Njeriu....
Mysafir vjen ne kete bote
asnje s'vjen duke qeshur
asnje s'iken pa lot!!
Njeriu....
Mysafir vjen ne kete bote
asnje s'vjen duke qeshur
asnje s'iken pa lot!!
Te lutem mos qaj.
Mos qaj sonte,
lote nuk dua te te shoh mbi sy,
une jam prane teje,
dhe pse ti nuk me sheh aty.
Te qeshur dua te te kujtoj,
pranoj cdo gabim,cdo faj,
vec te lutem,
sonte, ti mos qaj!
e keqja eshte dicka qe njeriu lind me te.eshte si te kete brendavetes energjo pozitive dhe negative.nga lloji i jetes qe ben dhe ambjentit qe e rrethojne njera lloj energjie mund te dominoje.po ju permend moshen 14-17 vjecare.s'dine shume, duan te mesojne, indinjohen shpejt,revoltohen pa shkak, jane ne kerkim te idealeve te tyre dhe rrugeve.pra, kjo moshe eshte e prire te ndjeje me shume nga ambjenti mohimin dhe te kape ne ere energjine negative, sidomos te te tjereve.me rritjen "shpirtrat" qetesohen.
dhe po je me fat arrin tek mendimi se me dashuri mund te ndreqesh thuajse gjithshka.(ose te pakten perpiqesh te nxjerresh nga tjetri ate qe ka me pozitive per ty)
deri ketu ku jam tani, mendoj se nuk ka shume njerez te keqinj.menyra si i trajton njerezit mund t'i ndryshoje ne nje shkalle te madhe.
ps.sa per njerezit me energji negative une u rri larg.
Injoranca .......
Prá, mallkue njaj bir Shqyptari,
Qi ketë gjuhë të Perendís,
Trashigim, qi na la i Pari,
Trashigim s'i a lên ai fmís;
Edhè atij i u thaftë, po, goja,
Qi e perbuzë ketë gjuhë hyjnore;
Qi n'gjuhë t'huej, kúr s'âsht nevoja,
Flet e t'veten lên mbas dore.
AT Gjergj Fishta
Eshte e vertete se pa ligje, njerezimi yne nuk do te egzistonte fare. Po pse valle ligjet nuk e kane bere boten me te mire???
Gjithashtu me ndihmoni ju lutem ne nje pyetje qe kam:
Pse nuk kam force te ndryshoj veten time megjithese e dua???
Pse ndersa e di cila eshte e mira nuk e bej dot.
Shpeshhere me duket se dicka tjeter e drejton njeriun... dicka qe e detyron te veproje ne kundershtim me te miren qe ai njeh.
Nuk besoj keto qe them te jene te pa njohura per ju......?
eshte me interesante, me intriguese, ka me shume veprim dhe eshte me e lehte.priremi drejt saj ne moshen adoleshente me shume.arsyet i kam permendur me lart.nje keshille qe une mund te te jepja ty "djalosh" eshte te degjosh me teper shpirtin tend.shtrihu diku dhe mos mendo asgje.thjesht, qetesohu.lere qetesine te te hyje ne te gjitha qelizat.pak nga pak (ne fakt duhen vite) do shohesh se ke gjetur nje paqe qe s'do ta prishesh dhe do shkosh do s'do drejt se mires.sepse e keqja mund te jete e larmishme po fare paqe. me asnje .as edhe me veten.nje cike muzike simfonike,libra shpirterore,te flasesh ashtu sic e ndjen pavaresisht cfare thote tjetri (gjithnje duke menduar se ne fund te vetes je njeri pozitiv),te respektosh dijen dhe arsimin e tjetrit duke shkelur egoizmin tend dhe nje shoqe ose shok qe mund te te ndihmoje te arrish golin tend...ja disa gjera te vogla, por qe kane rezultat, me beso.
te pershendes duke kujtuar rrugen time andej nga ecen ti tani.![]()
Per sa i perket burrimit te se keqes,nuk mund te themi se ka nje burim,per arsye se ai "burrim" mund te vije nga ndonje situate e vecante.Them keshtu per arsye se, sipas meje burrim i te keqes mund te jene shume gjera e jo vetem nje,si psh:
-Shpifja-mund te sjell pasoja fatale ne mes nje cifti,apo edhe brenda nje familjeje
-Xhelozia e tepruar(abnormale)-gjithashtu
-Inati- ne kuptimin "kokefortesia"(kuptimi negativ i fjales),sepse po qe i/e tille kurre nuk mund te besh ndryshime per te mire ne jete
-thashethemet-fjalet e botes nuk mund te degjohen asnjehere perderisa nuk vertetohesh per nje akesh gje me syte e tu..
-Gjakenxehtesia-njeriu nuk duhet shpejtuar per te marre vendime te shpejtuara,vendime te tilla mund te sjellin deri tek nje fatkeqesi....
Keto jane disa shkaqe do te thoja, qe sjellin deri tek e keqja ne jete..
Menyra me e mire per te mos u ndeshur me te keqen eshte qe ne raste te caktuara te sillemi sipas menyres me te mire, te jemi me gjakftohte,sidomos kjo e fundit ndihmon shume qe mos te vije deri tek ndonje fatkeqesi....
E sa i perket fatkeqesive natyrore qe ndodhin ne jete,nuk mund te flas (personalisht)per te,mirepo mund te them kete qe njeriu duhet te gjeje nje rruge te drejte per te ndjekur ne jete,nje rruge qe con drejte te mires,drejte "drites" dhe jo "eresires", e ku dhe si mund te gjindet kjo rruge ,besoj se ne te gjithe mundet dhe duhet te mundohemi per ta gjetur ate,ne menyre qe te arrihet deri tek qetesia shpirterore!
Deshiroj te gjitheve t'ju prije vetem e mbara!
Everybody can be great because anybody can serve. You don't have to have college degree to serve. You don't have to make your subject and verb agree to serve. You only need a heart full of grace. A soul generated by love.
----Dr. Martin Luther King Jr. ----
Te gjitha ato qe sara tha, eshte e vertete qe jane gjendje apo situata te ndryshme ne jete. Por te mos harrojme se te gjitha nga njeriu dalin: shpifja, gjaknxehtesia, inati, thashethemet, etj. Mund te themi pra se te gjitha keto jane format e shprehjes se njeriut te sotem. dhe eshte per tu cuditur se shpeshhere ndodh qe i njejti njeri edhe te shaje edhe te mburre, edhe te doje edhe te urreje, edhe te uroje por edhe te mallkoje........
Nuk ju duket e cuditshme kjo???
Do te doja shume ta kontrolloja veten, por si?????
Mendimi im eshte qe popullsia e njeriut ne bote eshte bere shume e madhe. Nje zgjedhje qe te ule popullsine eshte lufta apo vrasjet. Me siguri qe nuk ikim ne lufte per te ulur popullsine por kjo ndodh. Njerezit jane te keq sepse duan c'fare kane te tjeret. Shembull... del nje makine e re dhe te gjithe e duan ta blejne, por edhe ai qe s'ka pare e do kete makine. C'fare te bej ky njeri? E vjedh apo vret qe te marre ate qe do. Sa me shume gjera te reja te dalin sa me shume njerez duan ti kene dhe sa me shume do vjedhin apo vrasin.
Djalosh, per pyetjen e fundit nuk kam as une pergjigje sepse kontollimi i vetes varet nga rastet.
Eliona ke te drejte, megjithate une (po te isha ai njeri ) kurre nuk do te veproja ne ate menyre qe te kem lakmi nje "x" personi qe ka cfaredo qe une nuk kam,keshtu qe me kete qe thua ti mund te vijme ne perfundim se burrim i se keqes mund te jete edhe lakmia,zilia.....eh, nje fjale popullore thote:Postuar më parë nga Eliona
Njerezit jane te keq sepse duan c'fare kane te tjeret. Shembull... del nje makine e re dhe te gjithe e duan ta blejne, por edhe ai qe s'ka pare e do kete makine. C'fare te bej ky njeri?
"Shtrij kembet aq sa e ke jorganin"......
Jo te gjithe kemi mundesi te kemi cdo gje qe dikush ka e ne nuk e kemi,por per te "ngushelluar" vehten do te duhet te mendojme se pari "burrimin" e gjithe asaj pasurie qe dikush e ka,e poqese ky "burrim" do te ishte "korupcioni" atehere shume lehte do te ishte te ngushellonim vehten edhe ate duke thene:"si i ka arrdhe ajo makine(apo cfaredo pasurie) ashtu edhe do t'i shkoje",nderkaq nese "burrimi" i pasurise do te ishte "ndershmeria" atehere do te duhej te pajtoheshim me faktin qe "aq sa kemi mundesi mund te arrijme dicka,jashte mundesive nuk mundet" sepse po te mundohemi te bejme dicka jashte mundesive,apo do te thoja, te arrijme te behemi "te pasur" brenda nates,atehere ajo do te detyronte njeriun te ecte rruges se gabuar.......neve mjafton te ngushellojme vehten me fjalet "te jemi shendoshe,se do te behen te gjitha"....
Everybody can be great because anybody can serve. You don't have to have college degree to serve. You don't have to make your subject and verb agree to serve. You only need a heart full of grace. A soul generated by love.
----Dr. Martin Luther King Jr. ----
Krijoni Kontakt