Zhvillohen sot zgjedhjet e përgjithshme në Britani, ku, sipas sondazheve, pritet që fitues të jenë sërish laburistët
Bler: Ky do të jetë mandati im i tretë
E. K
Kryeministri britanik, Toni Bler, është i sigurt që do të fitojë zgjedhjet e përgjithshme që zhvillohen sot në Britaninë e Madhe. Ai e bëri të qartë se do të qëndrojë në pushtet edhe për një mandat të tretë, sigurisht, nëse laburistët fitojnë. Në fakt, Partia Laburiste nuk ka asnjë rregull që ai të mos jetë sërish kryeministër, kështu që me shumë dëshirë Bler do t’i shërbejë britanikëve edhe për pesë vite të tjera. “Unë mund të shërbej për një mandat të plotë”,- ka thënë Bler gjatë një interviste për BBC. Sipas llogaritjeve, zgjedhjet e tjera zhvillohen në 2009-n ose në 2010-n dhe Blerit i takon të tërhiqet nga karriera e tij rreth nëntë muaj para këtyre zgjedhjeve. Megjithatë, Toni Bler është i sigurt se nuk do të ketë ndërprerje të qeverisjes së tij. “Arsyeja pse unë dua të vazhdoj është sepse unë besoj në mënyrë pasionante se kam ende gjëra për të bërë”.
Mbështetja më e madhe për Blerin që pretendon sërish fitore, është bumi ekonomik gjatë këtyre tetë viteve në Britani. Po kështu edhe reformat e mëdha në shërbimin publik, të cilat Bler i ka nisur dhe premton t’i vazhdojë. Duke i mëshuar këtyre fakteve, Bler ka thënë se ata votues që duan të ndryshojnë qeverinë do të venë në rrezik punën, shtëpitë dhe standardet e jetesës së tyre. Për të mirën e stabilitetit të vendit, Bler kërkon sërish shumicën e votave. “Fuqia e ekonomisë tashmë dhe në të ardhmen është çështja qendrore e këtyre zgjedhjeve. “Ne kemi shënuar arritje në drejtimin e ekonomisë. Ndërsa të dhënat e zotit Howard tregojnë se ai mund ta shkatërrojë ekonominë”,- ka thënë Bler, duke iu referuar rivalit të tij, liderit të Partisë Konservatore, Michael Howard.
Konservatorët
Lideri konservator, Hoëard, ka shumë shpresë në përballjen finale që do zhvillohet sot, pavarësisht nga sondazhet e shumta që kanë nxjerrë vazhdimisht fitues laburistët e Blerit. Michael Howard synon që partia e tij do të hapë një kapitull shprese për Britaninë. “Britanikët mund të votojnë që gjërat të qëndrojnë ashtu siç janë ose për ndryshime pozitive”. Prioritetet e qeverisjes së tij, nëse fiton, do të jenë: spitale më të pastra dhe disiplinë më e mirë në shkolla. Gjatë fushatës konservatorët u përqendruan tek Iraku dhe gabimet e bëra nga Bleri në këtë luftë, për të tërhequr pjesën e pakënaqur, kryesisht familjarët e viktimave në luftë.
Liberal Demokratët
Interesante në këto zgjedhje, sipas sondazheve, është rritja e Partisë Liberal Demokrate, drejtues i së cilës është Charles Kennedy. Nëse sipas sondazheve, konservatorët kanë marrë 27% të votave, liberal demokratët kanë marrë 23%. Madje pritet që kjo parti të ulë ndjeshëm mazhorancën e Blerit në Parlament, ndërkohë që konservatorët mund të mbeten në vend. Kennedy ka thënë dje se mbështetja për partinë e tij thjesht do të ndihmojë konservatorët. Kennedy gjithashtu ka theksuar edhe premtimet e partisë së tij për të zëvendësuar taksat e këshillit me taksa lokale, të sigurojë një kujdes shëndetësor falas për të vjetrit, të rrisë pensionet për mbi 75-vjeçarët etj.
Bler, kryeministri më i suksesshëm britanik
Toni Bler është kryeministri laburist më i suksesshëm që nga koha e Harold Wilson-it (udhëheqësi i laburistëve në vitet 60-të dhe 70-të), me dy fitore të thella në zgjedhjet e përgjithshme. Ai nuk vjen as nga krahu tradicionalist i Partisë Laburiste dhe as nga baza tradicionale laburiste e sindikalizmit. Bler e ka përdorur këtë fakt si pjesë të strategjisë së tij për zgjerimin e platformës elektorale të partisë që ai e paraqiti si “Partia e Laburiste e Re”, dhe për mbledhjen e atyre votuesve që, zakonisht, nuk mbështesnin laburistët. Që prej vitit 1983, kur u zgjodh deputet, Bler nisi të shquhej në Parlament. Por me emër u bë nga fillimi i viteve 90-të, kur me detyrën e ministrit të Brendshëm në hije (siç njihet në Britani homologu opozitar i një anëtari të kabinetit), u shfaq në territorin politik konservator me premtimin për të qenë “i rreptë kundër krimit dhe shkaqeve të tij”. Në vitin 1994, Bler mori drejtimin e partisë, pas vdekjes së parakohshme të paraardhësit të tij, John Smith. Pikërisht në këtë kohë, në lidhje me çështjen se kush do të vazhdonte garën për udhëheqësinë e partisë, u shfaq krisja e parë në marrëdhëniet e Blerit me njërin prej këshilltarëve të tij më të afërt, Gordon Brown. Ky i fundit është në postin e ministrit të Financave që prej vitit 1997 dhe mendimi i përgjithshëm është se ai dëshiron të jetë pasardhës i Blerit, si kryeministër.
Krijoni Kontakt