Ekonomia është sigurisht një nga sistemet më të rëndësishme të një shoqërie që ndikon jetën e çdo individi, që nga më të pasurit, deri tek punëtorët e thjeshtë, që nga fuqia, lluksi e deri tek rrobat e trupit, buka e gojës.
Njerëzimi ka jetuar në sisteme të ndryshme ekonomike, por asnjëherë nuk është ndërtuar një sistem i qëndrueshëm dhe i përshtatshëm për të gjithë individët e një shoqërie. Sot përmendet shpesh efekti i globalizimit, por nuk është e vështirë të shikosh se ka ndryshime themelore në ekonominë e çdo shteti.
Lindin pyetjet:
Cili do të ishte sistemi më i mirë ekonomik për mirëqënien e të gjithë pjesëtarëve të një shoqërie? Një sistem i mirë duhet të jetë i fortë, i qëndrueshëm dhe sigurisht i realizueshëm brënda mundësive dhe kushteve të një vendi Evropian/Perëndimor.
Çfarë roli duhet të luajë qeveria në ekonominë e vendit? A jeni dakort me ideologjinë "Laissez-fair" që thotë se qeveria duhet të jetë sa më liberale dhe që ekonomia vetëqeveriset nga tregu i lirë? A do të plotësonte ekonomia e tregut të gjitha përgjegjësitë që ka qeveria ndaj shoqërisë?
Si përfundim, cili shtet mendoni se ka arritur sistemin më të mirë ekonomik-shoqëror?
Krijoni Kontakt