Henri: Nė futboll fituesit nuk gjykohen
Tierri Henri ėshtė riaftėsuar plotėsisht nga dėmtimi qė ka pėsuar nė fillim tė muajit prill dhe pėrgatitet pėr ndeshjen e fundit tė Premier Ligės, atje ku me 25 gola kryeson renditjen e golashėnuesve. Francezi mbetet njė nga futbollistėt mė tė lakuar nė merkato dhe vazhdon tė pushtojė zemrat e fansave nė tė gjithė botėn. Pavarėsisht nga mėnyra e tij e lojės, Henri e pranon se nė futbollin e sotėm, kanė rėndėsi rezultatet dhe jo loja e bukur. Ja cila ka qenė intervista e dhėnė nga sulmuesi i Arsenalit pėr shtypin spanjoll, ku flet pėr Serinė A, Premier Ligėn dhe Primera Divizionin:
- Si e vlerėsoni sezonin tuaj nė Premier Ligė?
- Ishte njė vit i vėshtirė. Nė Angli shihen shumė rekordet dhe 49 ndeshjet pa humbje tė Arsenalit bėnė bujė. Rreth nesh, presioni ishte i padurueshėm dhe na u desh tė lėshonim, por ky lėshim na kushtoi titullin. Nė vendet e tjera tė Europės nuk ndodh kjo. Gjithsesi, mė vjen keq, sepse nė atė ndeshje qė u thye rekordi, nuk e meritonim humbjen.
- Pra nuk ka qenė njė vit i mirė...
- Mund tė fitojmė Kupėn e Anglisė, duke mundur nė finale Manēesterin. Ndoshta ėshtė pak, por njė skuadėr si Arsenali nuk mund ta mbyllė sezonin pa trofe. Kjo vlen edhe pėr Milanin apo Realin nė Spanjė.
- Eshtė kurioz fakti qė tė gjitha skuadrat qė luajnė futboll sulmues, me pėrjashtim tė Milanit, nuk kanė triumfuar nė Europė. Kanė dominuar Ēelsi dhe Liverpuli. Ka nisur njė epokė e re nė futboll?
- Po, mund tė jetė. Pėr shumė kohė pamė tė luhej me vendosjen taktike 4-3-3. Tani ėshtė rikthyer nė modė vendosja taktike 4-4-2 dhe ndoshta ajo 4-5-1, me futbollistė anėsorė qė dinė tė sulmojnė. Kėto skuadra kanė gjetur mėnyra tė tjera si mund tė fitojnė. Tė tjera si Arsenali, Reali, Milani dhe Barcelona mendojnė mė shumė pėr tė luajtur me topin, sesa tė mbrohen. Kjo nuk ėshtė njė kritikė pėr Ēelsin. Them vetėm se ėshtė njė mėnyrė tjetėr loje. I japin prioritet mbrojtjes dhe jo sulmit. Nė futbollin e sotėm ėshtė e rėndėsishme vetėm fitorja. Shikoni Milanin dhe Juventusin. Janė tė barabartė nė Itali dhe kanė mėnyra tė ndryshme loje.
- Pra mendoni se nuk ėshtė e rėndėsishme tė punohet me trajner difensiv, si Mourinjo apo Benitez...
- Unė mendoj se e rėndėsishme ėshtė tė fitohet, nuk ka rėndėsi se si. E thashė qė ka shumė mėnyra loje pėr njė skuadėr, por nė fund tė sezonit kanė rėndėsi vetėm trofetė. Nėse do tė mė duhej tė zgjidhja ndėrmjet futbollit spektakolar dhe eliminimit nė ēerekfinale, apo futbollit difensiv dhe mundėsisė pėr tė luajtur nė finalen e Ligės sė Kampioneve, zgjedhja ime do tė ishte padyshim kjo e dyta.
- Si ju duket puna e bėrė nga Rafa Benitez te Liverpuli?
- Ka bėrė njė punė tė mirė. Nė fillim, kur i duhej tė fitonte ndaj Olimpiakosit, pėr tė vazhduar mė tej nė Ligėn e Kampioneve, shtypi anglez filloi ta kritikonte. Unė jam i bindur se njė trajneri i duhet dhėnė kohė pėr tė punuar dhe vetėm pastaj mund t'i bėhet bilanci i asaj qė ka arritur. Liverpuli nuk ka bėrė njė kampionat nė lartėsinė e duhur, por ka arritur finalen e Championsit, prandaj tė gjithė duhet tė pėrgėzojnė edhe Benitezin. Personalisht njoha aftėsitė e tij qė kur drejtonte Valencian.
- Cili nga spanjollėt qė luan me Liverpulin ju ka habitur mė shumė?
- Luis Garsia. E kam parė edhe duke luajtur te Barēa. Por tani duket njė futbollist krejtėsisht tjetėr, mė i kompletuar. Luan nė qendėr, nė tė majtė, nė tė djathtė, shėnon, jep asiste dhe e godet mirė portėn. Eshtė futbollist me nivel. Gjithashtu njihja edhe aftėsitė e Ksabi Alonso qė kur luante pėr Sociedadin.
- Mendoni se Zidani ka dhėnė mė tė mirėn e tij apo ka ende pėr tė dhėnė nė vitet e fundit tė kontratės sė tij me Realin?
- Tė dyja. Zidani tė habit nė gjithēka. Ju siguroj se si njeri ėshtė edhe mė i pėrkryer sesa si futbollist. Imagjinoni si do tė jetė. Kur kalon nė rrugė, ėshtė shumė i turpshėm nga vėmendja qė i kushtojnė njerėzit. Eshtė njė njeri i ēiltėr dhe pėr kėtė njerėzit e duan. Pėr tė nuk duhet tė flasė askush, pasi ai vetė nuk merret me fjalė. E kini vėnė re? Mendon vetėm pėr tė luajtur."
- Por nuk ėshtė mė Zidani i ditėve mė tė mira...
- Gjithsesi, ai nuk fshihet kurrė. Gjithmonė qė tė jetė pranė topit. Asnjėherė nuk ankohet dhe ėshtė njė fitues i lindur. Mund tė flas pėr Zizunė pėr njė ditė tė tėrė.
- Nė njė intervistė rreth njė vit e gjysmė mė parė, ju deklaruat se Rauli ėshtė numri 1. Vazhdoni ta mendoni kėshtu edhe pas kritikave qė ka pasur kapiteni i Realit kohėt e fundit?
- Unė kam thėnė se mė duket e ēuditshme qė Rauli nuk e ka fituar asnjėherė "Topin e artė", sepse e meritonte atė. Sa herė qė dikush mė pyet si ėshtė e mundur qė nuk fituat atė apo kėtė trofe, unė i pėrgjigjem duke i thėnė se si ėshtė e mundur qė Rauli nuk e ka fituar asnjėherė "Topin e artė". Ai ėshtė i pabesueshėm. Kėtė vit ndoshta nuk ka qenė nė lartėsinė e duhur, por njerėzit nuk duhet tė harrojnė se ē'ka dhėnė Rauli. E ka tė gjithė karrierėn pėrpara dhe jam i bindur se spanjolli do tė tregojė "mrekulli" tė tjera deri nė fundin e karrierės sė tij.
- Pra, nuk ju habit edhe rėnia e Realit...
- Nuk do tė pėrdorja fjalėn "rėnie". Ata u bėnė viktima tė epitetit "galaktik", njė epitet qė futbollistėt e Realit nuk e kanė pėrmendur asnjėherė pėr veten e tyre. Eshtė njė term qė ka dalė nga shtypi dhe nga tifozėt, jo nga futbollistėt. Kujtoj qė kur fituan Ligėn e Kampioneve nėn drejtimin e Del Boskes, nuk konsiderohej skuadra e "galaktikėve". Dhe tė mendosh se ai grup u shpall kampion Europe. Pėr ta bėrė edhe mė tė qartė: Nė rast se Arsenali do tė fitojė Ligėn e Kampioneve nė Angli, do tė jemi heronj, Spanja kėrkon mė shumė nga Reali. Pėr kėtė them se nuk mund tė flitet pėr rėnie nė sezonin e Realit.
- Por nuk mund tė jetohet me tė kaluarėn, apo jo?
- E mendoj si futbollist: Reali i Madridit nuk ka mbaruar. Pashė ndeshjen Real-Barcelona, dy skuadra tė mėdha qė zhvilluan ndeshjen mė tė bukur pėr tė gjithė sezonin nė kampionatet e Europės.
- Ju keni deklaruar se Kaka, Adriano dhe Ronaldinjo janė sulmuesit mė tė mirė tė planetit. Po Ronaldo?
- Unė kam thėnė se cilėt janė talentet e sė ardhmen, sepse nė rast se do tė pėrmendja sulmuesit mė tė mirė, nuk mund tė harroja Raulin. Kėto vitet e fundit, Zidani nė mesfushė dhe Ronaldo nė sulm kanė shkruar historinė e futbollit.
- Ē'mendim keni pėr Samuel Etonė?
- Nuk mė habit ecuria e tij. Kishte kohė qė kėrkonte vetėm njė vitrinė tė rėndėsishme pėr t'u shprehur. Barēa ia dha mundėsinė dhe tani po pėrfiton.
- E shihni ndryshe nga tė tjerėt?
- Po, te Barcelona ka shumė futbollistė unikė, Eto ėshtė njė nga ata. Nga hiēi mund tė krijojė njė gol.
- Keni deklaruar se do ta kishit ėndėrr tė luanit nė Madrid. I konfirmoni kėto fjalė?
- (Qesh). Nuk mund tė luaj me Realin, sepse nuk e ka fituar ende "Topin e artė". Duke lėnė mė njė anė shakatė, jam mirė tek Arsenali dhe nuk mendoj pėr asnjė skuadėr tjetėr. Reali, Milani, Barcelona janė skuadra, nė tė cilat mund tė luaja kur isha mė i ri. Tani historia ka ndryshuar: kam njė kontratė pėr tė respektuar dhe njė jetė pėr tė vazhduar, atje ku jam i lumtur, nė Londėr.
Francezi thotė:
Pėr Arsenalin: "Nė Angli shihen vetėm rekordet. Presioni i shumtė na kushtoi titullin."
Pėr Luis Garsian: "Luan nė qendėr, nė tė majtė, nė tė djathtė, luan mirė me tė dyja kėmbėt, shėnon dhe jep asiste. Eshtė njė futbollist i kompletuar."
Pėr Raulin: "Kur mė pyesin si ėshtė e mundur qė nuk keni fituar kėtė apo atė trofe, i pėrgjigjem duke i thėnė, si ėshtė e mundur qė Rauli nuk e ka fituar "Topin e artė".
Pėr Zidanen: "Pėr tė nuk duhet tė flasė askush, pasi ai nuk merret me fjalė. E keni vėnė re? Mendon vetėm pėr tė luajtur."
Pėr Realin: "Vuajtėn epitetin "galaktik". Njė epitet qė vetė futbollistėt nuk e kanė pėrmendur asnjėherė pėr veten e tyre."
Pėr Etonė: "Nuk mė habit ecuria e tij. Ai mund tė "krijojė" njė gol nga hiēi."
Pėr tė ardhmen: "Kam njė kontratė pėr tė respektuar dhe njė jetė pėr tė vazhduar atje ku jam i lumtur, nė Londėr."
Pasaporta e HenrisėEmri: Tierri
Mbiemri: Henri
Datėlindja: 17.07.1977
Gjatėsia: 188 cm
Pesha: 83 kg
Vendlindja: Paris
Kombėsia: franceze
Roli: Sulmues
Skuadra: Arsenali
Numri i fanellės: 14
Transferimet
Janar 1999, nga Monako te Juventusi (10.7 milionė euro).
Qershor 1999, nga Juventusi tek Arsenali (10.5 milionė euro).
Krijoni Kontakt