Uke,
Pyetja e shtruar ishte praktike dhe pėrgjigja ime ishte po ashtu praktike dhe e saktė. Tė solla edhe shkrimin nga Diskeeper qė thotė tė njėjtėn gjė. Nė pėrgjigjen time pėrgjithėsoja tė gjitha rastet kur krijohen dhe fshihen skedarė, duke veēuar skedarėt e mėdhenj si skedarė qė sjellin mė shumė probleme.
Ti e ke nxjerrė pėrgjigjen time jashtė kontekstit praktik tė forumit dhe e ke analizuar nga njė kėndvėshtrim teorik. Kjo s'ka gjė tė keqe, por e njėjta gjė mund tė bėhet pėr gjithēka qė shkruhet, duke dalė kėshtu nga fusha e subjektit dhe duke u hedhur nė fushėn e gjuhės e tė shprehurit.
Jam i sigurtė se anėtari qė ka shtruar pyetjen do preferonte njė pėrgjigje tė pėrgjithshme praktike qė i vjen nė ndihmė sesa njė pėrgjigje teorike qė i shton mė shumė pyetje.
Ato sa ke thėnė janė tė sakta teorikisht, por sa ndikon fragmentimi i skedarėve tė vegjėl tė krijuar indirekt? Skedarėt e pėrkohshėm tė Internet Explorer krijohen njėherė dhe mund tė lexohen 2-3 herė para se tė fshihen. Sado tė fragmentuar tė jenė, kur kompjuteri nuk i lexon shpesh, ata kanė shumė pak ndikim nė rendimentin e kompjuterit.
A mund tė mė japėsh njė shembull konkret ku njė hard disk i pafragmentuar mund tė fragmentohet aq keq me skedarė tė vegjėl sa tė ndikojė rėndshėm rendimentin? Unė p.sh. mund tė kem disa muaj qė pėrdor kompjuterin pa qėnė nevoja pėr ta defragmentuar sepse nuk kam krijuar/fshirė shumė skedarė tė mėdhenj por kam krijuar shumė skedarė tė vegjėl (rreth 5 MB) e mesatarė (rreth 20 MB), dhe kam shfletuar me mijėra faqe tė ndryshme tė Internetit. Nėse ato qė ke shpjeguar kanė aq shumė ndikim nė fragmentin e hard diskut, si shpjegohet qė niveli i fragmentimit ėshtė vetėm 1%? Tė siguroj se Windows e kam ende nė NTFS, jo ext3, nė njė volum 12GB me 20% tė hapėsirės bosh.
Nuk po komentoj mbi ext3 sepse i pėrket temės Windows vs. Unix. Por s'do e kesh problem tė gjesh plot materiale pėr avantazhet e NTFS mbi ext3.
Krijoni Kontakt