O Zotni Hosti!
Percarjet e muslimaneve ne Shqiperi i keni sjell ju qe me 1992-shin kur erdhen disa ekonomista, inxhinjere dhe pseudo-thirres sudit ne te vertete fryme e Vehabizmit qe ne Shqiperi s'ishte pare kaq shume fitneh mes muslimanesh.
O Zotni Hosti!
Percarjet e muslimaneve ne Shqiperi i keni sjell ju qe me 1992-shin kur erdhen disa ekonomista, inxhinjere dhe pseudo-thirres sudit ne te vertete fryme e Vehabizmit qe ne Shqiperi s'ishte pare kaq shume fitneh mes muslimanesh.
"Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.
selamualejkum musliman
shiqo i nderuar sipas teje ate qe ja ke veshe Imam Shafiut , per te fale dy rekate te varri i Ebu Hanife , po thu se ban me fale namazin tek varrezat , kjo nese kuptohet ndryshe nga ndonje nga forumistet me le te me tregon , dhe keto argumente hadithet dhe ajetet poshte por Vallahi edhe me tutje do kete argumente qe kete gje e ndalojne , e ju e lejoni kete . Edhe nese thu se e ka thene Imam Shafiu , une te theme se pasues i nje gjeje eshte ai qe e predikon ate qe e paraqet me vepra , mos harro se vepra jote po na tregon se ti po e pranon namazin ne varreza , ndersa dijetaret Islam e kane ndalu ehde namazin ne ato xhami ku ne oborrin e tyre jane te varrosur ndonje xhenaze .
Mos me ik i nderuar se keto hadithe dhe ajete dhe ajo linku atu te pergjigjen qarte ty , dhe nje keshill per ty foli shqipetareve ne forum shqip se per si te kuptoj une gjithkush nuk te kupton ty .
NUk munde te theme se e di gjuhen shqipe mire se nuk e kam studiu ate mirpo te theme qarte se shkrimi yt eshte mese i rrezikshem per forumistat dhe me bene vertet te dyshoj ne akiden tende .
pastaj ju thoni :
Sic eshte nje transmetim nga et-Tirmidhij te nje hadithi: "ai qe kerkon udhen drejt xhennetit te shkoje pas shumices"
ndersa Pejgamberi a.s ka thane se ymeti ime do te ndahet ne 73 pjes dhe vetem njera prej tyre do jete ne rrugen e drejt .
Ketu me sa po shifet nuk po shkojkan ne xhenet shumica por pakica o i nderuar .
Njerezit duke i pasura keto gjera qe i ke paraqitur ti shkojne sote ne egjipt dhe ne diten kur e kane ata per te bere ritualet e tyre numri i tyre arrin ne 3 apo 4 milon qe eshte i njejt me ate ne haxhe , e po te them qarte se gjera te tilla jane te ndaluara ne fene Islame qe bine ne kundershtim me kuranin dhe hadithin .
Ndersa ju vazhdone te njejten gje me fjalet e tuaja , mirpo te theme qarte se temat e tua qe po i vene ketu mese jane te dyshimata dhe keto dyshimeta dhe te rrezikshem , por jo Vallahi per mu se une e di qe ne momentin kur me ke thene fjalen Lamedhhebij (apo siq e thua ti lamezhebij)se nga kush e ke marren diturin Islame .Te theme qarte se me ate me ke fy renda Vallahi po , Allahu eshte gjykues i drejt .
Pastaj ti je nje musliman dhe i gjykon njerezi tuke i emruar me Emrin vahabij e se din se emri Uahab eshte emer i Allahut e keto cilesi ja vene njerezve , e kjo nuk eshte cilesi e muslimanit .
pershendetje niher se edhe nuk kam kohe shum mirpo nese do e lyp puna ketu do jeme prap ,
me i rrezikshem eshte nje njeri i cili e njeh fene Islame dhe e erdore ate kunder nje muslimani se nje idhetare i librit.kane thene dijetaret Islam
besoj se me kupton i nderuar me keto , e mos u mundo te mi shtremberojsh argumentet e mija gjoja se nuk parapelqehen me temen , sa per injorancen time , ia lej Allahut te gjykoj
Ke frike Allahun kudo qe te jesh.
Andaj llogarite vehten vella para se te llogaritesh
C'ka thene Ebu el-Fadl Abdullah ibn Muhammed ibn es-Siddijk el-Gumarij per Albanin e "famshem" (el-Muhaddith el-Hafidh nga Maroku, me i madhi i shekullit tone)
Albani dhe Dituria e tij!
Ai eshte Muhammed Nasruddijn me origjine shqipetare (el-Albani aslen), ne fillimet e tij u mbull ne nje dhome te bibliotekes "edh-dhahirijeh" ne Damask, ku i perkushtoi vetes se tij leximin e hadithit, dhe me pas pretendoi per veten e tij se u be nje prej muhadithineve, keshtu filloi te jape Fetva, te Dobesoje (Daif) dhe te bej Sahih sipas interesave te tij, duke sulmuar dijetare te konsiderueshem (te referueshem), duke propaganduar se Hifzi (te mesuarit e hadithit) eshte nderprere ne ditet tona, keshtu qe Albanin e sheh nje here te ndryshoje fjale te dijetareve dhe nje here te ndryshoje hadithet e mira (el-Exhjad/Xhejjid) ne te dobta (Daif) dhe te shpikura (teuhijn), derisa edhe Sahih el-Bukhari dhe Muslim nuk jane te pastra per te.
S'ka dyshim se Isnadi (zinxhiri i ardhjes se hadithit) tek Albani eshte i nderprere, isnadi i tij jane librat te cilat i nderton ai vete, dhe pjese librash te cilat ai i ka lexuar pa u ulur tek ndonje dijetar (min gajr telekki). Albani pretendon se eshte mekembes i shejhut Bedruddin el-Hasenij , i cili nuk i ndante Tespijat nga dora e tij gjat mesimdhenies, ndersa Albani pretendon se kush i perdor tespijat eshte bidatci i keq.
Pas gjith kesaj, Albani filloi te pretendoje se ai kishte arritur kategorine e Hafizit duke mashtruar ndjekesit e tij me menyren e te berit te haditheve Sahih se eshte muhaddith i gjith botes dhe me i madhi. A mos valle thjesht posedimi i nje Ixhazeje (deshmi) e ben personin qe te flase per hadithin e Pejgamberit? Albani eshte ai per te cilin dijetaret bashkohes, te Damaskut vertetojne dhe deklarojne se ai nuk ka hifz (te mesuarit permendesh) te Mutun (baze origjinale e librave) duke u bazuar tek Esanid (zinxhiret e transmetimit), u zbulua dija e tij (Albanit) se ai kur merr ne dore nje hadith shikon "Rixhal es-sened" (burrat e zinxhirit), shfleton cka ne librin "el-Xherh wa et-ta3dijl" dhe duke u bazuar ne te merr vendime duke e bere hadithin Sahih ose Daif, duke qene injorant se hadithi ka "rruge" (turuk), "prova" (shewahid) dhe "vazhdimesi" (mutabe3at), duke u mbrojtur se Hafizi eshte ai qe verteton se hadithi eshte i sakte (Sahih) dhe i dobet (daif) sic ka thene es-Sujutij: "Hadithi Sahih njihet nese Hafizi e cileson te tille ose e ka cituar hadithin dhe e ka vecuar ate si te sakte" (forme poetike).
Kjo pra edhe pse Dija Fetare (Ilm ed-dijni) nuk merret vetem nga leximi por nga studimi me dijetare, sepse ne nje liber mund te gjesh shpifje dhe genjeshtra per fene, ose mund te kuptosh gjera qe mund te jete ndryshe nga c'ishin Selefet dhe Khalefet (te paret dhe pasardhesit) qe e kane transferuar nga gjenerat ne gjenerate dhe mund te hysh ne gjera si ato te ibadetit te kote ose te perngjasimit te Allahut me krijesat, etj.
Per te gjitha sa thame, kjo nuk eshte udha me te cilet Selefet dhe Khalefet kane marre diturine, ka thene Hafizi Ebu Beker el-Khatib el-Bagdadij: "Nuk merret dija vetem se nga goja e dijetareve", eshte e nevojshme qe te merret dija nga dijetare te sigurte (thikah) i cili ka marre dije nga dijetare te sigurte e keshtu deri tek sahabet e nderuar. Ai qe e merr dijen e Hadithit nga librat quhet "sahafij" (ai qe merret me fletushka-gazetar), ai qe e merr dijen e Kur'anit nga Mus'hafi quhet Mus'hafij, dhe nuk quhet "****'un" (me kuptimin qe ka lexuar tek dijetaret) sic e ka theksuar el-Bagdadij ne librin "el-fekijh wa el-mutefekkih an bad es-selef" sic ka thene Pejgamberi yne: "Kjo dije me te vertete eshte fe, shikoni (kujdes, paralajmerim) se nga kush po e merrni fene tuaj"! transmetoi Muslim ne Sahihun e tij.
Ka thene Ebu Hajjan el-Andalusiju:
"Kujton i shkreti se librat te udhezojne,
por injoron dijen dhe shkencen,
nuk e di injoranti se ne dije ka,
mjegull qe corjentojne mendjen tende.
Nese dijen e merr pa mesues (shejh),
e humbe rrugen e drejte,
dhe ceshtjet te mbeshtjellin per keq ty,
behesh me i humbur .
(Hashijeh et-talib Ibn Hamdun ala sherh bi harkin ala lamijeh el-ef3al f.44)
Ka permendur Shejkhu Habib er-Rahman el-A3dhamij, Muhaddith i vendeve indjane ne parantezen e kunderpergjigjes ndaj Albanit, nen titullin "Sasia e diturise se el-Albani" (libri , "el-Albani, Akhta'uhu we shudhudhuhu 1/9) : Sjell gabueshem gabimet dijetaret e medhenj dhe nuk e mbeshtet ne kete askush, e shikon ate (albanin) te te shpife per Bukhariun dhe Muslimin dhe te tjere nen ta vazhdon e thote (el-A3dhamij):...i ka te shumta keto derisa injorantet dhe disa mendojne se Albani permban ne kohen tone dije profesionale aq sa ka raste ku ai (Albani), per ndonje hetim (tahkik) i thote ndjekesit te tij, permbaju ketij hetimi sepse s'do ta gjesh ne asnje shkrim, here here pretendon se Allahu e ka zgjedhur ate (albanin) te qendroje mbi tepricat e haditheve qe gjinden ne rruge te ndryshme te perhapura ne botime, keshtu u be duke mos pasur shok ne veprat e tij, as te hetuesve te meparshem e as te kohes tone.
Ai qe e njeh Albani dhe historine e tij do te shohe se ai nuk e ka marre diturine nga dijetaret, dhe as qe eshte ulur mes duarve te tyre per te perfituar, me eshte bere e ditur se dituria e Albanit eshte i permbledhur dhe teper i kufizuar. Deklaroj Wallahi se Albani nuk ka dituri me te madhe se nje student i cili merret me studimin e hadithit ne shkollat tona (Indi). perfundoi.
Kjo eshte sasia e diturise se Albanit, mund te gjesh ne librat e tij ate qe ai e quan se e ben Sahih qe te kete kontradikte me ate qe e quan se e ben Daif. Sheh tek Albani se ai ndryshon hadithe sherife qe s'i lejohet nje profesionisti te hadithit, ai ben Sahihun Daif, e ben Daifin Xhejjid, kjo tregon per nje qe nuk mban ere nga dituria dhe s'ka rruge te dikujt qe njihet shejh ne hadith, une (Gumari) nuk shoh vetem se nje person qe lexon si te gjith lexusit dhe mendon se librat nuk kane nevoje per shejh apo per te studjuar prane dijetareve. Ne nuk gjejme ne kronologjine e ndonje Hafizi qe ai vetem te kete lexuar dhe mos jete ulur prane dijetareve per te mesuar dhe te degjoje prej tyre ashtu sic e kane zakon te gjithe dijetaret me Sened.
Vazhdon......shkrimi i el-Gumarit
"Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.
O hasanii!
Une kam cituar nga Khatib el-Bagdadij dhe jo Tirmidhiju per Shafiun por emocionet s'te lene edhe ty si gjithmone per te lexu ne rregull prandaj ngelesh injorant ne shqip, pervec kesaj je edhe injorant ne arabisht sepse Wehabi me te vertete eshte nje nder emrat e Allahut por kur emri merr nje perdorim te shpesht si ai "el-wehabijeh" ka statusin "Ismun li el-I3lan" sipas nje versioni dhe "Ism el-Alem" sipas nje versioni te dyte dhe ne te trete "ism el-Axhem" zgjidh ke te duash, tashi derse per arabisht s'do bej une ketu.
Sa per Akiden time cfare do te thuash ti se dyshon ne Akiden time? Akideja ime eshte Akide sic e ka perpilu Imam Ebu el-Hasan el-Esh3arij-ut dhe Mez'hebi im eshte Shafi3ij, mos do me besh edhe test tani? Ja thash edhe Hostit qe vetem te Albani dhe Ibn BAz nuk kam qene.
Sa per ty Hasanii une nuk kam thene qe je "lamedhehebije" por te jam drejtuar ne forme pyetje dhe ajo ishte "vetem nese je "lamedh'hebije", prandaj s'ka ndonje gje per tu alarmuar dhe per tu fy, nese je ofendu atehere me fal, s'e kisha per qellim.
Selam aleikum
Nje thirrje per te gjith ata qe shkrujn ne kete forum,ju lutem shum hajdeni me referenca dhe jo vetem ka then Albani daif dhe mbaroj kjo pune...NewHost nese ti vlla do kishe sjell ate qe ka shkrujt Albani per ate hadith ateher do te ishte me bindese sesa vetem nje fjal Ka then Albani daif the kaq se ndryshe su mbyllet goja robve .....Perpara Albanit ate Hadith e ka qujt Mawdu (i fabrikum) edhe Ibn Haxher Askalani, imam edh-dhehebi , el-Bajhaki ibn Tejmije , edhe vet Hakimi per nje prej njerezve te isnadit ka then se ai njifet per hadithe mawdu (te fabrikuara)..
Nje Keshill dhe per ty Hasanii , o vlla ne jemi ne ate grad qe nuk e kuptojm dot islamin vetem me kuran dhe hadith ..ne kemi nevoj per shpjegimin e ulemave dhe tefsirin e tyre per ato hadithe ndaj te lutem mos hajd me referenca qe jan vetem hadithe dhe ajete Kur`ani se ato nuk njifen per delil pa tefsirin e ulemave.
Kan then selefet dikur : Nuk mesohet Kur`ani prej musafit (dmth duke lexu kuranin) dhe nuk mesohet ilmi prej Kitabit..Kuptimi eshte se nuk mesohet asnje nga keto dyja pa nje mesus qe ta mesoj ty Kuranin dhe ILMIN...
Rapsod sa per hadithin e Ademit po te sjell disa thenie muhadithinesh qe e kan ber ate hadith te fabrikuar ( mawdu)
Imam edh-Dhehebi duke kritiku fjalet e el-Hakimit thot:
Perkundrazi ky hadith eshte mawdu (i fabrikuar) sepse Abd al-Rahmaan ibn Zeyd ibn Aslam (prej transmetusve) nuk eshte i besushem dhe un nuk di kush Abd-Allaah ibn Muslim al-Fahri (prej transmetusve) eshte.
Edh-dhahabi ne Mizaan al-Itidaal
Dhe Fjalet e Imam edh-dhehebi Al-Haafiz Ibn Hajer i miraton ne librin e tij Lisaan al-Mizaan.
El-Bejhaki Thot Abd al-Rahmaan ibn Zejd ibn Aslam eshte i vetmi qe e ka transmetu me ket isnaad dhe ai eshte daif (i dobet) Dhe Ibn Kethir e miratoj kete ne al-Bidaajah wal-Nihajjah, 2/323
Dhe Shaykh al-Islam Ibn Tejmije thot ne librin e tij al-Qaaidah al-Jaliilah fil-Tewassul wal-Waseelah (p. 69) se vet imam Hakim ne librin e tij al-Madkhil ila Marifat al-Sahiih an al-Sakiim thot
Abd al-Rahmaan ibn Zayd ibn Aslam ka transmetu hadithe te fabrikuara nga babai i tij dhe eshte e njofur te cdo dijetar hadithi qe qe ky eshte nje njeri qe eshte fajtor per transmetimin e shum haditheve te fabrikuara dhe un them se Abd al-Rahmaan ibn Zayd ibn Aslam eshte daif (i dobet)
Marr prej Silsilat al-Ahaadiith al-Daiifah 1/38-47
Dhe mos harro se nder 6 koleksionet me te medhaja te haditheve ai i imam el-Hakim ka qen qe ka pas me shum hadithe te fabrikuara...
.
O Rapsod kot i je fut asaj teme per Albanin ..vallaj spo te marr vesh..e nise me ibn tejmijen po vazhdon me Albanin tani...ngele tu shkrujt gabimet e ulemave ...ti thu el-Gumarij ca ka then per Albanin kurse un them ca ka then Abdul Kadir arrnauti dhe shuajb Arrnauti se sa i mire ka qen ai ne hadith ndaj per mua ato qe ke sjell ti per Albanin jan batil.
Deri me sot skam pare asnje hadith qe e ka ber daif albani dhe te jet i vetmi ai qe e ka ber daif...
Edhe un jam per ate se ne sahih Buhari ska hadithe daif por kjo sdo te thot qe te fillojm tu vem nofka ulemave gjoja i kan ber daif per interesat e tyre se vallaj kjo eshte hipokrizi kush e ben me hadithet e Rresulit.
Sa per ate tabarruk te imam shafit ndaj varrit te Abu Hanifas ka mundesi te na tregosh se cfar kan then ulemat e hadithit per kete ndodhi se a eshte e sakt apo jo sepse me sa di une ajo histori eshte refuzu nga muhadithinet por un smund te sjell fjalet e tyre se e kam me te degjuar per vete.
Le ta ket sjell ate kushdo edhe pse un Hatib el Bagdati skam se si e hedh posht se ai alim i madh ka qen por vlla mua me duhet se cfar klasifikimi ka ajo histori e dobet sahih apo mawdu .
Sa per tewesulin me rresulin inshaAllah do mundohem te sjell se shpejti mendimet e selfeve se di qe ka pas dhe prej tyre qe kan leju viziten e varrit te rresulit per baraka por inshaAllah ne hecim me ate se kush ka sjell me shum argumente dhe marrim ate qe ka me shum ijma.
Allahu na meshiroft dhe na falt te gjithve .
.
selamualejkum musilam
o rapsodo ti e ke thene kete :
Transmetohet nga Khatib el-Bagdadij se Imam Shafiu ka thene: "Une shkoj tek varri i Ebu Hanifes per "teberruk", nese kam ndonje nevoje falem tek ai dy rekeate dhe me pas lus Allahun te me nxjerre nga kjo nevoje"
Une kame emocione apo nuk kame Allahu e din me se miri , jane ne rreull apo jo .
Mos u ngut te gjykosh me fjalen injoranc ndaj meje se pran i ke argumentet e fjalet e mija mos i merr ne konsiderat hiq.
e une te pruna dhe prap te bije argumente se kjo nuk eshte e lejuar e ti merre dijen nga kushdo . Mirpo ta dish se te gjithe dijetaret e medhenje duke filluar nga Ebu Hanifja , Iamam Maliku , Imam Shafiu , Imam Ahmeti , Iben Tejmiju , Iben Kethiri , Imam Neueviu e shum tjere radiallahu anhum kur kane dhane dije dhe sqarime rrethe fese ,kane thene se merre sqarimin time derisa ai eshte ne pajtim me synetin e Pejgamberit a.s dhe tri gjeneratave te arta , e nese jo leje e pikerisht kete e ka thane edhe Imam Shafiu rahimullah pasi e ke citu ate thenje te Khatib el-Bagdadij rahimullah , ndersa argumentet nga feja po na folin se nje gje e till , pra namazi ne varreza eshte i ndaluar e ju kuptone si dush .
Mu Allahu me ka dhane dije sa ka dashten Ai e lus ate qe te ma shtoj edhe me shum jo vetem mu por te gjithe muslimaneve dhe ti udhezoj ne rrugen e drejt .
Gjykimi per gjdo injoranc mbetet te ALLAHU .
Pejgamberi a.s ka than : Mos e quaj qafir nje njeri se nese ai nuk eshte qafir ateher ajo te kthehet ty .
E emrimi me kete emer Qafir nuk i takon popullit te thjeshte por dijetareve te medhenje (kjo eshte per njerezit qe pretendojne se jene musliman)
ashtu siq e ke paraqit temen fyese kunder Iben Tejmijes rahimullah , ashtu edhe dijetaret jane pergjigjut ne temen qe e kam paraqitur une .Gjyko dhe vlerso mendimet e dijetareve radiallahu anhum qa kan thane per ata qe e fyejn ate .
Komento vete si te dush vetem ajo qe e ke paraqite nuk ashte ne rregull ,Allahu teala Alem
Lutja jone e fundit eshte Elhamdulilahi RabbilAlemin
Ke frike Allahun kudo qe te jesh.
Andaj llogarite vehten vella para se te llogaritesh
o Hasanii ti qenke vertet i cuditshem.....or po hajd me shpjegime dijetaresh cfar kan then per secilin hadith e jo hap librin e hadithit dhe sill hadithe ketu se na plase....
A merr vesh qe pa sjell fjalen e dijetareve dhe sidomos te selefeve per nje hadith apo 2 a 3 ty askush sta merr fjalen per baze kshu qe mos u lodh kote...shifi shkrimet e tua jan te mbushura plot me hadithe dhe fjal te tuat.
Ti e shef qe edhe un nje mendim kam me ty qe nuk lejohet tewesuli me RResulin mbas vdekjes se tij, por jam duke te shpjegu qe nuk eshte ajo rruga qe ndjek ti per te debatu...debati eshte vertet kuran sunnet por ama me shpjegimin e ulemave te hershem.
Shpresoj te me kesh kuptu
.
Te gjithe ne forum kemi nje pergjegjesi per fene tone. Tani kjo pergjegjesi duhet mbajtur dhe jo te fillojme e te shajme dijetaret.
Acid_Burn me paralajmeroi mua per ofendim ndaj tij dhe Rapsodit. Si ka mundesi qe nuk paralajmerohen Acidi dhe Rapsodi per ofendim dijetaresh? Ibn Tejmijen e nxorren te manget, dijetar qe te con ne rrugen e gabuar, ka genjyer etj etj ; Albanin e quajne te paafte dhe jo te shkolluar ne lemine e hadithit (i kam lexuar te njejtin artikull te Rapsodit ne internet dhe pergjigjen kunder ketyre genjeshtrave te uleta). Mua dhe ata qe kane mendime si une i quajne "Vehabista" ose me epitete si "driteshkurter" , "arab" etj etj . Do te kisha shume deshire te pyesja Acidin dhe Rapsodin nese une apo ndonje anetar tjeter i forumit e ka cilesuar ndonjehere veten si "Vehabist" ?
Tema qe u hapen dhe u mbyllen/ ose lene pergjysem tek ky forum per shkak sherri ose debati :
Thenje Sunnijeh ne Pergjigje te Pretendimeve te Ibn Tejmijeh nga Rapsodi
Sqarim i disa akuzave te shpikura rrethe Iben Tejmijes rahimullah nga Hasanii
Kendimi i Kur'anit edhe per te vdekurit (argumentet) nga Rapsodi
Disa nga njerezit e medhenj te Tarikatit Halveti nga Rapsodi
Meuludi - ditelindja e Pejgamberit a.s nga Rapsodi
Emrat dhe Cilėsitė e Allahut nga Klevis2000
dhe disa tema te tjera (duke perfshire nje teme te ngjashme me kete ketu) te fshira nga Acid_Burn .
Pse duhet te krijohet gjithe kjo rremuje kur dihet qe ky forum ne radhe te pare eshte forum shqiptar dhe pikerisht ne kete nenforum diskutohet rreth komunitetit musliman shqiptar dhe jo rreth dijetareve apo shkencave islame. Ne kete menyre njerezit do largohen prej ketu dhe pergjegjesia do bjere mbi ne. Pse duhet te hapen tema te ndjeshme ne menyre qe te provokohen dhe te percahen muslimanet ?
Selam
Pasi lexova tere keto hadithe nuk gjeta askund qe lejohet apo ndalohet ndermjetesimi me pejgamberin pas vdekjes se tij?Postuar mė parė nga hasanii
Tjeterku rreh tema Hasano...
Injoranca nuk zhduket me top
Krijoni Kontakt