Close
Faqja 8 prej 9 FillimFillim ... 6789 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 71 deri 80 prej 85
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    22-05-2005
    Postime
    52
    selamualejkum musliman

une e kame kry fjalen time me siper
    Per si te dhembe ty dhe ndokuj fjalet e Albanit skam qa me te bane ,njeri qete fjale tjeteri pret per Albanin thuaj se ju jeni muxhtehida ne kete drejtim .Por ajo spo me intereson aspak se edhe Albani ka gabime por jo te medha sikur do sote qe e lejojn muziken vetvrasjen qofte ne dobi te muslimaneve qofte jo etje etje .
    Sa i perket gjerave tjera ke atu argumente ne tekstin e mesiperm .
    Dhe me se kam ndermend me e zgjate kete bised , ju pasone tuajen une e pasoje timen ,a te qe e ka vepru Pejgamberi a.s .
    Sjam tuj dal kunder ixhams , por per mu ma i dashur eshte hadithi i Pejgamberit a.s se qdo fjale e tjeter kuj prej njerezve te umetit te tij . Edhe Iben Tejmijen rahimullah e kan pas akuzu per dalje nga ixhmaja . Por fatmiresish ai e kishte hadithin .
    Edhe kjo teme per mu mundet me u mbylle kur te shifni te arsyeshme .
    Mir kishi ban mos me e fy kerkan qofte dijetare apo jo se ajo bjene ne kurrizin e fyesit (ketu po foli per musliman se ti e keqkupton) .
    Pastaj e di shum mire ate dallim o shqiptare sjame mete ne forum me e mesu por kur te beshe pjese te fese diqka eshte mire qe me hadithe sahi apo hasen te veprosh .
    Eshte mjerim qe talebet tona shkojne e mesojne 5 apo 15 vite dhe kur te vine ne trojet tona na e sqarojne praoblemet me hadithe daife .
    Sa i perket asaj fjales time e ke keqkuptu sikur qe e ka keqkuptu dikush fetvane e Iben Tejmijes rahimullah , mund te thushe si perkrahje me hadithe daife ateher kur e ke nje apo me shume hadithe sahi apo hasen perpra e mos i perzi qeshtjet se sheriati eshte i perkryne qe 1400vjete nuk na ka mbete neve me shtu apo me mangu prej tij .
    Sa per kokefortesin time nese e kame qe po e pasoj rrugen e pejgamberit a.s le te me forcohet edhe me shume ndersa nese e kame keqe kerkoj nga Allahu xh .h te me udhezoje .

Ps/Mos harro se kam fillu pak me ja marren inate , sepse kur folmi per nje teme mos te dalmi nga tema , jo mbledhja e kuranit eshte bidat apo teravit apo tespite e keshtu me radhe .Hapni temen e folmi nese kame kohe me marre pjese ne te se qitash fatmiresish jame i zane me do pune tjera po edhe kete xhihad se harroj .Por se kame ndermend me mbajte kiber ne zemer , du me nejte sikur ai plaki ne nje hadithe qe kame ceke ketu diku .
    Ke frike Allahun kudo qe te jesh.
    Andaj llogarite vehten vella para se te llogaritesh

فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
    Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Hej po sipas teje i bie qe kot na dalin shkenca Islame si Fik'hu, Tefsijri, Akaidi, etj si keto sepse perderisa ti na thu qe ne kemi hadithin e pejgamberit s'u dashka me pranu asnje fjale dijetaresh, po pse ato dijetare qe une kam sjell hane bar?
    Nje here shejtanit i kishin thane me knu nji pjese kur'ani e ai laneti kendoi: Te humbur jane ata qe falin namazin!
    Nejse, ti s'ke nevoj per dijetar bre vlla, ti je muxhtehid, Muhaddith, Alameh, ti e merr drejtperdrejt hadithin pa pas nevoje per dijetare. U mshel kjo!
    O Hasani une e kam hap temen e Bidatit, pse nuk kontribon? Pastaj leni pleqt se s'te ka lezet ty, jo per gje por te keshilloj se po fillove keshtu do te te kpusi ndonjeri ndonje sifat psh. Hasani Sufist, apo Bektashi (po bej shaka), a e din pse se sa here qe une them nje gje per zuhdin, ma mveshin per bektashi. ani ani por dije se ne te gjithe jemi mukalida dmth qe veprojme sipas mezhebit X apo Y qofte ky mezheb juridik apo doktrinal, e kur te na vije bereqeti per me u bo muxhtehida s'kemi nevoj me u marr me dijetaret sepse jemi vete qe e kuptojme hadithin ashtu sic e ka thane pejgamberi.
    selam
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    12-04-2005
    Postime
    57
    Pes te dashur muslimane ?
    Ne shqiperi ka vetem nje numer te pakte muslimanesh e nder keta edhe me pak jane ata te cilej ju kuptojne se per c`ka flisni, mos hyni direkt ne ceshtje qe jo cdo kush i kupton me qellim qe te mos vije dikush te thote " se ne gota pihet dhe vete edhe uje atehere duhet ti thyej gotet " , i dashur mik nqs ke patur si qellim debatin , une jam jasht dhe larg e nuk e dua nje te tille, po dije shume mire se shejtani( xhind apo njeri ) e ka fituar kuroren vetem atehere kur arritti te ndante ndermjet ty vellezerve.
    Ishim mire atehere kur ishim keq!?

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    12-04-2005
    Postime
    57
    I nderuar Indrit te uroj per pergjigjen e per mbledhur qe keni sjelle rreth ceshtjes qe eshte parashtruar ,dhe mos nguro se nuk je vetem , Zoti eshte me ty >>>>>.
    Ishim mire atehere kur ishim keq!?

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Balada!
    Duke marre shkas nga shume tratativa per t'i nxjerre muslimanet si bidatcinj te keqinj, e sidomos ne shqiperi e me gjere ne ballkan e ne mbare boten ku muslimanet tradicionalisht e kendojne Kur'anin jo vetem per te lakuar zerin e bukur dhe te mrekullueshem qe del prej tingujve te recituesit, por tradicionalisht muslimanet kane kenduar Kur'an edhe per sevap te cilin ia kane percjelle me dua te vdekurve te tyre muslimane qe ne fillimet e Islamit ku Muhamedi A.S. ne nje hadith te tij thote: "Nese vdes dikush prej jush, mos e mbyllni ate por shpejtoni dhe lexoini atij tek varri, tek koka el-Fatihah dhe tek kembet Hatmen prej sures el-Bekareh" Ka thene Hafidh Ibn Haxher ne Komentimin e Bukhariut per kete hadith: " et-Tabrani e ka proklamuar me zinxhir transmetimi (Isnad, sened) Hasen-te mire" qe do te thote se ky hadith burrat e transmetimit nuk i ka shume te njohur (mesh'hur) prandaj konsiderohet i Mire, eshte percjelle Kendimi i Kur'anit, thashe, deri ne ditet tona, kete nuk e ka kontestuar edhe vet Ibn Tejmijeh i cili per disa eshte pika referuse per te kuptuar Islamin ai thote ne "Mexhmu3 fetawa Ibn Tejmijeh" Vellimi i 24 ai thote: "Ai qe lexon Kur'anin per llogari te te vdekurit dhe ia drejton sevapin atij i ka vlejtur atij kjo (te vdekurit)", per pyetetjen se cfare statusi (hukm) ka te berit e Hatmes per ate qe ka vdekur, dhe nuk mund ta kuptoj e as ta honeps se perse disa ketu mundohen ta shuajn nga tradita Islame perderisa ka argumente si me hadith ashtu edhe me fjale dijetaresh te cilet une i kam s'jelle ne fillim te kesaj teme, gjithashtu edhe Indriti ka bere nje pune korrekte per kete teme, e vetmja pike qe eshte konfliktuale midis mbrojtesve te kesaj doktrine dhe kundershtareve eshte se kundershtaret nuk arrijne te bejne dallim midis te kenduarit te kur'anit per te vdekurit muslimane dhe te berit e varreve xhamia, askush prej muslimaneve nuk i ben varret xhamia. Pike tjeter eshte edhe Hadithi i Ja Sin-it per te cilin ka transmetime Sahih , Hasen dhe Daif, por askush prej kundershtareve nuk e shikon me vlere Sahihun dhe Hasenin por ngulin kembe tek Daifi, une per te qene sa me elastik ne dialog u kam argumentuar nga dijetaret teper konciz ne fjalet e tyre Ixhmane se mund te punohet me hadith Daif, por keta akoma me teper i mshojne kesaj gjeje dhe aq me teper kundershtojne Ixhmane te cilen e ka cituar Neveviju per Daifin duke e ngaterruar ceshtjen me Mewdu3in (hadithin e kompozuar, te shpikur), mos valle kam faj une qe duhet t'u mesoj Mustalah Hadithin (shkencen mbi terminologjine e hadithit)?
    Selam Alejkum!
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    21-12-2004
    Postime
    50
    O Indrit, Acid, rapsod dhe ju qė i thoni vetes hanefi, a keni harru qė Ebu Hanifja e ka ba haram pėr me lexu Kur'anin pėr tė vdekurit, dhe e ka ba haram me marr tė holla pėr tė vdekurit, e ata qė jan hanefi e din kėtė, se a marrin apo smarrin tė holla, ata qė recitojn Kur'an tė vdekurve.

Kam qen i angazhum me disa punė, dhe nuk kam pas koh ti hapi librat, e tju sjell argumente kur jemi ktu se a lejohet tė recitohet Kur'ani tė vdekurve apo jo, mirpo insh'All-llah kur tė gjej koh tė lir do tju sjell argumente insh'All-llah, edhe ata jo njė faqe apo dy, por lus All-llahun, insh'All-llah ata qė jan lexus tė rregullt tė ksaj kategorie kan durim me lexu, sepse pash qė mes debatit apo bisedes rreth asaj qėshtje qė e pėrmenda mė lart, njė prej debatusve nuk i lexon shkrimet nė tėrsi qė ti kupton, sepse nuk ka nerva, SubhanAll-llah, All-llahu na ruajt, por spe zgjati shum e keni me pa edhe vet.

Mos harroni se ai qė ka ni grimc kibri nė zemren e tij, sdo tė hy nė Xhenet.

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    I Dashur Arion!
    Pik se pari une personalisht jam Shafi, mesa duket nuk ke informacion per te gjithe ketu te pakten ata qe e kane deklaruar se kujt mez'hebi i perkasin.
    Se dyti Mez'hebi Hanefi nuk perbehet vetem nga gjykimet e Ebu Hanifes por edhe te Ebu Jusuf (gjykatesit) dhe te Muhammedit, po te shohesh edhe ne dispozita juridike shpesh here hasim mendimin e Ebu Hanifes te gjykuar ndryshe nga Ebu Jusuf apo edhe nga Muhamedi, dhe hasim shpesh here qe Meshhur ne kete mez'heb te jete fjala e Ebu Jusufit prandaj nuk mund te gjykosh ne menyre te prere per Mez'hebin Hanefi. Dihet se ne sheriat eshte e njohur metodologjia e te berit haram per veten dicka jo ne menyren se personi mohon lejushmerine e asaj gjeje, si psh: "nuk u flas njerezve deri sa te dale e verteta" te folurit ne kete rast i eshte bere haram sipas "t'emijn" -te perbetuarit qe ne sheriat njihet si "et-tealuk bi et-te'emijn" dhe pas kesaj nese personi vepron ndryshe nga c'eshte perbetuar eshte obliguar te demshperbleje sipas dispozitave te caktuara ne sheriat. Prandaj nuk ka pse te merret ne menyre kapitale edhe fjala e Imam Ebu Hanifes per rastin, prandaj une po te sjell fjalen e nje dijetari teper te njohur hanefi qe eshte ez-Zejlaiju i cili ne librin "Tebjjin el-Hakaik" ne kapitullin "haxhi per te tjeret" thote keshtu: Domethenia e ketij kapitulli eshte se njeriu mund te kthej sevapet e veprave te tij per te tjeret tek Ehli sunneti wa el xhema3ah si ato te namazit apo agjerimit dhe haxhit, apo sadekaja ose leximi i Kur'anit ose Dua-lutje etj si keto prej veprave te devotshme, dhe te gjitha mberrijne tek te vdekurit dhe i vlejne atij.
    Selam Alejkum!

Vetvendosje Maska e INDRITI
    Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    I ulur ne zemren e njeres.
    Postime
    2,170
    Selam Alejkum!

Qe ta dini te tere, tashme jam ne shqiperi dhe te them te drejten kam gjera me me shume rendesi se keto diskutime pa koke ketu.
    Gjithesesi e kam thene mendimin tim ne teme dhe ate te shumices se dijetareve.
    Gjithesesi se kam oasur kurre zakon ti imponoj askujt mendimin dhe as qe do e bej ndonjehere.
    Selam Dhre Zoti qofte me ju.
    Indriti.
    Injoranca nuk zhduket me top

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    21-12-2004
    Postime
    50
    Citim Postuar mė parė nga rapsod
    I Dashur Arion!
    Pik se pari une personalisht jam Shafi, mesa duket nuk ke informacion per te gjithe ketu te pakten ata qe e kane deklaruar se kujt mez'hebi i perkasin.
    Se dyti Mez'hebi Hanefi nuk perbehet vetem nga gjykimet e Ebu Hanifes por edhe te Ebu Jusuf (gjykatesit) dhe te Muhammedit, po te shohesh edhe ne dispozita juridike shpesh here hasim mendimin e Ebu Hanifes te gjykuar ndryshe nga Ebu Jusuf apo edhe nga Muhamedi, dhe hasim shpesh here qe Meshhur ne kete mez'heb te jete fjala e Ebu Jusufit prandaj nuk mund te gjykosh ne menyre te prere per Mez'hebin Hanefi. Dihet se ne sheriat eshte e njohur metodologjia e te berit haram per veten dicka jo ne menyren se personi mohon lejushmerine e asaj gjeje, si psh: "nuk u flas njerezve deri sa te dale e verteta" te folurit ne kete rast i eshte bere haram sipas "t'emijn" -te perbetuarit qe ne sheriat njihet si "et-tealuk bi et-te'emijn" dhe pas kesaj nese personi vepron ndryshe nga c'eshte perbetuar eshte obliguar te demshperbleje sipas dispozitave te caktuara ne sheriat. Prandaj nuk ka pse te merret ne menyre kapitale edhe fjala e Imam Ebu Hanifes per rastin, prandaj une po te sjell fjalen e nje dijetari teper te njohur hanefi qe eshte ez-Zejlaiju i cili ne librin "Tebjjin el-Hakaik" ne kapitullin "haxhi per te tjeret" thote keshtu: Domethenia e ketij kapitulli eshte se njeriu mund te kthej sevapet e veprave te tij per te tjeret tek Ehli sunneti wa el xhema3ah si ato te namazit apo agjerimit dhe haxhit, apo sadekaja ose leximi i Kur'anit ose Dua-lutje etj si keto prej veprave te devotshme, dhe te gjitha mberrijne tek te vdekurit dhe i vlejne atij.
    Selam Alejkum!
    WaAlejkum Selam.

Aha, a tash Ebu Jusufi po duka me gjyky, ktu kur Ebu Hanifja e ka ba haram me kėndu Kur'an pėr tė vdekur ?! Aha, tė kuptoj mir, ke gjetur momentin mė tė mir pėr tu arsyetuar apo mbrojtur, mendon se vetem ti i din kėto dhe ne nuk kemi dije nė lidhje kėtė?!.

Eee more rapsod, ke dal nė njė temė krejtsisht tjeter, pėr kėtė mos na shti, e nese do hape njė teme tjeter.

Hajt se pas disa javėsh (pasi jam shum i nxan kėto dit), insh'All-llah do ta hapi njė temė special pėr Ebu Hanifen dhe medh'hebin Hanefi, e do ta shofim se a po del ashtu si ti thua, dhe do ta shofim se sa e ndjekin hanefit Ebu Hanifen, natyrisht me argumente (do tė shkruaj edhe pėr kėtė temė, se qka thotė Ebu Hanifja, pėr ma ngat Ebu Jusufi pėr se a lejohet recitimi i Kur'anit pėr tė vdekur.

Vetvendosje Maska e INDRITI
    Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    I ulur ne zemren e njeres.
    Postime
    2,170
    arion qe te mos i perseris gjerat po citoj vetveten dhe librin e Enbu tejmijes Mexhmua fetava ku tregon qendrimin e abi hanifes ne te.

b]U pyet Shejhul Islam Tekijjuddin Ahmed ibnu tejmijeh:[/b] A eshte i obligueshem Telkini kur vdes dikush pas varrosjes apo jo? Dhe a shkon miresia e leximit te kuranit tek i vdekuri?

[b persa i perket te vdekurit e pelqyeshmja qe ne tregoi profeti as eshte duaja qe behet per te.

Kurse persa i perket leximit te kuranit tek varri fillimisht e kane urrejtur si veper Ebu Hanifja Imam maliku edhe Imam Ahmed Ibn Hambel ndersa me vone nuk e kane pare si mekruh pasi ju ka ardhur transmetimi i Bejhakiut qe Abdullah Ibnu Umeri ka keshilluar qe ti kendojne kuran tek varri pasi ta varrosin fillimin e sures bekare dhe ajetet e saj te fundit. Dhe eshte transmetuar nga disa sahabe kendimi i sures bekare tek varri. Pra leximi pasi te jete varrosur ka baze ne Islam ndersa me pas nuk ka ndonje gjurme, dhe Allahu e di me se miri

Burimi Mexhmua Elfetava vellimi 24 faqja 166 fetvaja numer 298.[/b]

Pra ka qene mekruh fillimisht tek imami ndersa me vone ka ndryshuar mendim.
    mos u merr me me kete teme se nuk ja vlen.
    Injoranca nuk zhduket me top

Faqja 8 prej 9 FillimFillim ... 6789 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Kontributi i shkenctarėve islam nė shkencė
    Nga Bleti002 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 15-03-2009, 22:29
  2. Cili eshte qendrimi i muslimaneve ndaj apostasise (blasfemis)!
    Nga Gostivari_usa nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 84
    Postimi i Fundit: 09-02-2009, 08:38
  3. Me kerkese te Farukut
    Nga Gostivari_usa nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 16-03-2007, 07:56
  4. Kur dhe kush e ka shkruajtur Kuranin?
    Nga Albo nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 05-02-2004, 16:47
  5. Vargjet e hequra nga Kurani
    Nga Seminarist nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 67
    Postimi i Fundit: 04-02-2004, 11:40

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •