Dueli - Agron TufaPostuar më parë nga nimf
Dueli - Agron TufaPostuar më parë nga nimf
Xeni rrofsh...ne fakt nuk prisja ket gadishmeri nga forumistat![]()
Dashuria - loje ndjenjash!
Sigurisht qe ka lidhje me fjalen dua me dash, por vetem ne shqip, per cudi.Postuar më parë nga djaloshi
ne italisht= amo
Anglisht=love
rusisht=lublju
greqisht=agapi
frengjis=tem
Ne asnjeren nga keto gjuhe dashuria nuk presupozon dua.
Biologjikisht, dashuria eshte nje ndjenje qe lidhet me aftesine qe ka njeriu per te vleresuaren te bukuren te pelqueshmen, KJo shkakton clirimin ne organizem te lendeve kimmike re cilat krijojme nje gjendje psiko sociale qe quhet dashuri she permbledh......... nje sere shenjash qe variojne nga nje individ tek tjetri.
Per poetet dashuria eshte nje gje krejt tjeter.
Vetem dua te shtoj qe njeres te ndryshem e konceptojne dashurine ndryshe . Ndryshe do te dashuronte nje ushtarak, nje zyrtar nje sportist , artist poet gurthyes etj etj, larmia e formave me te cilat paraqitet dashuria e ben ate te bukur..
sereno
Me falni nuk i lexova te gjitha positimet,megjithar po them ate qe di une.
Shume her ne disa libra nga psikologet e ndyshem kam hasur ne ate qe dashuria nuk eshte ndjenje,por vete natyren misterioze te dashuris askush nuk ka arritur ende ta percaktoj ate plotesisht.
Dashuria eshte vullnet qe nxite zhvillimin tone shpirteror per te arritur pjekurin ose plotesimin e vetevetes dhe te te tjereve.Gjithashtu dashuria eshte disipline.qellimi i vertet dhe i vetem i dashurise eshte ngritja shpirterore dhe evolucioni shpirteror.
dashuria quhet me mire dashuri sa jep ti. sa i zoti je ti te e mbash dashurine varet nga ty , partneri, nga i afermi juaj si nena babai etj.
Njeriu nuk eshte qenie perfekte, pak jane ata qe e permbushin kete detyre nobel pa asnje detyrim nga jashte.
Sot vetem njerezit nobel e njohin me te vertete dashurine ndaj gruas, nenes, babait etj.
Njerezit kishin turp me perpara ne Shqiperi ndaj nenes, babait etj, nga trysnia shoqerore, me perpara nga feja etj. Mos dil perjashta se te ha ujku. Mos e ofendo tjetrin se te denon Allahu etj. Njerezit zbuluan se nuk ka ujk dhe allahun nuk kane per ta pare asnjehere ne kete jete situata ndryshoi. Ndryshoi si sot.
Dashuria per mendimin tim eshte nje detyre qe ti merr persiper. perndryshe quhet "epsh". per mua tani per tani eshte "epsh" sepse jam i gatuar me deshira gjigande biologjike.
Ndryshuar për herë të fundit nga nausika : 09-12-2005 më 12:28
Dashuria nuk është ndjenjëPostuar më parë nga djaloshi
Dashuria është veprim apo akt,të cilit duhet t’i kushtojmë kujdes të veçantë.Dashuria nuk është ndjenjë.Shumë njerëz,që pretendojnë se kanë ndjenjën e dashurisë,veprojnë sipas të gjitha rregullave të mosdashjes dhe të destruktivitetit.Nga ana tjetër,personi i aftë që do me të vërtetë,shpesh ndërmerr veprime pozitive në marrëdhënie me dikë,ndaj të cilit nuk ndien më vetëdije simpati.Ndjenja e dashurisë është një emocion që lidhet me përvojën e kateksizmit.Kateksizmi është akti gjatë të cilit,ndonjë send(veprimtari apo kafshë) bëhet mjaft i rëndësishën për jetën tonë.Një send i tillë mandej shëndërrohet në lëndë(vepër) dashurie,ku ne harxhojmë(investojmë) një pjesë të energjisë sonë.Ky raport me sendin,në të cilin ne kemi investuar,quhet kateksizëm.Procesi i marrjes (tërheqjes) së energjisë nga ky send,me qëllim që ai të humbasë rëndësinë,quhet dekateksizëm.Mashtrimi që dashuria na duket si ndjenjë,lidhet me faktin se ne kateksizmin e ngatërrojmë me dashurinë.Kjo ngatërresë është e kuptushme,sepse këto janë procese të ngjashme,me anë të të cilave,ne lidhemi me çdo lloj sendi,të gjallë apo të vdekur,me shpirt apo pashpirt.Ne lidhemi pas një stolie të çmuar,pas një automjeti apo një kafshe shtëpiake dhe na duket se e duam,por ky fakt nuk nënkupton se ne jemi të interesuar për ngritjen e tij shpirtërore.Kështu,një person i varur frikësohet nga zhvillimi shpirtëror i bashkëshortit të kateksuar nga ana e tij.Nga ana tjetër,intesiteti i kateksizmit tonë nuk ka asgjë të përbashkët me mençurinë apo sakrificën.Dy njerëz të panjohur mund të takohen në”bar” dhe të tërhiqen pas njëri-tjetrit aq shumë,saqë çdo vlerë e tyre është e destinuar të humbasë,përkundrejt dëshirës së tyre seksuale.
Së fundi,kateksizmi mund të jetë i çastit dhe kalimtar.Menjëherë pas marrëdhënies seksuale,çifti i përmendur mund të vërejë që nuk ekziston asnjë tërhiqje ndërmjet tyre,kështu që deri te dekateksizmi arrihet po aq shpejt sa te kateksizmi.Dashuria e vërtetë nënkupton përkushtim dhe mencuri(urtësi,pjekuri).Kur ne përpiqemi për ngritjen shpirtërore të dikujt,e dimë se ndjenja e përkushtimit është mjaft e rëndësishme,prandaj tregojmë kujdes(brengë,merak) ndaj këtij personi.
Ndryshuar për herë të fundit nga hysnib : 19-02-2006 më 07:30
Krijoni Kontakt