Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 25

Shqiperia apo Albania?

A mund dikush mo me tregu se far kuptimi ka fjala "shqiperia", dhe originen e saj, dhe ne ciln periude u permend dhe pse ne gjuhen te huaja e keme Albania, Albanie...?

ju flm!!

i/e regjistruar Maska e King_Gentius
    Anėtarėsuar
    24-11-2004
    Vendndodhja
    Boston
    Postime
    485
    Me sa di une termi Shqiptar dhe Shqiperi jane perdorur per here te pare pas vdekjes se Skenderbeut. Me duket Buzuku u referohet arberve si Shqiptare. Origjina e kesaj fjale ka mundesi te jete shqiponja, por kam degjuar e teori qe thone se i pershtatet relievit malor te shqiperise me shkembij e shkrepa. Une per vete nuk di nese ka ndonje term i cili te kete lidhje me relievin tone qe ti ngjaje ne degjim fjales Shqiptar. Te vetmet fjale ku me shkon mendja jane shkemb dhe shkrepa. Ndoshta te huajve u ben kuptim te degjojne Shkembetar ose Shkrepetar.

Per keto dy idete e fundit e kam 90% te sigurte qe dikush ketu do me quaje Gentiusopulos ose Gentiusovich.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga King_Gentius : 05-03-2005 mė 20:56

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Gjermani - Leipzig
    Postime
    148
    Nuk e kuptoj pse vete pergjigjesh e vete qesh. Te jete valle ngaqe nuk ke seriozitet ? Nuk di.
    Ti qe nuk e ke degjuar kete llaf, lexo kronikat e Pirros dhe librat e Homerit, atje e ke pergjigjen. Kur them lexoi, nuk them lexoi si perralle, por me laps ne dore. Mbase do arrish te gjesh dicka, se ndryshe nuk me pelqen te jap gjera qyl per individe qe vine per te talllur bithen ne kete forum.
    "Ju lutem mos ushqeni asnje iluzion. Mua mė vrane dhe keshtu kane vepruar edhe me dy kryetaret tjere te Shoqates sė Shqiptareve "Marko Boēari", te cilet vdiqen, edhe keta, nga "leuēemia". Keto fjale ua kam thene edhe miqve te tjere te mij"...
    Fjalet e fundit te Aristidh Kola-s

Anėtarėsuar
    24-11-2004
    Vendndodhja
    Boston
    Postime
    485
    Ku ka pas fjale shqiperi ne kohen e Homerit e te Pirros se epirit? Lexo me me kujdes e do e dallosh ku fillon e ku mbaron serioziteti dhe shakaja ne postin tim zoti profesor.

o Kleitus, per cilen kronike e ki fjalen te Homerit dhe pirrot?
    Se mė intereson forte!!

flm.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Gjermani - Leipzig
    Postime
    148
    Shif kronikat per Pirron neper librat qe jane per Epirin. Ka dhe libra te arberesheve boll qe nga De Rada e tutje me Ndreniken qe flasin per kete gje. Per me teper ndodhet dhe ne disa Prologje te librave epr Skenderbeun, ku permendet ky si fakt.

Kingu Gent, kur un them shif homerin nuk them nese homeri permend Shqiperi se nuk kam lajthitur akoma, pasi Homeri as greqi nuk permend per ate pune, edhe pse librat e tije na jane trasheguar te rishkruara te pakten 60 here, qe nga kohet e lashta e deri ne epokat post-aleksandrine. Kshu qe mund ta imagjinosh vete se cfare masakrimi mund t'i jete bere dhe i eshte bere. Megjithate mund te ndryshoheshe deri ne nje fare pike sa mos ta humbte dhe bukurine poetike dhe gjenine e tij, dhe fale kesaj jane ruajtur disa gjera shume interesante.

Homeri permend nje fjale, qe ka lidhje direkte apo indirekte me ne, dhe me nje term qe perdoret nga ushtaret e Pirros kundrejt tij, dhe un mendoj se po ky term ka te bej dhe me Epirin, ose me nje kuptim te vjeter te kesaj fjale.

__________________________________________________ __________
    Kjo eshte cfare shkruajta pak dite me pare tek tema e kosoves. Ka lidhje dhe me ate qe thashe siper.

Per emrin Shqiptar, disa studiues gjermane kane thene se SHQIPE RI, do te thote atje ku rrine Shqiponjat. Faktikisht atje kane ndenjur dhe shqiptaret neper male. Megjithate ka nje emer tjeter akoma me interesant qe perdoret nga Homeri ne nje nga librat e tije dhe emri eshte tejet tejet i ngjashem me ate qe ne kemi sot.

Pirron e quajten "l'aquilia" luftetaret e tije dhe Skenderbeu thoshte se nga Pirro e kemi marre kete emer. Mendohet se Pirro te jete i pari qe te jete quajtur i tille ne kronika por perseri ka disa gjera qe mungojne rreth flamurit qe nuk kam kohe t'i futem, por kane te bejne me nje legjende teper te lashte disa mijera vjecare.

Si perfundim, Arberi, apo areberes, eshte e njejta gje si Albani, ndryshon r me l ne dialektin toske/gege. Nje dyshim tjeter qe un kam rreth ketij emertimi qe ne pamje te pare ngjan "arab" nga parashtesa AL, eshte qe te na jete vene nga te ardhurit nga Azia ne tokat e Morese, Thesalise etj, e pastaj te kete mbetur si emertim ngaqe haset shpesh neper kronika.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Kleitus : 06-03-2005 mė 13:34
    "Ju lutem mos ushqeni asnje iluzion. Mua mė vrane dhe keshtu kane vepruar edhe me dy kryetaret tjere te Shoqates sė Shqiptareve "Marko Boēari", te cilet vdiqen, edhe keta, nga "leuēemia". Keto fjale ua kam thene edhe miqve te tjere te mij"...
    Fjalet e fundit te Aristidh Kola-s

Anėtarėsuar
    24-11-2004
    Vendndodhja
    Boston
    Postime
    485

.

Aha atje e ke fjalen, ok.

i/e regjistruar Maska e elen
    Anėtarėsuar
    07-01-2005
    Vendndodhja
    United States of Albania
    Postime
    919
    une per vete preferoj emrin ALBANIA.Me duket me i thjeshte dhe me i bukur.

i/e regjistruar Maska e tani_26
    Anėtarėsuar
    11-09-2002
    Vendndodhja
    Ne vendin e shqiponjave ku tani ka vetem korba!
    Postime
    1,113
    Citim Postuar mė parė nga elen
    une per vete preferoj emrin ALBANIA.Me duket me i thjeshte dhe me i bukur.
    Ndersa une preferoj emrin Iliria dhe ilir, akoma me i thjeshte dhe me i bukur!
    Nuk ka njerez te perkryer ka vetem qellime te perkryera!

gone Maska e helene
    Anėtarėsuar
    26-02-2003
    Vendndodhja
    shume larg
    Postime
    913
    Albania une e di qe vjen nga Arberia, boh

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Rreth Pėrhapjes Sė Islamit Ndėr Shqiptarėt
    Nga cobra nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 20-09-2012, 14:47
  2. Enciklopedia Britanika mbi historine tone
    Nga Eni nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 22-10-2009, 12:32
  3. Sa prifterinj paguan Serbia dhe sa kisha nderton ajo?
    Nga _Mersin_ nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 25
    Postimi i Fundit: 14-04-2009, 10:03
  4. Pėrgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 27-08-2006, 06:46
  5. Epiri ne lashtesi dhe sot/Epirus in ancient times and today
    Nga King_Gentius nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 11-03-2005, 01:00

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •