Close
Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 25 prej 25
    Ne mbreterine e Tij.. Maska e inscrite
    Anėtarėsuar
    09-02-2005
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    126
    LETRA XXII.

Frika nga vdekja nuk largohet prej kurajės sonė, por nėpėrmjet hirit tė Zotit.

Nuk jam aspak i habitur teksa mėsoj se mendimet pėr vdekjen bėhen mė tė gjalla, ndėrsa mosha dhe shėndeti i lig e sjellin atė mė pranė. Pėrjetoj tė njėjtėn gjė. Ėshtė njė moshė nė tė cilėn vdekja vjen mė shpesh nė mendje nėpėrmjet meditimeve tė pashmangshme dhe pėr shkak tė njė kohe tėrheqjeje gjatė sė cilės kemi mė pak gjėra pėr tė na hequr mendjen. Perėndia e pėrdor kėtė provė tė rėndė pėr tė na hapur sytė ndaj kurajos qė kemi, pėr tė na bėrė tė ndiejmė dobėsinė tonė dhe pėr tė na mbajtur nė tėrė pėrulėsinė nė vetė duart e Tij.
    S’ka gjė qė tė pėrul mė shumė se sa njė imagjinatė e trazuar, nė tė cilėn mė kot kėrkojmė intimitetin e mėparshėm me Perėndinė. Ajo ėshtė poēja shkrirėse e pėrulėsisė, vendi ku zemra pastrohet nėpėrmjet ndjenjės sė dobėsisė dhe padenjėsisė sė saj. Sepse asnjė i gjallė nuk do tė jetė i drejtė para Teje (Psalmi 143:2), dhe qiejt nuk janė tė pastėr nė sytė e Tu (Jobi 15:15), sepse tė gjithė gabojmė nė shumė gjėra (Jakobi 3:2). Ne shohim fajet dhe jo meritat tona, sepse kėto tė fundit madje do tė ishin tė rrezikshme pėr t’u vėnė re, nėse do ishin tė vėrteta.
    Ne duhet tė ecim drejt pėrmes kėsaj mungese, pa u ndalur, tamam siē po pėrpiqeshim tė ecnim nė rrugėn e Perėndisė pėrpara se tė viheshim nė provė. Nėse vėmė re ndonjė faj qė duhet ndrequr, duhet tė jemi besnikė ndaj dritės qė na jepet, por me kujdes, pėrndryshe do jemi skrupulozė nė mėnyrė tė rreme. Mė pas tė qėndrojmė nė paqe, tė mos ia vėmė veshin zėrit tė dashurisė pėr veten qė vajton vdekjen qė afron, por tė shkėputim veten nga jeta duke e ofruar atė si sakrificė para Perėndisė dhe me besim ta dorėzojmė veten nė duart e Tij. Shėn Ambrozi u pyet ndėrsa po vdiste, nėse nuk i druhej gjykimeve tė Perėndisė; “Ne kemi njė Zot tė mirė” -, u pėrgjigj ai, dhe tė njėjtat fjalė t’ia pėrsėrisim edhe ne vetes. Le tė jetė vdekja jonė nė pasigurinė mė tė papėrshkueshme, jo vetėm pėr sa i pėrket gjykimit tė Perėndisė ndaj nesh, por edhe tė vetė karakterit tonė. Siē thotė shėn Agustini, ne duhet tė bėhemi sa tė mos kemi gjė tjetėr pėr tė sjellė para Perėndisė veē mjerimit tonė dhe mėshirės sė Tij. Padenjėsia jonė ėshtė objekti i mėshirės sė tij dhe mėshira e tij ėshtė gjithēka ne kemi. Nė orėt e tua tė trishtimit lexo ēfarėdo qė forcon besimin dhe qetėson zemrėn tėnde. “Me siguri Perėndia ėshtė i mirė me Izraelin, me ata qė janė tė pastėr nga zemra.” (Psalmi 73:1). Lutu pėr kėtė pastėrti tė zemrės, qė ėshtė kaq e pėlqyeshme nė sytė e tij dhe bėn qė tė derdhet mėshira e Tij ndaj dobėsive tona.

LETRA XXIII.

Ndjeshmėria ndaj qortimit, shenja mė e sigurtė e nevojės pėr tė.

Dėshiroj me gjithė shpirt tė kesh paqe tė brendshme. Ti e di se ajo nuk mund tė gjendet veēse nė pėrulėsinė e mendjes, dhe pėrulėsia nuk ėshtė e vėrtetė pėrveēse kur vjen prej Perėndisė nė kohėn e duhur. Mė sė shumti kjo ndodh kur ata qė nuk na aprovojnė na bėjnė me faj dhe kur pėrjetojmė dobėsi tė brendshme. Le tė mėsohemi t’i durojmė tė dyja kėto prova.
    Jemi me tė vėrtetė tė pėrulur kur nuk pėrbėn habi pėr ne tė shohim se si qortohemi nga jashtė dhe si e gjejmė veten tė pandreqshėm pėrbrenda. Bėhemi atėherė si fėmijėt e vegjėl, nėn gjithēka dhe duke dėshiruar tė jemi tė tillė; ndiejmė se kush na qorton ka tė drejtė, por edhe se jemi tė paaftė tė dalim mbi veten pėr t’u vetėkorrigjuar. Atėherė dėshpėrohemi pėr veten dhe nuk presim veēse nė Perėndinė. Qortimet qė marrim, qofshin tė ashpra e tė pashpirtė, na duken mė pak seē meritojmė. Nėse nuk i durojmė dot, mė shumė se ēdo tė metė tjetėr fajėsojmė sedrėn tonė. Ndreqja atėherė nuk mund tė na bėjė mė tė pėrulur seē na gjen. Rebelimi i brendshėm, jo vetėm qė nuk e pengon dobinė e ndreqjes, por na bind pėr nevojėn e saj tė padiskutueshme. Nė tė vėrtetė nuk do ta kishim ndjerė qortimin nėse nuk do tė kishte goditur nė ndonjė pjesė tė gjallė; nėse aty do tė kishte vdekje, nuk do ta kishim ndjerė. Kėshtu qė, sa mė thellė e ndiejmė qortimin, aq mė tė sigurtė jemi se ai ishte i nevojshėm.
    Tė lutem tė mė falėsh nėse kam thėnė ndonjė gjė tepėr tė ashpėr, por mos dysho pėr dashurinė time pėr ty dhe quaje njė hiē gjithēka qė vjen prej meje. Shiko vetėm dorėn e Perėndisė, i cili pėrdor shqetėsimin qė tė kam sjellė pėr tė tė dhėnė njė goditje tė dhimbshme. Dhimbja provon se kam cėnuar nė njė pikė tė ndjeshme. Dorėzoju Perėndisė, prano gjithēka qė tė sjell dhe shumė shpejt do shijosh paqe dhe harmoni tė brendshme. Ti di mirė si t’ua japėsh kėtė kėshillė tė tjerėve; kjo mundėsi qė tė jepet ėshtė e rėndėsishme, vendimtare. Oh, ē’hir do tė zbresė mbi ty, nėse si njė fėmijė i vogėl, do durosh ēdo mjet qė Zoti pėrdor pėr tė tė pėrulur dhe pėr tė tė ēliruar nga ndjeshmėria dhe vullneti yt! Lutem qė Ai tė tė pėrulė kaq shumė, sa ti tė mos dukesh fare.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga inscrite : 06-10-2005 mė 14:49
    Ndertojne shume poshte ata qe ndertojne nen yje...

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga inscrite
    LETRA XXII.

Frika nga vdekja nuk largohet prej kurajės sonė, por nėpėrmjet hirit tė Zotit.

Nuk jam aspak i habitur teksa mėsoj se mendimet pėr vdekjen bėhen mė tė gjalla, ndėrsa mosha dhe shėndeti i lig e sjellin atė mė pranė. Pėrjetoj tė njėjtėn gjė. Ėshtė njė moshė nė tė cilėn vdekja vjen mė shpesh nė mendje nėpėrmjet meditimeve tė pashmangshme dhe pėr shkak tė njė kohe tėrheqjeje gjatė sė cilės kemi mė pak gjėra pėr tė na hequr mendjen. Perėndia e pėrdor kėtė provė tė rėndė pėr tė na hapur sytė ndaj kurajos qė kemi, pėr tė na bėrė tė ndiejmė dobėsinė tonė dhe pėr tė na mbajtur nė tėrė pėrulėsinė nė vetė duart e Tij.
    S’ka gjė qė tė pėrul mė shumė se sa njė imagjinatė e trazuar, nė tė cilėn mė kot kėrkojmė intimitetin e mėparshėm me Perėndinė. Ajo ėshtė poēja shkrirėse e pėrulėsisė, vendi ku zemra pastrohet nėpėrmjet ndjenjės sė dobėsisė dhe padenjėsisė sė saj. Sepse asnjė i gjallė nuk do tė jetė i drejtė para Teje (Psalmi 143:2), dhe qiejt nuk janė tė pastėr nė sytė e Tu (Jobi 15:15), sepse tė gjithė gabojmė nė shumė gjėra (Jakobi 3:2). Ne shohim fajet dhe jo meritat tona, sepse kėto tė fundit madje do tė ishin tė rrezikshme pėr t’u vėnė re, nėse do ishin tė vėrteta.
    Ne duhet tė ecim drejt pėrmes kėsaj mungese, pa u ndalur, tamam siē po pėrpiqeshim tė ecnim nė rrugėn e Perėndisė pėrpara se tė viheshim nė provė. Nėse vėmė re ndonjė faj qė duhet ndrequr, duhet tė jemi besnikė ndaj dritės qė na jepet, por me kujdes, pėrndryshe do jemi skrupulozė nė mėnyrė tė rreme. Mė pas tė qėndrojmė nė paqe, tė mos ia vėmė veshin zėrit tė dashurisė pėr veten qė vajton vdekjen qė afron, por tė shkėputim veten nga jeta duke e ofruar atė si sakrificė para Perėndisė dhe me besim ta dorėzojmė veten nė duart e Tij. Shėn Ambrozi u pyet ndėrsa po vdiste, nėse nuk i druhej gjykimeve tė Perėndisė; “Ne kemi njė Zot tė mirė” -, u pėrgjigj ai, dhe tė njėjtat fjalė t’ia pėrsėrisim edhe ne vetes. Le tė jetė vdekja jonė nė pasigurinė mė tė papėrshkueshme, jo vetėm pėr sa i pėrket gjykimit tė Perėndisė ndaj nesh, por edhe tė vetė karakterit tonė. Siē thotė shėn Agustini, ne duhet tė bėhemi sa tė mos kemi gjė tjetėr pėr tė sjellė para Perėndisė veē mjerimit tonė dhe mėshirės sė Tij. Padenjėsia jonė ėshtė objekti i mėshirės sė tij dhe mėshira e tij ėshtė gjithēka ne kemi. Nė orėt e tua tė trishtimit lexo ēfarėdo qė forcon besimin dhe qetėson zemrėn tėnde. “Me siguri Perėndia ėshtė i mirė me Izraelin, me ata qė janė tė pastėr nga zemra.” (Psalmi 73:1). Lutu pėr kėtė pastėrti tė zemrės, qė ėshtė kaq e pėlqyeshme nė sytė e tij dhe bėn qė tė derdhet mėshira e Tij ndaj dobėsive tona.

LETRA XXIII.

Ndjeshmėria ndaj qortimit, shenja mė e sigurtė e nevojės pėr tė.

Dėshiroj me gjithė shpirt tė kesh paqe tė brendshme. Ti e di se ajo nuk mund tė gjendet veēse nė pėrulėsinė e mendjes, dhe pėrulėsia nuk ėshtė e vėrtetė pėrveēse kur vjen prej Perėndisė nė kohėn e duhur. Mė sė shumti kjo ndodh kur ata qė nuk na aprovojnė na bėjnė me faj dhe kur pėrjetojmė dobėsi tė brendshme. Le tė mėsohemi t’i durojmė tė dyja kėto prova.
    Jemi me tė vėrtetė tė pėrulur kur nuk pėrbėn habi pėr ne tė shohim se si qortohemi nga jashtė dhe si e gjejmė veten tė pandreqshėm pėrbrenda. Bėhemi atėherė si fėmijėt e vegjėl, nėn gjithēka dhe duke dėshiruar tė jemi tė tillė; ndiejmė se kush na qorton ka tė drejtė, por edhe se jemi tė paaftė tė dalim mbi veten pėr t’u vetėkorrigjuar. Atėherė dėshpėrohemi pėr veten dhe nuk presim veēse nė Perėndinė. Qortimet qė marrim, qofshin tė ashpra e tė pashpirtė, na duken mė pak seē meritojmė. Nėse nuk i durojmė dot, mė shumė se ēdo tė metė tjetėr fajėsojmė sedrėn tonė. Ndreqja atėherė nuk mund tė na bėjė mė tė pėrulur seē na gjen. Rebelimi i brendshėm, jo vetėm qė nuk e pengon dobinė e ndreqjes, por na bind pėr nevojėn e saj tė padiskutueshme. Nė tė vėrtetė nuk do ta kishim ndjerė qortimin nėse nuk do tė kishte goditur nė ndonjė pjesė tė gjallė; nėse aty do tė kishte vdekje, nuk do ta kishim ndjerė. Kėshtu qė, sa mė thellė e ndiejmė qortimin, aq mė tė sigurtė jemi se ai ishte i nevojshėm.
    Tė lutem tė mė falėsh nėse kam thėnė ndonjė gjė tepėr tė ashpėr, por mos dysho pėr dashurinė time pėr ty dhe quaje njė hiē gjithēka qė vjen prej meje. Shiko vetėm dorėn e Perėndisė, i cili pėrdor shqetėsimin qė tė kam sjellė pėr tė tė dhėnė njė goditje tė dhimbshme. Dhimbja provon se kam cėnuar nė njė pikė tė ndjeshme. Dorėzoju Perėndisė, prano gjithēka qė tė sjell dhe shumė shpejt do shijosh paqe dhe harmoni tė brendshme. Ti di mirė si t’ua japėsh kėtė kėshillė tė tjerėve; kjo mundėsi qė tė jepet ėshtė e rėndėsishme, vendimtare. Oh, ē’hir do tė zbresė mbi ty, nėse si njė fėmijė i vogėl, do durosh ēdo mjet qė Zoti pėrdor pėr tė tė pėrulur dhe pėr tė tė ēliruar nga ndjeshmėria dhe vullneti yt! Lutem qė Ai tė tė pėrulė kaq shumė, sa ti tė mos dukesh fare.
    Ky shkrim ėshtė postuar dje mė datė 6.10.2005, por pėr shkak tė problemeve qė janė shkaktuar nė forum kėtė kohė qė po bėhen ndryshime, nuk ėshtė shfaqur si njė shkrim i ri. Si pasojė, ka ngelur pa u lexuar nga ata qė janė tė interesuar. Kėshtu, po e citoj nė mėnyrė qė tė viheni nė dijeni pėr kėtė shkrim.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Anėtarėsuar
    09-02-2005
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    126
    LETRA XXIV.

Vetëm papërsosmëria nuk i toleron të metat e të tjerëve.

Më duket se ti ke nevojë ta bësh zemrën më të gjerë në lidhje me të metat e të tjerëve. E di se nuk mund të mos i vësh re kur të dalin para syve dhe as të shmangësh opinionet që në mënyrë të pavullnetshme krijon në lidhje me motivet e disave rrotull teje. Ti as nuk mund të heqësh qafe njëfarësoj shqetësimi që këto gjëra të shkaktojnë. Do të jetë e mjaftueshme nëse ke dëshirën t’i durosh këto të meta, të cilat janë shumë të dukshme, të përmbahesh mos t’i dënosh ato që janë të dyshimta dhe të mos e lësh veten të ndikohet aq shumë prej tyre sa të shkaktojë një ftohje mes jush.
    Përsosmëria është lehtësisht toleruese ndaj të metave të të tjerëve; ajo bëhet çdo gjë tek çdo njeri. Të mos habitemi me të metat më të mëdha në zemrat më të mira dhe me qetësi t’i lëmë ato mënjanë derisa Zoti të japë shenjën e largimit gradual. Përndryshe do të shkulim grurin bashkë me egjrën. Perëndia lejon edhe në shpirtrat më frymërorë ndonjë dobësi krejt në kundërshti krahasuar me gjendjen e tyre të dukshme. Sikurse bujqit kur gërmojnë dheun nga fusha, lënë disa plisa dheu për të bërë të duket niveli i mëparshëm i sipërfaqes dhe për të matur sasinë e materialit të hequr – në të njëjtën mënyrë Perëndia lë shtylla që dëshmojnë shkallën e punës së Tij në zemrat më të përkushtuara.
    Këta njerëz duhet të kërkojnë ndreqjen e tyre, secili sipas gjendjes së tij dhe ti duhet të kërkosh ta durosh dobësinë e tyre. Ti e njeh prej përvoje sa e hidhur është vepra e ndreqjes, përpiqu atëherë të gjesh mënyra për ta bërë atë më pak të hidhur për të tjerët. Ti nuk ke një zell të dukshëm për të korrigjuar, por një ndjeshmëri që e mbyll lehtë zemrën tënde.
    Të lutem më shumë se kurrë të mos i kursesh fajet e mia. Nëse mendon se vë re ndonjë faj, i cili në fakt nuk është, nuk bëhet dëm; nëse zbuloj se këshilla jote më lëndon, ndjeshmëria ime tregon se ti ke zbuluar një pikë të dobët; në të kundërt, ti do të më bësh një të mirë të madhe për të ushtruar përulësinë dhe për t’u mësuar me qortimin. Unë duhet të jem më i përulur se të tjerët për shkak se jam në një pozitë më të lartë* dhe Perëndia kërkon prej meje një vdekje akoma më të plotë ndaj gjithçkaje. Kam nevojë për këtë thjeshtësi dhe besoj se do të jetë mjeti i forcimit dhe jo i dobësimit të lidhjes sonë.
    * Shënim i përkth. Bëhet fjalë për pozitë drejtimi në kishë. Autori është zgjedhur në rangje të larta brenda kishës katolike deri para se të persekutohej prej vetë kësaj kishe.

LETRA XXV.

Të dëgjojmë Perëndinë dhe jo dashurinë për veten.

Të përgjërohem të mos ia vësh veshin vetes. Dashuria për veten përshpërin në njërin vesh dhe dashuria e Perëndisë në tjetrin; e para është e trazuar, e ashpër, e paduruar dhe e rrëmbyer; tjeta është e thjeshtë, paqësore dhe flet veçse pak fjalë me një zë të butë dhe të ëmbël. Në çastin që ne i kushtojmë vëmendje zërit të vetes që qan në njërin vesh, nuk mundemi më të dëgjojmë tingullin e thjeshtë të dashurisë hyjnore. Secila flet vetëm sipas synimit të saj të caktuar. Dashuria për veten na mbush me veten, për të cilën, sipas saj, nuk tregohet kurrë kujdes sa duhet; ajo flet për miqësi, vlerësim, vëmendje dhe ndihet keq ndaj çdo gjëje përveç lajkatimit. Dashuria e Perëndisë, nga ana tjetër, dëshiron që vetja të harrohet, të shkelet me këmbë dhe të copëtohet si një idhull, dhe që Perëndia të bëhet vetja e zemrave të dorëzuara dhe t’i përmbushë ato siç janë të pushtuar të tjerët nga vetja. Lëre të heshtë mendjemadhen, zhurmuesen, ankuesen dashuri për veten, në mënyrë që, në qetësinë e zemrës, të mund të dëgjojmë atë dashurinë tjetër, që flet vetëm kur e kërkojnë.

Anėtarėsuar
    09-02-2005
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    126
    LETRA XXVI.

Besimi absolut, rruga më e shkurtër për tek Perëndia.

Nuk e vë në dyshim se Perëndia të trajton vazhdimisht si një nga miqtë e Tij, që do të thotë me kryqe, vuajtje dhe përulje. Rrugët dhe mënyrat e Perëndisë për t’i afruar zemrat tek Vetja e përmbushin planin e tij shumë më shpejt dhe më frytshëm se të gjitha përpjekjet e krijesës; sepse ato e shkatërrojnë dashurinë për veten në rrënjë, atje ku me tërë mundin tonë, zor se do ta dallonim. Perëndia i njeh të gjitha dredhat e saj dhe e godet atë në pikat më të forta.
    Nëse do të kishim forcë dhe besim sa t’ia besonim veten tërësisht Perëndisë dhe ta ndiqnim kudo që të na çonte, nuk do të na nevojitej ndonjë përpjekje madhore e mendjes për të arritur përsosmërinë. Por, ndërsa jemi kaq të dobët në besim sa të kërkojmë ta njohim tërë rrugën pa besuar në Perëndinë, rruga jonë bëhet më e gjatë dhe ecja jonë frymërore mbetet pas. Dorëzoje veten sa më shumë të jetë e mundur Perëndisë dhe vazhdo ta bësh këtë deri në frymën e fundit. Ai nuk do të të braktisë kurrë.

LETRA XXVII.

Koha e tundimit dhe e vuajtjes, kohë e papërshtatshme për të marrë vendime.

Shqetësimi yt i tepruar është si një përrua vere, i cili duhet të largohet. Nuk të bën asgjë përshtypje dhe ti mendon se ke provat më të rëndësishme për gjendjet më imagjinare; është pasoja e zakonshme e vuajtjes së madhe. Pavarësisht aftësive të tua të shkëlqyera, Perëndia lejon të jesh i verbër ndaj asaj që e ke krejt para syve dhe të mendosh se e sheh qartë atë që nuk ekziston aspak. Perëndia do lartësohet në zemrën tënde nëse ti do i dorëzohesh besnikërisht planeve të Tij. Por, s’do të ketë gjë më të pamatur se marrja e vendimeve në kohë vuajtjeje, kohë e shoqëruar dukshëm nga paaftësia për të bërë ndonjë gjë sipas vullnetit të Perëndisë.
    Pasi të jesh qetësuar, në një frymë meditimi bëj atë që ti mendon se është më afër vullnetit të Perëndisë për ty. Kthehu dalëngadalë tek përkushtimi, thjeshtësia dhe harrimi i vetvetes. Bisedo dhe dëgjoje Perëndinë dhe mos ia vër veshin vetes. Më pas bëj çfarë ke në zemër, sepse nuk kam frikë që një frymë e tillë të të lejojë të marrësh ndonjë hap të gabuar. Por, të mendojmë se jemi në rregull kur ndodhemi nën agoninë e vuajtjes dhe nën ndikimin e tundimit të fortë të dashurisë për veten, është si të sigurojmë ecjen në rrugë të gabuar. Pyet këdo këshillues me përvojë; do të të thotë se nuk duhet të marrësh vendime derisa të mos kesh rigjetur kohën e paqes dhe meditimit. Do të mësosh prej tij se rruga më e shkurtër drejt vetëmashtrimit është t’i besojmë vetes në një gjendje vuajtjeje, gjatë së cilës natyra e brendshme është kaq e paarsyeshme dhe e acaruar.
    Do thuash ti se unë dua të të ndaloj nga të bërit e asaj që duhet, nëse të ndaloj të veprosh në të vetmin çast që ti mundesh ta bësh. Mos e thëntë Zoti! Nuk dua as të të lejoj dhe as të të pengoj; dëshira ime e vetme është të të këshilloj që të mos të jesh i mangët ndaj Perëndisë. Është e qartë si drita e diellit se do të dështosh në këtë drejtim nëse këshillohesh prej një dashurie për veten që lëndohet shpejt dhe një shqetësimi pothuajse në dëshpërim. A do të ndryshoje ndonjë gjë për të kënaqur dashurinë tënde për veten, kur Perëndia nuk e dëshiron atë? Mos e thëntë Zoti! Prit atëherë derisa të jesh në gjendje të këshillohesh. Ne duhet të jemi njësoj të gatshëm për çdo mundësi për të shijuar dobinë e vërtetë të ndriçimit dhe të mos kemi asgjë të cilën të mos jemi gati ta sakrifikojmë menjëherë për hir të Tij.

Anėtarėsuar
    09-02-2005
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    126
    LETRA XXVIII.

Kush ka dashuri, i ka të gjitha.

Kam menduar shpesh që dje për çka më tregove dhe kam gjithmonë e më tepër besim se Perëndia do të të mbajë. Edhe pse ti nuk ndien ndonjë kënaqësi në detyrat e krishtera, nuk duhet të lësh pas dore të qënit besnik ndaj tyre, për aq sa do të të lejojë shëndeti. Kur dikush rimerr veten nga sëmundja, ka pak oreks, por duhet të hajë për të mbajtur veten gjallë.
    Do të të shërbente mjaft nëse herë pas here do bisedoje në Krishtin me ndonjë nga familja të cilit ti i hapesh, dhe për sa i përket zgjedhjes, të udhëhiqeshe në liri të përsosur nga përshtypjet e tua të çastit. Perëndia nuk të thërret me anë të ndonjë emocioni gjallërues dhe gëzoj me gjithë zemër për këtë, vetëm se t’i qëndrosh besnik; sepse një besnikëri që nuk mbështetet në kënaqësitë është shumë më e pastër dhe më e sigurtë ndaj rrezikut, sesa ajo që shoqërohet nga këto ndjenja të ëmbla, që mund ta kenë burimin vetëm në imagjinatë. Pak lexim dhe meditim çdo ditë do të jenë mjetet që, pa u kuptuar, do të të japin dritë dhe forcë për tërë sakrificat që Perëndia do kërkojë prej teje. Duaje Atë dhe s’të kërkoj gjë tjetër, sepse gjithçka tjetër do burojë nga dashuria. Nuk kërkoj prej teje një dashuri të ndjeshme dhe emocionale, por që vullneti yt të priret drejt dashurisë dhe megjithë tërë dëshirat mëkatare të zemrës tënde, të zgjedhësh Zotin para vetes dhe botës mbarë.

LETRA XXIX.

Dobësia më e pëlqyeshme se forca dhe zbatimi më i mirë se njohuria.

Bir i dashur në Zotin, më kanë thënë se po vuan nga një sëmundje. Vuaj me ty, sepse të dua shumë; por s’mundem veçse ta puth dorën që po të godet dhe të lutem ta puthësh me dashuri bashkë me mua. Deri më tani ti ke abuzuar me shëndetin dhe kënaqësitë që kanë ardhur prej kësaj; kjo dobësi dhe dhimbjet që e shoqërojnë janë pasojat e natyrshme të një zgjedhjeje të tillë.
    I lutem Perëndisë vetëm që Ai të mund të të dobësojë shpirtin akoma edhe më shumë se trupin dhe ndërsa qetëson të dytin sipas nevojës tënde, të mund ta nënshtrojë plotësisht të parin. Oh, sa të fortë jemi kur fillojmë të kuptojmë se nuk jemi veçse dobësi dhe kotësi! Atëherë jemi aq të gatshëm të besojmë se e kemi gabim dhe kështu të ndreqim veten ndërsa e rrëfejmë atë; mendjet tona bëhen kaq të hapura ndaj zbulimeve të të tjerëve; nuk jemi më autoritarë në asgjë dhe i themi gjërat më të qarta me thjeshtësi dhe respekt për të tjerët; atëherë nuk kundërshtojmë të na gjykojnë dhe i dorëzohemi pa ngurrim qortimit të kujtdo. Në të njëjtën kohë nuk gjykojmë asnjë pa qënë krejt e nevojshme; u flasim vetëm atyre që duan t’u flasim, duke përmendur të metat se na duket se kemi zbuluar, pa dhënë opinione të ngurta dhe më shumë për të përmbushur dëshirat e tyre, sesa nga ndonjë dëshirë për t’u bërë të besuar apo për të fituar famë për zgjuarsi.
    I lutem Zotit të të mbajë besnik në hirin e Tij dhe Ai që e nisi një punë të mirë në ty, do ta përfundojë deri në ditën e Jezus Krishtit (Fil. 1:6). Ta trajtojmë veten me durim dhe pa hipokrizi dhe të qëndrojmë në nënshtrim të vazhdueshëm ndaj çdo mjeti të mposhtjes së mendimeve tona dhe të të pasurit zët së brendshmi. Në këtë mënyrë do bëhemi më të epshëm ndaj veprimeve të hirit në zbatimin e ungjillit. Por le të kryhet kjo vepër në qetësi dhe paqe dhe të mos e fillojë punën me padurim të madh, sikur të përmbushej e tëra në një ditë të vetme. Le të diskutojmë pak, por të bëjmë shumë. Nëse nuk tregojmë kujdes, marrja e njohurive do ta përfshijë kaq shumë jetën tonë, sa do na nevojitet një tjetër jetë për t’i bërë njohuritë praktikë. Rrezikojmë të besojmë se kemi përparuar drejt përsosmërisë në raport me njohuritë që kemi për rrugën; por tërë teoritë tona të bukura, që nuk ndihmojnë aspak në vdekjen e vetes, shërbejnë vetëm për të ushqyer jetën e Adamit brenda nesh nëpërmjet një kënaqësie dhe vetëbesimi të fshehtë në ndriçimin tonë. Hiq dorë atëherë prej çdo besimi në forcën dhe në njohurinë tënde të rrugës dhe do bësh një hap shumë të madh drejt përsosmërisë. Përulësia dhe mosbesimi ndaj vetes, shoqëruar me thjeshtësinë e sinqertë, janë cilësi thelbësore për ty.

Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123

Tema tė Ngjashme

1. Rreth Pėrhapjes Sė Islamit Ndėr Shqiptarėt
    Nga cobra nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 20-09-2012, 14:47
  2. "Letra nga Gjermania"
    Nga RTP nė forumin Ndihmoni njėri-tjetrin
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 02-05-2007, 05:41
  3. Islamizimi te shqiptaret!
    Nga NoName nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-03-2006, 17:38
  4. Islamizimi I Popullit Shqiptar
    Nga altin55 nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 16-04-2004, 04:51
  5. Islamizimi te shqiptarėt
    Nga Agron Jozef Mje nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 31-03-2004, 05:52

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •