Postuar mė parė nga Larsus
Lol![]()
Voice of Mirdita...per arsye se Sound of Mirdita eshte Tingulli i Mirdites mendoj une![]()
ZiM
Postuar mė parė nga Larsus
Lol![]()
Voice of Mirdita...per arsye se Sound of Mirdita eshte Tingulli i Mirdites mendoj une![]()
ZiM
Bukuria eshte ngado, varet se nga cfare kendi e shikon.
Postuar mė parė nga Manulaki
Manulaki...me vjen keq ! Nuk kerkoj perkthimet se perkthimet i di! Thjesht doja te dija a ka fjale te caktuar pa qene nevoja per te shkruar nje roman me sqarime!
Si psh...Fire = Zjarr .Dhe sigurisht qe jo ne ZIM'she.
ZiM
Bukuria eshte ngado, varet se nga cfare kendi e shikon.
Nuk te thashe asgje nga ato me siper me te keq. Thjesht, ne keto fjale qe ke sjelle nuk ka perkthim absolut, pasi fjala ne vete perdorimin e saj qe merr ne Anglisht, merr edhe kuptime te ndryshme, keshtu qe i pershtaten perkthime te ndryshme edhe ne Shqip.Postuar mė parė nga Zeri_i_Mirdites
![]()
Te shpėtohesh do tė thotė tė transformohesh prej Perendise, tė ribėhesh ashtu siē Ai donte qė ne tė ishim qė nga fillimi!
Shqipja nuk mud te ballafaqohet me Anglishten.
Shqipja fltet ne rreth 7 milone njerez, ndersa anglishtja nga me shume se 600 milone. Ne cdo cep e kontinent te botes flitet anglisht, prandaj larmia e kesaj gjuhe krijohet vetvetiu.
Mgjth, shqipja per perhapjan qe ka dhe nr e te folesve eshte teper e larmishme. Mjafton te kujtoj se sa dialekte ka shqipja..
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ArberXYZ : 26-05-2005 mė 16:31
ZIM - nėse pėr njė fjalė tė vetme nė anglisht tė jepen disa sinonime nė shqip kjo nuk tregon se shqipja s'ka fjalėn pėrkatėse, por tregon se shqipja ka mė shumė se njė fjalė pėrkatėse, dmth ėshtė mė e pasur dhe mė e larmishme. Gjithashtu, ashtu si mund tė ketė ndonjė fjalė nė anglisht qė nė shqip nuk egziston, ashtu mund tė gjesh edhe fjalė nė shqip qė nė anglisht nuk egzistojnė. Zakonisht fjalėt qė i mungojnė shqipes (tė mirėfillta e kam fjalėn, jo huazime) janė nė pėrgjithėsi fjalėt e reja, shkencore, teknologjike etj, kjo jo vetėm nga pėrtacia e shqiptarėve pėr t'i pėrshtatur kėto nė shqip, por edhe nga vetė lehtėsia e pėrhapjes sė informacionit nga njė kulturė nė tjetrėn nė ditėt tona.
glimpse - sipas kuptimit nė shqip ėshtė shkaraz (shikim), ia kapi syri, e gjithė tė tjerat qė kanė pėrmendur parafolėsit.
glimpse - I have just a glimpse of what it might be - kam njė pėrfytyrim tė vogėl, deri diku ma merr mendja, ia kam idenė deri diku se ku do dal etj.
flare - nė kuptimin e fjalisė sė Manulakit pėrkthehet fare mirė si flakė kashte (kashta merr flakė menjėherė e shuhet shpejt - a ka pėrshtatje mė tė bukur?) Nė kuptime tė tjera pėrdoret ashtu si dhe parafolėsit, merr flakė, ndizet, shpėrthen, e gjithashtu vlon (valon) ėshtė njė sinonim tjetėr nė shqip i asaj fjale.
Empathy - i qan hallin, ndan brengat etj etj.
Arbėr, pa tė hyrė nė hak pėr njohuritė qė ke mbi shqipen, kam mendimin se po ta hulumtosh mė shumė si gjuhė mund tė arrish edhe nė pėrfundimin se anglishtja nuk mund tė krahas-ohet me shqipen. Atė qė ti quan larmishmėri tė anglishtes unė do ta quaja shthurje tė saj.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Henri : 27-05-2005 mė 13:56
Perėndia nuk ėshtė mace...
Cilat do ishin fjalet me te pershtatshme ne shqip per:
narrow-mindedness
open-mindedness ?
Falemnderit!
afersisht?Postuar mė parė nga [xeni]
narrow-mindedness = mendje ngushtesi
open-mindedness = paparagjykimesi (nese ekziston nje fjale e tille)![]()
Po a mund dikush ti perkthej ne Anglisht keto shprehje te Shqipes:
"Rrofsh sa malet!" ; "Vdeksh!" apo "Paskam?" ; "Qenkam?"
Gjuha Shqipe eshte e vetmja gjuhe ne bote qe ka menyren Deshirore dhe Habitore, dmth s'mund te perkthehen ne asnje gjuhe! Prandaj nėma ne gjuhen tone ze me shume vend!
Nuk du fare te hyj ne debate fetare se ne maje te hundes na kane ardh![]()
Une desha te di sesi ka mundesi qe ne shqip kemi aq e aq fjale me rrenjen Zot
zoteroj
zoterim
e zoterueshme
e zoteruar
zotim
zotuar
zoteri
A ka ndonje gjuhe tjeter qe formon kaq shume fjale me emrin Zot ?
Ja po shtoj dhe une disa
Zotėm
zotėrisht
zotėsi
zotni
zotonj (zotohem = jap besen, premtoj)
zotrisate (zonjes tende)
zotrote etj etj
imzot (prifti)
imezonje
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Hyllien : 22-08-2005 mė 11:08
"The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML
Krijoni Kontakt