Per kushtet e tanishme studimi eshte mjaft real, gjerat kane ndryshuar nuk jane njelloj si ne 1913 dhe kerkesat apo pretendimet tona nuk mund te jene njelloj me ato te Qeverise se Ismail Qemalit....Dikur iliret kane qene deri ne Austri mos duhet te pretendojme gjithe Ballkanin perendimor?Postuar më parë nga Zana e malit
Po ti meshosh teorise ose te gjitha ose asgje atehere do te fitosh te dyten pasi si zor te lejoje kush qe ti fitosh te gjitha..Kshu eshte dhe puna e ceshtjes shqiptare, duhet ti permbahemi realitetit te tanishem e jo realitetit te dikurshem...Dikur edhe Nishi ka qene shqiptar por as qe behet fjale te pretendosh sot nje gje te tille...Po qe që Komuniteti perendimor te ua doje te miren "ballkanasve", apo thene shkurt e ship, shqiptareve, atehere s'duhet permendur "coptimi" i pjeses Veriore te Kosoves, s'duhet te largohet Shkupi nga kjo bashkangjitje, pastaj, ku mbeti Cameria....?!
E njejta gje ndodh edhe me Kosoven, perderisa Veriu i saj banohet nga serbe le ti bashkengjitet Serbise dhe Kosova te kompesohet me trevat shqiptare te Lugines se Presheves te cilat sot ndodhen nen Serbi...
Persa i perket Camerise fatkeqesisht besoj se kjo treve eshte humbur pergjithmone per ne... Kete teme e kam studiuar si dhe duke bere dhe studime nga afer ne kete treve...Camet e mbetur atje ndihen greke dhe krenare me teper se dhe vete greket...Politika greke si dhe kisha e bene me se miri punen e tyre per shkombetarizimin e kesaj treve....
Lere historine e lashte dhe merru me realitetin e tanishem...Shqiperi te dikurshme s'ka patuar asnjehere termi Shqiperi perdoret nga 1912 e ketej, pra me krijimin e shtetit te pare shqiptar....Nuk ka patur Shqiperi, por troje shqiptare...E shpreha dhe me siper qe nuk mund te pretendojme Ilirine, por te pakten realitetin e tanishem si dhe trojet shqiptare te tanishme....Po te thellohemi ne historine tone te lashte, se si ka qene SHQIPERIA dikur, atehere kjo ide e ketij institucioni s'pi uje aspak.....meqenese edhe une jam e bindur qe ky propozim menjehere do te hudhet ne "koshin e plehrave" te komunitetit nderkombetare!....
ZeM
Krijoni Kontakt