Ekzistojne shume teorira, fera, botekuptime, analiza etj. qe mundohen te shpjegojne qenjen njerezore. Sipas disave njeriu eshte trup edhe shpirt kurse sipas disa te tjereve eshte vetem trup, e keshtu me radhe. Por kete teme pak e interesojne teorite mbi njeriun...
Shikoj nga njehere veten ne pasqyre..... dhe me duket si dicka krejtesisht e huaj, e cila dicka do me gjimoje nje jete te tere. Sapse ky trup, kjo fytyre..... jam une per te tjeret.
Nuk kam asnje problem me trupin edhe fytyren time.... por ndjehem gjithmone se nuk jam ky personi i pasqyres, jam dicka tjeter qe te tjeret nuk munden te shikojne (dhe as une nuk mundem te shikoje tek te tjeret).
Megjithese e di mire kete gje, kur shikoj bashkenjeriun tim ne fillim shikoj trupin edhe fytyren e tij (te cilat dua-s'dua perbejne kriterin fillestar me te cilin e konceptoje ose i afrohem tjetrit).
Pra nuk eshte njecik komiko-tragjike te mendosh se pamja e juaj trupore eshte shume here themeli mbi te cilin ngrihet ne paragjykim, vleresim apo nenvleresim mbi ju. Aq me keq kur kjo pamje nuk reflekton edhe brendesine e njeriut (sepse personalisht nuk besoj se 'i bukur' do te thote 'i mire' apo 'i shemtuar' do te thote 'i keq', megjithate besoj se mimikat e jashtme mund te shprehin edhe gjendjen e brendeshme por jo gjithmone).
Tragjedia shkon aq larg saqe nganjehere, sidomos kur behet fjale per lidhjet midis dy gjinive, pamja e dikujt na bene te mos shohim boten e tij te brendeshme ose ti japim vleresime te gabuara. Ja vlen te rikujtoj ketu vitet shkollore kur cdo veper, akoma edhe veper pa kuptim ose veper idiote, e ndonje vajze te bukur na 'mallengjente' dhe i jepnim interpretime pothuajse 'hyjnore'.
Por meqenese u zgjata shume, edhe temen a hapa qe te lexohet e jo te mos lexohet, po i mbyll mendimet ketu. Duke i lene anetareve nje pyetje: a besoni se trupi me te vertet perben burg per njeriun perballe te tjereve, nje burg te cilin gjithmone te tjeret e shikojne nga jashte?
shenim: i lutem anetareve, nese duan te japin pergjigje, qe te mos ken parasysh vetem lidhjet e tyre me mamin, babin e 3-4 personat e tjere qe njihen mire dhe duhen forte por te ken parasysh shumicen e njerezve sidhe llojin e reflekseve ose marredhenjeve qe zhvillojne me njerez te ndryshem ne jeten e perditshme.
faleminderit
Krijoni Kontakt