Close
Faqja 3 prej 5 FillimFillim 12345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 47
    R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Titull i pakuptimte teresisht dhe qe bie ne kontradikte me vete te qenurit NJERI dhe ato qe kjo qenie percakton dhe perfaqeson. Nese ka nje koncept vleresues qe nuk na bene si kafshe te egra eshte pikerisht feja. Por kemi hyre ne peridhen postmoderne tani, ku jo vetem feja ka vdekur me kohe dhe ritualet e saja, por dhe subjekti.

Cfare mbetemi ? Dy rrugdalje, prozac ose psikoterapi kolektive qe indirekt presupozon stereotipin universal, dmth njeriu kafshe dhe redukton kuptimin hyjnor te cdo ndjenje... ne asgje... thjeshte impulse. Hajde vleresim hajde.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

i/e larguar
    Anëtarësuar
    30-05-2004
    Vendndodhja
    Ministria e Mbrojtjes Se Republikes Demokratike te Shqiperise
    Postime
    1,499
    Ne emer te atit birit dhe shpirtit te shenjte, Bilmilahi rahman i rahim!
    -----------------------------------

Nese feja tenton te jete si unifikim shoqeror atehere nuk kam vec se te i heq kapelen me nderim per cfare po ben.

Ajo qe mua me ben te urreje fene eshte se nje tufe injorantesh fetare qe padyshim jane analfabete ne standartin me te ulet akademik kane guximin dhe tentojne te shpjegojne shkencen. Disa mund te kene marre cmimin nobel ne fushen e cmendurise.

Ketu lind konflikti, shkenca e nxjerr jashte loje fene me teorite qe feja meson. Sot eshte 25 tetor 2005, do imagjinohej ky diskutim ne kete forum?

Une ve bast se ne 25 tetor 2105 fetaret do i cojne ne cmendina te pakten ne perendim dhe ne boten islame do jete e pakta si eshte sot bota perendimore.

Per fetaret iu uroj ai profeti juaj, Jesus, Kostandini, Mohamed, Haxhiu, etc. dalte me shpejte se do jete vone pastaj. Vetem nje mrekulli i shpeton fetaret.

...dhe jeta ime u fal Maska e Peniel
    Anëtarësuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    -|- Atje ku njeriu takohet me Perëndinë
    Postime
    1,257
    Citim Postuar më parë nga KVS
    ku:
    X = zot

Feja është diçka kontradiktore, pra që provon të kundërtën e vetes së vet dhe bie poshtë.

Përkufizim: Feja është besim pa prova, pa fakte.

Nga sa më lart, rrjedhon se metoda shkencore (vërtetuese, bazë, themelore) e fesë nuk është arsyeja, por ndoshta emocioni, ndjenjat e brendshme e faktorë të tjerë... Natyrshëm lind pyetja se nëse feja është e vërtetë, a rrjedhon prej kësaj se X ekziston? Me fjalë të tjera, a është feja metodë logjike, e përshtatshme për realitetin? Që një metodë të jetë logjike duhet që të mos ekzistojnë dy hipoteza kontradiktore, sepse siç kuptohet, në dy hipoteza të barazvlefshme njëra rrëzon tjetrën.

Kjo do të thotë se feja nuk është metodë e përshtatshme për të gjetur se ç'besim është i saktë apo i vërtetë, sepse realiteti nuk e lejon kontradiktën, apo thënë specifikisht për rastin në fjalë: Dy (a më tepër) besime nuk mund të jenë njëkohësh dhe kontradiktore dhe të vërteta (realiteti logjik).

Meqënëse fe do të thotë besim pa prova, aty e vërteta nuk zbulohet përmjet perceptimit (siç është dhe mënyra për të gjetur provat, faktet), kështu e vërteta fetare përcaktohet detyrimisht vetëm nga besimi. Kjo i lejon çdo personi të vendosë vetë, me ndërgjegjen e vet subjektive, se ç'është e vërtetë e ç'nuk është e vërtetë, e për pasojë ekzistojnë dy (a më tepër) persona që besojnë në objekte (të vërteta) që kundërshtojnë njëri-tjetrin (njëra-tjetrën). Pra kemi, kontradiktë vërtetësie, që do të thotë se feja është kontradiktore në vetvete, në metodën e vet.

Përngjasim:
    Marrim personin X që beson në zotin Z - (pra Z element i grupit "zot", e kështu për më poshtë)
    Marrim dhe personin Y që beson në zotin P (ku P ndryshe nga Z, dhe ku P përjashton ekzistencën e çdo elementi tjetër të grupit "zot").

- X beson në Z
    - besimi i X provon që Z ekziston
    - Y beson në P
    - besimi i Y provon që P ekziston
    - ekzistenca e P përjashton ekzistencën e Z (meqënëse Z element i grupit "zot") = pra kemi kontradiktë

Ky konstatim e bën fenë metodë të pavlefshme edhe n.q.s. e marrim atë, fillimisht, si shkencërisht të vlefshme. Feja është kontradiktore në vetvete pa u thelluar aspak më tej në çfarë ajo trajton për secilin element të grupit "person" e për secilin element të grupit "zot".

Ndërkohë ky problem pavërtetësie nuk shfaqet kurrë në rastin e arsyes, sepse arsyeja testohet e provohet shkencërisht. Në arsye, dy hipoteza nuk mund të jenë kontradiktore sepse provat, faktet janë të lidhura me realitetin dhe realiteti nuk është kontradiktor; ndërsa besimi, nuk është i lidhur me realitetin, por me "çështje të tjera", "fakte të tjera", "çështje të brendshme", etj., të cilat nuk janë detyrimisht të lidhura me realitetin.

KVS

KVS.

Nuk jam matematicien qe te jap me prova matematike te kunderten e atyre qe ti shkruan me lart.

Megjithate te jesh i sigurt per nje gje: Per te vertetuar te kunderten e atyre qe ti shkruan nuk nevojitet asgje sepse njeriu nuk eshte ne gjendje te analizoje gjendjen e mjeruar ku ai gjendet dhe ti jape zgjidhjen e duhur dhe jo me te jete ne gjendje te analizoje ekzistencen e Perendise dhe ta vertetoje ate me menyren njerezore me te zgjuar qe ekziston.

Do te bashkohem me mendimin e parafolesve ku shprehin se ekzistojne gjera qe nuk i njohim dhe shohim.

Besimi eshte i lidhur ngushte me realitetin por sa mund te shohesh realitetin nese i mban syte mbyllur? Nese besimi yt eshte i nivelit zero atehere dhe mundesia jote per te pare lidhjen e besimit me realitetin eshte zero.

Perpara se te vazhdosh te merresh me ceshtje per te cilat nuk e ke idene eshte me e urte te ulesh dhe te studiosh me teper dhe te sjellesh fakte bindese nga jeta jote dhe jo llogari matematike qe nuk kane asnje vlere.

Me respekt,

ns
    קָדֹושׁ קָדֹושׁ קָדֹושׁ יְהוָה צְבָאֹ

I Shenjtë I Shenjtë...

Ke lexuar çfarë trajton tema?

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Po i pergjigjem ne rradhe te pare Alketit133

Je i sigurte qe ata qe besojne ne zot jane injorante dhe analfabete?
    Me sa di une shkencetaret me te medhenje ne bote qe kane revolucionuar shkencen kane thene se nuk e kuptojne boten pa ekzistencen e zotit perfshire ketu dhe Ainshtajnin.

Une besoj ne zot por nuk me duket vetja analfabet dhe besoj ne ate qe besoj jo verberisht por sepse kam sy dhe shoh qe bota qe me rrethon nuk ka kuptim te kete dale nga hici pa arsye.
    Sa per shkencen e sotme qe i ve kufij c'do gjeje mos fol kot se eshte akoma mbrapa.

feja dhe shkenca jane dy gjera qe kane shume lidhje me njera tjetren.

Newtoni pranoi ekzistencen e gravitetit megjithese nuk e shihte dhe nuk e prekte
    por ndjente efektet e saj.

Materialistet dhe ateistet kane qene gjithmone shume siperfaqesore dhe i shohin gjerat ashtu si duken dhe jo ashtu sic jane ne te vertete.

Une nuk e di se si eshte zoti, nje fuqi, nje vullnet, dicka tjeter apo qe nuk mund ta kuptojme por sidoqofte them me siguri qe ekziston dicka qe na ka krijuar me nje qellim te caktuar. Qellimi i jetes nuk eshte vetem te jesh parazit mbi toke por dicka me teper.

Ajo gjeja matematike qe tregove e lexova por matematikisht nuk kishte asgje te sakte.

njerezit qe besojne ne zot besojne ne ekzistencen e nje zoti
    domethene qe P=Z
    keshtu qe
    p ekziston dhe Z ekziston dhe Z=P

u vertetua.

Si mund te thuash qe jane dy rezultate kontradiktore kur nuk mund te vertetosh nje prej aksiomave te tua qe P perjashton Z?

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Jezus/Moisi/Muhamet - perjashtojne njeri tjetrin nga funksionet qe i "ka dhene" P ose po themi Z.

pra, fete e ndryshme zhvleresojne njera tjetren.

Dhe P = Z vetem ne ne rastin e nje feje universale

-darwin
    Ndryshuar për herë të fundit nga darwin : 22-11-2005 më 21:06 Arsyeja: +

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Muhamedi nuk perjashton moisiun dhe jezusin vetem se ne rastin e jezusit nuk pranohet qe te jete biri zotit. Jezusi ne fene myslimane respektohet ne maksimum dhe besohet te jete ende i gjalle po ashtu si te krishteret.
    Ne bibel nuk kam mundur te gjej ndonjehere ndonje fraze ku thuhej se jezusi eshte biri zotit.

Jezusi nuk perjashton moisiun aspak.

Keshtu qe asnje prej tyre nuk perjashton njeri tjetrin dhe pranojne ekzistencen e nje zoti
    te vetem.

pra ajo qe the eshte e pabaze.

heretic Crusoe Maska e darwin
    Anëtarësuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918
    Citim Postuar më parë nga xfiles
    Muhamedi nuk perjashton moisiun dhe jezusin vetem se ne rastin e jezusit nuk pranohet qe te jete biri zotit. Jezusi ne fene myslimane respektohet ne maksimum dhe besohet te jete ende i gjalle po ashtu si te krishteret.
    Ne bibel nuk kam mundur te gjej ndonjehere ndonje fraze ku thuhej se jezusi eshte biri zotit.

Jezusi nuk perjashton moisiun aspak.

Keshtu qe asnje prej tyre nuk perjashton njeri tjetrin dhe pranojne ekzistencen e nje zoti te vetem.

pra ajo qe the eshte e pabaze.

e pabaze..

nuk me duket se i interpreton mire idete ne lidhje me njohurite (mendoj se duhet te lexosh mire biblen - Beselidhjen/Dhjaten e Re, sepse "atesia" pershkruhet shume qarte nga Krishti) qe ke.

Te tre e perjashtojne njeri-tjetrin.. i mora si simbolet e Judaizmit, Krishterimit dhe Islamit.

Perse hebrenjte nuk duan te degjojne ne asnje menyre per Jezusin - birin e perendise -? Perse e njejta gje ndodh me besimtaret e fese Islame? vertete, "Isau a.s." - thone ata, por kur vjen fjala per misherimin e zotit te Krishti, xhindosen pamase..

Perse te Krishteret (se bashku me hebrenjte!) nuk e pranojne fare si profet Muhametin? Bile bibla thote: "Ruajuni nga profetet e rreme". Ne rast se keto nuk te duken si perjashtime nga doktrina e njeri-tjetrit, atehere.. s'di c'te them.

pra, fjalen "e pabaze" duhet ta perdoresh me me kujdes here tjeter. Lexoje dhe njehere temen nga fillimi, se rrezik e kupton kesaj radhe.

Prektora

Feja nuk eshte nje koncept vet-zhvleresues, por nje "sistem" i cili zhvleresohet me ane te logjikes racionale. Feja nuk lindi sot, por prej mijera vitesh nen deshiren imorale, por ... potenciale per te mbajtur njerezit koke-ulur. Eshte nje sistem doktrinal i perpunuar ne shume aspekte per t'ju kundervene ne menyre efikase sulmeve dhe logjikes racionale perkundrejt saj. Per mendimin tim, nuk eshte e nevojshme per ta cmaskuar qellimin e saj shfrytezues ne nje forum publik, e rrendesishme eshte ajo ... ndien perbrenda teje - nje fryme racionaliteti moral, kolonizuar ne idealizem, individualitet, dhe anti-masimizim injorant te tipit "bej keshtu, sepse keshtu duhet!". Ateizmi ka nje arsyetim shume here me te larmishem sesa teologjia per faktin e thjeshte sepse nuk perifrazon perralla te perpunuara me mijera here nder shekuj, por pershkallezon nje menyre reflektimi evolucionar pastertisht reflektues ne ekzistencen reale.
    Te gjitha fete kane nje prolog i cili paraprin epilogun. Dhe ..., prej ketu nisen genjeshtra skllaveruese e peruljes se mases, e injorantizmit global. Ishte Gjeneza, por ... do te kete edhe nje Apokalips. Ndermjet Fillimit dhe Fundit, ka per te qene nje zot albiter i nje loje "te panjohur" - jetes se planetit Toke. Ky zoti rastisen e flet me krijesat e tij shume rralle. Te perkedhelurve te tij u premton nje cope toke e cila nuk eshte e tyrja; fqinjve per kompesim u "bekon" token me ar te zi; me tej bireson nje doc; pas 600 vjetesh zgjon nga gjumi letargjik "profetin" e fundit, te cilit i hoqi te drejten te konsumonte pije alkoolike se nuk e permbante dot veten dhe e mohonte sa here ishte i dehur. Dhe gjate gjithe vete-krijimit te tij, zoti bisedoi ne enderra dhe me tipa Smithesh, Luteresh, te cmendurish e "bijsh" te vete-deklaruar te tij.

Por ajo c'ka me terhoqi me shume ne kete teme eshte nje firme, tip universaleje, e nje anetari, dy postime me siper: "... Mbaji sytë e tu tek Zoti; Ai kurrë nuk i heq sytë e Tij nga ty." Dhe ..., kur shprehet "ai kurre ...", mund ta merrni si perzemersi por ... edhe si kercenim, sepse ai vete kercenoi me paraljmerimin e apokalipsit. Shekuj me pare vdisnin me miliona njerez thjesht prej nje gripi te thjeshte, sot me mijera te tjere nga nje dukuri natyrore, dhe ... eshte qesharake kur shikon ata me kokrra te cilet i shpetojne vdekjes deklarojne mes lotesh te nje mallengjimi injorant se ishin te zgjedhur nga zoti. Po ky zoti pse nuk pati meshire per ata te tjeret?! Pastaj lind edhe nje nje mori pyetjesh te tjetera: "... Si eshte i ndertuar sistemi optik i syve te zotit? ... Si arrin zoti te fokusohet njeheresh sa ne nje person ne njeren hemisfere e sa ne nje individ ne hemisferen tjeter? Ose me shkurt si mban nen mbikqyrje konstante gjithe popullsine e Kines?"

Arsyeja zhvlereson figuren dominate, sado te modifikuar nder shekuj, te zotit!!!
    The Revolution says " I was, ... I am, and ... I will be!!!".
    RAF

Kush beson tek Darvini atehere sduhet ti vi keq nese i them majmun!!
    Ateizmi eshte inorance e kohes edhe ajnshtajni qe ishte koke besonte ne zot,pavarsisht nga lloji i besimit,.Si mundet qe ta krahasosh Zotin me x,y.z
    Sièas teje o personi delta kjo histori per profetet eshte thjesh nje peralle!Ti nga dole ,mos dole ja keshtu direkt tak fak deri ne 2006 gjete kompjuterin gati etcc.
    Une them per vete qe me ka krijuar Zoti kush dhe jo kam ardh nga majmuni.
    Me respekt nnga io.

progress Maska e BvizioN
    Anëtarësuar
    18-03-2005
    Vendndodhja
    UK
    Postime
    3,119
    Per te gjithe ju besimtaret qe u pelcen te besoni se Ainshtaijn besonte ne Zot......

A mund te na sillni ca fakte bindese??

Sepse me c'kam lexuar une Ainshtaijn ishe ateist te cilin Kisha dhe shtypi u pelcente ta prezantonin si njeri besimtar!!!
    Bukuria eshte ngado, varet se nga cfare kendi e shikon.

Faqja 3 prej 5 FillimFillim 12345 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 06-10-2011, 14:03
  2. E.Çabej: Ilirishtja dhe Shqipja
    Nga BARAT në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 11-02-2009, 19:00
  3. Anëtarët e LDK bëjnë me faj kryesinë e partisë për humbjen në zgjedhje
    Nga Nice_Boy në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 60
    Postimi i Fundit: 26-12-2008, 07:55
  4. Immanuel Kant
    Nga fisnik në forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 17-09-2005, 04:21
  5. Koncept për një transplantor kulturash që iku pa më marrë leje
    Nga dikeafajtore në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 13
    Postimi i Fundit: 15-05-2003, 16:09

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •