Close
Faqja 3 prej 7 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 68
    Citim Postuar më parë nga Veshtrusja
    duhet*
    Po pra, se cka eshte e bukur eshte e moralshme.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Sokoli : 26-04-2005 më 01:52
    • Mëndjen në mëndje e zemrën në zemër.

• Të mirën bëje e hidhe në det,
      po s'e diti peshku e di Zoti vetë.

i/e regjistruar Maska e hope31
    Anëtarësuar
    23-11-2002
    Vendndodhja
    ketu
    Postime
    1,054
    Ndersa une mendoj qe cfare eshte e bukur mund te mos jete e moralshme(relative), por

cfare eshte e moralshme eshte e bukur (relative) ,merr vlera.
    Fjalet e pa thena nuk lendojne kurre.
    Don't wait for extraordinary circumstances to do good,try to use ordinary situations
    :^proton

Moderatore
    Anëtarësuar
    09-06-2002
    Postime
    1,812
    Kur te di perkufizimin e moralit atehere mund te jap nje pergjigje te sakte.
    Kenga me e larte qe mund te degjoje njeriu eshte belbezimi i shpirtit njere

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    03-10-2003
    Vendndodhja
    Big Apple
    Postime
    1,256
    Mina, secili ka kutin e vet

Cupka, floberi ka thene per kritiket e shkrimtareve qe jane si puna e ushtareve qe nuk behen dot te tille, dhe mbeten informatore

une vertet nuk dua ta fus Wilde ne kete diskutim, ty mund te te duken te perafter po ishofin gjerat nga kende te ndryshme...per Wilde, morali eshte qendrimi qe ne marrim per njerezit qe nuk i pelqejme, dhe ekpserienca eshte emri qe i veme gabimeve tona... Flaubert nuk duket qe mednon keshtu

analiza jote eshte kaq kontemporane, e forte, asertive, dhe me kembet ne toke per te perballuar relaitetin e sotem...po Flauberti nuk eshte e thene te kete pasur te njejtin synim me ty..aq me tepr per te:

"Nuk ka te vertete. Ajo eshte vetem perceptim"

Dhe, per me teper, If you seek happiness and beauty simultaneously, you will attain neither one or the other, for the price of beauty is self-denial..... Art, like the Jewish God, wallows in sacrifices

Kjo e fundit per mua, e jep me se miri qe ndrimin e faluberti, do ta quash ti, romantik, te zhgenjyer, realist,sarkastik e talles te ideve romantike po prape qe i adhuron ato, besues apo mosbesues...quaje, cupke, si te duash ti quaje... lol

prandaj ne kemi eprceptime te ndryshme

P.S. nese nje gentelman e gjysem eshte i barabarte me nje femer, atehere that is me
    TBD

Programues Softueresh Maska e edspace
    Anëtarësuar
    04-04-2002
    Vendndodhja
    Filadelfia, SHBA
    Postime
    2,565
    Eh moj cupke, na bere te lexojme edhe biografine e Gustav Floberit.

Nuk na the se kur e ka shprehur thenien qe ke cituar me lart, por mendoj se do ta kete bere pasi ka publikuar Madame Bovari. E them kete sepse ne biografine e tij thuhet se qeveria e akuzoi per imoralitet por ne gjyq doli i pafajshem.

Pra, shprehja e tij mund te kete pasur kuptimin se nje artist, nje person qe krijon bukurine, nuk ka asnjehere qellim per te bere imoralitet, prandaj arti, ajo qe eshte e bukur, eshte gjithnje e moralshme.

Me sa duket, Floberi ka qene i vetmuar ne rrethin borgjez dhe mund ta kete urryer ate shoqeri sepse ata nuk kane ditur te shijojne bukurine per ate qe eshte, por e kane perkufizuar ate gjithnje brenda moraleve te ngurta borgjeze te asaj kohe.

Nga ky kendveshtrim rrjedh se bukuria eshte e pavarur nga morali, dhe per kete mendoj se te gjithe biem dakort, apo jo?
    Edi

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    03-10-2003
    Vendndodhja
    Big Apple
    Postime
    1,256
    Citim Postuar më parë nga Cupke_pe_Korce
    Dhe nese dikush mundohet te gjeje te bukuren/idealen jashte normave morale, ai jo vetem qe ka per te deshtuar, dhe kjo pasi e bukura nuk ekziston,

por gjithmone ka per tu ndjekur nga e shemtuara, qofte kjo e fundit dhe nje brejtje e ndergjegjes.
    )
    oh ky paragrafi eshte kaq gabim...te pakten sesi e shof une...po te ishte keshtu, nuk do te kishte pasur kurre ndryshime ne shoqeri, po do ishim te gjithe "parti, enver. jami gati kurdohere" ose do jetonim ne njoe kishe se bashku lol

meqe paska shkruajt Edi mbi bion, e dini ju qe ky libri eshte bazuar ne gruan e nje studenti te te jatit te Flaubert, qe ishte pak a shume e tille, merrte borxh e pastaj helmoi veten....

dhe floberi eshte munduar te ishte sa me shume realist dhe sa me pak gjykues ne vepren e vet , e ai me mire shkonte ne burg se te censuronte vepren e tij(qe ne fakt u shkurtua nje 30 faqe nga nje shoku i vet)
    Ndryshuar për herë të fundit nga Larsus : 26-04-2005 më 11:26
    TBD

Unquestionable! Maska e Cupke_pe_Korce
    Anëtarësuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602
    Eh mer Lars c'me bere te te quaj mendje-femer A ta them edhe une nje me germa te zeza? "The highest goal of art is to set one dreaming" (Nga Floberi kjo.) Nuk me cudit aspak fakti qe Flober kish nje admirim te vecante per Baudelaire, dhe e di si e quajti ky i fundit kete madamen? "Megjithe perpjekjet e saj, ajo mbeti nje burre." Floberi mund te mos kete pasur kete qellim, por ndoshta diku ne subkoshjencen e tij ka qene 'aware' per kete, ose me mire te them, e ka pasur frike.

Ate punen e taboreve s'ta mora vesh mire or sulltan Une di te kete qene T.S. Eliot qe ka thene dicka te ngjashme, megjithese eshte e kote te ta kujtoj se ne c'gjendje te mjere do te ishte nje gjeneral pa ushtri. Ja qe shumica e gjerave jane mashkull-femer (lol) si puna e ngarkesave elektrike (thuaj pastaj qe s'jam mesuese me e mire se Lulushja)

Veshtruese, Rusoit do ti kish rene infarkt po te kish degjuar per moral individual. Une perseri nuk e kuptoj. Kur te heqesh menjane shoqerine, kur njeriu eshte vete ne bote, vetem fare! perse u dashka qe te vendose ligje? (gjithmone duke menduar qe ligjet jane limite)
    Summertime, and the livin' is easy...

Larguar.
    Anëtarësuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152
    Kur te heqesh menjane shoqerine, kur njeriu eshte vete ne bote, vetem fare! perse u dashka qe te vendose ligje?
    Sepse limitet nuk ekzistojn vetem ti sherbejn shoqerise por ekzistojn ti sherbejn edhe individit... Perse eshte njeriu i limituar?

gjume te embel befshi..

ps: mes politikes, filozofise dhe shkolles, me eshte bere mua mendja corbe sonte ...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Veshtrusja : 26-04-2005 më 23:36

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,446
    Postimet në Bllog
    22
    Dy gra fqinje nje dite po ziheshin me fjale me njera-tjetren se kush e ka vajzen me te bukur dhe me te zgjuar. Dhe fjalet u bene lume dhe nuk po pushonin, kur para tyre kalon nje vajze tjeter qe shkon ne shkolle me vajzat e tyre, te cilen e kishte zili gjithe lagjia per sjelljen, zgjuarsine dhe bukurine e saj. Grate i lane fjalet per nje moment dhe po shikonin me imtesi vajzen e vogel qe ecte pak hapa larg tyre.

- Ajo po qe eshte vajze e sjellshme, e bukur dhe e zgjuar! - thane te dyja grate ne mendje teksa shikonin vajzen te ecte.

Te dyja u vune ne gare qe ta ndalonin vajzen e vogel ne rruge e ta pyesnin:

- Gruaja e pare e pyeti se ku i kish blere fiongot, rrobat dhe canten e shkolles dhe sa ore ne dite mesonte.
    - Gruaja e dyte e pyeti vetem se e kujt ishte dhe si e kishin emrin prinderit e saj.

Gruaja e pare vrapoi qe ti blinte vajzess e saj rroba dhe fiongo si te asaj cupes, kurse e dyta shkoi e trokiti ne deren e shtepise se saj per te njohur prinderit e saj qe kishin rritur nje vajze kaq te urte, te sjellshme dhe te zgjuar.

Albo

madmoiselle Maska e angeldust
    Anëtarësuar
    08-06-2002
    Vendndodhja
    Michigan
    Postime
    1,368
    Citim Postuar më parë nga Cupke_pe_Korce
    ... moral individual. Une perseri nuk e kuptoj. Kur te heqesh menjane shoqerine, kur njeriu eshte vete ne bote, vetem fare! perse u dashka qe te vendose ligje? (gjithmone duke menduar qe ligjet jane limite)
    Nga nje ane morali ne shume drejtime s'eshte gje tjeter vecse rregulla te cilat mund t'i kete vene njeriu, apo pse jo edhe vete natyra (dhe njeriu thjesht i ka artikuluar), per te siguruar mbijetesen e species ose gjalleses. Shpeshhere po mos ndjekim disa morale e veme veten tone ne rrezik shume te madh. Per shembull, po te mos perceptohej seksi me shume partnere brenda nje kohe te shkurter si i pamoralshem nga shume njerez , atehere njerezit do ta praktikonin pa kriter dhe do te merrnin STD, do te vdisnin ose s'do kishin pasardhes. Dhe jo vetem kjo, por po ta vesh re me kujdes per shume teprica te njeriut, ka nje ane perkatese negative. Dhe kjo ka lindur moralin, qe s'eshte gje tjeter vecse nje shtyse per mbijetese. Eshte nje proces shume i natyrshem sic e shoh une.

Tani, sikur njeriu te jete i vetem ne bote, "vetem fare", kjo situate e vetmuar mund te bente vaki vetem po te ishin shkelur moralet. Nuk eshte e mundur qe njeriu te jete vetem, vetem fare ne bote. Por ja ta zeme, edhe po te jete, ne nje situate komplet teorike, prape ka plot gjera "perverse" me te cilat mund te merrej, qe prape do te sillnin pasoja te renda per kete njeri deri ne vdekje. Fundja AIDS-in njeriu nga seksi me majmunet e ka mare fillimisht. (Te na fale kujt po i shpifet, por nganjehere keto gjera duke rremuar vënçe ne qelbesirlleqe gjenden! lol Nejse, skenaret e tjere te llojit po i mbaj vetem ne koken time. ) Keshtu pra, qe morali individual ekzistoka.

Dhe morali per te cilin po flas une, zakonisht i bie te jete i bukur, i shendetshem, perparesor, jete... dicka qe e lejon jeten te zhdervillet dhe te lulezoje. E pse mos jete i bukur? Por ky eshte nje moral teper i natyrshem.

Cdo problem dhe keqkuptim ne lidhje me moralin vjen kur vijne njerezit dhe mundohen te kapin gjithshka ne perkufizimet e tyre te ngurta... dhe ne perpjekje te vazhdueshme per te ndertuar dicka te mire, pa kuptuar kane ngritur mure kaq te trasha, te pakalueshme dhe qe te zene frymen, sa arrijme deri atje sa ngreme muret e moralit te ngurte "borgjez" (sic eshte quajtur me lart) i kohes se Floberit, qe ne shume drejtime mund te jete dicka artificiale dhe jo domosdoshmerisht i bukur. Dhe kete paragraf s'po e them ne lidhje me Madame Bovarine.

Ajo qe eshte e bukur eshte e moralshme pra, sepse, dhe si rrjedhoje e faktit qe, "ajo qe eshte natyrisht e moralshme, eshte e bukur". Nuk mund te vendosesh per moralin duke u nisur nga bukuria, ose mund ta besh, por rrezikon te zhgenjehesh nga "endrrat" me te cilat luan truri yt me ty.

Nga ana tjeter e monedhes, eshte plotesisht e mundur qe te vendosesh per bukurine duke u nisur nga morali, si nje vlere konstante qe eshte ky i fundit. Sfida qendron ne berjen e dallimit te moralit "borgjez" te kohes se Floberit e me gjere, nga ai moral perparesor qe i sherben zhvillimit te jetes dhe te brezave te mevonshem qe do na pasojne.

Ne nje perpjekje per te vene pak rregull,
    Une.
    Ndryshuar për herë të fundit nga angeldust : 27-04-2005 më 01:24
    In the sweetness of friendship let there be laughter, for that's how heart finds its morning and is refreshed.

Faqja 3 prej 7 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •