Selam Alejkum
E ka dikush librin "Mburoja e Muslimanit" ne kompjuter?
nese po, dergoje ne forum se shum me nevoitet...
Selam Alejkum
E ka dikush librin "Mburoja e Muslimanit" ne kompjuter?
nese po, dergoje ne forum se shum me nevoitet...
Alejkumus Selkam i/e nderuar east!
Ky Liber qe kerkon ti eshte hedhur shume kohe me pare ketu nga Klevis2000 me duket ate qe duhet te beni eshte te shfletoni temat e forumit te anetareve me nick Klevis2000 uzeidi alaudo dhe inshaAll do ta gjeni librin ketu Allahu ju a lehtesoft
Es-Selamu Alejkum
SUKSESI ME I MADHE QE NJERIU MUND TE ARIJ NE KETE JETE! ESHTE BINDJA NDAJ ALLAHUT TE MADHERUAR
Selam Alejkum
ketu mund te lexosh lujtet e Mburojes se Muslimanit
http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=32340
Whether long range weapon or suicide bomber
Wicked mind is a weapon of MASS DESTRUCTION
Une e kam kete liber por jo ne kompjuter. Te them te drejten eshte liber interesant, por sipas tij i bie qe ne gjith diten ne cdo veprim qe bejme te themi nga nje dua. Eshte shume e veshtire te realizohet kjo gje. Do te dukeshim qesharake para te tjereve, do te kujtonin se jemi cmendur dhe po flasim me vete.
He llogjikė e sėmurė, kujt ia drejton ti duatė, Zotit apo "tė tjerėve", qė paske frikė se po mendojn se je ēmendur? "Po u dokshe ti qesharak tu bė dua"Postuar mė parė nga Firdeus
Duatė nuk bėhen pėr tė zbukuru pamjen e jashtme...
I'm muslim, don't panic please.. oh bloody sheeps
Pffff po i beri robi veprat qe te duket bukur ne sy te njerzve ateher ti nuk e fiton kurr firdeusin o firdeus...
.
Bo bo sa agresiv qe jeni more vellezer muslimane. Po une nje mendim dhashe ore dhe ju mu versulet sikur ju shava nenen. Forumi per te shkembyer mendime eshte dhe mendoj se cdo antar eshte i lire te thote mendimin e tij. Nejse.
Mburoja e Muslimanit [Lutjesh]
Nė vend tė parathėnies:
Falenderimi i pėrket vetėm Allahut tė Madhėruar. Salavatet (pėrshėndetjet) dhe urimet mė tė ngrohta ia pėrcjellim Pejgamberit tonė, Muhamedit (salall-llahu alejhi ue selem), familjes sė tij e shokėve tė tij tė ndershėm, e kujtdo qė ndjek udhėn e tij deri nė Ditėn e Gjykimit.
Lexues tė nderuar! Libri qė keni nė duar ėshtė pėrgatitur pėr ēdo mysliman qė ka dėshirė qė tė pajiset me cilėsitė, qė ka urdhėruar Allahu dhe i Dėrguari i Tij. Titulli i librit nė gjuhėn arabe "Hisnul Muslim" ka kuptimin:
"Mburojė shpirtė-rore dhe morale e myslimanit nga rrezi-qet qė i dalin gjatė jetės sė tij."
Gjatė pėrkthimit, kemi pėrmendur vetėm hadithet autentike, tė vėrteta, tė thėna nga i Dėrguari i Allahut (salall-llahu alejhi ue selem), ndėrsa pėrcjellėsit e haditheve nė shumė raste nuk i kemi pėrmendur.
Broshura ka fituar njė emėr tė madh anekėnd botės. Ajo ėshtė ribotuar me dhjetėra herė, me miliona ekzemplarė. Kohėt e fundit ėshtė pėrkthyer nė anglisht, urdu, frėngjishte etj.
Me miratimin e autorit, kemi shtuar nė fillim tė broshurės disa rregulla qė kanė tė bėjnė me kohėn kur mund tė lutemi e si mund tė lutemi..
Lexues i nderuar! Pa dyshim, si ēdo gjuhė tjetėr, edhe gjuha arabe ka veēoritė e saj. Prandaj do tė kėshillonim qė, ai qė bėn pėrpjekje pėr tė mėsuar lutje ose ajete tė Kuranit nė gjuhėn arabe, tė pyeste ndonjė qė e njeh arabishten pėr mėnyrėn e shqiptimit etj.
I lutemi Allahut tė Madhėruar qė kjo vepėr e thjeshtė, tė jetė pėr hirėė tė Tij e tė na shėrbejė nė tė dyja botėt. I lutemi Allahut qė kjo broshurė t'i bėjė dobi ēdokujt, qė e lexon, e mėson dhe e shpėrndan atė.
Si mund tė bėhet njė lutje?
Allahu i Madhėruar thotė nė Kuran:
"(O, besimtarė!) Mė kujtoni Mua (me lutje e adhurime), qė t'ju kujtoj ju (me shpėrblime); mė falenderoni vetėm Mua e mos mė mohoni." [Kur'ani: 1.152]
Atėherė, le ta kujtojmė Allahun, le t'i lutemi Allahut, sepse Ai ėshtė i kėnaqur nga ne, kur i drejtohemi Atij ēiltėrisht.
Qė tė na pranohen lutjet-nė dashtė Allahu (inshallah), ėshtė mirė tė zbatoj-mė kėto udhėzime:
1. Tė marrim avdes, para se tė bėjmė lutje.
2. Tė drejtohemi nga Kiblja (Qabja).
3. Tė ngremė duart drejt qiellit, duke afruar shuplakat me njėra-tjetrėn, afėr fytyrės.
4. Tė kryejmė ndonjė vepėr tė mirė, para se tė bėjmė lutje (tė japim sadaka, tė falim namaz etj.).
5. Ta fillojmė e ta mbyllim lutjen, duke falenderuar Allahun pėr mirėsitė qė na ka dhėnė. Tė bėjmė lutje dhe salavate pėr Pejgamberin, Muhamedin (salall-llahu alejhi ue selem!)
6. T'i lutemi Allahut tė Lartėsuar, duke pėrmendur emrat dhe cilėsitė e Tij.
7. Tė pendohemi ēiltėrisht pėr gabimet e gjynahet qė kemi bėrė.
8. Tė bėjmė lutje tė ēiltra dhe jo tė bėjmė lutje kalimtare.
9. Tė zgjedhim kohėn mė tė pėrshtat-shme pėr lutje.
10. Tė pėrzgjedhim lutje tė goditura pėr ēfarė duam t'i lutemi Allahut.
11. Tė tregojmė edukatė, pėrpikėri e pėrkushtim nė lutje, gjithnjė, me ndjenjėn e frikės nga Allahu i Madhėruar.
12. Ta ndiejmė shpirtėrisht atė qė e themi e qė e kėrkojmė nga Allahu i Madhėruar.
13. Tė largohemi nga harami.
14. Tė mos bėjmė lutje pėr gjėra tė ndaluara, pėr tė ngatėrruar tė tjerėt.
15. Tė mos nxitohemi pėr pėrgjigjen e lutjes, e tė themi "i bėra lutje Allahut e nuk m'u pėrgjigj," por tė presim qė lutja jonė tė pranohet, kur ta caktojė Allahu, sepse Ai nuk lejon tė bėhet diēka qė nuk ėshtė nė vendin dhe nė kohėn e caktuar.
16. Tė mos i lutemi askujt tjetėr e asgjėje tjetėr pėrveē Allahut; kurrė tė mos themi: "O Allah! Pėr hatėr tė filanit, mė bėj tė mundur tė mė plotėsohet kjo a ajo lutje."
17. T'a bėjmė lutjen me zė mesatar.
18. T''ia paraqesim Allahut tė Madhė-ruar, dobėsinė tonė shpirtėrore, morale e fizike, t'i ankohemi Atij pėr ēdo gjė, duke i kėrkuar tė na ndihmojė.
Kohėt mė tė pėrshtatshme pėr tė marrė pėrgjigje pėr lutjet qė bėjmė:
Dije, na mėshiroftė Allahu ty dhe mua, se pasi tė plotėsosh udhėzimet e mėsipėrme, duhet tė zgjedhim kohėn mė tė pėrshtatshme pėr lutje, qė tė jemi mė afėr shpresės pėr plotėsimin e saj.
Ndėr kohėt mė tė pėrshtatshme, sipas kėshi-llave tė Pejgamberit (salall-llahu alejhi ue selem), janė:
1. Dita e Arafatit, qė ėshtė gjithmonė njė ditė para Bajramit tė Ramazanit.
2. Nata e Kadrit, qė ėshtė midis dhjetė-ditėshit tė fundit tė muajit tė madhėruar tė Ramazanit.
3. Pjesa e fundit e natės dhe mbrė-mja.
4. Koha midis ezanit dhe ikametit.
5. Dita e xhuma.
6. Kur jemi duke bėrė sexhde.
7. Kur jemi nė udhėtim e sipėr.
8. Kur bie shi, etj.
Kėto janė disa kohė qė i ka pėrmendur Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem). Por kryesore ėshtė qė besimtari t'i drejtohet Allahut me lutje, kudo qė tė jetė, sepse Ai kėrkon nga ne qė tė trokasim nė derėn e Tij kudo e kurdo, madje, Ai kėnaqet nga njė veprim i tillė. Nė ajetin e gjashtėdhjetė tė sures "Gafir" Allahu thotė:
"...Lutmuni vetėm mua, qė t'ju pėrgjigjem ... "
L U T J E T
Kur zgjohem nga gjumi:
a) "Falenderimi i pėrket vetėm Allahut, i Cili na ktheu sėrishmi nė jetė, pasi ishim (nė gjumė) tė vdekur; vėrtet, tek Ai do tė tubohemi qė tė gjithė (Ditėn e Gjykimit).
b) I Dėrguari i Allahut (salall-llahu alejhi ue selem) ka thėnė:
"Kush zgjohet natėn, le tė thotė nė ato ēaste:
"Askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut, Krijuesi i Vetėm e i Pashoq. I Tij ėshtė zotėrimi i qiejve dhe i Tokės; Ai ėshtė i Plotfuqishmi; vetėm Atij i pėrket lavdė-rimi e falenderimi ynė. Askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut, Ai ėshtė mė i Madhi. Nuk ka forcė tjetėr sunduese mbi ne pėrveē Allahut tė Lartėsuar. O Allah, mė fal! Falenderimi i pėrket vetėm Allahut, i Cili mė fali shėndetin, ma ktheu sėrish shpirtin, dhe mė lejoi e mė dha mundėsi qė t'a pėrmend Atė (Allahun)."
"Pa dyshim, nė krijimin e qiejve e tė Tokės, nė ndryshimin midis ditės e natės ka argumenta tė qarta pėr ata qė mendojnė.Ā Ata qė e pėrmendin Allahun, kur janė nė kėmbė, ulur, mbėshtetur dhe meditojnė pėr krijimin e qiejve e tė Tokės, (dhe thonė O Zoti ynė! Ti nuk i krijove tė gjitha kėto pa qėllim; i Lartėsuar je vetėm Ti, prandaj na fal e na shpėto nga dėnimi i Zjarrit!"
Kur veshim rrobat:
"Falenderimi i pėrket vetėm Atij, qė mė dha mundėsi tė vesh kėto (tesha), e m'i dhuroj ato me lehtėsi, pa lodhje dhe pa mundim."
Kur veshim rroba tė reja:
"O Allah! Falenderimi tė takon vetėm Ty, qė mė dhe mundėsinė tė vesh kėtė rrobė tė re. Tė lutem Ty qė tė pėrfitoj nga tė mirat e saj, pėr tė cilat ėshtė pėr-gatitur ajo. Tė lutem Ty, tė mė mbrosh nga tė kėqijat qė mund tė mė vijnė nga pėrdorimi i saj."
Pėr dikė qė veshur njė rrobė tė re:
"Tė uroj qė tė veshėsh gjithmonė rroba tė reja, tė jetosh i lumtur e ta ndė-rrosh jetėn si shehid."
Kur zhveshim rrobat:
"Bismil-lah"
"Me emrin e Allahut (po e zhvesh kėtė rrobė)."
Para se tė hyjmė nė banjė:
"O Allah! Me emrin tėnd (mė tė mirė), kėrkoj ndihmė nga Ti, qė tė mė ruash nga xhindet dhe shejtanėt."
Kur dalim nga banja:
"Gifraneke"
"Falenderimi tė pėrket vetėm Ty, o Zoti im (qė ma lehtėsove trupin nga papastėrtitė e ndyrėsitė)."
Nė fillim tė abdestit:
"Bismil-lah", "Me emrin e Allahut (po filloj tė marr abdestė)."
Nė fund tė abdestit:
a) "Dėshmoj se askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut tė Vetėm e tė Pashoq dhe dėshmoj qė Muhamedi ėshtė rob dhe i dėrguari i Tij ... ."
b)Ā "O Allah! mė bėj prej atyre qė pendohen, mė radhit me tė pastrit (nga gjynahet e papastėrtitė)."
c) "I Lartėsuar je vetėm Ti, o Allah! Vetėm Ty tė falenderoj. Dėshmoj se askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Teje, vetėm Ty tė kėrkoj mėshirė, vetėm nga Ti pres falje e mėshirė pėr gjyhahet qė bėj."
Kur dalim nga shtėpia:
a) "Me emrin e Allahut, duke u mbė-shtetur vetėm tek Allahu (po dal nga shtėpia); askush nuk mund ta ndėrrojė vendimin e Allahut."
b) "O Allah!, kėrkoj mbėshtetje tek Ti, qė tė mos i bėj tė tjerėt nga tė humburit e tė mos mė bėjnė nga tė humburit, qė tė mos i poshtėėroj tė tjerėt e tė mos mė poshtėėrojnė mua, tė mos bėj padrejtėsi e tė mos mė bėhet padrejtėsi, tė mos i shpėrfill tė tjerėt e tė mos mė shpėrfillin mua."
Kur hyjmė nė shtėpi:
"Me emrin e Allahut, hyra nė shtėpi; me emrin e Allahut dola (nga shtėpia); tek Allahu i Plotfuqishėm jam mbėshte-tur."
Kur shkojmė nė Xhami:
"O Allah! Bėje zemrėn time (tė shkėlqejė) rreze drite; bėji gjuhėn time, dėgjimin tim e sytė e mi tė paraqiten pėrpara Teje si rreze drite. Tė lutem Ty qė pas shpinės sime e pėrpara meje, lart mbi kokėn time e nėn trupin tim gjith -monė tė rrezatohen vetėm rreze drite. O Allah, mė fal dritė pėr tė shpėtuar prej dėnimit Tėnd!
Kur hyjmė nė Xhami:
a) "Kėrkoj mbėshtetje tek Allahu i Madhėruar, te Fytyrėndrituri, te Sunduesi i pėrhershėm, qė tė mė ruajė prej (cytjeve tė ) shejtanit tė mallkuar.
b) Me emrin e Allahut (po hyj nė xhami). Paqja dhe mėshira e Allahut qoftė mbi tė Dėrguarin e Tij, Muhamedin (salall-llahu alejhi ue selem). O Zoti im! M'i hap dyert e mėshirės Sate!"
Kur dalim nga Xhamia:
"Me emrin e Allahut (po dal nga xhamia). Paqja dhe mėshira e Allahut qoftė mbi tė Dėrguarin e Allahut! O Zoti im! Tė lutem vetėm Ty, qė tė mė falėsh nga mirėsitė e tua tė pashtershme. O Zoti im! Mė ruaj nga Shejtani i mallkuar."
Kur dėgjojmė "EZANIN" [Thirrjen pėr Namaz]:
a) Pejgamberi (salallahu alehji ue selem) ka thėnė:
"Kur tė dėgjoni myezinin qė thotė "Allahu ekber", thoni, siē thotė ai. Kur myezini thotė "Haj-je alas-selatu, haj-je alal-felah", thoni:
"Askush tjetėr pėrveē Allahut nuk ka forcė e fuqi."
b) "Edhe unė dėshmoj se askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut, tė Vetėm e tė Pashoq; dėshmoj qė Muhamedi (salall-llahu alejhi ue selem) ėshtė rob dhe i dėrguari i Tij. Jam i kėnaqur qė Allahu (xhele sha'nuhu) ėshtė Zoti im, qė Muhamedi, i Dėrguari i Allahut ėshtė Pejgamberi im dhe qė Islami ėshtė feja ime."
Kur tė mbarojė ezani:
"O Allahu ynė! O Zot i kėsaj thi-rrjeje tė plotė, qė na lajmėron pėr namazin, qė do tė falim! Nderoje Muhamedin (sala-llahu alejhi ue selem) e jepi mundėsi qė tė jetė ndėrmjetės pėr ne (Ditėn e Gjykimit) dhe ringjalle atė nė vendin e nderuar, qė ia ke premtuar. Pa dyshim, Ti e mban premtimin e dhėnė."
Kur fillojmė Namazin:
a) "O Allah! Krijo njė largesė tė largėt midis meje dhe gabimeve qė bėj unė, siē ke krijuar largesėn midis Lindjes dhe Pėrėndimit!Ā O Allah! Mė pastro nga gabimet, siē pastrohen rrobat nga papastėrtitė!
O Allah! Pastroji gabimet e mia (siē pastron natyrėn) me borė, me shi dhe me breshėr!"
b) "Lavdia tė pėrket vetėm ty, o Allah! Falenderimet tė pėrkasin vetėm Ty! Emrat e Tu janė tė bekuar. Madhėria jote ėshtė e paarritshme! Askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėr-veē Teje ."
Kur bėjmė rukunė [Gjysmėpėrkuljen gjatė namazit]:
a) "Larg mėkateve ėshtė Zoti im i Madhėruar."
b) "Larg tė metave je Ti, o Allah! O Zoti im! Me mirėsinė tėnde, mė mėshiro mua!"
c) "Vetėm Krijuesi i Melekėve dhe i Shpirtit lavdėrohet e madhėrohet."
d) "O Allahu im! Pėr Ty pėrulem, Ty tė kam besuar, Ty tė jam dorėzuar, vetėm Ty tė binden dėgjimi im, shikimi im, mendja ime, eshtrat e mia dhe kėmba ime kudo qė shkel ajo."
Kur ngrihemi nga ruku-ja:
a) "(Pa dyshim) Allahu e dėgjon njeriun, qė e falenderon Atė."
b) "O Zoti ynė! Ty tė pėrket falenderimi i pakufishėm; begatia dhe mirėsia janė vetėm prej Teje."
Kur bėjmė sexhdeh [Pėrkulje tė plotė me ballė gjatė namazit]:
a)"I Lartėsuar ėshtė Zoti im, i Lartėsuar."
b) "I Lartėsuar je Ti, o Allahu ynė. Me mirėsinė Tėnde (tė pakufishme), o Allah, mė fal!"
c) "O Allahu im! M'i fal tė gjitha gjyna-het, tė voglat e tė mėdhatė, tė dikurshmet e tė tashmet, ato qė i kam shfaqur e ato qė i kam fshehur!"
Lutja midis dy sexhdeve:
"O Zoti im, mė fal mua! O Zoti im, mė fal mua!"
Kur ulemi nė Tehijjatin e parė [Ulja e parė gjatė namazit]:
"Lavdėrimet mė tė mira janė vetėm pėr Allahun. Urimet mė tė mira qofshin mbi ty, o Pejgamber (i Allahut), mėshira dhe lavdėrimet e Allahut qofshin gjith-monė mbi ty! Paqja qoftė mbi ne dhe mbi tė gjithė robtė e mirė e tė ēiltėr!
Dėshmoj se askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut. Dėshmoj, gjithashtu qė Muha-medi ėshtė rob dhe i dėrguari i Tij."
Kur ulemi nė Tehijjatin e dytė [Ulja e dytė gjatė namazit]:
Pasi kemi bėrė lutjen nė tehijjatin e parė, bėjmė edhe lutjet qė vijojnė:
a) "O Allah! Mėshiroji Muhamedin dhe familjen e tij, siē i mėshirove Ibrahimin dhe familjen e tij!
O Allah! Bekoji Muhamedin dhe familjen e tij, siē i bekove Ibrahimin dhe familjen e tij!"
"O Allah! Kėrkoj mbrojtje tek Ti nga dėnimi i varrit, nga dėnimi (vuajtjet e) i Xhehenemit, nga tė kėqijat qė vijnė gjatė jetės (sė pėrditshme) e vdekjes dhe nga sprovimet e Dexhalit."
b) "O Allah! Mė ndihmo, qė tė tė kujtoj Ty (sa mė shumė), tė tė falenderoj (vetėm) Ty e qė tė tė adhuroj ashtu siē duhet."
"O Allah! Tė lutem (vetėm) Ty qė (me mėshirėn Tėnde) tė mė fusėsh nė Xhenet dhe mbėshtetem nė mbrojtjen Tėnde nga zjarri i Xhehenemit."
Pasi japim "SELAM" [Teslimi, pas mbarimit tė namazit]:
"Tė kėrkoj falje (vetėm Ty), o Allah! Tė kėrkoj falje (vetėm Ty), o Allah! Tė kėrkoj falje (vetėm Ty), o Allah!
O Allah! Ti je burimi i shpėtimit, vetėm prej Teje e pres shpėtimin. Ty tė lavdėrojmė dhe tė falenderojmė; lavdėri-met tė pėrkasin vetėm Ty, o Krijues i Madh e Bujar."
"Askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut, tė Vetėm e tė Pashoq. Ai ėshtė Zotėruesi i gjithēkaje (nė qiej e Tokė); vetėm Atij i pėrket falenderimi (ynė); Ai ėshtė i Plot-fuqishėm mbi gjithēka.
O Allah! Askush nuk mund ta pengojė atė, qė Ti e jep (pėr robtė e Tu); askush nuk ka mundėsi qė t'ia japė dikujt diēka, qė Ti ia ke ndaluar. Askush, sado pozitė tė lartė tė ketė, nuk mund tė dalė pėrpara Teje."
"Askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut, tė Vetėm e tė Pashoq. Ai ėshtė Zotėruesi i gjithēkaje (nė qiej e nė Tokė), vetėm Atij i pėrket falenderimi (ynė), pėr gjithēka Ai ėshtė i Plotfuqishėm.
Askush tjetėr e asgjė tjetėr, pėrveē Allahut nuk ka forcė mbi ne. Vetėm Allahu meriton tė adhurohet e nuk adhu-rojmė tjetėr pėrveē Tij. E Tij ėshtė mirėsia qė gėzojmė, Atij i pėrket nderimi e lartėsimi. Vetėm Allahu meriton tė adhurohet. Atė adhurojmė me ēiltėri tė plotė, edhe sikur (kėtė ēiltėri) ta urrejnė jobesimtarėt."
Pastaj themi (secila nga tridhjetė e tri herė):
" Subhanall-llah, Elhamdulil-lah, All-llahu Ekber."
"Askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut, tė Vetėm e tė Pashoq, Ai ėshtė Zotėruesi i gjithēkaje (nė qiej e Tokė), vetėm Atij i pėrket falenderimi (ynė), pėr gjithēka Ai ėshtė i Plotfuqishėm."
Mė pas kėndojmė suret (nga tri herė pas namazit tė mėngjesit e tė mbrėmjes dhe nga njė herė pas namazeve tė tjera. Kėndohet edhe ajeti "El-Kursi") :
"Kul huvall-llahu ehad", "Kul eudhu birabbil-felek", "Kul eudhu birabbin-nas",
Kjo lutje pėrsėritet dhjetė herė pas namazit tė mėngjesit e tė mbrėmjes:
" Askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut, tė Vetėm e tė Pashoq, Ai ėshtė Zotėruesi i gjithēkaje (nė qiej e nė Tokė), vetėm Atij i pėrket falenderimi, Ai i vdes (njerėzit) dhe i ringjall ata (ditėn e Tubimit tė Madh), pėr gjithēka Ai ėshtė i Plotfuqi-shėm."
Kjo lutje thuhet vetėm pas mamazit tė mėngjesit:
"O Allahu ynė! Tė lutem (vetėm) Ty, qė tė mėsoj dituri tė vlefshme (e cila tė mė shėrbejė nė kėtė botė e nė Botėn Tjetėr), tė kem pasuri tė mirė (hallall), vepra tė mira, tė pranueshme nga Ti."
Kjo lutje thuhet vetėm pas mamazit tė mėngjesit.
Kur falim Namazin e Istihares:
"O Allah! Unė tė lutem qė, me diturinė Tėnde (tė Pakufishme) tė mė drejtosh tek ajo qė ėshtė mė e mirė pėr mua; (o, Allah) mė ndihmo me fuqinė Tėnde, me mirėsinė Tėnde tė madhe, sepse Ti je i Plotfuqishmi e unė jam i pafuqishėm, Ti di gjithēka e unė nuk di asgjė; Ti je i Dituri mbi ēdo tė fshehtė.
O Allah! Nė qoftė se ajo, pėr tė cilėn (pėrmendet nijeti, pėr tė cilin falet namazi) po lutem, ėshtė pėr tė mirėn e besimit tim e tė jetės sime; nė qoftė se ėshtė pėr njė pėrfundim tė mirė tė veprave tė mia, tani e nė tė ardhmen, ma bėj tė mundur e ma lehtėso kryerjen e saj e mė pas, mė jep begati prej saj! Nė qoftė se ajo, pėr tė cilėn (pėrmendet nijeti, pėr tė cilin falet namazi) po lutem, ėshtė pėr tė keqen e besimit tim e tė jetės sime; nė qoftė se ėshtė pėr njė pėrfundim tė keq tė veprave tė mia, tani e nė tė ardhmen, largoje atė nga unė e mė largo mua nga ajo e bėj tė mundur qė tė mė mbulojnė mirėsitė e Tua, kudo qė tė jenė, e mė pas, mė bėj qė tė kėnaqem me tė (para-caktimin Tėnd)!"
Kur falim Namazin e Vitrit:
"O Allah! Mė udhėzo nė udhėn e drejtė, nė tė cilėn ke udhėzuar njerėzit e Tu! Ma fal, siē ke falur njerėzit e Tu! Kujdesu pėr mua, ashtu siē kujdesesh pėr tė dashurit e Tu! Ma beko ēdo gjė qė mė jep, mė ruaj nga tė kėqijat qė mė afrohen, sepse Ti paracakton gjithēka e askush nuk i paracakton veprimet e lėvizjet e Tua; askush nuk mund ta humbė atė, qė e udhėzon Allahu; ai qė ėshtė nėn mbrojtjen Tėnde, nuk poshtėėrohet kurrė. I Madhėruar e i Lartėsuar je vetėm Ti, o Zoti ynė."
"O Allah! Kėrkoj mbrojtje nėn kėna-qėsinė Tėnde, qė tė jem larg zemėrimit Tėnd; o Allah, tė lutem tė mė mbash larg dėnimit Tėnd; o Allah, tė lutem tė mė mbrosh nga dėnimi Yt; kėrkoj mbėshtetje tek Ti vetėm prej Teje.
O Allah! Nuk arrij kurrė tė tė lavdėroj Ty, ashtu siē e ke lavdėruar Ti vetė veten Tėnde."
"O Allah! Vetėm Ty tė adhurojmė, Ty tė falemi e tė pėrulemi; lėvizim e shtohemi e shpresojmė vetėm nėn mė-shirėn Tėnde, siē kemi frikė nga dėnimi Yt. Pa dyshim, dėnimi Yt do t'i ndė-shkojė jobesimtarėt.
O Allah! Tė kėrkojmė ndihmė qė tė na falėsh, tė lavdėrojmė vetėm Ty me mirėsitė e Tua (tė pakufishme), nuk tė mohojmė Ty, tė besojmė vetėm Ty, tė nėnshtrohemi plotėsisht vetėm Ty dhe largohemi nga ēdokush qė tė mohon Ty."
Pasim japim "SELAM" nė Namazin e Vitrit:
Kur falte namazin e vitrit, Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) kėndonte: "Seb-bihisme rab-bikel-a'la", "Kul ja ej-juhel-kafirun", "Kul huvallahu ehad."Ā Pasi jepte "selam", thoshte:
"Subhaneh Melikul Kud-dus"
"I Lartėsuar ėshtė Sunduesi."
E pėrsėriste kėtė tri herė dhe nė fund thoshte:
"Rabbul melaiketu ve err-rruh"
"Allahu ėshtė Zoti i melaikeve e i shpirtėrave."
Lutjet nga mėngjesi deri nė mbrėmje:
a) "Ia mbėrritėm mbrėmjes dhe mbeti Sundimi vetėm pėr Allahun (Krijuesin e Gjithėsisė). Falenderimi i pėrket vetėm Atij, askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut, qė ėshtė i Vetėm e i Pashoq, e Tija ėshtė gjithēka, vetėm Atij i pėrket falenderimi. Ai ėshtė i Plotfuqishėm mbi gjithēka.
O Zot! Tė lutem vetėm Ty qė tė m'i falėsh mirėsitė e kėsaj nate e tė netėve qė vijnė pas saj. O Zot, mbėshtetem nė mbrojtjen Tėnde nga tė kėqijat e kėsaj nate e tė netėve qė vijnė pas saj.
O Zot! Mė ruaj nga pėrtacia e mendje-madhėsia.Ā O Zot! Mė ruaj nga dėnimi i Zjarrit e nga dėnimi i varrit."
b) "O Allah! Me lejen Tėnde zgjohemi e me lejen Tėnde e arrijmė mbrėmjen, me lejen Tėnde jetojmė e me lejen Tėnde vdesim. Pa dyshim, tek Ti do tė kthehemi (Ditėn e Ringjalljes)."
c) "O Allah! Ti je Zoti im, askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Teje, Ti mė krijove mua (qė tė tė adhuroj vetėm Ty) e unė jam robi yt; (tė premtoj se) unė do tė ndjek udhėn tėnde, me tė gjithė mundėsitė e mia. (O Allah!) Kėrkoj mbrojtje nga Ti prej tė kėqijave tė mia, unė vėrtetėsoj mirėsitė e Tua mbi mua, siē vėrtetėsoj gjynahet qė unė bėj.Ā (O Allah!) mė fal mua, sepse askush nuk m'i shlyen gjynahet pėrveē Teje."
Kjo lutje thuhet tri herė, nė mėngjes e nė mbrėmje:
"O Allah! Mė fal shėndetin nė trupin tim; m'i ruaj veshėt e sytė e mi! Dėshmoj se askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meri-ton tė adhurohet pėrveē Teje.
O Allah! Unė mbėshtetetem nė mbroj-tjen Tėnde, qė tė mė ruash qė tė mos tė mohoj Ty, qė tė mos jem i varfėr. Tė lutem Ty, qė tė mė ruash nga dėnimi i varrit. Askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Teje ."
Kjo lutje thuhet shtatė herė, nė mėngjes e nė mbrėmje:
"Mė mjafton Allahu (si Mrojtės e Mbi-kėqyrės), pėrveē tė Cilit, askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet; mbėshtetem vetėm tek Ai, qė ėshtė Zoti i Arshit madhėshtor."
Kjo lutje thuhet tri herė, nė mėngjes e nė mbrėmje,ose kudo qė tė hyjmė gjatė gjithė ditės:
"Kėrkoj mbrojtje me fjalėt e pėrsosura tė Allahut nga ēdo e keqe, qė ėshtė krijuar."
e) "O Allah! Tė lutem vetėm Ty, tė mė mėshirosh nė kėtė botė e nė Botėn Tjetėr.
O Allah! Tė lutem vetėm Ty qė tė mė falėsh mirėsi nė besimin tim, nė jetėn time, nė familjen time e nė pasurinė time.
O Allah! M'i fal gabimet e mia e bėji tė lumtur kujdestarėt e mi!
O Allah! Tė lutem qė, me gjithė-fuqishmėrinė Tėnde, tė mė ruash nga tė kėqijat qė mund tė mė vijnė nga pėrpara a nga prapa, nga e djathta a nga e majta e nga lart; tė lutem qė, me gjithėfuqi-shmėrinė Tėnde, tė mė ruash nga ēdo e keqe, qė mund tė mė vijė nga poshtė."
f)"O Allah, o Ti qė di gjithēka tė fshehtė e tė hapur, o Rregullues i qiejve e i Tokės, o Zotėruesi e Mbikqyrėsi i gjithēkaje! Dėshmoj se askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Teje, kėrkoj mbėshtetje nėn mbi-kėqyrjen Tėnde, qė tė mė ruash nga ēdo e keqe qė bėj unė e nga ngacmimet e Shejtanit, qė u largua nga udha Jote; mos mė ler tė bėj gabime e t'ia atribuoj ato ndonjė myslimani."
Kjo lutje thuhet tri herė, nė mėngjes e nė mbrėmje, ose kudo qė tė hyjmė gjatė gjithė ditės:
"Me emrin e Allahut, Atij, qė kur pėrmend emrin e Tij, nuk tė gjen asgjė e keqe, as nė qiej e as nė Tokė, Ai ėshtė Dėgjuesi e i Gjithėdituri (pėr gjithēka qė ndodh).
Kjo lutje thuhet tri herė, nė mėngjes e nė mbrėmje, ose kudo qė tė hyjmė gjatė gjithė ditės:
"Jam i lumtur qė kam zgjedhur Allahun pėr Zot, Islamin pėr fe e Muha-medin pėr Pejgamberin tim."
Kjo lutje thuhet njėqind herė nė ditė:
"I Lartėsuar ėshtė Allahu, tė Cilin e lartėson ēdo krijesė e Tij.
I Lartėsuar ėshtė Allahu e vetėm Atij i pėrket falenderimi."
Kjo lutje pėrsėritet njėqind herė nė ditė:
"O i Gjallė! O i Plotfuqishėm! Me mėshirėn Tėnde, kėrkoj ndihmė, ma bėj tė mundshme tė plotėsohen planet e mia (tė mira) e mos mė lėr vetėm (jashtė mirėsisė Sate), qoftė dhe pėr njė ēast!
Askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut, tė Vetėm e tė Pashoq, Ai ėshtė Zotėruesi i gjithēkaje (nė qiej e Tokė); vetėm Atij i pėrket falenderimi (ynė); Ai i vdes (njerėzit) dhe i ringjall ata (Ditėn e Tubimit tė Madh); pėr gjithēka, Ai ėshtė i Plotfuqishėm.
U zgjuam e zotėrimi ėshtė vetėm i Allahut, Zotit tė botėve.
O Allah! Unė tė lutem vetėm Ty qė tė pėrfitoj nga mirėsitė e kėsaj ditė; tė lutem, tė mė ndihmosh ta filloj mirė kėtė ditė; tė lutem tė mė ndihmosh gjatė kėsaj ditė, tė mė udhėzosh e tė mė japėsh prej begative tė saj. Mbėshtetem vetėm tek Ti, qė tė mė mbrosh nga tė kėqijat e kėsaj ditė dhe nga ato qė mund tė vijnė pas saj.
U zgjuam me natyrėn (vetitė tona) Islame, me zemėr tė pastėr, me fenė qė na la trashėgim Pejgamberi ynė, Muha-medi (salall-llahu alejhi ue selem), e ithtarė tė gjindjes sė Ibrahimit, tė babait tonė tė drejtė mysliman, i cili nuk ka qenė prej politeistėve."
Kur flemė:
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) para se tė shtrihej pėr tė fjetur, ulej mbi shtrat, ngrinte shuplakat drejt fytyrės e kėndonte suret:
"Kul huvallahu ehad", "Kul eudhu birabil-felek", "Kul eudhu birabin-nas".
Mė pas prekte ēdo pjesė tė trupit qė kishte mundėsi, duke filluar nga koka, fytyra etj. Kėtė veprim, e bėnte tri herė.
Kur shtrihej nė shtrat kėndonte Ajetin Kursij, pėr tė cilėn thotė:
"Po e kėndove atė, qėndron me ty njė mbrojtės nga ana e Allahut e nuk tė afrohet Shejtani deri nė mėngjes." Dhe: "Kush lexon dy ajetet e fundit nga surja "Bekare", ėshtė i ruajtur tėrė natėn. (Amenerr-rresulu bima unzile ilejhi mirr-rrabihi uel-mu'minune).
Mė pas shtonte:
"Me emrin Tėnd, o Zoti im! Po e vė trupin tim nė kėtė shtrat e me lejen tėnde e ngre atė.
(O Allah!) Nė qoftė se e ke caktuar qė (kjo tė jetė nata e fundit qė unė jetoj e) tė marrėsh shpirtin tim, tė lutem mėshiroje atė; nė qoftė se e lejon atė qė tė rikthehet nė jetė, tė lutem ruaje atė, siē ruan robtė e tu tė mirė!"
"O Allah! Ti e ke krijuar shpirtin tim; po Ti e merr atė; nė dorėn tėnde ėshtė vdekja dhe jeta ime; nė qoftė se mė lejon tė jetoj, mė ruaj; nė qoftė se mė bėn tė vdes, mė mėshiro!
O Allah! Unė tė kėrkoj falje (e mė-shirė)."
Mė pas Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) vendoste kokėn mbi pėllė-mbėn e dorės sė djathtė e thoshte:
"O Allah! Mė ruaj nga dėnimi Yt Ditėn, kur do tė ringjallėsh robtė e Tu."
Me emrin (dhe me lejen) e Allahut, jetoj e vdes.
Mė pas Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thoshte (secila nga tridhjetė e tri herė) :
"Subhanall-llah!Ā Elhamdulil-lah! All-llahu Ekber!"
"O Allah! Ti je Zoti i shtatė qiejve, Ti je Zoti i Arshit madhėshtor, Ti je Zoti ynė e Zoti i gjithēkaje, Ti je Krijuesi i embri-onit e i farės, Ti je Zbritėsi i Teuratit, i Ungjillit e i Kuranit. Tė lutem tė mė mbrosh nga e keqja e ēdo gjėje qė ėshtė nėn pushtetin Tėnd."
"O Allah! Ti je i Pari e nuk ka asgjė pėrpara Teje; Ti je i Fundit e nuk ka asgjė pas Teje, Ti je mė i Larti e nuk ka asgjė mbi Ty. Ti je pranė njerėzve mė shumė se gjithkush e gjithēka."
"O Allah, o Ti qė di gjithēka tė fshehtė e tė dukshme, o Rregulluesi i qiejve e i Tokės, o Zot e Mbikėqyrės i gjith-ēkaje! Dėshmoj se askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Teje e kėrkoj mbrojtjen Tėnde, qė tė mė ruash nga ēdo e keqe qė bėj unė e nga ngacmimet e Shejtanit, qė e la udhėn Tėnde, mos mė lėr tė bėj gabime e t'ia atribuoj ato ndonjė myslimani."
Kur zgjohemi natėn:
Aishja (radijall-llahu anha) thotė: "Kur zgjohej Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) natėn, thoshte:
"Askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut tė Vetėm e tė Plotfuqishėm, Zotit tė qiejve e tė Tokės e ēka midis tyre, (ėshtė) i Lartėsuar dhe qė fal shumė."
Kur kemi shqetėsime natėn:
"Kėrkoj mbrojtje nga Allahu, qė me fjalėt e Tij tė pėrsosura tė mė ruajė nga zemėrimi i Tij dhe nga dėnimi i Tij, tė mė ruajė nga tė kėqijat e njerėzve, tė mė ruajė nga ngasjet e Shejtanit, qė kėrkon tė ndikojė tek unė."
Kur shohim ėndrra:
Ėndrrat janė dy llojesh:
1. Ėndrra tė mira e tė pėlqyeshme (qė janė nga ana e Allahut tė Madhėruar, me tė cilat lajmėron njerėzit e Tij pėr tė mirat e tė ligat qė i presin);
"Kushdo qė sheh ndonjė ėndėrr tė mirė e tė pėlqyeshme pėr tė, le tė falenderojė Allahun e Madhėruar."
2. Ėndrra tė kėqija e shqetėsuese (tė cilat vijnė nga ana e Shejtanit, pėr tė ndjellur panik e urrejtje te njerėzit).
E, kush sheh ėndrra tė kėqija, le tė pėshtyjė tri herė nė anėn e djathtė e le tė thotė:Ā "Eudhu bil-lahi minesh-shejtanirr-rraxhim." Mė pas nuk i tregon askujt pėr ēfarė ka parė.
Kur jemi tė mėrzitur e tė shqetėsuar:
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė:
"Kur tė jeni tė mėrzitur e tė shqetėsuar, thoni:
"O All-llah! Unė jam robi Yt, rob i robit Tėnd, rob i devotshėm i fesė sė All-llahut (Islamit), fati dhe e ardhmja ime ėshtė nė dorėn Tėnde, e mbaruar nė gjykimin Tėnd. Mė ndrec fatin tim! Tė lutem me ēdo emėr Tėndin emėrtove Veten me tė, apo na lajmėrove pėr tė nėpėrmjet shpalljes Tėnde (Kur'anit), apo ia mėsove dikujtė nga robėrit e Tu, apo ia mundėsove dikujtė ta kuptojė."
Kur fryn erė:
a) "O Allah! Tė lutemi qė tė na japėsh nga tė mirat e kėsaj ere; tė lutemi tė na mbrosh nga tė kėqijat qė vijnė prej saj (erės)."
b) "O Allah! Tė lutem, mė jep nga tė mirat e saj e nga tė mirat, pėr tė cilėn ėshtė dėrguar nga Ti. Tė lutem na mbro nga tė kėqijat, qė vijnė prej saj e nga tė kėqijat, pėr tė cilėn ėshtė dėrguar ajo."
Kur dėgjojmė bubullima:
Abdullah Bin Zubejri, (radijall-llahu anhu), kur dėgjonte bubullima, ndėrpriste bisedėn e thoshte:
"I Lartėsuar ėshtė Allahu, tė Cilin e lartėson bubullima, duke e falenderuar Atė; edhe Melekėt e lartėsojnė Atė nga frika e Tij."
Kur duam tė bjerė shi:
a) "O Allah! Na sill sa mė shpejt shi tė bollshėm e me tė mira, na sill shi tė dobishėm, mos na sill shi shkatėrrues!"
b) "O Allah! Na sill shi! O Allah! Na sill shi! O Allah! Na sill shi!."
c) "O Allah! Sillu shi njerėzve tė Tu, kafshėve qė Ti ke krijuar, pėrhap kudo mėshirėn tėnde, rigjallėroje tokėn Tėnde tė vdekur!"
Kur bie shi:
"O Allah! Bjere (shiun) tė butė e tė dobishėm."
Pasi ka pushuar shiu:
"Ra shi prej mirėsisė sė Allahut dhe Mėshirės sė Tij. "
Kur shohim hėnėn e re:
"Allahu ėshtė mė i Madhi. O Allah! Na e sill kėtė hėnė: me siguri, me iman, me paqe, me islam e me mirėsi, siē do Zoti ynė e Zoti i saj (i Hėnės), qė ėshtė Allahu."
Kur ēelim Iftarin [Duke mbaruar ditėn e agjėrimit]:
a)Abdullah Bin Asi (radijall-llahu an-hu), transmeton se Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) ka thėnė:
"Vėrtet, myslimani, kur ėshtė me agjėrim, para se tė hajė iftarin mund tė bėjė njė lutje, qė kurrė nuk do t'i kthe-het."
b) Ibu Meliku thotė se e ka dėgjuar Abdullah Bin Asin (radijall-llahu anhu) qė kur hante iftar, thoshte:
"O Allah! Unė tė lutem vetėm Ty; pėr hirėė tė mėshirės Sate tė Pakufishme, qė pėrfshin ēdo gjė, tė mė falėsh."
"Iku etja e u rigjallėruan damarėt e mbeti shpėrblimi tek Allahu, inshaAllah!"
Kur nisim tė hamė bukė:
a) Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) ka thėnė:
"Kur filloni tė hani, thoni: "Bismil-lah!" Nė qoftė se harroni ta thoni nė fillim, kur t'ju bjerė ndėrmend, thoni:
"Me emrin e Allahut, nė fillim dhe nė fund."
b) Kushdo qė ha ndonjė ushqim, le tė thotė nė fund:
"O Allah! Nae beko atė qė hėngrėm e nae bėj risk qė tė kemi edhe mė tė mirė se kjo!"
Pėr atė qė na jep tė pimė qumėsht:
"O Allah! Nae beko qumėshtin qė pimė e na e shto atė!"
Nė fund tė ushqimit:
"Falenderimi i pėrket vetėm Atij, qė mė dha mundėsi tė ha kėtė ushqim, qė ma dhuroi me lehtėsi dhe pa mundime."
Pėr atė qė na jep tė hamė:
"O Allah! Bekoji kėta njerėz (me mirėsitė e Tua tė pashtershme) e bėju risk tė mirėn atyre. Fali e mėshirojė ata!"
Pėr atė qė na jep tė pimė ujė:
"O Allah! Ushqeje atė qė mė ushqeu, jepi tė pijė atij qė mė dha tė pij!"
Pėr dikė, tek i cili hamė iftar:
"Agjėruesit hėngėrshin gjithmonė te ju! Njerėzit e mirė hėngėrshin gjithmonė te ju! Melekėt bėfshin lutje pėr ju (tek Allahu)!"
Pėr dikė, qė na jep diēka pėr tė ngrėnė, kur jemi agjėrueshėm jashtė muajit tė ramazanit:
"Kur ftohet dikush nga ju pėr tė ngrėnė, le t'i pėrgjigjet ftesės sė tjetrit edhe nė qoftė se ėshtė duke agjėruar (pra i lejohet, madje ėshtė e pėlqyeshme qė ai tė prishė agjėrimin, pėr t'iu pėrgjigjur ftesės)."
Kjo zbatohet vetėm pėr agjėrimin qė bėhet jashtė muajit tė madhėruar tė Ra-mazanit, ndėrsa nė Ramazan nuk prishet agjėrimi, sidoqė tė jetė ftesa qė na para-qitet.
Pėr dikė qė teshtitė:
"Kur dikush nga ju teshtin, le tė thotė: Elhamdulil-lahi, ndėrsa vėllai tjetėr mysliman t'i thotė: "JERHAMUK-ELL-LLAH."
"Allahu tė mėshiroftė." Mė pas, ai qė teshtiu thotė:
"Allahu ju udhėzoftė (pėr nė rrugėn e drejtė islame) e jua bėftė tė mira gjithēka, qė ka tė bėjė me ju!"
Pėr tė posamartuarin:
"Allahu tė bekoftė; qoftė bashkimi juaj pėr mirėsi!"
I posamartuari pėr vetveten:
"Kur dikush nga ju martohet, le tė thotė:
"O Allah! Tė lutem vetėm Ty, qė tė m'i falėsh tė gjitha mirėsitė, qė Ti ia ke falur kėsaj gruaje. Tė lutem tė mė mbrosh nga tė kėqijat qė mund tė mė vijnė nga kjo (martesė) e nga tė kėqijat qė i ka kjo (grua)."
Pėrpara se tė kryen marrėdhėnie intime:
"Me emrin e Allahut (po i afrohem kėsaj gruaje). O Allah! Largoje Shejtanin nga ne, largoje atė (qė tė mos marrė pjesė) nga ajo qė nae bėre risk neve!"
Kur jemi tė nevrikosur:
"Kėrkoj mbėshtetje nėn mbikėqyrjen e Allahut, qė tė mė ruash nga ndikimi i Shejtanit (mbi mua)."
Kur shohim ndonjė tė gjymtuar:
"Falenderimi i pėrket vetėm Allahut, qė tė mė ruajė mua nga ajo, me tė cilėn tė ka sprovuar ty (gjymtimin), e mė dalloi mua mė shumė nga krijesat e tjera (mė dha shėndet tė plotė)."
Nėpėr tubime tė ndryshme:
Ibnu Omeri tregon se Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) numėronte njėqind herė nėpėr tubime, para se tė ngrihej nga vendi, ku ishte ulur dhe thoshte :
"O Allah! Mė fal e mė ndero mua, Ti je Falėsi e Mėshiruesi mė i mirė."
Kur mbaron takimi ose tubimi:
"I Lartėsuar je vetėm Ti, o Allah. Falenderimi ynė tė pėrket vetėm Ty.
Dėshmoj se askush tjetėr e asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Teje. Kėrkoj mėshirė e pendohem vetėm tek Ti."
Pėr njė person, qė thotė:
"Tė mėshiroftė All-llahu!"
Abdullah Bin Serxhisi tregon:
"Shkova te Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) e hėngra drekė tek ai. Pasi hėngra drekė, i thashė:
"Gaferell-llahu Lekė ja Resulull-llahi"
"Allahu tė mėshiroftė, o i Dėrguari i Allahut!"
"Ve Lekė." Edhe ty (tė mėshiroftė Allahu), - m'u pėrgjigj i Dėrguari i Allahut.
Pėr njė person, qė tė bėn diēka tė mirė:
"Atij qė tė bėn diēka tė mirė, thuaji:
"Tė shpėrbleftė Allahu me tė mira, (nė kėtė botė e nė Botėn tjetėr)!"
Pėr t'u ruajtur nga ngatėrresat e dexhalit:
"Kush mėson (pėrmendsh) dhjetė ajetet e para nga surja "El-Kehf", ėshtė i ruajtur nga dredhitė e Dexhalit, para se tė bėhet Kijameti." Dhe: "Kush lexon lutjen (lutjen e caktuar) nė fund tė namazit tek tehejati i fundit, pas ēdo namazi, ėshtė i ruajtur nga dredhitė e Dexhalit."
Pėr njė njeri, qė tė thotė:
"Tė dua pėr hir tė All-llahut!"
"Tė dashtė Ai, pėr hir tė tė Cilit mė do!"
Pėr njė njeri, qė tė fal diēka:
"Allahu tė bekoftė ty, Allahu bekoftė familjen tėnde e pasurinė tėnde!"
Pėr njė njeri, qė tė kthen borxhin:
"Allahu tė bekoftė ty, Allahu bekoftė familjen tėnde e pasurinė tėnde! Pa dyshim, falenderimi qė ti e shlyeve kėtė borxh, i pėrket vetėm Allahut."
Kur hipim nė njė mjet udhėtimi ose nė diēka tė ngjashme me tė:
"Me emrin e Allahut (po hipi nė kėtė mjet udhėtimi). Falenderimi i pėrket vetėm Allahut tė Lartėsuar, qė na dha mundėsi ta pėrdorim kėtė mjet, sepse diēka tė tillė e kishim tė pamundur. Pa dyshim, tė gjithė ne tek Allahu do tė rikthehemi.
Falenderimi i pėrket vetėm Allahut, Falenderimi i pėrket vetėm Allahut, Falenderimi i pėrket vetėm Allahut. Allahu ėshtė mė i Madhi, Allahu ėshtė mė i Madhi, Allahu ėshtė mė i Madhi. I Lartėsuar je Ti, o Allah. Unė i kam bėrė padrejtėsi vetvetes, prandaj mė fal, sepse askush pėrveē Teje nuk mund tė m'i falė gjynahet (qė kam bėrė e bėj)."
Kur nisemi pėr udhėtim:
"Allahu ėshtė mė i Madhi, Allahu ėshtė mė i Madhi, Allahu ėshtė mė i Madhi. I Lartėsuar ėshtė vetėm Allahu, qė na dha mundėsi ta pėrdorim kėtė mjet, sepse diēka tė tillė e kishim tė pamundur. Pa dyshim, tė gjithė ne tek Allahu do tė rikthehemi.
O Allah! Tė lusim Ty qė tė na falėsh nė kėtė udhėtim bindje e devotshmėri e vepra qė Ty tė pėlqejnė. O Allah na e bėj kėtė udhėtim tė lehtė e bėj tė na duket i shkurtėr!
O Allah! Ti je Ruajtėsi ynė nė kėtė udhėtim, Ti je Ruajtėsi i familjeve tona. O Allah! Kėrkoj mbėshtetje nėn mbi-kėqyrjen Tėnde nga vėshtirėsit qė mund t'i has gjatė kėtij udhėtimi."
Kur kthehemi nga udhėtimi:
"Kthehemi (nga udhėtimi), tė penduar tek Allahu i Madhėruar, adhurues e falenderues tė Tij ."
Kur hyjmė nė njė fshat ose nė njė qytet:
"O Allah! Ti je Zot i shtatė qiejve e ē'ka midis tyre, je Zoti i shtatė tokave e ēka rreth tyre, je Zoti i Shejtanėve e i atyre qė Shejtanėt i kanė larguar nga rruga e drejtė, je Zoti i erėrave dhe i asaj qė sjellin ato.
O Allah! Tė lutem vetėm ty, qė tė pėrfitoj nga tė mirat e kėtij Fshati (Qyteti), nga tė mirat e banorėve tė tij e ē'ka brenda tij. O Allah! Tė lutem tė mė mbrosh nga tė kėqijat e kėtij Fshati (Qyteti), nga tė kėqijat qė mund tė mė vijnė nga banorėt e tij e ē'ka brenda tij."
Kur hyjmė nė treg:
"Askush tjetėr e asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut tė Vetėm e tė Pashoq, Ai ėshtė Zotėruesi i gjithēkaje (nė qiej e nė Tokė). Vetėm Atij i pėrket falenderimi (ynė). Ai i vdes (njerėzit) dhe i ringjall ata (Ditėn e Tubimit tė Madh). Ai ėshtė i Gjallė e i Pavdekshėm. Nė dorėn e Tij janė tė mirat, qė na vijnė. Ai ėshtė i Plotfuqi-shėm mbi gjithēka."
Pėr atė, me tė cilin ndahemi pėr njė udhė tė gjatė:
"Ju lė nėn kujdesin e Allahut, tek i Cili nuk humbet asgjė."
Pėr dikė, qė niset pėr udhėtim:
"Po lė nėn kujdesin e Allahut jetėn tėnde, ēiltėrinė tėnde dhe pėrfundimin e veprave tė tua."
"Allahu ta shtoftė mė shumė devotshmėrinė, Allahu t'i faltė tė gjitha gjynahet, Allahu ta lehtėsoftė kryerjen e veprave tė mira, kudo qė tė jesh."
Kur ngjitemi nė vise tė larta, ose kur zbresim prej tyre:
Xhabiri (radijall-llahu anhu) tregon:
"Kur ngjiteshim me Pejgamberin (salall-llahu alejhi ue selem) nė vise tė larta, thoshim: "Allahu Ekber"; kur zbrisnim, thoshim: "Subhanell-llah".
Kur zbresim nga mjeti i udhėtimit:
"Mbėshtetem nė Allahun pėr tė mė mbrojtur me fjalėt e Tij tė pėrsosura nga ēdo e keqe qė mė afrohet."
Kur na ndodh diēka, qė nuk na pėlqen ose kur kemi vėshtirėsi:
Kur e bėnte diēka me lehtėsi, Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thoshte:
"Falenderimi i pėrket vetėm Allahut, i Cili me mirėsinė e Tij, na dha mundėsi tė plotėsojmė nevojat tona."
Kur i ndodhte diēka, qė nuk i pėlqente, thoshte:
"Falenderimi i pėrket vetėm Allahut pėr ēdo gjė qė ndodh."
Mirėsitė qė kemi, kur bėjmė "SALAVAT" pėr Pejgamberin [s.a.v.s.]
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė: "Kushdo qė lutet pėr mua (bie nė salavat) njė herė, Allahu ia shumėzon atė me dhjetė herė." Dhe: "Koprraci (mė i madh nga ju) ėshtė ai qė, kur pėrmendet emri im (nė prani tė tij), nuk lutet pėr mua (nuk bie nė salavat)."
Mirėsitė qė kemi, kur e pėrshėndesim njėri-tjetrin me "SELAM":
a)Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė:
"Nuk keni pėr tė hyrė nė Xhenet, derisa tė besoni e nuk keni pėr tė besuar derisa tė duheni me njėri-tjetrin. A t'ju tregoj diēka, qė, nė qoftė se e kryeni, pa dyshim, do ta doni njėri-tjetrin? Pėrshėndeteni njėri-tjetrin me "Selam!"
Amar Bin Jasir (radijall-llahu anhu) thotė:
"Tri gjėra, kur grumbullohen te njė person, e bėjnė besimin tė plotė e tė pėrsosur: tė pėrshėndesėsh me "Selam!" kudo qė tė jesh, tė bėsh mirė, tė jesh i drejtė me veten tėnde."
b) Abdullah Bin Umer (radijall-llahu anhuma) thotė:
"Njė burrė e pyeti Pejgamberin (salall-llahu alejhi ue selem):
"Cila ėshtė mė e mira vepėr nė fenė Islame?"
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) i tha:
"Ushqe tė varfrit, pėrshėndet me "Selam!" atė, qė e njeh dhe atė, qė nuk e njeh."
Kur dėgjojmė kėndesin:
"Kur tė dėgjoni kėndesin duke kėnduar, lutjuni Allahut t'ju dhurojė mirėsi nga mirėsitė e Tij, sepse ai (kėndesi, kur kėndon) ka shikuar Melekėt."
Kur dėgjojmė qentė duke lehur e gomarėt duke pėllitur:
"Kur tė dėgjoni natėn qentė duke lehur e gomarėt duke pėllitur, thoni:
"Eudhu bil-lahi minesh-shejtani err-rraxhim"
"Kėrkoj mbėshtetje nėn mbikėqyrjen e Allahut, qė tė mė ruajė nga ndikimi i Shejtanit (mbi mua), sepse ata (qeni e gomari) shohin e dėgjojnė atė, qė ju nuk keni mundėsi ta shihni."
Kur lavdėrojmė njė musliman:
"Kur dėshiron qė tė lavdėrosh dikė nga shokėt e tu, pa e tejkaluar lėvdatėn, thuaj:
"E quaj ... (pėrmend emrin e njeriut qė lavdėron) njeri tė mirė. Allahu ėshtė Gjykuesi i tij, unė nuk mund tė gjykoj pėr askėnd pėrpara Allahut."
Kundėr armikut:
O Allah! Ti je Zbritėsi i Librit tė Shenjtė (Kuranit) Ti je i shpejtė nė Gjykim. Tė lutem, shkatėrroji tė gjitha tė ligat qė mund tė mė vijnė prej kėtyre armiqve. O Allah! Shkatėrroji ata e bėji qė t'u shkasė toka nėn kėmbė!"
Kur kemi frikė nga ndokush:
"O Allah! Mė ruaj prej tyre, si tė duash Ti!"
Kur na habit diēka, qė e shohim rastėsisht:
"I Lartėsuar ėshtė Allahu. Allahu ėshtė mė i Madhi (Gjykues)."
Kur na lehtėsohet njė punė:
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) kur kryente ndonjė veprim me lehtėsi ose kur e gėzonte diēka, bėnte sexhde falenderimi pėr Allahun e Madhėruar.
Kur ndiejmė dhembje a ngacmime nė trup:
"(Kur ndokush nga ju ndien ngacmime e dhembje nė trup) le ta vendosė dorėn e tij mbi vendin qė ndien dhembje e tė thotė:
"Bismil-lah, Bismil-lah, Bismil-lah. Mė pas shton shtatė herė: Ve eudhu bil-lahi ve kudretihi min sherr-rri ma exhidu ve uhadhiru."
"Me emrin e Allahut. Me emrin e Allahut. Me emrin e Allahut. Kėrkoj mbrojtjen e Allahut, qė paracakton gjithēka, qė tė mė ruajė nga dhembja qė ndiej a qė po mė afrohet."
Kur kemi frikė se mos e marrim mėsysh dikė tjetėr:
"Kur sheh diēka qė tė bėn pėrshtypje tek njė tjetėr ose te vetja jote, bėj lutje tek Allahu, qė ta bekojė (personin qė sheh), sepse tė marrurit mėsysh ėshtė i vėrtetė."
Kur trembemi, tronditemi e neveritemi nga diēka themi
"Askush tjetėr e asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut."
Kur teshtitė jobesimtari [Kafiri]:
"Allahu tė udhėzoftė e t'i pėrmirėsoftė mendimet e tua!"
Si i pėrgjigjemi jobesimtarit kur na pėrshėndet me "SELAM"
"Kur ndonjė jobesimtar e pėrshėndet ndonjėrin prej jush me "Eselamu alejkum" (Paqja qoftė mbi ju!) le t'i pėrgjigjet me:
"UE ALEJKUM" (Edhe mbi ju)!"
Kur therrim bagėti:
"Me emrin e Allahut (po e ther kėtė kafshė). Allahu ėshtė mė i Madhi. O Allah! Kjo kafshė ėshtė prej Teje e pėr Ty po e ther. O Allah! pranoje prej meje kėtė (kurban)!"
Pėr tė shkatėrruar kurthet e shejtanėve [i mallkuari]:
"Kėrkoj mbėshtetje nėn mbikėqyrjen e Allahut, (duke u lutur) me fjalėt e Tij tė plota. Askush nuk mund ta ndryshojė ve-ndimin e Tij, qoftė njeri i mirė ose i keq. (Prandaj i lutem vetėm Allahut) qė tė mė ruajė nga tė kėqijat qė ka krijuar, nga ngatėrresat qė vijnė nga qielli (me anė tė Shejtanėve), nga ngatėrresat qė pėrgatiten nė qiell (nga shejtanėt) dhe nga ngatėrresat qė pėrgatiten (nga magji-starėt) nė Tokė e ē'del prej tyre. O Allah, mė ruaj nga ngatėrresat e ditės e tė natės! O Mėshirėplotė! Mė ruaj nga trokitėsi i natės, pėrveē atij qė troket pėr mirė!"
Istigfari dhe Tevbja:
a) I Dėrguari i Allahut, Muhamedi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė nė disa hadithe:
"Pėr Allahun, unė i kėrkoj falje e pendohem tek Ai mė shumė se shtatė-dhjetė herė nė ditė."
"O njerėz! Pendohuni tek Allahu qė tė gjithė. Unė i kėrkoj falje Atij njėqind herė nė ditė."
b) "Kush thotė "Kėrkoj falje tek Allahu, pėrveē tė Cilit askush tjetėr e asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet, tek i Gjalli e tek i Pėrjetshmi dhe vetėm tek Ai pendohem", Allahu ia fal gjynahet, edhe nė qoftė se i ka sa shkuma e detit ."
c) "Koha mė e pėrshtatshme, kur Allahu ėshtė mė afėr me robtė e Tij, ėshtė mesi i natės. Nė qoftė se ke mundėsi qė tė jesh prej atyre qė e kujtojnė Allahun nė kėtė kohė, qėndro (dhe lutiu Allahut, qė tė tė pėrgjigjet ty e tė tė zgjidhė hallet e pro-blemet e tua)."
"Njeriu ėshtė mė afėr me Allahun, kur i bėn sexhde Atij. Pra, i shtoni lutjet, kur tė bėni sexhden."
Disa porosi pėr jetėn e pėrditshme:
"Kur errėsohet, mblidhini fėmijėt tuaj (mos i lejoni ata qė tė dalin jashtė), sepse Shejtanėt fillojnė tė shėtisin nė terrin e natės. Mbyllini dyert e thoni Bismil-lah, sepse Shejtanėt nuk mund tė prekin diēka, qė ėshtė bėrė me emrin e Allahut. I mbuloni enėt, duke thėnė Bismil-lah, qoftė edhe me diēka simbo-like. Kur tė flini, i fikni dritat (dhe zjarrin)."
Mirėsitė qė kemi kur e Lartėsojmė, e Falenderojmė dhe e Madhėrojmė All-llahun:
Ebu Hurerja (radijall-llahu anhu) tregon se i Dėrguari i Allahut, Muhamedi (salall-llahu alejhi ue selem) ka thėnė:
Kush thotė:
"Askush tjetėr e asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut, tė Vetėm e tė Pashoq, Ai ėshtė Zotėruesi i gjithēkaje (nė qiej e nė Tokė), vetėm Atij i pėrket falenderimi (ynė), Ai ėshtė i Plotfuqishėm pėr gjithēka", njėqind herė nė ditė, ėshtė njėlloj sikur tė ketė liruar dhjetė robėr, i shėnohen njėqind tė mira, i fshihen njėqind tė kėqija, e ėshtė i mbrojtur nga Shejtani e nga dredhitė e tij deri nė mbrėmje e askush nuk do tė mund tė shpėrblehet mė shumė se kaq, pėrveē atij qė lutet mė shumė."
Ai thotė, gjithashtu:
"Kush e thotė kėtė lutje dhjetė herė nė ditė, ėshtė njėlloj sikur tė ketė liruar katėr robėr."
- Kush thotė:
"I Lartėsuar ėshtė Allahu e vetėm Atė falenderojmė"Ā njėqind herė gjatė ditės, i shlyhen gjynahet, edhe sikur tė jenė sa shkuma e detit."
I Dėrguari i Allahut Muhamedi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė:
"Dy fjalė janė tė lehta pėr t'u thėnė nga gjuha, tė rėnda nė peshore e tė dashura pėr Mėshiruesin:
"I Lartėsuar ėshtė Allahu, vetėm Atė falenderojmė. I Lartėsuar ėshtė Allahu i Madhėruar."
"A e keni tė pamundur ju qė tė mos merrni ēdo ditė njėmijė sevape (shpėrblime)? Dikush e pyeti:
"E si t'i marrim kėto sevape?" Secili prej jush, - iu pėrgjigj i Dėrguari i Allahut (salall-llahu alejhi ue selem) - le tė thotė njėqind herė nė ditė "Subhane-llah!" e t'i shėnohen njėmijė sevape e t'i fshihen po aq gjynahe."
Abdullah Bin Kejsi (radijall-llahu anhu) tregon se i Dėrguari i Allahut (sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem) i tha:
"O Abdullah! A tė tregoj ty pėr njė thesar tė ēmuar qė ndodhet nė Xhenet?" "Posi jo, o i Dėrguari i Allahut." - ia ktheva unė. "Thuaj, - mė tha:
"Askush pėrveē Allahut, nuk ka forcė e pushtet gjykues mbi ne."
Katėr shprehje janė mė tė dashura tek Allahu:
"I Lartėsuar ėshtė vetėm Allahu!"
"Falenderimi i pėrket vetėm Allahut!"
"Askush tjetėr e asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet, pėrveē Allahut!"
"Allahu ėshtė mė i Madhi!."
Sa'd bin Uekasi (radjall-llahu anhu) tregon:
"Njė ditė erdhi tek i Dėrguari i Allahut njė beduin e i tha:
"Mėsomė njė shprehje, qė ta them gjithmonė!"
I Dėrguari i Allahut (salall-llahu alejhi ue selem) i tha:
"Thuaj:
"Askush tjetėr e asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet, pėrveē Allahut, tė Vetėm e tė Pashoq; Allahu ėshtė mė i Madhi e i Madhėruari; Atė e falenderoj-mė. Larg tė metave ėshtė vetėm Allahu, Zotėruesi i qiejve e i Tokės. Askush pėrveē Allahut tė Urtė e tė Drejtė nuk ka forcė e pushtet gjykues mbi ne."
Beduini ia ktheu:
"Kėto janė lavdė-rime pėr Allahun. Po pėr veten time, ē'lutje tė bėj?"
"Thuaj:
"O Allah! Mė fal, mė mėshiro, mė udhėzo (nė udhėn e drejtė islame) mė jep risk."
FUND
Selam alejkum!
Mburoja e muslimanit
PASQYRA E LĖNDĖS
Nė vend tė parathėnies 3
Si mund tė bėhet njė lutje 6
Kohėt mė tė pėrshtatshme pėr tė marrė pėrgjigje pėr lutjet qė bėjmė 9
Kur kemi frikė se mos bėjmė shirk 11
Kur zgjohemi nga gjumi 12
Kur veshim rroba tė reja 15
Pėr dikė qė ka veshur njė rrobė tė re 16
Kur zhveshim rrobat 16
Para se tė hyjmė nė banjė 17
Kur dalim nga banja 17
Nė fillim tė avdesit 18
Nė fund tė avdesit 18
Kur dalim nga shtėpia 20
Kur hyjmė nė shtėpi 21
Kur shkojmė pėr nė xhami 21
Kur hyjmė nė xhami 22
Kur dalim nga xhamia 24
Kur dėgjojmė ezanin 24
Kur fillojmė namazin 27
Kur bėjmė rukunė 28
Kur ngrihemi nga rukuja 30
Kur bėjmė sexhde 30
Midis dy sexhdeve 31
Kur bėjmė sexhden e tilauetit 32
Kur ulemi nė tehijatin e parė 33
Kur ulemi nė tehejatin e dytė 34
Pasi japim m ėndrra 68
Kur jemi tė mėrzitur e tė shqetėsuar 69
Kur kemi ndonjė fatkeqėsi 70
Kur hasim nė ndonjė armik ose nė dikė qė ka pushtet 72
Kur kujton se ke krijuar dyshim nė imanin tėnd 73
Kur duam qė tė na ndihmojė Allahu pėr tė shlyer borxhet 74
Kur e kemi tė vėshtirė ta kryejmė ndonjė punė 76
Kur bėjmė ndonjė gjynah 76
Kur duam tė largojmė Shejtanin dhe ngacmimet e tij 77
Kur na ndodh diēka qė nuk e pėlqejmė ose diēka qė na e vėshtirėson ndonjė ēėshtje 77
Kur duam t'i mbrojmė fėmijėt nga sytė e kėqinj 79
Kur vizitojmė tė sėmurin 80
Mirėsitė qė kemi, kur vizitojmė njė tė sėmurė 81
Kur na rėndohet sėmundja 82
Porosi qė i japim dikujt, qė po ndėrron jetė 83
Kur na bie ndonjė fatkeqėsi 84
Pėr njė tė porsavdekur, kur i mbyllim sytė 84
Pėr tė vdekurin, kur i falim namazin 85
Pėr ngushėllim 88
Kur e vendosim tė vdekurin nė varr 89
Pėr tė vdekurin, pasi e kemi varrosur 89
Pėr tė vdekurit, kur kalojmė pranė varrezave 90
Kur fryn erė 91
Kur dėgjojmė bubullima 92
Kur duam tė bjerė shi 92
Kur bie shi 94
Pasi ka pushuar shiu 94
Kur shohim hėnėn e re 95
Kur ēelim iftarin 95
Kur nisim tė hamė bukė 97
Pėr atė, qė na jep tė pimė qumėsht 98
Nė fund tė ushqimit 98
Pėr atė, qė na jep tė hamė 99
Pėr atė, qė na jep tė pimė ujė 99
Pėr dikė, tek i cili hamė iftar 100
Pėr dikė, qė na jep diēka pėr tė ngrėnė, kur jemi agjėrueshėm jashtė muajit tė ramazanit 100
Pėr dikė, qė teshtin 101
Pėr tė porsamartuarin 102
I porsamartuari pėr vetveten 102
Pėrpara se tė kryhen marrėdhėnie intime 103
Kur jemi tė nevrikosur 104
Kur shohim ndonjė tė gjymtuar 104
Nėpėr tubime tė ndryshme 105
Kur mbaron takimi ose tubimi 105
Pėr njė person, qė thotė: "Tė mėshiroftė Allahu!" 106
Pėr njė person, qė tė bėn diēka tė mirė 107
Pėr t'u ruajur nga ngatėrresat e Dexhalit 107
Pėr njė njeri qė tė thotė "Tė dua pėr hir tė Allahut" 108
Pėr njė njeri, qė tė fal para 109
Pėr njė njeri, qė tė kthen borxhin 109
Kur hipim nė njė mjet udhėtimi ose nė diēka tė ngjashme me tė 110
Kur nisemi pėr udhėtim 111
Kur hyjmė nė njė fshat ose nė njė qytet 113
Kur hyjmė nė treg 115
Pėr atė, me tė cilin ndahemi pėr njė udhė tė gjatė 116
Pėr dikė, qė niset pėr udhėtim 116
Kur ngjitemi nė vise tė larta, ose kur zbresim prej tyre 117
Kur zbresim nga mjeti i udhėtimit 117
Kur na ndodh diēka, qė nuk na pėlqen ose kur kemi vėshtirėsi 118
Mirėsitė qė kemi, kur bėjmė "salavat" pėr pejgamberin (salall-llahu alejhi ue selem) 119
Mirėsitė qė kemi, kur e pėrshėndesim njėri- tjetrin me "Selam!" 119
Kur dėgjojmė kėndesin 121
Kur dėgjojmė qentė duke lehur e gomarėt duke pėllitur 121
Kur lavdėrojmė njė mysliman 122
Kundėr armikut 123
Kur kemi frikė nga ndokush 123
Kur na habit diēka, qė e shohim rastėsisht 124
Kur na lehtėsohet njė punė 124
Kur ndiejmė dhembje a ngacmime nė trup 125
Kur kemi frikė se mos e marrim mėsysh dikė tjetėr 126
Kur trembemi, tronditemi e neveritemi nga diēka 126
Kur teshtin jobesimtari (qafiri) 127
Si i pėrgjigjemi jobesimtarit, kur na pėrshėndet me "Selam!" 127
Kur therim bagėti 128
Pėr tė shkatėrruar kurthet e shejtanėve 128
Istigfari dhe teubja 130
Disa porosi pėr jetėn e pėrditshme 131
Mirėsitė qė kemi kur e lartėsojmė, e falende-rojmė dhe e madhėrojmė Allahun 132
NĖ VEND TĖ PARATHĖNIES
Falenderimi i pėrket vetėm Allahut tė Madhėruar. Salavatet (pėrshėndetjet) dhe urimet mė tė ngrohta ia pėrcjellim Pejgamberit tonė, Muhamedit (salall-llahu alejhi ue selem), familjes sė tij e shokėve tė tij tė ndershėm, e kujtdo qė ndjek udhėn e tij deri nė Ditėn e Gjykimit.
Lexues tė nderuar! Libri qė keni nė duar ėshtė pėrgatitur pėr ēdo mysliman qė ka dėshirė qė tė pajiset me cilėsitė, qė ka urdhėruar Allahu dhe i Dėrguari i Tij. Titulli i librit nė gjuhėn arabe "Hisnul Muslim" ka kuptimin: "Mburojė shpirtė-rore dhe morale e myslimanit nga rrezi-qet qė i dalin gjatė jetės sė tij."
Gjatė pėrkthimit, kemi pėrmendur ve-tėm hadithet autentike, tė vėrteta, tė thėna nga i Dėrguari i Allahut (salall-llahu alejhi ue selem), ndėrsa pėrcjellėsit e haditheve nė shumė raste nuk i kemi pėrmendur.
Broshura ka fituar njė emėr tė madh anekėnd botės. Ajo ėshtė ribotuar me dhjetėra herė, me miliona ekzemplarė. Kohėt e fundit ėshtė pėrkthyer nė anglisht, urdu, frėngjishte etj.
Me miratimin e autorit, kemi shtuar nė fillim tė broshurės disa rregulla qė kanė tė bėjnė me kohėn kur mund tė lutemi e si mund tė lutemi..
Lexues i nderuar! Pa dyshim, si ēdo gjuhė tjetėr, edhe gjuha arabe ka veēoritė e saj. Prandaj do tė kėshillonim qė, ai qė bėn pėrpjekje pėr tė mėsuar lutje ose ajete tė Kuranit nė gjuhėn arabe, tė pyeste ndonjė qė e njeh arabishten pėr mėnyrėn e shqiptimit etj.
I lutemi Allahut tė Madhėruar qė kjo vepėr e thjeshtė, tė jetė pėr hir tė Tij e tė na shėrbejė nė tė dyja botėt. I lutemi Allahut qė kjo broshurė t'i bėjė dobi ēdokujt, qė e lexon, e mėson dhe e shpėrndan atė.
SI MUND TĖ BĖHET NJĖ LUTJE
Allahu i Madhėruar thotė nė Kuran:"(O, besimtarė!) Mė kujtoni Mua (me lutje e adhurime), qė t'ju kujtoj ju (me shpėrblime); mė falenderoni vetėm Mua e mos mė mohoni." (Kur'ani: 1.152) Atėherė, le ta kujtojmė Allahun, le t'i lutemi Allahut, sepse Ai ėshtė i kėnaqur nga ne, kur i drejtohemi Atij ēiltėrisht.
Qė tė na pranohen lutjet-nė dashtė Allahu (inshallah), ėshtė mirė tė zbatoj-mė kėto udhėzime:
1.Tė marrim avdes, para se tė bėjmė lutje.
2.Tė drejtohemi nga Kiblja (Qabja).
3.Tė ngremė duart drejt qiellit, duke afruar shuplakat me njėra-tjetrėn, afėr fytyrės.
4.Tė kryejmė ndonjė vepėr tė mirė, para se tė bėjmė lutje (tė japim sadaka, tė falim namaz etj.).
5.Ta fillojmė e ta mbyllim lutjen, duke falenderuar Allahun pėr mirėsitė qė na ka dhėnė.
Tė bėjmė lutje dhe salavate pėr Pejgamberin, Muhamedin (salall-llahu alejhi ue selem!)
6. Ti lutemi Allahut tė Lartėsuar, duke pėrmendur emrat dhe cilėsitė e Tij.
7. Tė pendohemi ēiltėrisht pėr gabimet e gjynahet qė kemi bėrė.
8. Tė bėjmė lutje tė ēiltra dhe jo tė bėjmė lutje kalimtare.
9. Tė zgjedhim kohėn mė tė pėrshtat-shme pėr lutje.
10. Tė pėrzgjedhim lutje tė goditura pėr ēfarė duam t'i lutemi Allahut.
11. Tė tregojmė edukatė, pėrpikėri e pėrkushtim nė lutje, gjithnjė, me ndjenjėn e frikės nga Allahu i Madhėruar.
12.Ta ndiejmė shpirtėrisht atė qė e themi e qė e kėrkojmė nga Allahu i Madhėruar.
13.Tė largohemi nga harami.
14.Tė mos bėjmė lutje pėr gjėra tė ndaluara, pėr tė ngatėrruar tė tjerėt.
15. Tė mos nxitohemi pėr pėrgjigjen e lutjes, e tė themi "i bėra lutje Allahut e nuk m'u pėrgjigj," por tė presim qė lutja jonė tė pranohet, kur ta caktojė Allahu, sepse Ai nuk lejon tė bėhet diēka qė nuk ėshtė nė vendin dhe nė kohėn e caktuar.
16. Tė mos i lutemi askujt tjetėr e asgjėje tjetėr pėrveē Allahut; kurrė tė mos themi: "O Allah! Pėr hatėr tė filanit, mė bėj tė mundur tė mė plotėsohet kjo a ajo lutje."
17. Ta bėjmė lutjen me zė mesatar.
18.T'ia paraqesim Allahut tė Madhė-ruar, dobėsinė tonė shpirtėrore, morale e fizike, t'i ankohemi Atij pėr ēdo gjė, duke i kėrkuar tė na ndihmojė.
KOHĖT MĖ TĖ PĖRSHTATSHME PĖR TĖ MARRĖ PĖRGJIGJE PĖR LUTJET QĖ BĖJMĖ
Dije, na mėshiroftė Allahu ty dhe mua, se pasi tė plotėsosh udhėzimet e mėsipėrme, duhet tė zgjedhim kohėn mė tė pėrshtatshme pėr lutje, qė tė jemi mė afėr shpresės pėr plotėsimin e saj. Ndėr kohėt mė tė pėrshtatshme, sipas kėshi-llave tė Pejgamberit (salall-llahu alejhi ue selem), janė:
1.Dita e Arafatit, qė ėshtė gjithmonė njė ditė para Bajramit tė Ramazanit.
2.Nata e Kadrit, qė ėshtė midis dhjetė-ditėshit tė fundit tė muajit tė madhėruar tė Ramazanit.
3. Pjesa e fundit e natės dhe mbrė-mja.
4.Koha midis ezanit dhe ikametit.
5.Dita e xhuma.
6.Kur jemi duke bėrė sexhde.
7.Kur jemi nė udhėtim e sipėr.
8.Kur bie shi, etj.
Kėto janė disa kohė qė i ka pėrmendur Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem). Por kryesore ėshtė qė besimtari t'i drejtohet Allahut me lutje, kudo qė tė jetė, sepse Ai kėrkon nga ne qė tė trokasim nė derėn e Tij kudo e kurdo, madje, Ai kėnaqet nga njė veprim i tillė. Nė ajetin e gjashtėdhjetė tė sures "Gafir" Allahu thotė:
"...Lutmuni vetėm mua, qė t'ju pėrgjigjem ... "
KUR KEMI FRIKĖ SE MOS BĖJMĖ SHIRK
KUR ZGJOHEMI NGA GJUMI
الحمد لله الذي أحيانا بعد ما أماتنا وإليه النشور
" Falenderimi i pėrket vetėm Allahut, i Cili na ktheu sėrishmi nė jetė, pasi ishim (nė gjumė) tė vdekur; vėrtet, tek Ai do tė tubohemi qė tė gjithė (Ditėn e Gjykimit).
لا إله إلا الله وحده لا شريك له. له الملك وله الحمد، وهوعلى كل شيء قدير. سبحان الله، والحمد لله، ولا إله إلا الله والله أكبر ولا حول ولا قوة إلا بالله العلي العظيم ... رب اغفر لي.
I Dėrguari i Allahut (salall-llahu alejhi ue selem) ka thėnė: "Kush zgjohet natėn, le tė thotė nė ato ēaste:
"Askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut, Krijuesi i Vetėm e i Pashoq. I Tij ėshtė zotėrimi i qiejve dhe i Tokės; Ai ėshtė i Plotfuqishmi; vetėm Atij i pėrket lavdė-rimi e falenderimi ynė. Askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut, Ai ėshtė mė i Madhi. Nuk ka forcė tjetėr sunduese mbi ne pėrveē Allahut tė Lartėsuar.
O Allah, mė fal!
الحمد لله الذي عافاني في جسدي ورد عليّ روحي وأذن لي بذكره
"Falenderimi i pėrket vetėm Allahut, i Cili mė fali shėndetin, ma ktheu sėrish shpirtin, dhe mė lejoi e mė dha mundėsi qė t'a pėrmend Atė (Allahun)."
إن في خلق السموات والأرض واختلاف الليل والنهار لآيات لأولي الألباب الذين يذكرون الله قياما وقعودا وعلى جنوبهم ويتفكرون في خلق السموات والأرض ربنا ما خلقتها باطلا سبحانك فقنا عذاب النار
"Pa dyshim, nė krijimin e qiejve e tė Tokės, nė ndryshimin midis ditės e natės ka argumente tė qarta pėr ata qė mendojnė.
Ata qė e pėrmendin Allahun, kur janė nė kėmbė, ulur, mbėshtetur dhe meditojnė pėr krijimin e qiejve e tė Tokės, (dhe thonė O Zoti ynė! Ti nuk i krijove tė gjitha kėto pa qėllim; i Lartėsuar je vetėm Ti, prandaj na fal e na shpėto nga dėnimi i Zjarrit!"
KUR VESHIM RROBAT
الحمد لله الذي كساني هذا [ الثوب ] ورزقنيه من غير حول مني ولا قوة ...
"Falenderimi i pėrket vetėm Atij, qė mė dha mundėsi tė vesh kėto (tesha), e m'i dhuroj ato me lehtėsi, pa lodhje dhe pa mundim."
KUR VESHIM RROBA TĖ REJA
اللهم لك الحمد أنت كسوتنيه أسألك من خيره وخير ما صنع له، وأعوذ بك من شره وشر ما صنع له
"O Allah! Falenderimi tė takon vetėm Ty, qė mė dhe mundėsinė tė vesh kėtė rrobė tė re. Tė lutem Ty qė tė pėrfitoj nga tė mirat e saj, pėr tė cilat ėshtė pėr-gatitur ajo. Tė lutem Ty, tė mė mbrosh nga tė kėqijat qė mund tė mė vijnė nga pėrdorimi i saj."
PĖR DIKĖ QĖ KA VESHUR NJĖ RROBĖ TĖ RE
إلبس جديداً وعش حميدا ومت شهيداً
"Tė uroj qė tė veshėsh gjithmonė rroba tė reja, tė jetosh i lumtur e ta ndė-rrosh jetėn si shehid."
KUR ZHVESHIM RROBAT
بسم الله "BISMIL-LAH
"Me emrin e Allahut (po e zhvesh kėtė rrobė)."
PARA SE TĖ HYJMĖ NĖ BANJĖ
[ بسم الله ] اللهم إني أعوذ بك من الخبث والخبائث
"O Allah! Me emrin tėnd (mė tė mirė), kėrkoj ndihmė nga Ti, qė tė mė ruash nga xhindet dhe shejtanėt."
KUR DALIM NGA BANJA
غفرانك "GUFRANEKE"
"Falenderimi tė pėrket vetėm Ty, o Zoti im (qė ma lehtėsove trupin nga papastėrtitė e ndyrėsitė)."
NĖ FILLIM TĖ AVDESIT
بسم الله "BISMILAH"
"Me emrin e Allahut (po filloj tė marr avdes)."
NĖ FUND TĖ AVDESIT
أشهد أن لا إله إلا الله وحده لا شريك له وأشهد أن محمداً عبده ورسوله
"Dėshmoj se askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut tė Vetėm e tė Pashoq dhe dėshmoj qė Muhamedi ėshtė rob dhe i dėrguari i Tij ... ."
اللهم اجعلني من التوابين، واجعلني من المتطهرين
"O Allah! mė bėj prej atyre qė pendohen, mė radhit me tė pastrit (nga gjynahet e papastėrtitė)."
سبحانك اللهم وبحمدك أشهد أن لا إله إلا أنت أستغفرك وأتوب إليك
"I Lartėsuar je vetėm Ti, o Allah! Vetėm Ty tė falenderoj. Dėshmoj se askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Teje, vetėm Ty tė kėrkoj mėshirė, vetėm nga Ti pres falje e mėshirė pėr gjyhahet qė bėj."
KUR DALIM NGA SHTĖPIA
بسم الله توكلت على الله، ولا حول
ولا قوة إلا بالله
"Me emrin e Allahut, duke u mbė-shtetur vetėm tek Allahu (po dal nga shtėpia); askush nuk mund ta ndėrrojė vendimin e Allahut."
اللهم إني أعوذ بك أن أضل أوأضل، أوأزل، أوأزل، أوأظلم أوأظلم، أوأجهل أويجهل علي
"O Allah!, kėrkoj mbėshtetje tek Ti, qė tė mos i bėj tė tjerėt nga tė humburit e tė mos mė bėjnė nga tė humburit, qė tė mos i poshtėroj tė tjerėt e tė mos mė poshtėrojnė mua, tė mos bėj padrejtėsi e tė mos mė bėhet padrejtėsi, tė mos i shpėrfill tė tjerėt e tė mos mė shpėrfillin mua."
KUR HYJMĖ NĖ SHTĖPI
بسم الله ولجنا، وبسم الله خرجنا، وعلى ربنا توكلنا
"Me emrin e Allahut, hyra nė shtėpi; me emrin e Allahut dola (nga shtėpia); tek Allahu i Plotfuqishėm jam mbėshte-tur."
KUR SHKOJMĖ PĖR NĖ XHAMI
اللهم اجعل في قلبي نورا، وفي لساني نورا، واجعل في سمعي نورا، واجعل في بصري نورا، واجعل من خلفي نورا، ومن أمامي نورا، واجعل من فوقي نورا ومن تحتي نورا. اللهم أعطني نورا
"O Allah! Bėje zemrėn time (tė shkėlqejė) rreze drite; bėji gjuhėn time, dėgjimin tim e sytė e mi tė paraqiten pėrpara Teje si rreze drite. Tė lutem Ty qė pas shpinės sime e pėrpara meje, lart mbi kokėn time e nėn trupin tim gjith -monė tė rrezatohen vetėm rreze drite. O Allah, mė fal dritė pėr tė shpėtuar prej dėnimit Tėnd!
KUR HYJMĖ NĖ XHAMI
أعوذ بالله العظيم وبوجهه الكريم وسلطانه القديم [من الشيطان الرجيم ]. [بسم الله، والصلاة] [والسلام على رسول الله] . [ اللهم افتح لي أبواب رحمتك ]
"Kėrkoj mbėshtetje tek Allahu i Madhėruar, te Fytyrėndrituri, te Sunduesi i pėrhershėm, qė tė mė ruajė prej (cytjeve tė ) shejtanit tė mallkuar.
Me emrin e Allahut (po hyj nė xhami). Paqja dhe mėshira e Allahut qoftė mbi tė Dėrguarin e Tij, Muhamedin (salall-llahu alejhi ue selem). O Zoti im! M'i hap dyert e mėshirės Sate!"
KUR DALIM NGA XHAMIA
بسم الله والصلاة والسلام على رسول الله، اللهم إني أسألك من فضلك، اللهم اعصمني من الشيطان الرجيم
"Me emrin e Allahut (po dal nga xhamia). Paqja dhe mėshira e Allahut qoftė mbi tė Dėrguarin e Allahut! O Zoti im! Tė lutem vetėm Ty, qė tė mė falėsh nga mirėsitė e tua tė pashtershme. O Zoti im! Mė ruaj nga Shejtani i mallkuar."
KUR DĖGJOJMĖ EZANIN
Pejgamberi (salallahu alehji ue selem) ka thėnė:
"Kur tė dėgjoni myezinin qė thotė "Allahu ekber", thoni, siē thotė ai. Kur myezini thotė "Haj-je alas-selatu, haj-je alal-felah", thoni:
لا حول ولا قوة إلا بالله
"Askush tjetėr pėrveē Allahut nuk ka forcė e fuqi."
وأنا أشهد أن لا إله إلا الله وحده لا شريك له، وأن محمدا عبده ورسوله، رضيت بالله ربا، وبمحمد رسولا، وبالإسلام دينا
"Edhe unė dėshmoj se askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut, tė Vetėm e tė Pashoq; dėshmoj qė Muhamedi (salall-llahu alejhi ue selem) ėshtė rob dhe i dėrguari i Tij. Jam i kėnaqur qė Allahu (xhele sha'nuhu) ėshtė Zoti im, qė Muhamedi, i Dėrguari i Allahut ėshtė Pejgamberi im dhe qė Islami ėshtė feja ime."
Kur tė mbarojė ezani, thoni:
اللهم رب هذه الدعوة التامة والصلاة القائمة آت محمدا الوسيلة والفضيلة وابعثه مقاما محمودا الذي وعدته" . [ إنك لا تخلف الميعاد ]
"O Allahu ynė! O Zot i kėsaj thi-rrjeje tė plotė, qė na lajmėron pėr namazin, qė do tė falim! Nderoje Muhamedin (sala-llahu alejhi ue selem) e jepi mundėsi qė tė jetė ndėrmjetės pėr ne (Ditėn e Gjykimit) dhe ringjalle atė nė vendin e nderuar, qė ia ke premtuar. Pa dyshim, Ti e mban premtimin e dhėnė."
KUR FILLOJMĖ NAMAZIN
اللهم باعد بيني وبين خطاياي كما باعدت بين المشرق والمغربب، اللهم نقني من خطاياي كما ينقى الثوب الأبيض من الدنس، اللهم اغسلني من خطاياي بالثلج والماء والبرد
"O Allah! Krijo njė largesė tė largėt midis meje dhe gabimeve qė bėj unė, siē ke krijuar largesėn midis Lindjes dhe Perėndimit!
O Allah! Mė pastro nga gabimet, siē pastrohen rrobat nga papastėrtitė!
O Allah! Pastroji gabimet e mia (siē pastron natyrėn) me borė, me shi dhe me breshėr!"
سبحانك اللهم وبحمدك وتبارك اسمك وتعالى جدك ولا إله غيرك
"Lavdia tė pėrket vetėm ty, o Allah! Falenderimet tė pėrkasin vetėm Ty! Emrat e Tu janė tė bekuar. Madhėria jote ėshtė e paarritshme! Askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėr-veē Teje ."
KUR BĖJMĖ RUKUNĖ
سبحان ربي العظيم
"Larg mėkateve ėshtė Zoti im i Madhėruar."
سبحانك اللهم ربنا وبحمدك اللهم اغفر لي
"Larg tė metave je Ti, o Allah! O Zoti im! Me mirėsinė tėnde, mė mėshiro mua!"
سبوح قدوس رب الملائكة والروح
"Vetėm Krijuesi i Melekėve dhe i Shpirtit lavdėrohet e madhėrohet."
اللهم لك ركعت، وبك آمنت، ولك أسلمت خشع لك سمعي، وبصري، ومخي، وعظمي، وعصبي، وما استقل به قدمي
"O Allahu im! Pėr Ty pėrulem, Ty tė kam besuar, Ty tė jam dorėzuar, vetėm Ty tė binden dėgjimi im, shikimi im, mendja ime, eshtrat e mia dhe kėmba ime kudo qė shkel ajo."
KUR NGRIHEMI NGA RUKUJA
سمع الله لمن حمده
"(Pa dyshim) Allahu e dėgjon njeriun, qė e falenderon Atė."
ربنا ولك الحمد حمداً كثيراً طيبا مباركا فيه
"O Zoti ynė! Ty tė pėrket falenderimi i pakufishėm; begatia dhe mirėsia janė vetėm prej Teje."
KUR BĖJMĖ SEXHDE
سبحان ربي الأعلى
"I Lartėsuar ėshtė Zoti im, i Lartėsuar."
سبحانك اللهم ربنا وبحمدك اللهم اغفر لي
"I Lartėsuar je Ti, o Allahu ynė. Me mirėsinė Tėnde (tė pakufishme), o Allah, mė fal!"
اللهم اغفر لي ذنوبي كله، دقه وجله، وأوله وآخره وعلانيته وسره
"O Allahu im! M'i fal tė gjitha gjyna-het, tė voglat e tė mėdhatė, tė dikurshmet e tė tashmet, ato qė i kam shfaqur e ato qė i kam fshehur!"
MIDIS DY SEXHDEVE
ربّ اغفر لي، ربّ اغفر لي
"O Zoti im, mė fal mua! O Zoti im, mė fal mua!"
اللهم اغفر لي، له وقوته، فتبارك الله أحسن الخالقين
"U pėrul fytyra ime vetėm pėr Krijuesin e saj, pėr atė, qė i fali shikimin dhe dėgjimin; lavdėrimet i pėrkasin vetėm Allahut, tė vetmit Krijues."
KUR ULEMI NĖ TEHIJATIN E PARĖ
التحيات لله، والصلوات والطيبات، السلام عليك أيها النبيّ، ورحمة الله وبركاته، السلام علينا وعلى عباد الله الصالحين. أشهد أن لا إله إلا الله وأشهد أن محمدا عبده ورسوله
"Lavdėrimet mė tė mira janė vetėm pėr Allahun. Urimet mė tė mira qofshin mbi ty, o Pejgamber (i Allahut), mėshira dhe lavdėrimet e Allahut qofshin gjith-monė mbi ty! Paqja qoftė mbi ne dhe mbi tė gjithė robtė e mirė e tė ēiltėr!
Dėshmoj se askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut. Dėshmoj, gjithashtu qė Muha-medi ėshtė rob dhe i dėrguari i Tij."
KUR ULEMI NĖ TEHEJATIN E DYTĖ
Pasi kemi bėrė lutjen nė tehejatin e parė, bėjmė edhe lutjet qė vijojnė:
اللهم صل على محمد وعلى آل محمد كما صليت على إبراهيم وعلى آل ابراهيم إنك حميد مجيد، اللهم بارك على محمد وعلى آل محمد كما باركت على إبراهيم وعلى آل إبراهيم إنك حميد مجيد
"O Allah! Mėshiroji Muhamedin dhe familjen e tij, siē i mėshirove Ibrahimin dhe familjen e tij!
O Allah! Bekoji Muhamedin dhe familjen e tij, siē i bekove Ibrahimin dhe familjen e tij!"
اللهم إني أعوذ بك من عذاب القبر، ومن عذاب جهنم، ومن فتنة المحيا والممات، ومن شر فتنة المسيح الدجال
"O Allah! Kėrkoj mbrojtje tek Ti nga dėnimi i varrit, nga dėnimi (vuajtjet e) i Xhehenemit, nga tė kėqijat qė vijnė gjatė jetės (sė pėrditshme) e vdekjes dhe nga sprovimet e Dexhalit."
اللهم أعني على ذكرك، وشكرك، وحسن عبادتك
"O Allah! Mė ndihmo, qė tė tė kujtoj Ty (sa mė shumė), tė tė falenderoj (vetėm) Ty e qė tė tė adhuroj ashtu siē duhet."
اللهم إني أسألك الجنة وأعوذ بك من النار
"O Allah! Tė lutem (vetėm) Ty qė (me mėshirėn Tėnde) tė mė fusėsh nė Xhenet dhe mbėshtetem nė mbrojtjen Tėnde nga zjarri i Xhehenemit."
PASI JAPIM "SELAM!"
أستغفر الله، أستغفر الله، أستغفر الله، اللهم أنت السلام ومنك السلام تباركت يا ذا الجلال والإكرام
"Tė kėrkoj falje (vetėm Ty), o Allah! Tė kėrkoj falje (vetėm Ty), o Allah! Tė kėrkoj falje (vetėm Ty), o Allah!
O Allah! Ti je burimi i shpėtimit, vetėm prej Teje e pres shpėtimin. Ty tė lavdėrojmė dhe tė falenderojmė; lavdėri-met tė pėrkasin vetėm Ty, o Krijues i Madh e Bujar."
لا إله إلا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد وهوعلى كل شيء قدير، اللهم لا مانع لما أعطيت، ولا معطي لما منعت، ولا ينفع ذا الجد منك الجد
"Askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut, tė Vetėm e tė Pashoq. Ai ėshtė Zotėruesi i gjithēkaje (nė qiej e Tokė); vetėm Atij i pėrket falenderimi (ynė); Ai ėshtė i Plot-fuqishėm mbi gjithēka.
O Allah! Askush nuk mund ta pengojė atė, qė Ti e jep (pėr robtė e Tu); askush nuk ka mundėsi qė t'ia japė dikujt diēka, qė Ti ia ke ndaluar. Askush, sado pozitė tė lartė tė ketė, nuk mund tė dalė pėrpara Teje."
لا إله إلا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد وهوعلى كل شيء قدير. لا حول ولا قوة إلا بالله، لا إله إلا الله، ولا نعبد إلا إياه، له النعمة وله الفضل وله الثناء الحسن، لا إله إلا الله مخلصين له الدين ولوكره الكافرون
" Askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut, tė Vetėm e tė Pashoq. Ai ėshtė Zotėruesi i gjithēkaje (nė qiej e nė Tokė), vetėm Atij i pėrket falenderimi (ynė), pėr gjithēka Ai ėshtė i Plotfuqishėm.
Askush tjetėr e asgjė tjetėr, pėrveē Allahut nuk ka forcė mbi ne. Vetėm Allahu meriton tė adhurohet e nuk adhu-rojmė tjetėr pėrveē Tij. E Tij ėshtė mirėsia qė gėzojmė, Atij i pėrket nderimi e lartėsimi. Vetėm Allahu meriton tė adhurohet. Atė adhurojmė me ēiltėri tė plotė, edhe sikur (kėtė ēiltėri) ta urrejnė jobesimtarėt."
Pastaj themi:
SUBHANELL-LLAH, ELHAMDULIL-LAH, ALL-LLAHU EKBER,
secila nga tridhjetė e tri herė.
لا إله إلا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد وهوعلى كل شيء قدير
" Askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut, tė Vetėm e tė Pashoq, Ai ėshtė Zotėruesi i gjithēkaje (nė qiej e Tokė), vetėm Atij i pėrket falenderimi (ynė), pėr gjithēka Ai ėshtė i Plotfuqishėm."
Mė pas kėndojmė suren:
"KUL HUEALL-LLAHU EHAD", "KUL EUDHU BIR-RABIL-FELEK",
"KUL EUDHU BIR-RABIN-NAS",
nga tri herė pas namazit tė mėngjesit e tė mbrėmjes dhe nga njė herė pas namazeve tė tjera. Kėndohet edhe ajeti "El-Kursi."
لا إله إلا الله وحده لا شريك له، له الملك والحمد يحي ويميت وهوعلى كل شيء قدير
" Askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut, tė Vetėm e tė Pashoq, Ai ėshtė Zotėruesi i gjithēkaje (nė qiej e nė Tokė), vetėm Atij i pėrket falenderimi, Ai i vdes (njerėzit) dhe i ringjall ata (ditėn e Tubimit tė Madh), pėr gjithēka Ai ėshtė i Plotfuqi-shėm."
Kjo lutje pėrsėritet dhjetė herė pas namazit tė mėngjesit e tė mbrėmjes .
اللهم إني أسألك علماً نافعاً،ورزقــا طَيِـباً، وعملاً متقبلا
"O Allahu ynė! Tė lutem (vetėm) Ty, qė tė mėsoj dituri tė vlefshme (e cila tė mė shėrbejė nė kėtė botė e nė Botėn Tjetėr), tė kem pasuri tė mirė (hallall), vepra tė mira, tė pranueshme nga Ti."
Kjo lutje thuhet vetėm pas mamazit tė mėngjesit.
KUR FALIM NAMAZIN E ISTIHARES
اللهم إني أستخيرك بعلمك، وأستقدرك بقدرتك، وأسألك من فضلك العظيم فأنك تقدر ولا أقدر، وتعلم ولا أعلم، وأنت علام الغيوب، اللهم إن كنت تعلم أن هذا الأمر ـ . ـ خير لي في ديني ومعاشي وعاقبة أمري ـ عاجله أوآجله ـ فاقدره لي ويسره لي ثم بارك لي فيه، وإن كنت تعلم أن هذا الأمر شر لي في ديني ومعاشي وعاقبة أمري ـ عاجله وآجله ـ فاصرفه عني واصرفني عنه واقدر لي الخير حيث كان ثم أرضيني به
"O Allah! Unė tė lutem qė, me diturinė Tėnde (tė Pakufishme) tė mė drejtosh tek ajo qė ėshtė mė e mirė pėr mua; (o, Allah) mė ndihmo me fuqinė Tėnde, me mirėsinė Tėnde tė madhe, sepse Ti je i Plotfuqishmi e unė jam i pafuqishėm, Ti di gjithēka e unė nuk di asgjė; Ti je i Dituri mbi ēdo tė fshehtė.
O Allah! Nė qoftė se ajo, pėr tė cilėn (pėrmendet nijeti, pėr tė cilin falet namazi) po lutem, ėshtė pėr tė mirėn e besimit tim e tė jetės sime; nė qoftė se ėshtė pėr njė pėrfundim tė mirė tė veprave tė mia, tani e nė tė ardhmen, ma bėj tė mundur e ma lehtėso kryerjen e saj e mė pas, mė jep begati prej saj! Nė qoftė se ajo, pėr tė cilėn (pėrmendet nijeti, pėr tė cilin falet namazi) po lutem, ėshtė pėr tė keqen e besimit tim e tė jetės sime; nė qoftė se ėshtė pėr njė pėrfundim tė keq tė veprave tė mia, tani e nė tė ardhmen, largoje atė nga unė e mė largo mua nga ajo e bėj tė mundur qė tė mė mbulojnė mirėsitė e Tua, kudo qė tė jenė, e mė pas, mė bėj qė tė kėnaqem me tė (para-caktimin Tėnd)!"
KUR FALIM NAMAZIN E VITRIT
اللهم اهدني فيمن هديت، وعافني فيمن عافيت، وتولني فيمن توليت، وبارك لي فيما أعطيت، وقني شر ما قضيت، فإنك تقضي ولا يقضى عليك، إنه لا يذلّ من واليت، [ ولا يعزّ من عاديت]، تباركت ربنا وتعاليت
"O Allah! Mė udhėzo nė udhėn e drejtė, nė tė cilėn ke udhėzuar njerėzit e Tu! Ma fal, siē ke falur njerėzit e Tu! Kujdesu pėr mua, ashtu siē kujdesesh pėr tė dashurit e Tu! Ma beko ēdo gjė qė mė jep, mė ruaj nga tė kėqijat qė mė afrohen, sepse Ti paracakton gjithēka e askush nuk i paracakton veprimet e lėvizjet e Tua; askush nuk mund ta humbė atė, qė e udhėzon Allahu; ai qė ėshtė nėn mbrojtjen Tėnde, nuk poshtėrohet kurrė. I Madhėruar e i Lartėsuar je vetėm Ti, o Zoti ynė."
اللهم إني أعوذ برضاك من سخطك، وبمعافاك من عقوبتك، وأعوذ بك منك، لا أحصي ثناءً عليك، أنت كما أثنيت عل نفسك
"O Allah! Kėrkoj mbrojtje nėn kėna-qėsinė Tėnde, qė tė jem larg zemėrimit Tėnd; o Allah, tė lutem tė mė mbash larg dėnimit Tėnd; o Allah, tė lutem tė mė mbrosh nga dėnimi Yt; kėrkoj mbėshtetje tek Ti vetėm prej Teje.
O Allah! Nuk arrij kurrė tė tė lavdėroj Ty, ashtu siē e ke lavdėruar Ti vetė veten Tėnde."
اللهم إياك نعبد، ولك نصلي ونسجد، وإليك نسعى ونحفد، نرجوا رحمتك، ونخشى عذابك، إن عذابك بالكافرين ملحق. اللهم إنا نستعينك، ونستغفرك، ونثني عليك الخير، ولا نكفرك، ونؤمن بك، ونخضع لك، ونخلع من يكفرك
"O Allah! Vetėm Ty tė adhurojmė, Ty tė falemi e tė pėrulemi; lėvizim e shtohemi e shpresojmė vetėm nėn mė-shirėn Tėnde, siē kemi frikė nga dėnimi Yt. Pa dyshim, dėnimi Yt do t'i ndė-shkojė jobesimtarėt.
O Allah! Tė kėrkojmė ndihmė qė tė na falėsh, tė lavdėrojmė vetėm Ty me mirėsitė e Tua (tė pakufishme), nuk tė mohojmė Ty, tė besojmė vetėm Ty, tė nėnshtrohemi plotėsisht vetėm Ty dhe largohemi nga ēdokush qė tė mohon Ty.
PASI JAPIM "SELAM!" NĖ NAMAZIN E VITRIT
Kur falte namazin e vitrit, Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) kėndonte: "Seb-bihismi rab-bikel-a'la", "Kul ja ej-juhel-kafirune", "Kul huallahu ehad." Pasi jepte "selam", thoshte:
سبحان الملك القدوس
"SUBHANEL-MELIKUL-KUD-DUSUN."
"I Lartėsuar ėshtė Sunduesi."
E pėrsėriste kėtė tri herė dhe nė fund thoshte:
رب الملائكة والروح
"RABUL-MELAIKETU UERR-RRUH."
"Allahu ėshtė Zoti i melaikeve e i shpirtėrave."
NGA MĖNGJESI DERI NĖ MBRĖMJE
أمسينا وأمسى الملك لله والحمد لله لا إله إلا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد وهوعلى كل شيء قدير، رب أسألك خير ما في هذه الليلة، وخير ما بعدها، وأعوذ بك من شر هذه الليلة وشر ما بعدها، رب أعوذ بك من شر هذه الليلة وشر ما بعدها، رب أعوذ بك من الكسل وسوء الكبر، رب أعوذ بك من عذاب في النار، وعذاب في القبر
"Ia mbėrritėm mbrėmjes dhe mbeti Sundimi vetėm pėr Allahun (Krijuesin e Gjithėsisė). Falenderimi i pėrket vetėm Atij, askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut, qė ėshtė i Vetėm e i Pashoq, e Tija ėshtė gjithēka, vetėm Atij i pėrket falenderimi. Ai ėshtė i Plotfuqishėm mbi gjithēka.
O Zot! Tė lutem vetėm Ty qė tė m'i falėsh mirėsitė e kėsaj nate e tė netėve qė vijnė pas saj. O Zot, mbėshtetem nė mbrojtjen Tėnde nga tė kėqijat e kėsaj nate e tė netėve qė vijnė pas saj.
O Zot! Mė ruaj nga pėrtacia e mendje-madhėsia.
O Zot! Mė ruaj nga dėnimi i Zjarrit e nga dėnimi i varrit."
اللهم بك أصبحنا وبك أمسينا، وبك نحيا وبك نموت، وإليك النشور
"O Allah! Me lejen Tėnde zgjohemi e me lejen Tėnde e arrijmė mbrėmjen, me lejen Tėnde jetojmė e me lejen Tėnde vdesim. Pa dyshim, tek Ti do tė kthehemi (Ditėn e Ringjalljes)."
اللهم أنت ربي لا إله إلا أنت خلقتني وأنا عبدك، وأنا على عهدك، ووعدك ما استطعت أعوذ بك من شر ما صنعت، أبوء لك بنعمتك عليًّ، وأبوء بذمبي، فاغفر لي فانه لا يغفر الذنوب إلا أنت
"O Allah! Ti je Zoti im, askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Teje, Ti mė krijove mua (qė tė tė adhuroj vetėm Ty) e unė jam robi yt; (tė premtoj se) unė do tė ndjek udhėn tėnde, me tė gjithė mundėsitė e mia. (O Allah!) Kėrkoj mbrojtje nga Ti prej tė kėqijave tė mia, unė vėrtetėsoj mirėsitė e Tua mbi mua, siē vėrtetėsoj gjynahet qė unė bėj.
(O Allah!) mė fal mua, sepse askush nuk m'i shlyen gjynahet pėrveē Teje."
(dėshmoj) qė vetėm Ti je Zoti i Gjithėsisė e nuk ka zot tjetėr pėrveē Teje; i Vetėm e i Pashoq je Ti (o, Allah). Dėshmoj, gjithashtu qė Muhamedi ėshtė robi dhe i dėrguari yt.
Kjo lutje thuhet nga katėr herė, nė mėngjes e nė mbrėmje.
اللهم عافني في بدني، اللهم عافني في سمعي، اللهم عافني في بصري، لا إله إلا أنت ...، اللهم إني أعوذ بك من الكفر' والفقر، وأعوذ بك من عذاب القبر، لا إله إلا أنت
O Allah! Mė fal shėndetin nė trupin tim; m'i ruaj veshėt e sytė e mi! Dėshmoj se askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meri-ton tė adhurohet pėrveē Teje.
O Allah! Unė mbėshtetetem nė mbroj-tjen Tėnde, qė tė mė ruash qė tė mos tė mohoj Ty, qė tė mos jem i varfėr. Tė lutem Ty, qė tė mė ruash nga dėnimi i varrit. Askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Teje .
Kjo lutje thuhet tri herė, nė mėngjes e nė mbrėmje.
حسبي الله لا إله إلا هوعليه توكلت وهورب العرش العظيم
Mė mjafton Allahu (si Mrojtės e Mbi-kėqyrės), pėrveē tė Cilit, askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet; mbėshtetem vetėm tek Ai, qė ėshtė Zoti i Arshit madhėshtor.
Kjo lutje thuhet shtatė herė, nė mėngjes e nė mbrėmje.
أعوذ بكلمات التاماتي من شر ما خلق
Kėrkoj mbrojtje me fjalėt e pėrsosura tė Allahut nga ēdo e keqe, qė ėshtė krijuar.
Kjo lutje thuhet tri herė, nė mėngjes e nė mbrėmje,ose kudo qė tė hyjmė gjatė gjithė ditės.
اللهم إني أسألك العفووالعافية في الدنيا والأخرة. اللهم إني أسألك العفووالعافية في ديني، ودنياي وأهلي، ومالي، اللهم استر عوراتي، وآمن روعاتي، اللهم احفظني من بين يدي، ومن خلفي، وعن يميني، وعن شمالي، ومن فوقي، وأعوذ بعظمتك أن أغتال من تحتي
O Allah! Tė lutem vetėm Ty, tė mė mėshirosh nė kėtė botė e nė Botėn Tjetėr.
O Allah! Tė lutem vetėm Ty qė tė mė falėsh mirėsi nė besimin tim, nė jetėn time, nė familjen time e nė pasurinė time.
O Allah! M'i fal gabimet e mia e bėji tė lumtur kujdestarėt e mi!
O Allah! Tė lutem qė, me gjithė-fuqishmėrinė Tėnde, tė mė ruash nga tė kėqijat qė mund tė mė vijnė nga pėrpara a nga prapa, nga e djathta a nga e majta e nga lart; tė lutem qė, me gjithėfuqi-shmėrinė Tėnde, tė mė ruash nga ēdo e keqe, qė mund tė mė vijė nga poshtė.
اللهم عالم الغيب والشهادة فاطر السموات والأرض رب كل شيء ومليكه، أشهد أن لا إله إلا أنت أعوذ بك من شر نفسي ومن شر الشيطان وشركه، وأن أقترف على نفسي سوءاً أوأجرٍّه إلى مسلم
O Allah, o Ti qė di gjithēka tė fshehtė e tė hapur, o Rregullues i qiejve e i Tokės, o Zotėruesi e Mbikqyrėsi i gjithēkaje! Dėshmoj se askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Teje, kėrkoj mbėshtetje nėn mbi-kėqyrjen Tėnde, qė tė mė ruash nga ēdo e keqe qė bėj unė e nga ngacmimet e Shejtanit, qė u largua nga udha Jote; mos mė ler tė bėj gabime e t'ia atribuoj ato ndonjė myslimani.
بسم الله الذي لا يضر مع اسمه شيء في الأرض ولا في السماء وهوالسميع العليم
Me emrin e Allahut, Atij, qė kur pėrmend emrin e Tij, nuk tė gjen asgjė e keqe, as nė qiej e as nė Tokė, Ai ėshtė Dėgjuesi e i Gjithėdituri (pėr gjithēka qė ndodh).
Kjo lutje thuhet tri herė, nė mėngjes e nė mbrėmje, ose kudo qė tė hyjmė gjatė gjithė ditės.
رضيت بالله رباً وبالإسلام دينا وبمجمد نبياً
Jam i lumtur qė kam zgjedhur Allahun pėr Zot, Islamin pėr fe e Muha-medin pėr Pejgamberin tim.
Kjo lutje thuhet tri herė, nė mėngjes e nė mbrėmje, ose kudo qė tė hyjmė gjatė gjithė ditės.
سبحان الله وبحمده عدد خلقه ورضا نفسه وزنة عرشه ومداد كلماته
I Lartėsuar ėshtė Allahu, tė Cilin e lartėson ēdo krijesė e Tij .... .
سبحان الله وبحمده
I Lartėsuar ėshtė Allahu e vetėm Atij i pėrket falenderimi.
Kjo lutje thuhet njėqind herė nė ditė.
يا حي يا قيوم برحمتك أستغيث أصلح لي شأني كله ولا تكلني إلى نفسي طرفة عين
O i Gjallė! O i Plotfuqishėm! Me mėshirėn Tėnde, kėrkoj ndihmė, ma bėj tė mundshme tė plotėsohen planet e mia (tė mira) e mos mė lėr vetėm (jashtė mirėsisė Sate), qoftė dhe pėr njė ēast!
لا إله إلا الله وحده لا شريك له، له الملك والحمد يحي ويميت وهوعلى كل شيء قدير
Askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut, tė Vetėm e tė Pashoq, Ai ėshtė Zotėruesi i gjithēkaje (nė qiej e Tokė); vetėm Atij i pėrket falenderimi (ynė); Ai i vdes (njerėzit) dhe i ringjall ata (Ditėn e Tubimit tė Madh); pėr gjithēka, Ai ėshtė i Plotfuqishėm.
Kjo lutje pėrsėritet njėqind herė nė ditė .
أصبحنا وأصبح الملك لله رب العالمين، اللهم إني أسألك خير هذا اليوم: فتحه، ونصره، ونوره، وبركته، وهداه، وأعوذ بك من شر ما فيه وشر ما بعده
U zgjuam e zotėrimi ėshtė vetėm i Allahut, Zotit tė botėve.
O Allah! Unė tė lutem vetėm Ty qė tė pėrfitoj nga mirėsitė e kėsaj dite; tė lutem, tė mė ndihmosh ta filloj mirė kėtė ditė; tė lutem tė mė ndihmosh gjatė kėsaj dite, tė mė udhėzosh e tė mė japėsh prej begative tė saj. Mbėshtetem vetėm tek Ti, qė tė mė mbrosh nga tė kėqijat e kėsaj dite dhe nga ato qė mund tė vijnė pas saj.
أصبحنا على فطرة الإسلام، وعلى كلمة الإخلاص، وعلى دين نبينا محمد وعلى ملة أبينا إبراهيم حنيفاً مسلماً وما كان من المشركين
U zgjuam me natyrėn (vetitė tona) Islame, me zemėr tė pastėr, me fenė qė na la trashėgim Pejgamberi ynė, Muha-medi (salall-llahu alejhi ue selem), e ithtarė tė gjindjes sė Ibrahimit, tė babait tonė tė drejtė mysliman, i cili nuk ka qenė prej politeistėve.
KUR FLEMĖ
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) para se tė shtrihej pėr tė fjetur, ulej mbi shtrat, ngrinte shuplakat drejt fytyrės e kėndonte suret: "Kul huvallahu ehad", "Kul eudhu birabil-felek", "Kul eudhu birabin-nas". Mė pas prekte ēdo pjesė tė trupit qė kishte mundėsi, duke filluar nga koka, fytyra etj. Kėtė veprim, e bėnte tri herė.
Kur shtrihej nė shtrat kėndonte Ajetin Kursij, pėr tė cilėn thotė: "Po e kėndove atė, qėndron me ty njė mbrojtės nga ana e Allahut e nuk tė afrohet Shejtani deri nė mėngjes." Dhe: "Kush lexon dy ajetet e fundit nga surja "Bekare", ėshtė i ruajtur tėrė natėn. (Amenerr-rresulu bima unzile ilejhi mirr-rrabihi uel-mu'minune).
Mė pas shtonte:
باسمك ربي وضعت جنبي وبك أرفعه فإن أمسكت نفسي فارحمها وإن أرسلتها فاحفظها بما تحفظ به عبادك الصالحين
Me emrin Tėnd, o Zoti im! Po e vė trupin tim nė kėtė shtrat e me lejen tėnde e ngre atė.
(O Allah!) Nė qoftė se e ke caktuar qė (kjo tė jetė nata e fundit qė unė jetoj e) tė marrėsh shpirtin tim, tė lutem mėshiroje atė; nė qoftė se e lejon atė qė tė rikthehet nė jetė, tė lutem ruaje atė, siē ruan robtė e tu tė mirė!
اللهم إنك خلقت نفسي وأنت توفَّاها لك مماتها ومحياها إن أحييتها فاحفظها، وإن أمتها فاغفر لها. اللهم إني أسألك العافية
O Allah! Ti e ke krijuar shpirtin tim; po Ti e merr atė; nė dorėn tėnde ėshtė vdekja dhe jeta ime; nė qoftė se mė lejon tė jetoj, mė ruaj; nė qoftė se mė bėn tė vdes, mė mėshiro!
O Allah! Unė tė kėrkoj falje (e mė-shirė).
Mė pas Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) vendoste kokėn mbi pėllė-mbėn e dorės sė djathtė e thoshte:
اللهم قني عذابك يوم تبعث عبادك
O Allah! Mė ruaj nga dėnimi Yt Ditėn, kur do tė ringjallėsh robtė e Tu.
باسمك اللهم أموت وأحيا
Me emrin (dhe me lejen) e Allahut, jetoj e vdes.
Mė pas Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thoshte:
SUBHANELL-LLAH! ELHAMDUL-LILAH!, ALLAHU EKBER,
secila nga tridhjetė e tri herė .
اللهم رب السموات السبع، ورب العرش العظيم، ربنا ورب كل شيء، فالق الحب والنوى، ومنزل التوراة والإنجيل، والفرقان، أعوذ بك من شر كل شيء أنت آخذ بناصيته. اللهم أنت الأول فليس قبلك شيء، وأنت الآخر فليس بعدك شيء، وأنت الظاهر فليس فوقك شيء، وأنت الباطن فليس دونك شيء اقض عنا الدّين وأغننا من الفقر
O Allah! Ti je Zoti i shtatė qiejve, Ti je Zoti i Arshit madhėshtor, Ti je Zoti ynė e Zoti i gjithēkaje, Ti je Krijuesi i embri-onit e i farės, Ti je Zbritėsi i Teuratit, i Ungjillit e i Kuranit. Tė lutem tė mė mbrosh nga e keqja e ēdo gjėje qė ėshtė nėn pushtetin Tėnd.
O Allah! Ti je i Pari e nuk ka asgjė pėrpara Teje; Ti je i Fundit e nuk ka asgjė pas Teje, Ti je mė i Larti e nuk ka asgjė mbi Ty. Ti je pranė njerėzve mė shumė se gjithkush e gjithēka.
اللهم عالم الغيب والشهادة فاطر السموات والأض رب كل شيء ومليكه أشهد أن لا إله إلا أنت أعوذ بك من شر نفسي، ومن شر الشيطان وشركه وأن أقترف على نفسي سوءاً أوأجره إلى مسلم
O Allah, o Ti qė di gjithēka tė fshehtė e tė dukshme, o Rregulluesi i qiejve e i Tokės, o Zot e Mbikėqyrės i gjith-ēkaje! Dėshmoj se askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Teje e kėrkoj mbrojtjen Tėnde, qė tė mė ruash nga ēdo e keqe qė bėj unė e nga ngacmimet e Shejtanit, qė e la udhėn Tėnde, mos mė lėr tė bėj gabime e t'ia atribuoj ato ndonjė myslimani.
KUR ZGJOHEMI NATĖN
Aishja (radijall-llahu anha) thotė: "Kur zgjohej Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) natėn, thoshte:
لا إله إلا الله الواحد القهار، رب السموات والأرض وما بينهما العزيز الغفار
Askush tjetėr dhe asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut tė Vetėm e tė Plotfuqishėm, Zotit tė qiejve e tė Tokės e ēka midis tyre, (ėshtė) i Lartėsuar dhe qė fal shumė.
KUR KEMI SHQETĖSIME NATĖN
أعوذ بكلمات الله التامات من غضبه وعقابه، وشر عباده، ومن همزات الشيطان وأن يحضرون
Kėrkoj mbrojtje nga Allahu, qė me fjalėt e Tij tė pėrsosura tė mė ruajė nga zemėrimi i Tij dhe nga dėnimi i Tij, tė mė ruajė nga tė kėqijat e njerėzve, tė mė ruajė nga ngasjet e Shejtanit, qė kėrkon tė ndikojė tek unė.
KUR SHOHIM ĖNDRRA
Ėndrrat janė dy llojesh;
1. Ėndrra tė mira e tė pėlqyeshme (qė janė nga ana e Allahut tė Madhėruar, me tė cilat lajmėron njerėzit e Tij pėr tė mirat e tė ligat qė i presin);
2. Ėndrra tė kėqija e shqetėsuese (tė cilat vijnė nga ana e Shejtanit, pėr tė ndjellur panik e urrejtje te njerėzit).
Kushdo qė sheh ndonjė ėndėrr tė mirė e tė pėlqyeshme pėr tė, le tė falenderojė Allahun e Madhėruar. E, kush sheh ėndrra tė kėqija, le tė pėshtyjė tri herė nė anėn e djathtė e le tė thotė: "Eudhu bil-lahi minesh-shejtanirr-rraxhim." Mė pas nuk i tregon askujt pėr ēfarė ka parė.
KUR JEMI TĖ MĖRZITUR E TĖ SHQETĖSUAR
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė: "Kur tė jeni tė mėrzitur e tė shqetėsuar, thoni:
اللهم إني عبدك ابن عبدك ابن أمتك ناصيتي بيدك، ماض فيَّ حكمك، عدل فيَّ قضاؤك أسأَلك بكل اسم هولك سميت به نفسك أوأنزلت في كتابك، أوعلمته أحداً من خلقك أواستأثرت به في علم الغ¡
KUR FRYN ERĖ
اللهم إني أسالك خيرها، وأعوذ بك من شرها
"O Allah! Tė lutemi qė tė na japėsh nga tė mirat e kėsaj ere; tė lutemi tė na mbrosh nga tė kėqijat qė vijnė prej saj (erės)."
اللهم إني أسألك خيرها، وخير ما فيها، وخير ما أرسلت به وأعوذ بك من شرها، وشر ما فيها، وشر ما أرسلت به
"O Allah! Tė lutem, mė jep nga tė mirat e saj e nga tė mirat, pėr tė cilėn ėshtė dėrguar nga Ti. Tė lutem na mbro nga tė kėqijat, qė vijnė prej saj e nga tė kėqijat, pėr tė cilėn ėshtė dėrguar ajo."
KUR DĖGJOJMĖ BUBULLIMA
Abdullah Bin Zubejri, (radijall-llahu anhu), kur dėgjonte bubullima, ndėrpriste bisedėn e thoshte:
سبحان الذي يسبح الرعد بحمده والملائكة من خيفته
"I Lartėsuar ėshtė Allahu, tė Cilin e lartėson bubullima, duke e falenderuar Atė; edhe Melekėt e lartėsojnė Atė nga frika e Tij."
KUR DUAM TĖ BJERĖ SHI
اللهم اسقنا غيثاً مغيثاً مريئاً مريعاً، نافعاً غير ضار، عاجلاً غير آجل
"O Allah! Na sill sa mė shpejt shi tė bollshėm e me tė mira, na sill shi tė dobishėm, mos na sill shi shkatėrrues!"
اللهم أغثنا، اللهم أغثنا، اللهم أغثنا
"O Allah! Na sill shi! O Allah! Na sill shi! O Allah! Na sill shi!."
اللهم اسق عبادك، وبهائمك، وانشر رحمتك وأحيي بلدك الميت
"O Allah! Sillu shi njerėzve tė Tu, kafshėve qė Ti ke krijuar, pėrhap kudo mėshirėn tėnde, rigjallėroje tokėn Tėnde tė vdekur!"
KUR BIE SHI
اللهم صيباً نافعاً
"O Allah! Bjere (shiun) tė butė e tė dobishėm."
PASI KA PUSHUAR SHIU
مطرنا بفضل الله ورحمته
"Ra shi prej mirėsisė sė Allahut dhe Mėshirės sė Tij. "
KUR SHOHIM HĖNĖN E RE
الله أكبر, اللهم أهله علينا بالأمن، والإيمان والسلامة، والإسلام، والتوفيق لما تحب وترضى ربنا وربك الله
"Allahu ėshtė mė i Madhi. O Allah! Na e sill kėtė hėnė: me siguri, me iman, me paqe, me islam e me mirėsi, siē do Zoti ynė e Zoti i saj (i Hėnės), qė ėshtė Allahu."
KUR ĒELIM IFTARIN
Abdullah Bin Asi (radijall-llahu an-hu), transmeton se Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) ka thėnė:
"Vėrtet, myslimani, kur ėshtė me agjėrim, para se tė hajė iftarin mund tė bėjė njė lutje, qė kurrė nuk do t'i kthe-het."
Ibu Meliku thotė se e ka dėgjuar Abdullah Bin Asin (radijall-llahu anhu) qė kur hante iftar, thoshte:
اللهم إني أسألك برحمتك التي وسعت كل شيء أن تغفر لي
"O Allah! Unė tė lutem vetėm Ty; pėr hir tė mėshirės Sate tė Pakufishme, qė pėrfshin ēdo gjė, tė mė falėsh."
ذهب الظمأ، وابتلّت العروق، وثبت الأجر إن شاءالله
"Iku etja e u rigjallėruan damarėt e mbeti shpėrblimi tek Allahu, inshallah!"
KUR NISIM TĖ HAMĖ BUKĖ
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) ka thėnė:
"Kur filloni tė hani, thoni: "BISMIL-LAH." Nė qoftė se harroni ta thoni nė fillim, kur t'ju bjerė ndėrmend, thoni:
بسم الله في أوله وآخره
"Me emrin e Allahut, nė fillim dhe nė fund."
Kushdo qė ha ndonjė ushqim, le tė thotė nė fund:
اللهم بارك لنا فيه وأطعمنا خيراً منه
"O Allah! Nae beko atė qė hėngrėm e nae bėj risk qė tė kemi edhe mė tė mirė se kjo!"
PĖR ATĖ, QĖ NA JEP TĖ PIMĖ QUMĖSHT
اللهم بارك لنا فيه وزدنا منه
"O Allah! Nae beko qumėshtin qė pimė e na e shto atė!"
NĖ FUND TĖ USHQIMIT
الحمد لله الذي أطعمني هذا، ورزقنيه من غير حول مني ولا قوة
"Falenderimi i pėrket vetėm Atij, qė mė dha mundėsi tė ha kėtė ushqim, qė ma dhuroi me lehtėsi dhe pa mundime."
PĖR ATĖ, QĖ NA JEP TĖ HAMĖ
اللهم بارك لهم فيها رزقهم، واغفر لهم وارحمعم
"O Allah! Bekoji kėta njerėz (me mirėsitė e Tua tė pashtershme) e bėju risk tė mirėn atyre. Fali e mėshirojė ata!"
PĖR ATĖ, QĖ NA JEP TĖ PIMĖ UJĖ
اللهم أطعم من أطعمني واسق من سقاني
"O Allah! Ushqeje atė qė mė ushqeu, jepi tė pijė atij qė mė dha tė pij!"
PĖR DIKĖ, TEK I CILI HAMĖ IFTAR
أفطر عندكم الصائمون، وأكل طعامكم الأبرار، وصلت عليكم الملائكة
"Agjėruesit hėngėrshin gjithmonė te ju! Njerėzit e mirė hėngėrshin gjithmonė te ju! Melekėt bėfshin lutje pėr ju (tek Allahu)!"
PĖR DIKĖ, QĖ NA JEP DIĒKA PĖR TĖ NGRĖNĖ, KUR JEMI AGJĖRUESHĖM JASHTĖ MUAJIT TĖ RAMAZANIT
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė: "Kur ftohet dikush nga ju pėr tė ngrėnė, le t'i pėrgjigjet ftesės sė tjetrit edhe nė qoftė se ėshtė duke agjėruar (pra i lejohet, madje ėshtė e pėlqyeshme qė ai tė prishė agjėrimin, pėr t'iu pėrgjigjur ftesės)."
Kjo zbatohet vetėm pėr agjėrimin qė bėhet jashtė muajit tė madhėruar tė Ra-mazanit, ndėrsa nė Ramazan nuk prishet agjėrimi, sidoqė tė jetė ftesa qė na para-qitet.
PĖR DIKĖ, QĖ TESHTIN
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė: "Kur dikush nga ju teshtin, le tė thotė: Elhamdulil-lahi, ndėrsa vėllai tjetėr mysliman t'i thotė: "JERHAMUK-ELL-LLAH."
"Allahu tė mėshiroftė." Mė pas, ai qė teshtiu thotė:
يَهدِيكُمُ الله ويَصلِح بالكم
"Allahu ju udhėzoftė (pėr nė rrugėn e drejtė islame) e jua bėftė tė mira gjithēka, qė ka tė bėjė me ju!"
PĖR TĖ PORSAMARTUARIN
بارك الله لك، وبارك عليك، وجمع بينكما في خير
"Allahu tė bekoftė; qoftė bashkimi juaj pėr mirėsi!"
I PORSAMARTUARI PĖR VETVETEN
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė: "Kur dikush nga ju martohet, le tė thotė:
اللهم إني أسألك خيرها وخير ما جبلتها عليه، وأعوذ بك من شرها وشر ما جبلتها عليه
"O Allah! Tė lutem vetėm Ty, qė tė m'i falėsh tė gjitha mirėsitė, qė Ti ia ke falur kėsaj gruaje. Tė lutem tė mė mbrosh nga tė kėqijat qė mund tė mė vijnė nga kjo (martesė) e nga tė kėqijat qė i ka kjo (grua)."
PĖRPARA SE TĖ KRYHEN MARRĖDHĖNIE INTIME
بسم الله. اللهم جنّب الشيطان ما رزقتنا
"Me emrin e Allahut (po i afrohem kėsaj gruaje). O Allah! Largoje Shejtanin nga ne, largoje atė (qė tė mos marrė pjesė) nga ajo qė nae bėre risk neve!"
KUR JEMI TĖ NEVRIKOSUR
أعوذ بالله من الشيطانا الرجيم
"Kėrkoj mbėshtetje nėn mbikėqyrjen e Allahut, qė tė mė ruash nga ndikimi i Shejtanit (mbi mua)."
KUR SHOHIM NDONJĖ TĖ GJYMTUAR
الحمد لله الذي عافاني مما ابتلاك به وفضلني على كثير ممن خلق تفضيلا
"Falenderimi i pėrket vetėm Allahut, qė tė mė ruajė mua nga ajo, me tė cilėn tė ka sprovuar ty (gjymtimin), e mė dalloi mua mė shumė nga krijesat e tjera (mė dha shėndet tė plotė)."
NĖPĖR TUBIME TĖ NDRYSHME
Ibnu Omeri tregon se Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) numėronte njėqind herė nėpėr tubime, para se tė ngrihej nga vendi, ku ishte ulur dhe thoshte :
رب اغفر لي وتب عليّ إنك التواب الغفور
"O Allah! Mė fal e mė ndero mua, Ti je Falėsi e Mėshiruesi mė i mirė."
KUR MBARON TAKIMI OSE TUBIMI
سبحانك اللهم وبحمدك، أشهد أن لا إله إلا أنت أستغفرك وأتوب إليك
"I Lartėsuar je vetėm Ti, o Allah. Falenderimi ynė tė pėrket vetėm Ty.
Dėshmoj se askush tjetėr e asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Teje. Kėrkoj mėshirė e pendohem vetėm tek Ti."
PĖR NJĖ PERSON, QĖ THOTĖ: "TĖ MĖSHIROFTĖ ALLAHU!"
Abdullah Bin Serxhisi tregon: "Shkova te Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) e hėngra drekė tek ai. Pasi hėngra drekė, i thashė:
"Gaferell-llahu leke ja Resulull-llahi"
"Allahu tė mėshiroftė, o i Dėrguari i Allahut!"
"Ue leke." Edhe ty (tė mėshiroftė Allahu), - mu pėrgjigj i Dėrguari i Allahut.
PĖR NJĖ PERSON, QĖ TĖ BĖN DIĒKA TĖ MIRĖ
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė: "Atij qė tė bėn diēka tė mirė, thuaji:
"Tė shpėrbleftė Allahu me tė mira, (nė kėtė botė e nė Botėn tjetėr)!"
PĖR T'U RUAJUR NGA NGATĖRRESAT E DEXHALIT
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė: "Kush mėson (pėrmendsh) dhjetė ajetet e para nga surja "El-Kehf", ėshtė i ruajtur nga dredhitė e Dexhalit, para se tė bėhet Kijameti." Dhe: "Kush lexon lutjen (lutjen e caktuar) nė fund tė namazit tek tehejati i fundit, pas ēdo namazi, ėshtė i ruajtur nga dredhitė e Dexhalit."
PĖR NJĖ NJERI QĖ TĖ THOTĖ "TĖ DUA PĖR HIR TĖ ALLAHUT"
أحبك الذي أحببتني له
"Tė dashtė Ai, pėr hir tė tė Cilit mė do!"
PĖR NJĖ NJERI, QĖ TĖ FAL PARA
بارك الله لك في أهلك ومالك
"Allahu tė bekoftė ty, Allahu bekoftė familjen tėnde e pasurinė tėnde!"
PĖR NJĖ NJERI, QĖ TĖ KTHEN BORXHIN
بارك الله لك في أهلك ومالك، إنما جزاء السلف الحمد والأداء
"Allahu tė bekoftė ty, Allahu bekoftė familjen tėnde e pasurinė tėnde! Pa dyshim, falenderimi qė ti e shleve kėtė borxh, i pėrket vetėm Allahut."
KUR HIPIM NĖ NJĖ MJET UDHĖTIMI OSE NĖ DIĒKA TĖ NGJASHME ME TĖ
بسم الله الحمد لله سبحان الذي سخر لنا هذا وما كنا له مقرنين وإنا إلى ربنا لمنقلبون . الحمد لله، الحمد لله، الحمد لله، ألله أكبر، ألله أكبر، ألله أكبر، سبحانك اللهم إني ظلمت نفسي فاغفر لي، فإنه لا يغفر الذنوب إلا انت
"Me emrin e Allahut (po hipi nė kėtė mjet udhėtimi). Falenderimi i pėrket vetėm Allahut tė Lartėsuar, qė na dha mundėsi ta pėrdorim kėtė mjet, sepse diēka tė tillė e kishim tė pamundur. Pa dyshim, tė gjithė ne tek Allahu do tė rikthehemi.
Falenderimi i pėrket vetėm Allahut, Falenderimi i pėrket vetėm Allahut, Falenderimi i pėrket vetėm Allahut. Allahu ėshtė mė i Madhi, Allahu ėshtė mė i Madhi, Allahu ėshtė mė i Madhi. I Lartėsuar je Ti, o Allah. Unė i kam bėrė padrejtėsi vetvetes, prandaj mė fal, sepse askush pėrveē Teje nuk mund tė m'i falė gjynahet (qė kam bėrė e bėj)."
KUR NISEMI PĖR UDHĖTIM
ألله أكبر، ألله أكبر، ألله أكبر، سبحان الذي سخر لنا هذا وما كنا له مقرنين وإنا إلى ربنا لمنقلبون . اللهم إنا نسألك في سفرنا هذا البر والتقوى، ومن العمل ما ترضى، اللهم هون علينا سفرنا هذا واطوعنّا بعده، اللهم أنت الصاحب في السفر، والخيفة في الأهل، اللهم إني أعوذ بك من وعثا السفر، وكآبة المنظر وسوء المنقلب في المال والأهل
"Allahu ėshtė mė i Madhi, Allahu ėshtė mė i Madhi, Allahu ėshtė mė i Madhi. I Lartėsuar ėshtė vetėm Allahu, qė na dha mundėsi ta pėrdorim kėtė mjet, sepse diēka tė tillė e kishim tė pamundur. Pa dyshim, tė gjithė ne tek Allahu do tė rikthehemi.
O Allah! Tė lusim Ty qė tė na falėsh nė kėtė udhėtim bindje e devotshmėri e vepra qė Ty tė pėlqejnė. O Allah na e bėj kėtė udhėtim tė lehtė e bėj tė na duket i shkurtėr!
O Allah! Ti je Ruajtėsi ynė nė kėtė udhėtim, Ti je Ruajtėsi i familjeve tona. O Allah! Kėrkoj mbėshtetje nėn mbi-kėqyrjen Tėnde nga vėshtirėsit qė mund t'i has gjatė kėtij udhėtimi."
Kur kthehemi nga udhėtimi, themi:
آيبون، تائبون، عابدون، لربنا حامدون
"Kthehemi (nga udhėtimi), tė penduar tek Allahu i Madhėruar, adhurues e falenderues tė Tij ."
KUR HYJMĖ NĖ NJĖ FSHAT OSE NĖ NJĖ QYTET
اللهم رب السموات السبع وما أظللن، ورب الأرضين السبع وما أقللن، ورب الشياطين وما أضللن ورب الرياح وما ذرين. أسألك خير هذه القرية وخير أهلها، وخير ما فيها، وأعوذ بك من شرها، وشر أهلها، وشر ما فيها
"O Allah! Ti je Zot i shtatė qiejve e ē'ka midis tyre, je Zoti i shtatė tokave e ēka rreth tyre, je Zoti i Shejtanėve e i atyre qė Shejtanėt i kanė larguar nga rruga e drejtė, je Zoti i erėrave dhe i asaj qė sjellin ato.
O Allah! Tė lutem vetėm ty, qė tė pėrfitoj nga tė mirat e kėtij Fshati (Qyteti), nga tė mirat e banorėve tė tij e ē'ka brenda tij. O Allah! Tė lutem tė mė mbrosh nga tė kėqijat e kėtij Fshati (Qyteti), nga tė kėqijat qė mund tė mė vijnė nga banorėt e tij e ē'ka brenda tij."
KUR HYJMĖ NĖ TREG
لا إله إلا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد يحي ويميت وهوحي لا يموت بيده الخير وهوعلى كل شيء قدير
"Askush tjetėr e asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut tė Vetėm e tė Pashoq, Ai ėshtė Zotėruesi i gjithēkaje (nė qiej e nė Tokė). Vetėm Atij i pėrket falenderimi (ynė). Ai i vdes (njerėzit) dhe i ringjall ata (Ditėn e Tubimit tė Madh). Ai ėshtė i Gjallė e i Pavdekshėm. Nė dorėn e Tij janė tė mirat, qė na vijnė. Ai ėshtė i Plotfuqi-shėm mbi gjithēka."
PĖR ATĖ, ME TĖ CILIN NDAHEMI PĖR NJĖ UDHĖ TĖ GJATĖ
أستودعكم الله الذي لا تضيع ودائعه
"Ju lė nėn kujdesin e Allahut, tek i Cili nuk humbet asgjė."
PĖR DIKĖ, QĖ NISET PĖR UDHĖTIM
أستودع ال دينك، وأمانتك، وخواتم عملك
"Po lė nėn kujdesin e Allahut jetėn tėnde, ēiltėrinė tėnde dhe pėrfundimin e veprave tė tua."
زودك الله التقوى، وغفر ذنبك، ويسر لك الخير حيث ماكنت
"Allahu ta shtoftė mė shumė devotshmėrinė, Allahu t'i faltė tė gjitha gjynahet, Allahu ta lehtėsoftė kryerjen e veprave tė mira, kudo qė tė jesh."
KUR NGJITEMI NĖ VISE TĖ LARTA, OSE KUR ZBRESIM PREJ TYRE
Xhabiri (radijall-llahu anhu) tregon: "Kur ngjiteshim me Pejgamberin (salall-llahu alejhi ue selem) nė vise tė larta, thoshim: "Allahu Ekber"; kur zbrisnim, thoshim: "Subhanell-llah".
KUR ZBRESIM NGA MJETI I UDHĖTIMIT
"Mbėshtetem nė Allahun pėr tė mė mbrojtur me fjalėt e Tij tė pėrsosura nga ēdo e keqe qė mė afrohet."
KUR NA NDODH DIĒKA, QĖ NUK NA PĖLQEN OSE KUR KEMI VĖSHTIRĖSI
Kur e bėnte diēka me lehtėsi, Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thoshte:
الحمد لله الذي بنعمته تتمّ الصالحات
"Falenderimi i pėrket vetėm Allahut, i Cili me mirėsinė e Tij, na dha mundėsi tė plotėsojmė nevojat tona."
Kur i ndodhte diēka, qė nuk i pėlqente, thoshte:
الحمد لله على كل حال
"Falenderimi i pėrket vetėm Allahut pėr ēdo gjė qė ndodh."
MIRĖSITĖ QĖ KEMI, KUR BĖJMĖ "SALAVAT" PĖR PEJGAMBERIN (SALALL-LLAHU ALEJHI UE SELEM)
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė: "Kushdo qė lutet pėr mua (bie nė salavat) njė herė, Allahu ia shumėzon atė me dhjetė herė." Dhe: "Koprraci (mė i madh nga ju) ėshtė ai qė, kur pėrmendet emri im (nė prani tė tij), nuk lutet pėr mua (nuk bie nė salavat)."
MIRĖSITĖ QĖ KEMI, KUR E PĖRSHĖNDESIM NJĖRI- TJETRIN ME "SELAM!"
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė: "Nuk keni pėr tė hyrė nė Xhenet, derisa tė besoni e nuk keni pėr tė besuar derisa tė duheni me njėri-tjetrin. A t'ju tregoj diēka, qė, nė qoftė se e kryeni, pa dyshim, do ta doni njėri-tjetrin? Pėrshėndeteni njėri-tjetrin me "Selam!"
Amar Bin Jasir (radijall-llahu anhu) thotė: "Tri gjėra, kur grumbullohen te njė person, e bėjnė besimin tė plotė e tė pėrsosur: tė pėrshėndesėsh me "Selam!" kudo qė tė jesh, tė bėsh mirė, tė jesh i drejtė me veten tėnde."
Abdullah Bin Umer (radijall-llahu anhuma) thotė: "Njė burrė e pyeti Pejgamberin (salall-llahu alejhi ue selem): "Cila ėshtė mė e mira vepėr nė fenė Islame?"
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) i tha: "Ushqe tė varfrit, pėrshėndet me "Selam!" atė, qė e njeh dhe atė, qė nuk e njeh."
KUR DĖGJOJMĖ KĖNDESIN
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė: "Kur tė dėgjoni kėndesin duke kėnduar, lutiuni Allahut t'ju dhurojė mirėsi nga mirėsitė e Tij, sepse ai (kėndesi, kur kėndon) ka shikuar Melekėt."
KUR DĖGJOJMĖ QENTĖ DUKE LEHUR E GOMARĖT DUKE PĖLLITUR
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė: "Kur tė dėgjoni natėn qentė duke lehur e gomarėt duke pėllitur, thoni:
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم
"EUDHU BIL-LAHI MINESH-SHEJTANIRR-RRAXHIM"
"Kėrkoj mbėshtetje nėn mbikėqyrjen e Allahut, qė tė mė ruajė nga ndikimi i Shejtanit (mbi mua), sepse ata (qeni e gomari) shohin e dėgjojnė atė, qė ju nuk keni mundėsi ta shihni."
KUR LAVDĖROJMĖ NJĖ MYSLIMAN
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė: "Kur dėshiron qė tė lavdė-rosh dikė nga shokėt e tu, pa e tejkaluar lėvdatėn, thuaj:
أحسب فلاناً والله حسيبه ولا أزكي على الله أحدً
"E quaj ... (pėrmend emrin e njeriut qė lavdėron) njeri tė mirė. Allahu ėshtė Gjykuesi i tij, unė nuk mund tė gjykoj pėr askėnd pėrpara Allahut."
KUNDĖR ARMIKUT
اللهم منـزل الكتاب سريع الحساب اهزم الأحزاب اللهم اهزمهم وزلزلهم
"O Allah! Ti je Zbritėsi i Librit tė Shenjtė (Kuranit) Ti je i shpejtė nė Gjykim. Tė lutem, shkatėrroji tė gjitha tė ligat qė mund tė mė vijnė prej kėtyre armiqve. O Allah! Shkatėrroji ata e bėji qė t'u shkasė toka nėn kėmbė!"
KUR KEMI FRIKĖ NGA NDOKUSH
اللهم اكفنيهم بما شئت
"O Allah! Mė ruaj prej tyre, si tė duash Ti!"
KUR NA HABIT DIĒKA, QĖ E SHOHIM RASTĖSISHT
سبحان الله . الله أكبر
"I Lartėsuar ėshtė Allahu. Allahu ėshtė mė i Madhi (Gjykues)."
KUR NA LEHTĖSOHET NJĖ PUNĖ
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) kur kryente ndonjė veprim me lehtėsi ose kur e gėzonte diēka, bėnte sexhde falenderimi pėr Allahun e Madhėruar.
KUR NDIEJMĖ DHEMBJE A NGACMIME NĖ TRUP
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė: "(Kur ndokush nga ju ndien ngacmime e dhembje nė trup) le ta vendosė dorėn e tij mbi vendin qė ndien dhembje e tė thotė:
بسم الله، بسم الله، بسم الله، أعوذ بالله وقدرته من شر ما أجد وأحاذر
" BISMIL-LAH, BISMIL-LAH, BISMIL-LAH. Mė pas shton shtatė herė: UE EUDHU BIL-LAHI UE KUDRETIHI MIN SHERR-RRI MA EXHIDU UE UHADHIRU."
"Me emrin e Allahut.Me emrin e Allahut. Me emrin e Allahut. Kėrkoj mbrojtjen e Allahut, qė paracakton gjithēka, qė tė mė ruajė nga dhembja qė ndiej a qė po mė afrohet."
KUR KEMI FRIKĖ SE MOS E MARRIM MĖSYSH DIKĖ TJETĖR
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė: "Kur sheh diēka qė tė bėn pėrshtypje tek njė tjetėr ose te vetja jote, bėj lutje tek Allahu, qė ta bekojė (personin qė sheh), sepse tė marrurit mėsysh ėshtė i vėrtetė."
KUR TREMBEMI, TRONDITEMI E NEVERITEMI NGA DIĒKA
Kur trembemi, tronditemi ose neve-ritemi nga diēka, themi:
لا إله إلا الله !
"Askush tjetėr e asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut."
KUR TESHTIN JOBESIMTARI (QAFIRI)
"Allahu tė udhėzoftė e t'i pėrmirėsoftė mendimet e tua!"
SI I PĖRGJIGJEMI JOBESIMTARIT, KUR NA PĖRSHĖNDET ME "SELAM"
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė: "Kur ndonjė jobesimtar e pėrshėndet ndonjėrin prej jush me "Eselamu alejkum" (Paqja qoftė mbi ju!) le t'i pėrgjigjet me: "UE ALEJKUM" (Edhe mbi ju)!"
KUR THERIM BAGĖTI
بسم الله والله أكبر [ اللهم منك ولك ] اللهم تقبل مني
"Me emrin e Allahut (po e ther kėtė kafshė). Allahu ėshtė mė i Madhi. O Allah! Kjo kafshė ėshtė prej Teje e pėr Ty po e ther. O Allah! pranoje prej meje kėtė (kurban)!"
PĖR TĖ SHKATĖRRUAR KURTHET E SHEJTANĖVE
أعوذ بكلمات الله التامات التي لا يجاوزهن بر ولا فاجر من شر ما خلق، وبرأ وذرأَ، ومن شر ما ينـزل من السماء، ومن شر ما يعرج فيها، ومن شر ما ذرأ في الأرض ومن شر ما يخرج منها، ومن شر فتن الليل والنهار، ومن شر كل طارق إلا طارقاً يطرق بخير يا رحمن
"Kėrkoj mbėshtetje nėn mbikėqyrjen e Allahut, (duke u lutur) me fjalėt e Tij tė plota. Askush nuk mund ta ndryshojė ve-ndimin e Tij, qoftė njeri i mirė ose i keq. (Prandaj i lutem vetėm Allahut) qė tė mė ruajė nga tė kėqijat qė ka krijuar, nga ngatėrresat qė vijnė nga qielli (me anė tė Shejtanėve), nga ngatėrresat qė pėrgatiten nė qiell (nga shejtanėt) dhe nga ngatėrresat qė pėrgatiten (nga magji-starėt) nė Tokė e ē'del prej tyre. O Allah, mė ruaj nga ngatėrresat e ditės e tė natės! O Mėshirėplotė! Mė ruaj nga trokitėsi i natės, pėrveē atij qė troket pėr mirė!"
ISTIGFARI DHE TEUBJA
I Dėrguari i Allahut, Muhamedi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė nė disa hadithe:
"Pėr Allahun, unė i kėrkoj falje e pendohem tek Ai mė shumė se shtatė-dhjetė herė nė ditė."
"O njerėz! Pendohuni tek Allahu qė tė gjithė. Unė i kėrkoj falje Atij njėqind herė nė ditė."
أستغر الله الذي لا إله إلا هوالحيّ القيوم وأتوب إليه
"Kush thotė "Kėrkoj falje tek Allahu, pėrveē tė Cilit askush tjetėr e asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet, tek i Gjalli e tek i Pėrjetshmi dhe vetėm tek Ai pendohem", Allahu ia fal gjynahet, edhe nė qoftė se i ka sa shkuma e detit ."
"Koha mė e pėrshtatshme, kur Allahu ėshtė mė afėr me robtė e Tij, ėshtė mesi i natės. Nė qoftė se ke mundėsi qė tė jesh prej atyre qė e kujtojnė Allahun nė kėtė kohė, qėndro (dhe lutiu Allahut, qė tė tė pėrgjigjet ty e tė tė zgjidhė hallet e pro-blemet e tua)."
"Njeriu ėshtė mė afėr me Allahun, kur i bėn sexhde Atij. Pra, i shtoni lutjet, kur tė bėni sexhden."
DISA POROSI PĖR JETĖN E PĖRDITSHME
Pejgamberi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė: "Kur errėsohet, mblidhini fėmijėt tuaj (mos i lejoni ata qė tė dalin jashtė), sepse Shejtanėt fillojnė tė shėtisin nė terrin e natės. Mbyllini dyert e thoni Bismil-lah, sepse Shejtanėt nuk mund tė prekin diēka, qė ėshtė bėrė me emrin e Allahut. I mbuloni enėt, duke thėnė Bismil-lah, qoftė edhe me diēka simbo-like. Kur tė flini, i fikni dritat (dhe zjarrin)."
MIRĖSITĖ QĖ KEMI KUR E LARTĖSOJMĖ, E FALENDEROJMĖ DHE E MADHĖROJMĖ ALLAHUN
Ebu Hurerja (radijall-llahu anhu) tregon se i Dėrguari i Allahut, Muhamedi (salall-llahu alejhi ue selem) ka thėnė:
لا إله إلا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد وهوعلى كل شيء قدير
Kush thotė: "Askush tjetėr e asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet pėrveē Allahut, tė Vetėm e tė Pashoq, Ai ėshtė Zotėruesi i gjithēkaje (nė qiej e nė Tokė), vetėm Atij i pėrket falenderimi (ynė), Ai ėshtė i Plotfuqishėm pėr gjithēka", njėqind herė nė ditė, ėshtė njėlloj sikur tė ketė liruar dhjetė robėr, i shėnohen njėqind tė mira, i fshihen njėqind tė kėqija, e ėshtė i mbrojtur nga Shejtani e nga dredhitė e tij deri nė mbrėmje e askush nuk do tė mund tė shpėrblehet mė shumė se kaq, pėrveē atij qė lutet mė shumė."
Ai thotė, gjithashtu: "Kush e thotė kėtė lutje dhjetė herė nė ditė, ėshtė njėlloj sikur tė ketė liruar katėr robėr."
سبحان الله وبحمده
Kush thotė "I Lartėsuar ėshtė Allahu e vetėm Atė falenderojmė" njėqind herė gjatė ditės, i shlyhen gjynahet, edhe sikur tė jenė sa shkuma e detit."
I Dėrguari i Allahut Muhamedi (salall-llahu alejhi ue selem) thotė: "Dy fjalė janė tė lehta pėr t'u thėnė nga gjuha, tė rėnda nė peshore e tė dashura pėr Mėshiruesin:
سبحان الله وبحمده، سبحان الله العظيم
"I Lartėsuar ėshtė Allahu, vetėm Atė falenderojmė. I Lartėsuar ėshtė Allahu i Madhėruar."
"A e keni tė pamundur ju qė tė mos merrni ēdo ditė njėmijė sevape (shpėrblime)? Dikush e pyeti: "E si t'i marrim kėto sevape?" Secili prej jush, - iu pėrgjigj i Dėrguari i Allahut (salall-llahu alejhi ue selem) - le tė thotė njėqind herė nė ditė "Subhane-llah!" e t'i shėnohen njėmijė sevape e t'i fshihen po aq gjynahe."
Abdullah Bin Kejsi (radijall-llahu anhu) tregon se i Dėrguari i Allahut (salall-llahu alejhi ue selem) i tha: "O Abdullah! A tė tregoj ty pėr njė thesar tė ēmuar qė ndodhet nė Xhenet?" "Posi jo, o i Dėrguari i Allahut." -ia ktheva unė. "Thuaj, - mė tha:
لا حول ولا قوة إلا بالله
"Askush pėrveē Allahut, nuk ka forcė e pushtet gjykues mbi ne."
Katėr shprehje janė mė tė dashura tek Allahu:
سبحان الله، والحمد لله، ولا إله لا الله، والله أكبر
"I Lartėsuar ėshtė vetėm Allahu!"
"Falenderimi i pėrket vetėm Allahut!"
"Askush tjetėr e asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet, pėrveē Allahut!"
"Allahu ėshtė mė i Madhi!."
Sa'd bin Uekasi (radjall-llahu anhu) tregon: "Njė ditė erdhi tek i Dėrguari i Allahut njė beduin e i tha: "Mėsomė njė shprehje, qė ta them gjithmonė!"
لا إله إلا الله وحده لا شريك له، الله أكبر كبيراً والحمد لله كثيراً، سبحان الله رب العالمين، لا حول ولا قوة إلا بالله العزيز الحكيم . اللهم اغفر لي، وارحمني، واهدني وارزقني
"Thuaj: "Askush tjetėr e asgjė tjetėr nuk meriton tė adhurohet, pėrveē Allahut, tė Vetėm e tė Pashoq; Allahu ėshtė mė i Madhi e i Madhėruari; Atė e falenderoj-mė. Larg tė metave ėshtė vetėm Allahu, Zotėruesi i qiejve e i Tokės. Askush pėrveē Allahut tė Urtė e tė Drejtė nuk ka forcė e pushtet gjykues mbi ne."
Beduini ia ktheu: "Kėto janė lavdė-rime pėr Allahun. Po pėr veten time, ēlutje tė bėj?"
I Dėrguari i Allahut (salall-llahu alejhi ue selem) i tha: "Thuaj:"O Allah! Mė fal, mė mėshiro, mė udhėzo (nė udhėn e drejtė islame) mė jep risk."
Esselamun alejkum we rahmetullahi we berekatuhu!
Kush nuk ėshtė robi i All-llahut, ai ėshtė robi i shejtanit.
Esselamu alejkum we rahmetullah
MBUROJA E MUSLIMANIT tani edhe per telefon (Android) !!!
www.qsi-ks.com/m
https://play.google.com/store/apps/d...ogrami.mburoja
Allahu i shperblefte, e i pranofte veprat e tyre te mira...AMIN
MashaAllah pune e shkelqyer!
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Selma* : 02-10-2012 mė 05:42
Krijoni Kontakt