpesh nderrojne drejtim..
Krijoni Kontakt