Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 18
    http://www.ganoweb.com Maska e Shpirt Njeriu
    Anëtarësuar
    30-09-2002
    Vendndodhja
    Ne toke sepse ne HENE per fat te keq nuk arrita dot
    Postime
    1,869

Studentët: Seks me pedagogët për të kaluar provimin!!

Të kërkuara seksualisht nga pedagogët për të kaluar provimin. Një sondazh i organizuar nga fondacioni Soros me 1.300 studentë bën publik për herë të parë edhe këtë fenomen në auditoret e shkollave tona të larta. Rreth 53 për qind e studentëve të pyetur kanë pohuar raste të tilla, ndërsa dukuria duket më e shprehur në Universitetin e Elbasanit ku përgjigje pozitive për pyetjen kanë dhënë 74 për qind e studentëve. Jo më pak i shprehur është fenomeni dhe në Universitetin Politeknik të Tiranës, ku raste të abuzimeve seksuale janë pohuar nga 63 për qind e studentëve. Përqindja është marrë më e ulët kur pyetja është bërë direct. Gjithsesi këto konkluzione kanë shokuar dje krerët e universiteteve dhe fakulteteve, të pranishëm në publikimin e sondazhit. Një pjesë syresh i kanë kundërshtuar në përgjithësi të dhënat e studimit, duke vënë në dyshim besueshmërinë e pyetësorëve për të bërë përgjithësime të tilla, ndërsa disa nga rektorët dhe dekanët e kanë konsideruar të turpshëm edhe ekzistencën e pohimeve të kësaj natyre që çojnë të mendosh praninë e këtyre fenomeneve të turpshme në auditore.

Indirekt
    Në rang universitetesh 53 për qind e studentëve të pyetur pohojnë se kanë dëgjuar raste të abuzimit seksual, 45 për qind janë shprehur se nuk janë në dijeni të fenomenit dhe sërish dy për qind kanë abstenuar ndaj kësaj pyetjeje. Në nivel universitetesh 74 për qind e studentëve të Elbasanit konfirmojnë abuzimin seksual në auditore, duke përfaqësuar dhe shumicën e përgjigjeve pozitive për këtë pyetje. Në këtë mënyrë fenomeni është pranuar masivisht dhe në Universitetin Politeknik (nga 63 për qind e studentëve), në Universitetin e Tiranës nga 54 për qind dhe në Vlorë 50 për qind.

Direkt
    Ndërsa një vlerësim direkt i situatës jep të dhëna më pak të frikshme. 6 për qind e studentëve të pyetur në mënyrë direkte nuk kanë ngurruar t'i përgjigjen po pyetjes nëse janë kërkuar seksualisht nga pedagogët e tyre. Kështu 6 për qind kanë thënë po dhe 2 për qind kanë hezituar, duke mos shprehur asnjë qëndrim rreth kësaj teme. Përgjigjet pozitive direkte janë mbledhur kryesisht në Universitetin Bujqësor, ku 12 për qind e studentëve kanë pranuar faktin. Më pas renditet Akademia e Arteve, ku 10 për qind e studentëve pohojnë se janë kërkuar seksualisht nga pedagogët për të kaluar në provim. Me 8 për qind është shprehur ky pohim në Universitetin e Elbasanit, 5 në atë të Tiranës, 5 në Politeknik. Por, siç u tha, rezultatet janë më befasuese në mënyrën indirekte të të pyeturit. Ku studentët që kanë pranuar një fenomen të tillë në auditore kanë qenë shumëfishi i të dhënave të mësipërme.

25 pyetje për 1.300 studentë në të gjithë vendin

Anketa, si u shpërnda në 7 universitete
    Studimi është përgatitur me mbështetje të fondacionit Soros dhe kryer nga Qendra për Kërkim dhe Zhvillim. Anketimi është bërë gjatë muajit prill. Nga pikëpamja statistikore në të janë marrë në konsideratë Universiteti i Tiranës, Politeknik, Bujqësor, Akademia e Arteve si dhe universitetet në rrethet kryesore të vendit, Elbasan, Shkodër, Vlorë ku janë kontaktuar mbi 1.300 studentë nga të cilët 1027 i janë përgjigjur pyetësorit. Studentët e intervistuar janë të degëve si Ekonomi, Mjekësi, Inxhinieri, Histori-Filologji, Juridik, Shkenca Sociale, Arte etj dhe të gjinisë së ndryshme; 74 për qind e të anketuarve janë femra dhe 26 për qind janë meshkuj. Sondazhi i shpërndarë përmbante 25 pyetje duke nisur me komentin për rregullat e pranimit në universitet, paguhen apo jo para për t'u regjistruar, shkelen apo respektohen rregullat e një provimi, a mund të jepet provimi pas datës së caktuar, a jeni ndikuar direkt apo indirekt (seksualisht) nga pedagogu për të kaluar provimin, sa të korruptuar janë pedagogët dhe administrata e fakultetit për të përfunduar me pyetjen nëse studentët kanë apo jo ndonjë idhull, që mund të jetë prindi i tyre, pedagogu, figurë politike, ndonjë shkencëtar etj.

http://www.ganoweb.com Maska e Shpirt Njeriu
    Anëtarësuar
    30-09-2002
    Vendndodhja
    Ne toke sepse ne HENE per fat te keq nuk arrita dot
    Postime
    1,869
    Faqja 3 - FAQE E PARE Maj 12, 2005

SONDAZHI/ Ja si shkellen rregullat në konkurse dhe provime në shtatë prej universitetete të vendit

"Pedagogët janë të korruptuar"
    90 % e studentëve dëshmojnë abuzimet në Universitete

--------------------------------------------------------------------------------

Odeta Halili

Rreth 90 për qind e studentëve të pyetur për shkallën e korrupsionit në arsimin tonë të lartë shprehen se pedagogët janë të korruptuar, se nuk besojnë në konkurset e pranimit në universitete, se duhet të japin para për të siguruar një provim apo se detyrohen të blejnë librat e pedagogëve të tyre. Studentët besojnë se shmangia e korrupsionit mund të arrihet duke e denoncuar rast pas rasti, megjithëse më shumë se gjysma e tyre shprehen se nuk kanë dëgjuar për raste të hedhjes në gjyq të pedagogëve të korruptuar. "Vlerësimi i transparencës në arsimin e lartë", botim i Soros pas një anketimi me 1.300 studentë, shkaktoi jo pak polemikë ndërsa iu prezantua rektorëve dhe dekanëve nga 7 universitete të vendit të përfshira në anketim.

Konkurset
    Kështu vetëm 36 për qind e studentëve besojnë në konkurset e pranimit në universitete. Ky qëndrim i pohuar anonimisht dhe jo i panjohur gjer më sot, këtë radhë vjen në shifra konkrete. Vlen të merret në konsideratë dhe fakti që 38 për qind e të anketuarve e lënë me përgjigje evazive këtë pyetje, ndërsa pjesa tjetër pranon procedurat e parregullta të konkurseve të pranimit. Pothuaj gjysma e studentëve hedh poshtë vlerësimin e komisioneve të pranimit, gjë që shprehet më dukshëm në Universitetin e Elbasanit, Politeknik dhe Akademinë e Arteve.

Provimet
    Që paguajnë për të marrë provimet, ky fakt është pranuar nga 19 për qind e studentëve. Në nivel universitetesh, në atë të Elbasanit 29 për qind e të pyeturve janë shprehur se duhet të paguajnë ose të ndërmjetësojnë për të hyrë në provime, 27 për qind kanë pohuar të njëjtën gjë në Universitetin Bujqësor, ndërsa në Universitetin e Tiranës kjo shifër rrudhet në vetëm 11 për qind. Nga përafrimi i shifrave del që një pjesë të konsiderueshme të atyre që paguajnë dhe ndërmjetësojnë për të hyrë në provime e përbëjnë pikërisht ai kontigjent studentësh i regjistruar në universitet jo konform rregullave.

SHEZAI RROKAJ
    Ky sondazh është bërë për të shpërndarë mjegullnajën e korrupsionit. Nuk dua ta gjykoj, as ta hedh poshtë, po të nxirren konkluzione kur 50 për qind e të pyeturve janë nga Univesriteti i Tiranës dhe shumë më pak në rrethe më duket e padrejtë. Ndërsa në lidhje me disa nga përfundimet konkrete të sondazhit s'më mbetet veçse t'i cilësoj bashkëfajtorë edhe të gjithë ata studentë që pohojnë se pedagogët janë të korruptuar, se abuzojnë me ta, se paguajnë nën dorë etj etj, pa pasur kurojon qytetare për t'i denoncuar këta precedentë.

JANI DODE
    Një nga kundërshtuesit më të flaktë të konkluzioneve të këtij raporti ka qenë Jani Dode, rektori i Universitetit të Elbasanit. Dode është shprehur dy ditë më parë (kur diskutimi mbi këtë sondazh kishte nisur në rrethe) në një nga të përditshmet e shtypit se konkluzionet janë të papranueshme. Dhe se pohimet për korrupsion që e rendisnin në krye Universitetin e Elbasanit nuk mund të qëndronin. "S'e mohoj që s'ka korrupsion, po ky është i atij niveli që s'mund të krahasohet me atë në universitete të rretheve të tjera, e sidomos në Tiranë", është shprehur Dode.

DHORI KULE
    Ne s'mund t'i gëzohemi suksesit të këtij sondazhi kur të shohim nesër në faqet e gazetave të flitet për seks në universitete. S'di ç'të them për këtë çështje. Do dua të vë theksin në dy aspekte të tjera. U tha që ka korrupsion në pranimet në universitete, e kemi në dorë ta eliminojmë këtë gjë: të hapim shkollat, pa konkurs. U tha që marrin lekë pedagogët, e pra ata pedagogë që marrin lekë s'janë pedagogë. Vetëm në Shqipëri ndodh të bëhesh pedagog sapo ke dalë nga bankat e universitetit.

PËRPARIM HOXHA
    Unë dua të shtroj së pari pyetjen sa i besueshëm është ky sondazh. Nëse janë intervistuar 1.8 për qind e studentëve të Politeknikut dhe konkluzionet janë nxjerrë nga 0.8 për qind e përgjigjeve edhe po t'i referohem kurbës së Gausit, propabiliteti është shumë i vogël. Së dyti ne s'mund të pretendojmë një arsim të lartë exelent në një shoqëri që lakohet për korrupsion edhe në nivele të tjera. Por ajo që pohohet sidomos në rastin e abuzimeve seksuale është e tmerrshme. Ku janë këta studentë? Asnjë ankesë nuk depozitohet në kutitë që kemi vënë enkas për këtë punë.

VELESIN PEÇULI
    Nuk mund të mbaj një qëndrim mohues ndaj këtij sondazhi, po dyshues po. Më duket e rëndë dhe e pabesueshme që në universitetin bujqësor 12 për qind e studentëve të pranojnë se janë abuzuar seksualisht nga pedagogët e tyre. Një vit e gjysmë më parë është evidentuar një rast i tillë me një asistente dhe unë e pushova menjëherë pedagogun. Ndërsa s'mund të mohoj mitmarrjesn, gjë që ne e kemi evidentuar dhe në sondazhet brenda universitetit.

<-----
    Anëtarësuar
    13-05-2002
    Postime
    985
    Fenomen i vjeter ky..!Mbaj mend qe kishim nji presor i cili gjate provimeve piketonte femrat ma te bukura dhe shkonte si me stil dhe jua vinte doren mbi shpine dhe jua ferkonte lehte demek duke pa se cfare po shkruanin..! Ajo qe levizte ne shenje proteste , kishte shume ngjasa me ngel ne ate sezon...lol
    Ajo qe s'levizte , kishte edhe ma shume gjasa te merrte leksione private tek kabineti i ktij...lol dhe te dilte e shpupurishur..
    ...

...
    Anëtarësuar
    26-11-2003
    Vendndodhja
    PARIS me Xhej-n jo Lopezin jo :P o mo e mir se Lopezi
    Postime
    1,428
    Pranej te jesh profesor eshte profesion fisnik.
    HOLLAND...

...gjení... Maska e mad
    Anëtarësuar
    18-03-2004
    Vendndodhja
    Prage [EU]
    Postime
    1,321
    Se mos vetem ne Shqiperi ka kesilloj gjerash....

Aman, se 50% e mesimdhenesve ketu jane doktorante te po atyre fakulteteve ku japin mesim, dmth, nga 21-25 vjec...imagjinoni se cfare behet neper oret e oreve te konsultimit...prandaj te gjithe kta mesonjesit/et e rinj/reja i kane keto konsultime, pasi kane mbaruar te gjithe oret e mesimit, dhe per "hater te studenteve", kane per borxh te rrine deri vone neper zyra, duke i dhene nje dore ketyre te fundit...

nganjehere, duhet me u heq sikur s'kuptojme shume gjera, dhe te provojme ndonje mesonjese se sa efektive e ka.....menyren e te shpjeguarit...

{^_^}
    ::|maDes!gn © 2009|::

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    04-05-2005
    Postime
    21
    .......plehrat!
    kusho forumiste

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    proffesssoooooooori profesori...si osh ajo konga....
    Nejse, shaka kjo.

Une mendoj se konkluzionet e sondazhit jo vetem qe nuk jane te pranueshme por ne te njejten kohe nuk mund te merren seriozisht dhe te jene tregues per ate se çfare ndodh ne te vertete, pavaresisht se nuk perjashtohet mundesia qe te kete raste ku abuzohet. Duhen pare mire pyetjet qe i jane bere studenteve. Nese dikush pyetet qe "a ke degjuar per raste te tilla?" me shume mundesi do thoje qe ka degjuar..Dihet se si hapen llafet edhe per gjera qe nuk kane ndoshur fare...

Qe gjerat nuk shkojne mire neper auditore kjo dihet, po qe te kene arrite punet deri aty sa tregojne keto shifrat e sondazhit eshte e veshtire, e pamundur...

...
    Anëtarësuar
    26-11-2003
    Vendndodhja
    PARIS me Xhej-n jo Lopezin jo :P o mo e mir se Lopezi
    Postime
    1,428
    Citim Postuar më parë nga [xeni]
    proffesssoooooooori profesori...si osh ajo konga....
    Nejse, shaka kjo.

Une mendoj se konkluzionet e sondazhit jo vetem qe nuk jane te pranueshme por ne te njejten kohe nuk mund te merren seriozisht dhe te jene tregues per ate se çfare ndodh ne te vertete, pavaresisht se nuk perjashtohet mundesia qe te kete raste ku abuzohet. Duhen pare mire pyetjet qe i jane bere studenteve. Nese dikush pyetet qe "a ke degjuar per raste te tilla?" me shume mundesi do thoje qe ka degjuar..Dihet se si hapen llafet edhe per gjera qe nuk kane ndoshur fare...

Qe gjerat nuk shkojne mire neper auditore kjo dihet, po qe te kene arrite punet deri aty sa tregojne keto shifrat e sondazhit eshte e veshtire, e pamundur...
    Mire e ka Xeni, se do ishte bo Bordello fare masnej.
    Megjithate ti Xeno, ashtu si vishen studentet sot, s'ka bir none ti rezistoi, jo mo profesoret qe jane te prirur per te dhon mesime jasht klase. lol S'kane faj, kupto? Imagjino me te ra i termet 15 ball. Te le pil ne ven. Ashtu vishen ene ato, si termet 20 ballsh fare.
    Je qeveri e korruptume nga themelet. Keto gjona parandalohen nga lart, nga ligji i forte dhe jo nga profesorat. Duhet qe ligji te denoj fort keto shkelje e abuzime, duhet te presi nja dy koka qe te behet shembull. Duhet qe te kete limite ne veshje kur shkohet ne shkolle si ne gjithe boten, jo mi qit shalet edhe bythet mu ke goja profesorit.
    Rri amon te keqen. Plus shume studente (sidomos nga rrethet, meqe po flitej per universitet e Tiranes) jane copa mishi. Ca ti thush bojn. Pa ofendu njeri, po e verteta eshte e vertet.
    Shpresojm qe me kalimin e kohes shoqeria te filloj te moralizohet, se ka dale nga binaret qe edhe kjo periudhe tranzicioni (per mendimin tim jemi akoma ne tranzicion) te kaloje edhe te harrohet.
    HOLLAND...

_____
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    C'jane keta sondazhe koti....53, 63, 74 perqindje!!! E pabesueshme, te ishte e tille prinderit nuk do ti conit femijet neper shkolla te larta, siç kishin frike ti conin ne shkolle gjate rremujes.... me kete % te larte duhet te jete perhapur dhe frika per universitetet, dicka qe s'ka ndodhur!!

e kithtë Maska e Rebele
    Anëtarësuar
    22-07-2004
    Vendndodhja
    kulpër
    Postime
    1,088
    Me pare, kur ime me' punonte ne universitet ne Shqiperi, studentet u jepnin pedagogeve gjera me vlere monetare si psh. varese, ne shkembim te marrjes se provimit.
    Kurse tani studenti s'ka pse te harxhohet hic. Se mos vetem kaq.

Sic e thane edhe anetaret e tjere, domosdo qe ekziston si fenomen (gjithmone ka ekzistuar ne grada/degree te ndryshme, por s'ka kulminuar pika aq te larta sac paraqitet neper sondazhe te tilla.

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Rreth Përhapjes Së Islamit Ndër Shqiptarët
    Nga cobra në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 20-09-2012, 14:47
  2. Londer, racizmi, debohen studentet
    Nga shefqeti11 në forumin Emigracioni
    Përgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 19-04-2007, 01:28
  3. Islamizimi te shqiptarët
    Nga Agron Jozef Mje në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 31-03-2004, 05:52
  4. Studentët e huaj, pasione politike në Vlorë
    Nga Enri në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 08-08-2003, 15:46
  5. Rinia dhe Arsimi
    Nga Brari në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 15-09-2002, 11:25

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •