Falenderimi i takon vetm Allahut xh.sh., paqa dhe bekimi i Allahut qofte mbi Muhammedin a.s. dhe sahabet e tij te nderuar dhe ndaj atyre qe jane ne rrugen e drejte deri ne diten e gjykimit, dhe me pas:
Duke pare se rreth Tevesulit aludohet ne shume raste dhe sidomos mbas shume infiltrimeve te Vehabijve ne vendin tone me ligjerata te papara duke bere pjeses me dermuse te muslimaneve shqiptare mushrika dhe qafira kam per detyre si musliman te sjell argumentet e sheriatit per lejimin e tevessulit me Profetin tone te nderuar dhe viziten e varrit te tij sherif-te nderuar.
Ne librin "el-Mustedrek" te el-Hakim shkruhet se "me te vertete Ademi a.s. kur kreu gabimin tha: "O Allah une te lutem me hakun e Muhammedit te me falesh mua, tha (Allahu): Si e njohe Muhammedin kur une s'e kam krijuar ende? Tha (Ademi): ngrita koken dhe pash ne njerin prej kulmeve te Arshit te shkruar "la ilahe illa Allah, Muhamed resulu Allah, dhe kuptova se Ti nuk i afron emrit Tend vetem se me te dashurin tend nder krijesa, tha (Allahu): perderisa me lut me Muhammedin te kam falur." ka thene el-Hakim "hadith Sahih"
Eshte e kerkuar prej dijetareve te "mustalah hadithi" (terminologjise se hadithit) se Sahihun dhe Daifin e verteton vetm Hafizi askush tjeter sic ka thene Hafizi es-Sujutij ne "Elfijeh" (liber) te tij (me kuptim): "Hadithi Sahih njihet nese Hafizi e cileson te tille ose e ka cituar hadithin dhe e ka vecuar ate si te sakte"
Prej hafizave te hadithit jane: Autoret e gjeshte librave, el-Bejhekij, es-sujutij, Ibn Mundhir dhe Ibn Hibban, Ibn el-Katan, el-Bezar, el-Hejthemij.
Ndersa hadithi "mos u perpiqni te dhetoni vetem se ne tre mesxhida" , nuk ka kuptimin e ndelimit per te vizituar varrin e Profetit, por ka kuptimin e asaj qe nuk duhet te udhetoje ai i cili deshiron te udhetoje per namaz ne xhami vetem se ne keto tre xhamiduke e argumentuar me hadithin e transmetuar nga Ahmedi prej Sheher ibn Hawsheb: "Nuk eshte obligim per mutijjun te veproje per namazin ne ndonje xhami pervec tre xhamive...."
Eshte permendur nga hafizat ed-Darkutnij dhe es-Subkij i cili ka vertetuar se eshte Sahih hadithi se Resuli a.s. ka thene: "Ai qe viziton varrin tim e ka (wexhebe lehu) shefaatin tim"
Eshte sahih se Profeti yne a.s. ka thene: "Ai i cili vejn tek une papasur qellim vetem se te me vizitoj do te jem per te diten e Kijames, shefaat"transmetoi hafizi Said ibn es-Seken.
Ndersa hadithi: "jane te mallkuar jehudet dhe nasarat i kane marre varret e te derguarve te tyre si xhami" ka kuptimin se ata i bene varret e tyre pikreferimi (kibleh) per namaz.
Ndersa hadithi: " mos u merrni me varrin tim per bajram" ka kuptimin, mos u merrni me varrin tim me hare ashtu sic behet bajrami me hare.
Disa dijetare kane thene per kete hadith qe mos beni viziten e varrit tim ne nje dite te vecante sic eshte bajrami por vizitoheni ate perhere.
Transmetohet nga Khatib el-Bagdadij se Imam Shafiu ka thene: "Une shkoj tek varri i Ebu Hanifes per "teberruk", nese kam ndonje nevoje falem tek ai dy rekeate dhe me pas lus Allahun te me nxjerre nga kjo nevoje"
Gjithashtu prej argumenteve qe vertetojne lejimin e Duase tek varret e Profeteve dhe te Evlijave eshte:
Transmetimi i el-Bejhekij dhe e ka vertetuar qe eshte Sahih: "Uria kish mberritur ne kohen e Omerit r.a., nje burre shkoi tek varri i Profetit - ka thene hafizi Ibn Haxher, ai eshte Bilal Ibn el-Harith el-Mezenij - dhe tha: O i Derguari i Allahut, ndermjeteso (isteski) per Ymetin tend sepse ata po shkaterrohen. Nje burri i erdhi ne ender (Profeti a.s.) dhe i tha: Dergoi Omerit selam dhe thuaji ata po ndermjetesojne dhe per te (Omerit) eshte "el-Kejs el-Kejs", ky burre i shkoi Omerit dhe i tregoi se c'kishte pare. Filloi Omeri te qaje dhe tha: "nuk thane vetem se ate qe kishin zor" Ka thene el-Bejhekij pasi kishte permendur hadithin qe thame: Ky hadith ka Isnad (zinxhir transmetimi) Sahih nuk ka pluhur (gubar) mbi te.
Ka pyetur Khalife el-Mensur imam Malikun: "nese lutem a te drejtohem nga Kibleh apo nga Nebiju"
Imam Maliku u pergjigj: "C'te ben ty te mos drejtohesh nga Nebiji ai eshte ndermjetesuesi yt dhe ndermjetesuesi i babit tend Ademit tek Allahu"
Nese imam Maliku nuk do te kishte pelqyer te drejtuarit tek Profeti per Lutje (Dua) nuk do te kishte thene nje gje te tille.
Kjo eshte ajo qe na kane mesuar te paret tane (Selef) si dhe imamet tane Shafiu dhe Maliku dhe kjo na eshte trasheguar deri ne ditet tona
Sic eshte nje transmetim nga et-Tirmidhij te nje hadithi: "ai qe kerkon udhen drejt xhennetit te shkoje pas shumices"
ps/ Kjo (shembujt) do te vazhdoje ne rast se ka konfrontime.
Krijoni Kontakt