Close
Faqja 7 prej 9 FillimFillim ... 56789 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 85
    Vetvendosje Maska e INDRITI
    Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    I ulur ne zemren e njeres.
    Postime
    2,170
    Citim Postuar mė parė nga Dogana
    Logjika prap po e ceki ku po jete ketu. Si do te ishte e mundur qe dikush mos te punoj me Kuran dhe dikush tjeter me vone tja lexoj ate Kuranin tek varri i tij, tu kisha lutur tregom per kete gje. Nese sevapet e mia do ti shkojshin dikujt qe asnjeher as qe kame degjuar per te, me njet qe sevapet edhe atij ti shkojne.

Te lutem te me sjellesh ndonje argument qe logjika e shendosh e pranon. Une kame deshire qe se paku argumentet ti keme ama ato logjike e jo vetem ka thene ky e ka thene ai.
    mbes me shpers se do te gjeni argument per ta pranuar edhe une mendimin tuaj.

selamun alejkum
    Une te solla fjalet e dijetareve dhe mendimet e tyre ne kete pike bashke me te gjitha referencat, por me cudit ky fakti qe na dashke edhe argumente llogjike!!!
    Llogjika eshte e pranuar ne islam por ama te jemi te sinqerte shpesh here llogjika te con shume larg. ja nje shembull:

Nje here nje fshatar, ose me mire me i dituri i fshatit zbret ne qytet dhe shikon dicka shume te habitshme qe se kishte pare me pare!!!
    Ti do thuash cfare qe kjo? ishte nje radio qe po fliste dhe me te vertete ketij ju ngriten perpjete qimet ne forme teli, pasi spo ju besonte syve, hekuri te flase?!!!
    Pasi u kthye ne fshat ju tregoi te gjitheve se cfare kishte pare nje cope hekuri qe flet, dhe meqenese ishte me i dituri i besuan ato te varferit .
    Jo vetem kaq, por filluan te filozofojne per kete cope hekur "magjik" dhe ja filluan:
    I pari tha: Atehere nese hekuri flet, kjo dmth qe ka edhe gjuhe sepse si u fliska pa gjuhe.
    Drejt e ke ja priti i dyti dhe shtoi: Nese ka gjuhe dmth qe ka edhe goje, pasi ku do rrije gjuha?
    Dokort me ty tha nje tjeter, por ama nese hekuri ka goje atehere ka edhe dhembe.
    Po shume dakort tha nje bari delesh qe sapo erdhi.
    Dhe bariu shtoi, nese ka dhembe do te thote qe edhe ha hekuri se po nuk hengri pse ti kete dhembet?!!
    Sigurisht qe ha ja priti nje tjeter, dhe kjo do te thote qe hekuri ka edhe stomak
    Po more si jo tha nje tjeter, bile ka edhe zorre dhe organe jashteqitje...
    Pra me pak fjale na doli hekuri njeri!!

pra i dashur llogjika te ti e quan te shendoshe te con ne sofizem shpesh here dhe mjajft larg te vertetes.
    Injoranca nuk zhduket me top

Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    Postime
    2,170
    Citim Postuar mė parė nga hasanii
    selamualejkum

Indriti i nderuar shkruan :

Mos do te thuash se Muhammedi a.s qe gabimtare gje lal , jo ore se Allahu ne Kuran thote :

2.30. (Pėrkujto Muhammed) Kur Zoti yt u tha engjėjve: "Unė po krijoj (po pėrcaktoj) nė tokė njė zėvendės"! Ata thanė: "A do tė vėshė nė te atė qė bėnė ērregullime dhe qė derdh gjaqet, e ne tė madhėrojmė Ty me lavdėrimin Tėnd dhe plotėsisht tė adhurojmė"! Ai tha: "Unė di atė qė ju nuk e dini"!
    Sure : El-Bekare

Valle zevendsi i Allahut eshte gabimqare ? qudi e madhe me juve

Pra une theme se pas ardhjes se shpalljes si Pejgamber , Muhamedi a.s ka qene i pagabueshem dhe nuk ka fole dhe vepruar diqka ne emer te fese Islame perveq asaj qe eshte i frymezuar .

Indriti shkruan .

jo nuk u mblodhe sa ishte gjalle Muhammedi a.s , mirpo u mblodhe pastaj .
    Por ju a e kundershtoni fjalen e Allahut qe e permend emrin e librit ne KKuran .
    E si mund te kuptohet ndryshe si urdhen vetem ajo , sepse me nje ajet ne kosov e nje ne arabi ajo nuk do ishte nje liber i shenjet . E per shenjeterin dhe rujatjen e keti libri eshte e garantuar nga Allahu dhe i derguari i Tij.

Allahu ne Kuran thote :

2.121. Atyre, tė cilėve u dhamė librin dhe tė cilėt e lexojnė drejtė ashtu si ėshtė, ata e besojnė atė (Kur'anin). E ata qė e mohojnė atė, tė tillėt janė ata qė dėshtuan (nė dynja e nė ahiret).

3.3. Ai ta zbret ty (Muhammed) librin me argument qė tė ėshtė vėrtetues i librave tė mėparshme. Ai e zbriti mė parė Tevratin dhe Inxhilin
    Sure : Al-i'Imran

si do ta kuptoshe ju i nderuar fjalen liber ketu ? .A do kishit nxjerre ndojfare urdheri apo keshille nga keto ajete .
    Pastaj thua se edhe mbledhja e Kuranit eshte bidat .Seshte gje tjeter veqse veprimi i asaj qe ka thene Allahu

Pastaj Indriti ka shkruajtur:

Nga kushe prexjellet , ka thene Pejgameri a,s apo jo , mesa di une keto dukuri i takojne vetem Pejgamberit a.s e jo te thuhet qa ka thane omeri radiallahu anhu eshte hadithe .
    Pastaj nese ka thene Omeri radialahu anhu e nuk ka thene Pejgamberia.s a do te thote se ajo eshte e vertet 100% , jo jo nuk eshte ashtu , edhe pse e dua omerin radiallahu anhu , mirpo me shume e dua te Derguarin e Allahut .

Por kur te lejojmi diqka ne fene Islame ateher te sjellmi argumeten nga Kurani dhe thenjet e Pejgamberit a.s , e jo te thomi ka than filani e ka thane filani .

sepse Allahu ne Kuran thote qarte :

5.3 ...Sot pėrsosa pėr ju fenė tuaj, plotėsova ndaj jush dhuntinė Time, zgjodha pėr ju islamin fe...

Thua se dhunit e Allahut ndaj neve nuk u plotesuan dhe ne po shtojmi prap gjera pastaj .

Dhe perderisa nuk ke argumente per ate ateher ajo mbetet risi ne fe . Per te cilat na tregon Pejgamberia.s ne hadithe diqka rrethe tyre .

Allahu ne Kuran thot :

2.111. ... Thuaju: "Sillni argumentin tuaj (ēka thoni) po qe se jeni tė drejtė?

Indriti shkruan :

pa dyshim se nuk jame ka eci me mendime te kerkuj prej atyre qe mendon ti po mos harro se syqorre nuk jame une , dhe nuk me pelqen te veproj ashtu .
    Vallahu te Ala edhe une e du nje veper qe me ofron me shume te Allahu por duhen argumente .E ka bane nje sahabi , nuk e ka bane Pejgamberi a.s .Nese e ka bane me bjere argumente .Ateher nese i shofim se qfare gjera kane bere sahabet dhe nuk i ka vepru Pejgamberi a.s tia marrim a . Jo vellau im se edhe ata kane qene gabimqare , dikush i madhe e dikush me i vogel . Nuk po i fyej sahabet radiallahu anhum , por i pagabueshem eshte vetem Allahu xh. h dhe i Derguari i Tij . Dhe ne e marrim fene nga burimet e pagabueshme apo jo .

Pastaj une nuk jame nje njeri qe prej bileta as per tren as per autobus e le per diqka tjeter , por kur me bjen dikush ketu du me ma pru me argumente te qarta dhe te pastra nga burimi apo mos te bjere hiqe se ndryshe do jete pergenjeshtrim i akides se Pejjgamberit a.s , dhe Muhammdi a.s na tregon qarte rrethe akides se Tij dhe atyre qe nuk shkojne sipas akides se Tij dhe mundohen ti pergenjeshtrojne argumentet e tij .

Sa i perket asaj qe thuani ju se jeni dijetare ateher edhe une qenkna i tille e nuk e paskan diten suphanallah . Por se di sa i dini ju kushtet per me kane nje njeri dijetare , veq me Kuran nuk je i tille apo veq me hadithe .
    Por nese je Vallah te Ala me bahet qefi dhe ate me shume qe po flase me nje njeri te tille dhe po te kisha afer do ja baja si xhibrili a.s , Pejgamberit a.s kur erdhi dhe e pyeti per fene Islame . Allahu te rujt prej mendimeve te pabaza vella i dashur .

Indriti shkruan

Ore Indrit nu ka dyshim se hadithin qe e permendni ju shpesh neper forume , prej te mirave qe fiton i vdekuri nga i gjalli , eshte edhe femija i mire dhe veprat e tije , pastaj pasuria rrjedhese e keshtu me radhe .
    Ne kete nuk ka dijetare prej selefit qe nuk eshte dakorte , dhe kete edhe po te mundohem une dhe tia ndaloje prindit time qe ka vdekur nuk do mundem , se keshtu ka thene i Derguari i Allahut , e ne keto te mira hyne edhe lecimi i Kuranit , namazi , zeqati etj etj. Por ama jo te behet njete per te dhe te behet hatme per te se per kete nuk ke argumente .

vella Nuh Musa ke argumente per ate qe e ka thene Pejgamberi a.s per me lexu suren Jasin apo jo ?

selamualejkum musliman nga vellau juaj ne Islam
    Hasan me fal qe nuk kam as kohe e as nerva te mbaroj tere kete shkrim se lexuari por dy fjale.
    kam thene qe zoti eshte i pa gabueshem nderkohe qe pejgamberi eshte i pagabueshem ne ceshtjet fetare por jo edhe tek ato jetesoret.
    per keto ka hadithe ndaj spo zgjatem me.

se dytine nuk pretendoj qe mbledhja e kuranit eshte bidat por ta dhashe shembull qe ta kuptosh se jo cdo gje qe behet pas profetit konsiderohet bidat.
    Psh namazi i teravise...

Se treti vepra e sahabit eshte percjellur nga bejhakiu dhe Albani e ka klasifikuar trasmetim hasen, nese do injoroje sme behet shume vone... por ama dije qe sahabet kane qene njerezit qe e diten fene me mire se ne.

Po te citoj Hasan i dashur:Por kur te lejojmi diqka ne fene Islame ateher te sjellmi argumeten nga Kurani dhe thenjet e Pejgamberit a.s , e jo te thomi ka than filani e ka thane filani .

sepse Allahu ne Kuran thote qarte :

5.3 ...Sot pėrsosa pėr ju fenė tuaj, plotėsova ndaj jush dhuntinė Time, zgjodha pėr ju islamin fe...

Thua se dhunit e Allahut ndaj neve nuk u plotesuan dhe ne po shtojmi prap gjera pastaj .

Dhe perderisa nuk ke argumente per ate ateher ajo mbetet risi ne fe . Per te cilat na tregon Pejgamberia.s ne hadithe diqka rrethe tyre .

Allahu ne Kuran thot :

E para ne medhhebin shafiii maliki, hembeli dhehiri dhe te gjithe medhhebet gjerat jane te lejuara pervec asaj qe ka ndaluar Allahu ndersa imam ebi hanifja thote se gjerat jane te ndaluara pervec asaj qe ka lejuar Allahu.

Pra nese ne esence gjerat jane te lejuara nuk e kuptoj kush duhet te sjelle argument hasan!!! ti me habit fare, ti je ai qe duhet te thuash pse eshte e ndaluar e jo une pasi oti ka lajuar shume gjera e ka ndaluar pak. Atehere nuk dm me duket ndonje cudi kur ne mes te vapes te me thuash:"ku e ke argumentin qe eshte dite?
    Kurse perse i perket ajetit:Allahu ne Kuran thot :

ja ke futur kot shpatit lale ky ajet eshte per te krishteret qe pretendonin se isai eshte Zot e per jehudet qe thoni Yzejri eshte Zot, nuk eshte per mu.
    Vella mos te duket gje katolik une? Nese jo atehere mos i perdor vend e pavend ajetet se eshte turp...

Me pas ja fut fare kot i dashur, qe nis e na gjukon sahabet kane qene keshtu apo ashtu, ja po e pranoj qe ibni umeri ka bere gabim por pse nuk e keshilluan te tjeret?
    e dyta e zeme se beri nje diojetar gabim ne mendim por si ka mundesi qe kjo eshte e lejuar me shumice dijetaresh?
    Te tjerat i di ti spo zgjatem me se nuk ja vlen.
    por te dish dicka se hatmja eshte e lejuar dhe ka baze ne fene islame per kete te kam shkruar edhe nje fetva tew Ibni tejmijes vecanarisht, dhe i lutem Zotit te me mbroje mua ne mendimin e sakte qe kam ne ate mendim te shumices se ehli synnetit, dhe po ashtu te te jape zemer edhe ty e te ti cele syte e bbyllur nga xhelozia e nje filan dijetari qe mund te jete fshatar taleban.

E ka thene qe kohe me pare i nderuari Ibrahim Dalliu qe injoranca nuk zhduket me top . topi zduk vetem njerezit megjithate mbaje mendimin tend pa me detyruar mua.
    selam

Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    Postime
    2,170
    dmth edhe nese e vepron ate qe ta ka ndalu Pejgambrei a.s nuk qenka Harama ?
    profeti nuk e ka ndalu kendimin e kuranit per te vdekurit nese mendon se po thuaj ku me car hadithi?

Se di sa e din rregullen e bidatit .
    Leximi i Kuranit shkon e shperblehet edhe i vdekuri , njejte si me veprat tjera te mira tonat .Ska nevoje te behet njeti per te . Se Allahu Kuranin nuk e pruni per te vdekurit por per neve qe jemi gjalle . Shume eshte i qarte hadithi qe tregon se te gjitha veprat i ndalen njerit kur vdes , perveq femijut qe bene vepra te mira .....

Mirpo ju qe doni me leju nje gje ne fene Islame bjere argumentin pasi ne shkrimin tende the se nuk ka diskutime per nje gje te tille .
    Rrgulli i bidatit eshte i ditur dhe nuk eshte bidat ajo qe ke qf ti por ajo qe ka mendim unanim dijetaresh qe eshte bidat, ose te pakten shumica. kij mendjen.
    Se dyti kuranin e di qe erdhi per te gjallet si sheriat por ama si shperblim edhe per te vdekurit.
    Se dyti ka hadith tjeter qe profeti permend 7 gjera qe i vene te vdekurit pas vdekjes dhe ti mesa shoh se dike por jane te njenjta me ato tre gjerat qe permenden tek hadithi tjeter.
    Dhe tek e treta dua te te tham se nuk thuhet me jep argument qe eshte e lejuar por me jep argument qe eshte e ndaluar.
    Lejimi eshte gjithmone perpara ndalimit, madje ne te gjitha ajetet kuranore permendet me perpara.
    Psh: E ka lejuar allahu blerjej dhe ka ndaluar kamaten
    ose ajeti: [b]Ju jane lejuar juve te mirat dhe ju jane ndaluar te keqijat, pra kudo permendet lejimi e me pas ndalimi ndaj hape cadren mos me fol gjepura.

Kush e beri te Posaqme kete sure per te vdekurit ?

Islami vella nuk eshte tradite , mos e perzi shume me te

Nuk jemi qorra ne ,por me duhet argumenti . Se me dite se eshte mire edhe une ja kendoje qdo dite prindit time qe ka vdekur .
    Nje veper qe nuk ka argumente ne fe dhe e konsiderojmi si veper fetare ateher ajo eshte risi ne fe .

selamualejkum
    Ps/sene spo te lypi vetem argumentin vella
    Hasan askush nuk po thote qe sureja eshte per te vdekurit, ajo eshte per ne si rregull zbatim obligimet ne te, por nga miresia e saj perfitojne edhe te tjeret.
    Selam

Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    Postime
    2,170
    Citim Postuar mė parė nga Newhost
    O indrit po me zhgenjen me diturine tende. Ajetet qe te solla me siper e kam theksuar shume mire qe jane per te nxitur arsyetimin dhe llogjiken dhe jo per te dhene argument qe nuk lejohet leximi i kuranit per te vdekurit. Megjithate ti nuk ke shpjeguar apo argumentuar ASGJE.
    sme ke marre vesh ti i dashur por megjithate me mendje nuk kuptohet e verteta e pakufijeshme pasi ne kemi nje mendje te kufizuar e jo perfekte.
    E dyta mos velle mendon ti se njo gote uji nxen tere detin?
    Jo aspak nxen vetem vellimin e saj dhe asnje pike me shume.
    Pra qe dicka te jete e arsyeshme nuk do te thote qe te te duket ty ashtu por te jete ashtu vertete, dhe mendjet e ditura islame thone qe kjo eshte e lejuar me ixhma, por kundershtimi eshte nese shkon apo jo sevapi.
    Ata qe kane thene se kjo eshte haram apo bidat nuk ka qene perfaqeuaesh te medhhebit hanefij as shafii as maliki as hambeli as dhahiri, por perfaqesues te medhhebitLeverdi. Ne fakt jam une ai qe mbetem i zhgenjyer kur te shoh te thuash per dicka haram sepse te pelqen ty.

Po te perseris prape nje pjese te shkrimit tim qe ta kuptosh me mire : A ka transmetuar ndonje hadith profeti per sa i perket kendimit te Kuranit per te vdekurit ? Ne kohen e profetit jane vrare shume muslimane dhe ne ditet e sotme duhet te gjenden shume transmetime nga profeti per lexim Kurani per te vdekurit. Apo jo ? Ku jane keto transmetime ? ! Ka ndonje transmetim qe per vdekjen e profetit eshte lexuar Kuran ? Prandaj po ju perseris prape qe tju them qe ndonjehere nuk eshte e thene qe te dish shume nga feja per te shpjeguar ceshtje kur je i paafte te mendosh llogjikisht.

Vazhdoni mbani veten per dijetare se po beheni gazi i botes
    Te thashe qe ka hadithe por konsiderohen te dobet tek disa dhe te pranueshem tek disa dijetare te tjere e kjo varesisht nga kushtet qe ka nje dijetar per te pranuar hadithin te sakte.
    Por vepra e sahabit ka bere qe Imam ahmedi Maliku e Ebi hanifja te ndryshojne qendrim, ndersa Newhosti kushedi ce pandeh veten me te ditur se sahabi qe e beri kete dhe me te ditur se tere dijetaret qe pranuan se shkon leximi i tyre , si sujuti, Ahmed ibnu hambel, maliku, Ibnu tejmije, kurtubiu, sejid sabik, Inb kajjem elxheuzi etj etj....
    Une nuk jam dijetar por lewxoj mendimet e dijetareve dhe pastaj shikoj kush te me duket me e sakta.

فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
    Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Indrit!
    Per fatin e keq se une nuk kam shume kohe sot per te shkruajtur per arsye te impenjimit tim per te votuar, qe disave mund tiu duket edhe kufer pasi nuk eshte "tehakkum bi hukmi-l-lah", por e lexova perciptasi dhe neser do te jem me afer per te marre prej fjaleve qe ke cituar nga dijetaret rreth kesaj teme ne nje bllok shenimesh te miat (personale) pasi qe mesa pashe jane te vlefshme per cdo kend ketu i ditur qofte apo injorant, vetem nje fjale me mbetet per te thene "Barakallahu fijke wa bike, wa fij ehlike wa a'iletike"
    Salam alejkum bro!
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-03-2003
    Postime
    683
    Citim Postuar mė parė nga INDRITI
    sme ke marre vesh ti i dashur por megjithate me mendje nuk kuptohet e verteta e pakufijeshme pasi ne kemi nje mendje te kufizuar e jo perfekte.
    E dyta mos velle mendon ti se njo gote uji nxen tere detin?
    Jo aspak nxen vetem vellimin e saj dhe asnje pike me shume.
    Pra qe dicka te jete e arsyeshme nuk do te thote qe te te duket ty ashtu por te jete ashtu vertete, dhe mendjet e ditura islame thone qe kjo eshte e lejuar me ixhma, por kundershtimi eshte nese shkon apo jo sevapi.
    Ata qe kane thene se kjo eshte haram apo bidat nuk ka qene perfaqeuaesh te medhhebit hanefij as shafii as maliki as hambeli as dhahiri, por perfaqesues te medhhebitLeverdi. Ne fakt jam une ai qe mbetem i zhgenjyer kur te shoh te thuash per dicka haram sepse te pelqen ty.

Te thashe qe ka hadithe por konsiderohen te dobet tek disa dhe te pranueshem tek disa dijetare te tjere e kjo varesisht nga kushtet qe ka nje dijetar per te pranuar hadithin te sakte.
    Por vepra e sahabit ka bere qe Imam ahmedi Maliku e Ebi hanifja te ndryshojne qendrim, ndersa Newhosti kushedi ce pandeh veten me te ditur se sahabi qe e beri kete dhe me te ditur se tere dijetaret qe pranuan se shkon leximi i tyre , si sujuti, Ahmed ibnu hambel, maliku, Ibnu tejmije, kurtubiu, sejid sabik, Inb kajjem elxheuzi etj etj....
    Une nuk jam dijetar por lewxoj mendimet e dijetareve dhe pastaj shikoj kush te me duket me e sakta.

Ne radhe te pare une nuk e kam perdorur fjalen "Haram" kurre ! Me cito shkrimin ku une kam thene qe eshte haram leximi i kuranit per te vdekurit.

Une jam pra me ata dijetare si Albani . Nuk kam pse e fsheh qe mbeshtes mendimin e Albanit sepse ishte nje nga dijetare me te medhenj te shekullit qe lam pas. Tjeter gje eshte Indrit te me akuzosh mua qe i bej zgjedhjet me mendjen time pa u mbeshtetur ne dijetare. Ironirat e tua nuk kane vend perderisa ka dijetare qe i cilesojne te dobet keto hadithe sic e the vete ti.

Per mua Albani ka qene shume i kualifikuar dhe jo sic e shajne shume veta ketu ne forum me shkrime nga me te uleta. Per sa i perket "Dija merret nga dijetari" jam dakort deri ne nje pike sa ju mos ta keqperdorini kete shprehje per te akuzuar dijetaret. Sot ka shume libra ne dispozicion te kujtdo dhe nuk eshte e thene te shkosh deri ne Indi apo Marok te mesosh prej dijetareve qe jetojne aty. Bibloteka ka ne te gjithe boten besoj dhe aty ka shume access per libra te shumellojshem dhe jo si ne kohen e hanifes apo te tabi tabiineve qe dijetareve do ju duhesh nje muaj levizje per te marre nje hadith. Prandaj pra une jam me Albanin dhe nuk besoj INdrit qe Albani ka qene te medhebi qe ti quan Leverdi. Kujdes pra se cfare nxirrni nga goja se e mbani veten per njerez qe kane dije nga feja.

Per sa i perket Rapsodit ; Une nuk jam Vehabi sepse nuk kam lexuar asgje rreth Abdul uehabit pervecse nje Biogragi te thjeshte. Kur nuk merr vesh nuk merr vesh skam cfare te bej.

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Nje here pata biseduar me nje komunist, ai me tregoi per veten e tij dhe per jeten qe bente. Por ne nje moment filluam te djalogonim dhe pasi ia replikova mendimet e tij dhe ia hodha poshte pretendimet komuniste me se fundi i thash: Marksistet kurre nuk do t'ia dalin mbane, me tha: une nuk jam marksist sepse s'e kam lexuar kurre Marksin por kam lexuar Enverin!
    Pasi qe dituria Islame nuk perfitohet kurre nga leximi edhe Khatib el Bagdadi ka thene: "Dituria merret nga gojet e dijetareve", ndersa Pejgamberi ne hadithin e tij Sherijf thote: "el-Ilmu bi et-Te3alum, wa el-Fik'hu bi et-Tefek'uh" qe do te thote: Dija merret me te nxene (nga dijetaret) dhe Fi'khu me te hulumtuar (prej dijetareve). Gjithashtu dihet se Ummeti i Muhammedit vecohet nga ummetet e tjera me Senedin (zinxhirin e transmetimit) nga dijetari tek nxenesi e keshtu me rradhe deri ne ditet tona, por ky sened tek disa qe mendojne se vetem duke lexuar perfitojne, pa kuptuar se gabojne, nderpritet. Vajmedet nese te gjithe do te veprojne keshtu!
    Selam Alejkum
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    Postime
    2,170
    Ne radhe te pare une nuk e kam perdorur fjalen "Haram" kurre ! Me cito shkrimin ku une kam thene qe eshte haram leximi i kuranit per te vdekurit.

Une jam pra me ata dijetare si Albani . Nuk kam pse e fsheh qe mbeshtes mendimin e Albanit sepse ishte nje nga dijetare me te medhenj te shekullit qe lam pas. Tjeter gje eshte Indrit te me akuzosh mua qe i bej zgjedhjet me mendjen time pa u mbeshtetur ne dijetare. Ironirat e tua nuk kane vend perderisa ka dijetare qe i cilesojne te dobet keto hadithe sic e the vete ti.

Per mua Albani ka qene shume i kualifikuar dhe jo sic e shajne shume veta ketu ne forum me shkrime nga me te uleta. Per sa i perket "Dija merret nga dijetari" jam dakort deri ne nje pike sa ju mos ta keqperdorini kete shprehje per te akuzuar dijetaret. Sot ka shume libra ne dispozicion te kujtdo dhe nuk eshte e thene te shkosh deri ne Indi apo Marok te mesosh prej dijetareve qe jetojne aty. Bibloteka ka ne te gjithe boten besoj dhe aty ka shume access per libra te shumellojshem dhe jo si ne kohen e hanifes apo te tabi tabiineve qe dijetareve do ju duhesh nje muaj levizje per te marre nje hadith. Prandaj pra une jam me Albanin dhe nuk besoj INdrit qe Albani ka qene te medhebi qe ti quan Leverdi. Kujdes pra se cfare nxirrni nga goja se e mbani veten per njerez qe kane dije nga feja.

Per sa i perket Rapsodit ; Une nuk jam Vehabi sepse nuk kam lexuar asgje rreth Abdul uehabit pervecse nje Biogragi te thjeshte. Kur nuk merr vesh nuk merr vesh skam cfare te bej.
    I dashur vella!
    Kupto vetem dicka ne fillim Une nuk po te detyroj ty te kendosh kuran per te vdekurit por ama mos i thuaji askujt qe e ben kete qe ka bere nje haram apo bidat pasi e ka bere nje sahab kete veper, e kane mbeshtetur dijetare te medhenj, si Imam Ahmedi, Imam Ebu Jusufi, Imam Muhammedi, Sujuti, Kurtubiu, Ibnu tejmije, ibnu kajjim el xheuzi e shume eshume te tjere qe nuk me kujtohen pasi i kam derguar librat ne shqiperi sic thashe.

Sa per Albanin e respektoj si dijetar por ama nuk ja marr mendimet per dispozita, Albani ka qene Ai qe e beri haram veshjen e floririt edhe per femrat nuk e di sa te ka rene ne vesh kjo!!! Dhe poashtu mund te pajtohem me ty qe ka qene nje dijetar i madh por jo me i madhi ama as ne kohen e tij.
    Kete e them pasi ne kophen tone ka njeres qe dine tere hadithet e buhariut e muslimit e nesaiut ebu daudit etj... edhe me trasmentim zinxhiri te tyrin, deri tek pejgamberi as. ndersa Albanit i mungon kjo pasi ka qene autodidakt.
    Me kete nuk dua te thjem se nuk eshte dijetar por ama si Albani ka pasur mijera te tjere edhe ka akoma mijera.
    Dhe e fundit nuk e konsiderova Albanin medhhebi leverdi por ato njerez qe po na bejne bidatcij me nje mendim te fshatareve talebane.
    Selam Alejkum.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    22-05-2005
    Postime
    52
    selamualejkum musliman

Po e shofe se ketu qenka bere vend i urimeve dhe pershendetjeve . Njeri e bjen nje qarqaf e tjeteri e bene pershendetjen per ate qarqaf i cili ne fene Islame nuk ka askund argumente . Por hajr InshAllah .

Indriti shkruan
    Hasan me fal qe nuk kam as kohe e as nerva te mbaroj tere kete shkrim se lexuari por dy fjale.
    kam thene qe zoti eshte i pa gabueshem nderkohe qe pejgamberi eshte i pagabueshem ne ceshtjet fetare por jo edhe tek ato jetesoret.
    per keto ka hadithe ndaj spo zgjatem me
    .
    Skam qa me té fale une , a e lexon apo nuk e lexon ajo eshte problem i juaji e jo i imi se per ju eshte shkru .
    E di qka ke shkru , dhe njashtu tu kame pergjigje se ketu po behet fjale per fene Islame mesa di .
    Se di a pretendon i nderuar a eshte bidat apo nuk eshte bidat mbledhja e Kuranit , mirpo ashtu e ke marre shembell ju i nderuar .
    Pastaj thuani
    Se treti vepra e sahabit eshte percjellur nga bejhakiu dhe Albani e ka klasifikuar trasmetim hasen, nese do injoroje sme behet shume vone... por ama dije qe sahabet kane qene njerezit qe e diten fene me mire se ne.
    Spo kame dyshime qe ka thene Bejhakiu dhe Albani radiallahu anhum ne kete mesele . Mirpo po te theme se Njeri prej shume dijetareve lidhur me kete mesele eshte edhe Albani i cili ka thene se nuk ka argumente qe Pejgamberi a.s e ka vepru nje gje te tille .Ndersa sa i perket haditheve daife mos hajde ne forum sikur rapsodi se nuk ta marre ate fjale qka thua .
    Pra argumente qe e ka vepru Pejgamberi a.s dhe ka thene veprone pasi ju po i jepni leje me shume te lejuarave te ceken te parat nuk e ka permend . Pejgamberi a.s ka shku shume ne vizite te varrezave dhe si eshte e munduar qe nje argumente i tille te mos transmetohet se e ka vepru leximin e kuranit per te vdekurit . Ajo qka na transmethet eshte lutjete e Pejgamberit a.s qe i ka bere per ta si pershembull
    es-Selamu alejkum ehl el-dijar min el-mu'minin uel-muslimin, ue inna in shaAllah bikum lakihun, nes'el Allahe lene ue lekum el-afijeh" [Paqja qoftė mbi ju, o njerėz tė vendbanimeve, besimtarė dhe muslimanė. Nėse do Allahu edhe ne do t'ju bashkėngjitemi. Lusim Allahun tė na dhurojė sigurinė neve dhe juve]".(nese ka gabime ne perkthim lus rapsodin qe ta permiresoj).
    Allahu xh.h thote
    Padyshim qė tek i Dėrguari i Allahut (Muhammedi) ju keni njė shembull mjaft tė mirė pėr tė ndjekur, pėr atė qė shpreson nė (takimin me) Allahun nė Ditėn e Fundit dhe qė e kujton Allahun shumė”
    .el-Ahzab:21.

Pastaj
    Nė sunen (tė Ebi Daudit) transmetohet se Pejgamberi (paqja, shpėtimi dhe mėshira e Allahut qoftė mbi tė dhe familjen e tij) ka thėnė:"Mos e bėni varrin tim vend vizite (vend grumbullimi), bėni salavat pėr mua kudo qė tė jeni, sepse salavati juaj mbėrrin tek unė."

Pra kete vepre qe pretendoni ju nuk e ka vepruar Pejgamberia.s dhe as nuk e ka leju te veprohet .
    Po te ju pyet dikush juve se pasues te kuj jeni , mendoj se ju do i thoni se jemi pasues te Ehlil synetit dhe Xhematit .
    Pasues te Pejgamberrit a.s ne kete qeshtje smund te jemi se ai nuk e ka vepru kete .
    Pasues te xhematit thomi se shumica e xhematit qenkan me kete qeshtje ne pajtim . Une po ju theme se xhemati nuk e perben shumica por e perben edhe nje grup krejte i vogel qe jane pasues te Pejgamberit a.s .
    Ne qeshtjete te fese prej njerezve vetem Pejgamberi a.s eshte i pagabueshem qdo kush tjeter mund te gaboje dhe gabone .
    Imam Maliku rahimullah ka then : qdo njeriu mund ti mirret dhe lihet fjala vetem Pejgamberit a.s .
    NUk mund te themi se eshte e pelqyer perderisa nuk e ka vepru dhe urdheru apo leju Pejgamberia.s
    Qdo gje qe veprohet dhe nuk e ka vepru Pejgamberi a.s dhe po ashtu nuk gjendet ne Kuran nuk eshte Prej fese Islame , qdo gje qe nuk eshte prej fese Islame dhe mundohet te behet pjese e saje eshte bidat .

Pejgamberi [salallahu alejhi ue selam] ka thėnė:"Kushdo qė prezanton ndonjė gjė nė ēėshtjen tonė [dmth Islam] e cila s'ėshtė pjesė e tij, ajo do t'i refuzohet". [Buhari & Muslim]
    Pra vella i dashur keto fjale nuk jane fjale te mijat por te Pejgamberit a.s .

Pastaj thuani i dashur
    [QUOTE]E para ne medhhebin shafiii maliki, hembeli dhehiri dhe te gjithe medhhebet gjerat jane te lejuara pervec asaj qe ka ndaluar Allahu ndersa imam ebi hanifja thote se gjerat jane te ndaluara pervec asaj qe ka lejuar Allahu.

Une mendoj se Ebu Hanifeja rahimulla ska bere gje tjeter veqse ju ka pergjegje ajetit qe jame gjithmon duke ta cekur duke menduar se po e kupton por me duket kote eshte :
    Allahu ne kuran thote

Vella feja Islame eshte plotesu para se me fole omeri per keto gjera qe na ke ceke ti , pastaj feja Islame eshte plotesu dhe askund nuk e ke diqka qe ta lejone ate gje qe ke ngule kembe ti pa asnje argumente .
    Pastaj Pejgamberi a.s po te tregon qarte

B]Kushdo qė prezanton ndonjė gjė nė ēėshtjen tonė [dmth Islam] e cila s'ėshtė pjesė e tij, ajo do t'i refuzohet[/B]". [Buhari & Muslim]

Nuk mund ta beshe pjese te fese Islame leximin e Kuranit per te vdekurit kur nuk ke argumente per kete , mos po mendon i dashur se dhuntit e Allahut ndaj neve nuk jane te Plotesuara . Vella verejtje te madhe ke nga ai citata nga Kurani dhe hadithi i Pejgamberit a.s

Pastaj pyesni

Pra nese ne esence gjerat jane te lejuara nuk e kuptoj kush duhet te sjelle argument hasan!!! ti me habit fare, ti je ai qe duhet te thuash pse eshte e ndaluar e jo une pasi oti ka lajuar shume gjera e ka ndaluar pak. Atehere nuk dm me duket ndonje cudi kur ne mes te vapes te me thuash:"ku e ke argumentin qe eshte dite?
    Une skam qa me te pru argument o Indrit vellai , argumente e ke Fjalen e Allahut me siper dhe hadithin qfare po done tjeter . Pikerisht ju ketu gaboni kur lidheni per keto qeshtje sepse gjerat e lejuara dhe te ndaluara jane te qarta . Juve nuk ua ka leju askush kete nga Kurani dhe Syneti , perderisa nuk ta ka leju askush ateher ajo eshte e ndaluar se perndryshe do jete nje shtes ne Dhuntit e Allahut (referoju ajetit 5,3). Une nuk jame ne gjendje te shtoje dhe lejoi diqka qe Pejgamberi a.s nuk na e ka leju e as Allahu ne Kuran . Ju qe po lejoni keni pergjethsi per vete dhe fatekeqsisht edhe ata qe e lexojne shkrimin tuaj .

Pastaj kritika e juaj qe eshte deri diku me vend por sikur nuk e dini qka ka thene Hasan el Basri per ate qe fute diqka ne fene Islame dhe nuk eshte Pjese e saje .
    Kurse perse i perket ajetit:Allahu ne Kuran thot :

Sure : El-Bekare ja ke futur kot shpatit lale ky ajet eshte per te krishteret qe pretendonin se isai eshte Zot e per jehudet qe thoni Yzejri eshte Zot, nuk eshte per mu.
    Vella mos te duket gje katolik une? Nese jo atehere mos i perdor vend e pavend ajetet se eshte turp...
    Jo nuk me dukesh katolik e as jahudi . Por po lejon diqka qe nuk ta ka leju as Kurani e as Syneti .

Pastaj thuani :
    Me pas ja fut fare kot i dashur, qe nis e na gjukon sahabet kane qene keshtu apo ashtu, ja po e pranoj qe ibni umeri ka bere gabim por pse nuk e keshilluan te tjeret?
    e dyta e zeme se beri nje diojetar gabim ne mendim por si ka mundesi qe kjo eshte e lejuar me shumice dijetaresh?
    Te tjerat i di ti spo zgjatem me se nuk ja vlen.

Nuk po i gjykoj sahabet aspak po eshte keqkuptim i yti ndaj meje siq po behet shpesh ne shkrimet e juaj . Por per mua me argument eshte Kurani dhe Syneti dhe te gjitha fjalet e dijetareve qe kane baze ne ato dy te Parat (pra ne kuran dhe synet)

Pastaj thuani
    por te dish dicka se hatmja eshte e lejuar dhe ka baze ne fene islame per kete te kam shkruar edhe nje fetva tew Ibni tejmijes vecanarisht, dhe i lutem Zotit te me mbroje mua ne mendimin e sakte qe kam ne ate mendim te shumices se ehli synnetit, dhe po ashtu te te jape zemer edhe ty e te ti cele syte e bbyllur nga xhelozia e nje filan dijetari qe mund te jete fshatar taleban
    .

Pse more nuk po na bjen argumente per hatme qe po thua .Spo ta injoroj mendimin e dijetrit e pastaj tendin mirpo eshte e kote te na bindesh me fjale te dijetareve pa e pas argumentin .
    Hatmja eshte e lejuar te lexohet per vete dhe jo per te vdekurin .Edhe ske nevoj me e ban njete se ke hadithin se te mirat shkojne drejte perdrejte tek i vdekuri nga i gjalli .Pra ju bani vepra te mira dhe dua per te vdekurin se Pejgamberi a.s thote :
    "Allahu ka caktuar engjėj qė t'mė informojnė pėr pėrshėndetjet e popullit tim". [Transmetuar nga Ahmed]
    Nė sunen (tė Ebi Daudit) transmetohet se Pejgamberi (paqja, shpėtimi dhe mėshira e Allahut qoftė mbi tė dhe familjen e tij) ka thėnė:"Mos e bėni varrin tim vend vizite (vend grumbullimi), bėni salavat pėr mua kudo qė tė jeni, sepse salavati juaj mbėrrin tek unė."
    Ndersa nese dikush mendon se i vdekuri na ndegjone ateher kisha dashte me dite me qfare na e argumenton .
    Por Allahu thote :
    "Por ti s'mund t'i bėsh tė dėgjojnė ata qė janė nė varre". [Fatir, 22]

Allahu te rujt dhe shperblefte per lutjen tende me te mirat e xhenetul Firdeus .

Pastaj thuani :

profeti nuk e ka ndalu kendimin e kuranit per te vdekurit nese mendon se po thuaj ku me car hadithi?

Vella i dashur , ju po ju jepni perparesi te lejuarave . Ne rregull , a me tregon a ta ka leju nje gje te tille . A e ka vepru nje gje te tille qe po fole . Pergjigjia eshte Jo se nuk ke argumente per kete , ateher a thua paska Harruar Pejgamberi a.s apo Allahu i madheruar me na tregu kete . Allahu po te thote se une e Plotesove dhuntin time ndaj jush (fene Islame) ,
    Pejgamberi a.s thote B]Kushdo qė prezanton ndonjė gjė nė ēėshtjen tonė [dmth Islam] e cila s'ėshtė pjesė e tij, ajo do t'i refuzohet[/B]". [Buhari & Muslim]
    Ju po e prezentoni nje gje te tille , me bjere argumentin vella dhe e mbyllim kete emision .
    3. Abdullah ibn Mes’udi radijallahu anhu ka thėnė: “Pasoni e mos bėni risi, sepse ju ėshtė dhėnė ajo e cila ėshtė e mjaftueshme dhe ēdo risi ėshtė devijim.” Transmetohet nga Ebu Haithame nė “Kitabul-ilm” (nr. 540) dhe ėshtė shpallur sahih nga shejh Albani.

El-‘Irbad ibn Serijah, radijallahu anhu, transmeton se Profeti ka thėnė: “...Ju kam lėnė nė udhėzim tė qartė. Nata e saj ėshtė si dita e saj. Askush nuk largohet nga ajo pėrveē atij qė ėshtė i shkatėrruar.” Transmeton Ahmedi, Ibn Maxhe (nr. 43) dhe Hakimi. Ėshtė shpallur Sahih nga shejh Albani nė “es-Sahiha” (nr. 937).

Allahu thote

Merreni atė qė i Dėrguari ju jep, dhe pėrmbajuni nga ajo tė cilėn ai ua ka ndaluar.” [Sureja el-Hashr 59:9].

"…dhe ndiq rrugėn e atij i cili kthehet tek Unė…" [Lukman 15].

"Kush i kundėrvihet tė dėrguarit pasi qė i ėshtė bėrė e qartė e vėrteta dhe ndjek rrugė tjetėr nga ajo e besimtarėve, Ne e lėmė nė atė qė e ka zgjedhur (nė dunja) e e fusim nė xhehenem. Pėrfundim i keq ėshtė ai". [Nisa 115].

pra vella gjerat jane te qarta , e verteta eshte e qarte merre cilen dush dhe bazove ne te ajo eshte problem i juaji .

Ndersa sa i perket dijetareve mua nuk me intereson a eshte nga afganistani apo nga arabia apo siria dhe a eshte nga fshati apo nga qyteti se mesa e di une nuk eshte kushte se a je nga fshati apo nga qateti per me kane dijetare ?
    por me intereson ai qe e pason synetin qajo eshte me rendesi njeher per mua , InshAllah Allahu me rune ne kete rruge te synetit te qarte te Pejgamberit a.s dhe larimi nga dyshimet e njerezve . Ka thene nje dijetare qe me dule prej koke emri i tije tash ; Po sikur te pasoj te gjitha fjalet e dijetareve do te kisha dale ne dalalet .
    Por e jona eshte te pasojmi ate fjale qe perputhet me Kuran dhe Synet .

Pastaj thua
    Rrgulli i bidatit eshte i ditur dhe nuk eshte bidat ajo qe ke qf ti por ajo qe ka mendim unanim dijetaresh qe eshte bidat, ose te pakten shumica. kij mendjen.

Rregulli i bidatit eshte i ditur por mund te jete edhe i keqkuptuar nga dikush .Ke argumente me larte qe folin per kete qeshtje .Une kame mendjen por edhe ju pasone ate qe e ka vepru dhe pasu Pejgamberi a.s dhe ka Udhezu Allahu ne Kuran .

Pastaj thuani :
    Lejimi eshte gjithmone perpara ndalimit, madje ne te gjitha ajetet kuranore permendet me perpara.
    Psh: E ka lejuar allahu blerjej dhe ka ndaluar kamaten
    ose ajeti: [b]Ju jane lejuar juve te mirat dhe ju jane ndaluar te keqijat, pra kudo permendet lejimi e me pas ndalimi ndaj hape cadren mos me fol gjepura.

Une qadren e kam te hapur per ate qe ka udhezu dhe ndalu Pejgamberi a.s .Por ju nuk po na bini argumente se e ka leju nje gje te tille qe po folet ketu . Pasi po shkoni deri tek Omeri radiallahu anhu pse nuk shkoni edhe pak vite me heret dhe me pa se a ka vepru Pejgamberi a.s kete veper ?

Pastaj thua
    Hasan askush nuk po thote qe sureja eshte per te vdekurit, ajo eshte per ne si rregull zbatim obligimet ne te, por nga miresia e saj perfitojne edhe te tjeret.
    Selam

Mua me heret me kane thene se eshte e posaqme per te vdekurit , une lexova nga surja dhe nga tefsiri i iben Kethirit rahimullah kun se pas se eshte e lejuar dhe per ate shkruajta .
    Ende spo me kupton :nga Kurani perfiton edhe tjeter kush mirpo nuk duhet te veprohet posaqerishte per ate dhe te lexohet Kurani . Lexoje per vete perfiton edhe i vdekuri ska nevoj me te shku mendja andej aspak . Bene dua vella per ata sa te kesh mundesi , se qashtu ka vepru Pejgamberit a.s , ndersa kete te dyten nuk ke argumente se e ka vepru .

Me pake fjale te hadithe dhe fjale te dijetareve po e mbylli kete shkrim

Xhabiri, radijallahu anhu, transmeton se Pejgamberi alejhis-selam thoshte nė hutben e tij: “...Fjala mė e vėrtetė ėshtė Libri i All-llahut. Rruga mė e mirė ėshtė rruga e Muhammedit. Veprat mė tė kėqija janė risitė (novacionet), e ēdo novacion ėshtė bidat dhe ēdo bidat ėshtė lajthitje, e ēdo lajthitje ėshtė nė Zjarr.” Trans. Nesaiu (3/ 188). Ėshtė shpallur Sahih nga shejh Albani nė “Sahih Sunen nė Nesai” (nr. 1487).

Dhe nė Sunen Ebu Daud nė autoritet tė Ebu Hurejres (ra), Pejagamberi (sallallahu alejhi ue selam) ka thėnė: ‘Njeriu ėshtė nė Fenė e shokut tė tij. Pra, le tė kujdeset secili prej jush se kė po e shoqėron.’…(37) 37) Tefsir El-Kurtubi (4/178-179)

Imam Ibnul-Kajjim el-Xheuzije [v.756H], rahimehullah, ka thėnė:
    “Ēdo vepėr duhet tė ketė njė zanafillė dhe njė synim. Njė vepėr s’do tė jetė akt bindjeje dhe adhurimi nėse burim i saj dhe shtysė pėr tė s’ėshtė imani [besimi], jo adetet apo dėshirat, apo kėrkimi i lavdėrimit, pozitės, apo tjetėr veē kėsaj. Vėrtet, shtysė pėr tė duhet tė jetė krejtėsisht imani, ndėrsa synimi i saj duhet tė jetė kėrkimi i kėnaqėsisė sė Allahut dhe shpėrblimi i Tij.”11. er-Risaletul-Tebukije, f.12.
    mos te harroje se Besimi Islam eshte i qarte (fjala ime)

Ebu Shemah (v. 665H) ka thėnė: “Urdhėri pėr t’iu kapur Xhematit nėnkupton kapjen pėr tė vėrtetėn dhe pėr pasuesit e saj; edhe nėse ata qė i kapen janė pak dhe ata qė i kundėrshtojnė shumė, sepse e vėrteta ėshtė ajo nė tė cilėn ishin tė parėt e Xhematit nga koha e Profetit dhe shokėve tė tij, radijallahu anhum. Nuk i kushtohet rėndėsi numrit tė madh tė njerėzve tė sė kotės, tė cilėt vijnė pas tyre.” (el-Baith alel-Bida vel-Huvadith, fq. 19)

Siē ka thėnė imam Malik:'Kur dituria ėshtė e pakėt, kotėsia shfaqet; kur ka transmetime tė pakta, dėshirat shtohen.' Kėshtu, nėse fjala s'ėshtė as e dėshmuar tekstualisht as qė domethėnia e saj ėshtė e njohur pėr intelektin, atėherė ajo ėshtė e pavlefshme dhe plot me dėshira..."

Thotė Muhamedi, alejhi selam, nė hadithin tė cilin e transmeton Ebu Hurejra:"Kush thotė pėr mua se kam thėnė diēka qė unė nuk e kam thėnė, le ta pėrgadisė njė ndenjėse nė Zjarr…" (Silsiletu Hadithe es-Sahiha)

selamualejkum musliman
    Ke frike Allahun kudo qe te jesh.
    Andaj llogarite vehten vella para se te llogaritesh

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    O Hasanii!
    Ti ende s'po kupton dhe per kete po te shkruaj kesaj here ne dialekt, ndoshta po me kupton!
    Pse bre ti po thu qe une kom ardh me hadith Daif, a s'je ka kuton kur lexon shqip a? Kqyre mire se une mas pari kam ardh me hadith Hasen dhe Sahih e mesefundi kom pru edhe at mendim qe mundet me qen hadith Daif por nese i kqyr dijetaret qe une kom sjell ne transmetimet Hasen dhe Sahih as qe mendohet per me u pershtat me ato qe thone se eshte Daif. a mundet bre ti dijetari i kuja krahine kofsh, per me kundershtu Ixhmain e dijetareve per me vepru sipas hadithit Daif? A e din se Ixhamin e ka citu nje prej dijetarvet ma shqum ne Islam qe per at s'ka kundershti se ka qen Imam ne hadith? A e din ti se ky dijetar eshte Imam Neveviu? Me qka te drejte ti kundershton Ixhmain a mundet me dit?
    Pse e bon veten kaq interesant ktu ne forum e thu se s'pranon asnji hadith Daif, a mos valle dijetaret si Neveviu qe ka citu Ixhmain e paskan gabim a? Ti ne fuind sjell hadithin e pejgamberit qe s'ka lidhje me me hadithin Daif.
    Ja cka sjell ti per argument: :"Kush thotė pėr mua se kam thėnė diēka qė unė nuk e kam thėnė, le ta pėrgadisė njė ndenjėse nė Zjarr.
    Po kush t'ka thon ty bre se hadithi Daif qenka rren, une ta kom hek verejtjen kur t'kom thon per mos me ngatrru hadithin Mewdu3 me hadithin Daif, ka shume dallime o Hasanii.
    gjithsesi po m'lodh me ket kokforci, une me indritin sjellim citime nga dijetaret ti na sjell drejtperdrejt hadith pa pas as me te voglin baze ne ate hadith, osht si puna e asaj qe ne ne nje are e ti ne aren tjeter fluturon, ne flasim per hadith daif ti flet per at Mewdu3.
    Edhe pse po bazohem ne fjalen tende qe ke thon pak para disa ditve qe mundet me punu me hadith daif nqs nuk bjen ne kundershti me dispozita te sheriatit, une po ta bej nje pyetje qe e kam bere me pare: me sill vetem nje hadith sahih bie ne kundershti me at Daifin qe ne kemi sjell, e me pas me sill cka kan thane dijetaret per at argumentin tand, ama jo si tipa te Albanit por si Ibn Haxher Bejhekiju Nesaiju Neveviju etj te kesaj kategorie, pra Hafidha me sened e jo pa sened si Albani.
    Mandej Albani edhe shejhun e te vetemes Ixhaze qe ka e ka bo bidatci jo direkt por indirekt, sepse shejhu i nderum ne derset qe ai mbante i kish tespiat ne dore dhe i bonte Allahut dhiker.
    Selam

Faqja 7 prej 9 FillimFillim ... 56789 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Kontributi i shkenctarėve islam nė shkencė
    Nga Bleti002 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 15-03-2009, 22:29
  2. Cili eshte qendrimi i muslimaneve ndaj apostasise (blasfemis)!
    Nga Gostivari_usa nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 84
    Postimi i Fundit: 09-02-2009, 08:38
  3. Me kerkese te Farukut
    Nga Gostivari_usa nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 16-03-2007, 07:56
  4. Kur dhe kush e ka shkruajtur Kuranin?
    Nga Albo nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 05-02-2004, 16:47
  5. Vargjet e hequra nga Kurani
    Nga Seminarist nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 67
    Postimi i Fundit: 04-02-2004, 11:40

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •