Po, po ashtu eshte. Mendim i qelluar-kete po dua te them edhe une se koha dhe hapesira mund te mos jene aq shperfillese ndaj njeriut ne hapesira prefekte(perjetesia). "Ato mund te mos shkojne edhe aq mire se bashku" siq jane te pandara ne universin tone.
Perjetesia-ekzistenca prefekte ne kohe dhe hapesire prefekte. Kur njeriu nuk vepron ne kohe por as koha nuk vepron tek njeriu apo ndoshta do te ishte me mire si te them: kur njeriu nuk "mund" te veproje ne kohe dhe koha nuk "mund" te veproje tek njeriu-jane pothuajse te njejta keto dy shprehje. Besoj se e ke te qarte ate qe po e them. Po eshte ashtu siq po thuani ju. Ajnshtajni ka thene se koha dhe hapesira jane te pandara. Nuk mund te kemi nje univers hapesire pa kohe dhe anasjelltas. Une mendoj se ekziston nje gje interesante tek kjo thenie: e ajo eshte univers. Pra Ajnshtajni ka thene univers duke nenkuptuar kete universin ne hapesiren ku jetojme. Ai ka pasur te drejte per kete. Mirpo edhe ka pasur te drejt qe e ka shtuar fjalen "univers". Pra ne universin tone koha dhe hapesira jane te pandara. Mirpo po ne universet tjera? A mund te rrjedh koha ne perjetesi, duke i perfillur edhe efektet e saj ne njeriun dhe anasjelltas? Perjetesine te gjithe ne mendojme se e kuptojme mirpo po t'a pyesim veten se a rrjedh koha ne perjetesi ashtu siq rrjedh ne universin ku jetojme ne?-do te mbesnim gojehapur. Nuk mund te rrjedh ashtu se pejetesia do te thote ekzistence prefekte. Pra per nje hapesire dhe ekzistence prefekte duhet te jete edhe koha prefekte. Por koha prefekte duhet te rrjedh ne nje menyre te pakuptimt. Duhet se nuk ben ndryshe ne perjetesi. Nuk mund te themi se koha nuk ekziston, sepse siq ka thene Ajnshtajni po te mos ekzistonte koha te gjitha gjerat do te ndodhnin pernjehere.
Me lejo te them se eshte kenaqesi debati me ju Skeshqe, mik i nderuar. Shume ketu nuk po e kuptojne ate se qka po dua te them, ate qe po e them, dhe me lejo te them se je nder te paket persona qe po e kupton ate qe po e them.
Se shpejti siq kam thene do t'a postoj edhe nje material-i cili paraqet mendimin tim personal, dhe kisha pasur deshire qe ju i nderuar t'a lexoni ate.
Pershendetje
Krijoni Kontakt