Zana e Malit te Sharrit dhe Fjolla (nuk ju ndaj dot se jeni te nje ane),
Se pari kam kenaqesi te shkembej ide per kete teme pikerisht me ju.
Personalisht kam qene teper i lumtur kur per here te pare ne skenen politike te asaj pjese te shqiptareve qe ndodhen jashte kufinjve te shtetit te sotem,kam pare te integrohen dhe vajzat e grate.
Pavaresisht cfare drejtimi politik ata kane per mua jane nje simbol i hapave te pare te emancipimit brendashqiptar (Teuta Arifi,Ermira Mehmeti etj).
Pjese e ketij emancipimi jeni dhe ju dhe per kete njehere ju pershendes dhe uroj se si ju te behen me mijera vajza dhe motra shqiptare.
Sa i perket njohjes se IRJM si shtet me duhet te them se ne vitin kur kjo krijese titiste u shkeput nga Jugosllavia ajo ishte si nje varke e mbetur ne mes te detit dhe e cila rrezikohej te mbytej.Drejt saj u sulen orekset e te gjithe fqinjeve e vecanerisht ata greke te cilet mezi kishin pritur diten qe te leshonin serish ne eter tezen e Megaloidhese.
Shqiperia nuk kishte aspak interes qe kjo krijese te binte ne prehrin e atyre qe do t'a shqyenin ne kater por preferoi (sipas mendimit tim) t'a njihte per hir te ekzistences se shqiptareve ne menyre qe konflikti te mbahej i izoluar ne veriperendim te Jugosllavise e te mos shtrihej me poshte sepse ne rast te kundert do te perfshiheshin ne te dreqi e shejtani e nuk dihej fundit pastaj.
Shqiperia dhe pse e njohu dhe e ndihmoi kete krijese ajo nga ana tjeter ja beri me dije Gligorovit se Shqiperia nuk pranon asnje lloj neperkembje te shqiptareve.
Pra ne kohen kur ne Ballkan po kriste pushka ne Slloveni,Kroaci,Bosnje nuk kishte asnje lloj interesi per Shqiperine qe konflikti te shtrihej me poshte sepse ajo sapo kishte dale nga sketerra komuniste dhe kishte nje mal me probleme per vete.
Ne vitet 91-92 ishte cmenduri qe nje shtet me 80% te njerezve te papune,te paushqyer e me nje moral te rene poshte te kishte guximin e te merrte persiper aventura.
Si mendon Zane dhe Fjolla?Cfare do te ndodhte nese i futeshim nje aventure te tille allamillosheviqiane?
Ndersa dy popuj te emancipuar si ceket dhe sllovaket e zgjodhen rrugen tyre te ndarjes me shtrengim duarsh e jo me gryken e pushkes.
Ai do te duhej te jete shembulli me i mire i zgjidhjes se problemeve ballkanike mirepo deri atehere duhet kohe.
Nese verberi, fanatizem, e indoktrinim e quan se shqiptaret e kesaj ane pervec qe jane patriot jane edhe fetar, atehere gabohesh Qazim.
NUK KA FE NE BOTE qe njeriun e ben fanatik, e verberon dhe as feja Islame (ku te gjithe shqiptaret e kesaj ane i perkasin kesaj feje), s'e ben kete (nese per kete e ke fjalen).
Zane jo vetem feja por cdo gje tjeter ne kete bote me tepri eshte e demshme.
Kjo nuk ndodh vetem me fene islame por me te gjitha besimet e tjera ne bote.
Mirepo mua me intereson te flas per fanatizmin brendashqiptar sepse koha e ka provuar se ai ka pjelle vetem injorance.
Sa perqind te grave dhe motrave te fese islame atje jane te futura ne politike,ekonomi,pushtet lokal,art e kulture,shkolla e universitete?
Sa perqind e tyre guxojne te thone nje mendim te tyrin para burrit,para vjehrrit,para djemve e para vellezerve?
Sa perqind e tyre ka guxim te hape nje biznes apo se paku te hedhe voten e saj pa u ndikuar nga baba,burri e vjehrri?
Une kam lindur dhe jam rritur ne nje zone ne Shqiperi qe eshte 100% e ngjashme me zakonet e traditat tuaja dhe nuk flas kot.
Kam qene dhe ne Diber,Tetove,Shkup,Gostivar,Oher e Struge e kam pare cdo gje me syte e mi dhe kam degjuar cdo gje me veshet e mi.
Kam qene mik ne shume shtepi por pervec burrave e djemve kurre nuk me ka rene rasti te pershendes nje neneloke a dike tjeter sepse ...!?
Kam pare gjithashtu dhe shume familje te emancipuara e moderne per kohen dhe atje kam kaluar shume mire.
Kam pare pronare lokalesh e restorantesh me dy a tri shtepi e me dy a tri vetura por qe nuk i conin femijet ne shkolle por i vinin te lanin gotat.
Kur i thoja se pse e ben kete pune ai me pergjigjej "s'ka cfare i duhet se ka baba pare boll"!?
Kam pare dhe prej atyre qe shkonin nga 5 here ne xhami e tere naten rrinin neper kafe e restorante me femra te huaja.
Kam pare vajza qe kishin rene nga fshatrat neper shkolla ne qytete e ata shaheshin me lloj-lloj fjalesh.
I kam shqiptaret e asaj ane dhe ketu ku jetoj.Dhe xhamine e kane te ndare nga shqiptaret e tjere sepse ne xhamite tjera imamet nuk jane te "mencur" sepse predikojne fene ne gjuhen shqipe e ndersa me mire (sipas tyre) eshte te predikohet ne gjuhen arabe!
Ajo qe i mbajti te verber, te them kushtimisht, shqiptaret jashte trojeve te shtetit Amë, Shqiperise, per te cilen ne jemi persekutuar, maltretuar e madje edhe vrare nga shtetet sllave, eshte padrejtesia qe na u be nga shkijet, e komunizmi. Memzi ia dolem mbane qe sot NE SHEK. XXI te kemi universitet shteteror shqip ne kete shtet dhe keshtu te konsiderhemi te barabarte me ata me te cilet bashkejetojme fatkeqesisht, sllavomaqedonet. Po a eshte barazi kjo se...?!
Komunizmi nuk ka qene vetem ne Jugosllavi por ka qene nje sistem ne te gjithe Evropen Lindore.Megjithate duhet pranuar se pervec shtypjes nga pushtuesi sllav dhe shqiptaret nga ana e tyre kane pjesen e fajit.Se ate trashegimi te mungeses se aresimit e kemi nga sundimi 500 vjecar osman i cili ende dhe sot e kesaj dite ka lene plage te thella se kombit tone mizorisht ju pre lidhja me perendimin tamam ne kohen kur aty lulezoi Rilindja Evropiane.
Ata shekuj te arte te perparimit te gjithanshem evropian shqipetaret i kaluan duke ruajtur dele e duke sherbyer nizam neper shkretetirat arabe (jo per faj te tyre).Ne vend qe te kishim nje universitet sic e kishte Italia,Gjermania,Franca e Anglia ne harruam gati gjithcka.
Tash jemi zgjuar e duhet thene se eshte nje zgjim i vonuar por me mire keshtu se sa te ngelnim perjetesisht te pergjumur e te perhumbur.
Sigurisht edhe une jam PRO BASHKIMIT!
Pa dyshim!
Krijoni Kontakt