VESTINGHAUS, Zhorzh
VESTINGHAUS Zhorzh (1846-1914) shpikës i famshëm i frenave me të njëjtin emër
* Zhorzhi ishte ende i ri kur rastisi në përplasjen e dy trenave. Kjo erdhi nga dobësia e frenave. Aty i ra ndërmend se do të ishte më mirë që frenat të mos manovroheheshin në vagona të veçantë, por vetëm nga makinisti i lokomotivës. E studioi problemin dhe arriti të krijonte një tip frenash, që mbanin emrin e tij. Në atë kohë ato ishin një prej përparimeve më të mëdha të teknikës hekurudhore.
* Kur Vestinghauzi përgatiti aparatin e tij, ai shkoi në drejtorinë e një ndërmarrjeje të madhe hekurudhore të Nju- Jorkut për t'i shpjeguar përparësitë që kishte shpikja e tij. Atëhere atë e morën për njeri të marrë.
- Doni pra që të ndaloni trenin me anën e ajrit? - e pyeti drejtori i shoqërisë. - Eh, ikni se nuk kam kohë të merrem me të çmendur si ju.
Po Vestinghausi nuk u tërhoq nga e tija. U nis për në Pitsburg dhe atje u njoh me Andrea Karnexh një i ri i guximshëm të cilit i shpjegoi për frenat e tij. Karnexh foli me drejtorin e nje shoqërie hekurudhore e cila vuri në dispozicion të shpikësit të ri një tren. Provat dolën me sukses dhe frenat u përshtatën në tren. Kjo qe një nga mrekullitë e asaj kohe.
* Vestinghausi nuk u ndal vetëm te frenat, që morën emrin e tij. Në Pitsburg ishte një ofiçinë nja dyzet milje larg qytetit. Ajo shërbente për t'u dhënë gaz disa ofiçinave që kishte afër. Asnjë person privat e asnjë shoqëri nuk guxonte të ndërmerrte punimet e nevojshme dhe të siguronte impiantet për të furnizuar gjithë qytetin me gaz. Ata kishin frikë të prishnin disa milionë.
Por Vestinghaus i bëri mirë llogaritë dhe arriti në përfundimin që kjo punë duhej t'i jepte shumë fitime.
Ai themeloi një shoqëri (këtë nuk e pati të lehtë). Pasi i vendosi tubacionet të gjitha në vend atëherë u bind se kishte të drejtë.
* Një njeri shkoi të takonte në zyrë një mikun e tij, që ishte kryetar i një prej bankave më të mëdha të Pitsburgut. Kur po bisedonin ra zilja e telefonit. Kryetari e mori menjëherë receptorin dhe me të dëgjuar zërin e Vestinghausit e ngriti më shumë zërin e vet që ai të mos e njihte.
Kur mbaroi biseda telefonike, miku e pyeti se përse i kishte thënë që nuk ishte këtu? Dhe kryetari iu përgjigj:
- Ai me të cilin fola ishte Vestinghausi. Po t'i thosha të vërtetën që jam këtu, ai do të vinte dhe patjetër do të më kërkonte para hua. Tani për tani banka është shkundur nga mjetet monetare. Po të vinte menjëherë unë nuk do të isha në gjendje të thosha jo. Ky njeri është i pandalshëm.
Krijoni Kontakt