Close
Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 33
    Vetvendosje Maska e INDRITI
    Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    I ulur ne zemren e njeres.
    Postime
    2,170

Rapsod!!!!

Me fal gallate te duket kjo ty?

Ketu ka filuar nje diskutim dhe le te mbetet diskutim pa dashur ti them gallate apo edhe grindje.

Persa shkruan me lart: Doja te thoja se ne islam ka pasur me teper se 4 medhhebe por ato te cilat ruajten mesimet e tyre jane kater qe dihen.
    Maturidite dhe esharite nuk jane medhhebe bile as qe konsiderohen te tille une mund ti quaj vetem dy rryma apo grupe qe ndjekim mendimet e dy dijetareve maturidiut dhe eshariut ashtu sikurj jane edhe Wehabijte qe ndjekin mendimet e Wehhabit por ama nuk ju them dot medhheb.

Sa per Ibn tejmijen, Ka qene nje dijetar i madh dhe ka dhene kontributin e tij ne lemijte e Islamit, ka bere vepra madheshtore dhe kjo deshmon diturine e tij te madhe por ama kjo nuk e ben ate qe te jete i pagabueshem, Fundja e fundit ai ishte nje njeri dhe si i tille duhet te trajtohet.
    Me ben pershtypje disa qendrime ketu se nje pjese qe nuk marrin mendimet e tij nisin ta paragjukojne ndersa te tjeret e bejne te pagabueshem.

Fundja e fundit Askush nuk eshte i detyruar te ndjeke mendimet e ibn tejmijes Albanit, Kardauit apo edhe te cdo dijetari tjeter por ama eshte i detyruar cdo musliman ti respektoje keto mendime

Tani per medhhebet:
    Nuk mendoj se ne kohet e sotme eshte detyrim te ndjekesh nje medhheb te caktuar.
    Kjo ka qene dikur pasi nuk kishte kushtet qe bota ka sot, ku mund te pyese te diturit nepermjet internetit tel. postes apo ku te di une per nje ceshtje te sheriatit, ndersa ne kohen e Imam Ebu hanifes duhet te ecje dite te tera per te gjetur dijetarin e te merje nje fetva.
    Po ashtu ne eshte e lejueshme te ndiqet qofte edhe nje dijetar i diteve te sotme i njohur si muxhtehid ne vend te nje medhhebi.
    Eshte e lejuar kombinacjoni midis medhhebeve me dy kushte.
    1- te mos merren gjithmone mendimet me te lehte
    2-te mos bashkengjiten dy mendime per nje ceshtje.

Pra te dashur a nuk ju duket se kemi hyre ne gjera pak si te holla?
    Nese dikushy vjen ketu zor se do marri vesh ndonje shprehje nga keto te perdorurat dhe do i duket vetja jashte te qenurit musliman keshtu si po vete puna ketu.
    Pak me te kujdesshem ju lutem.
    Indriti.
    Injoranca nuk zhduket me top

فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
    Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    I dashur Indrit!

Pa dyshim e konsideroj te vlefshme fjalen tende dhe them se ke nje far te drejte, sa per sqarim, kur kam dashur te permend Medh'hebet kam pasur per qellim te bej te ditur se si Medh'heb si dhe Tarikah kane te njejten kuptim ne shqip ose me mire le te themi se te dyja kane kuptim te nderthuret, nejse gjithsesi, askush nuk e ka mohu qe Ibn Tejmije ka pas dituri, por me pas dituri nuk eshte e mjaftushme duhet edhe si ta perdoresh, se edhe shejtani kishte dituri por si e perdorte?
    Gjithsesi
    pershendetje
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

i/e regjistruar Maska e bejmellaf
    Anėtarėsuar
    08-04-2005
    Postime
    98
    [QUOTE=Acid_Burn]Moter Zana !

11
    Pyetje: A lejohet te therrasesh te Derguarin apo muslimanet e ndershem (eulija) edhe nemos prezencen e tyre dhe a mund te kerkohet prej tyre dicka qe mund te jete jo e zakonshme?

Pergjigje: Kjo gje eshte e lejueshme sepse net e shumten e rasteve te thirrurit, apo kerkesa e dickaje prej dikujt nuk llogaritet si adhurim I tjetr kujt vec Allahut xh.sh. Ngjashem nese thua : Ja resulullah! O I Derguari I Allahut! nuk ke bere bashkangjitje ne adhurimin e dikujt tjeter vec Allahut.

Allahu ju shperblefte te gjitheve

Acid _Burn o vella ti ndoshta e ke mire por disi kjo lutje per ndermjetesim nga pejgamberi a.s apo eulijat kushdoqofte ai,disi po gjason me ate te krishtereve
    qe nepermes Jezusit(Isait a.s)mendojne se lahen e shperlahen nga gjynahet apo i sjellin vetit miresi,dhe tjetra eshte se ne kur besojme se Allahu ve teala eshte i pavdekshem dmth krijues i gjdo gjeje qe shofim dhe s,shofim me sy perse ti lutemi dikujt tjeter ne vende te tije?
    Edhe me sa di une shkruan diku ne nje ajet se Profeti Muhamed a.s po ti kishte ditur fshehtesit,do ti kishte sjellur vetit miresi dhe poashtu do ti largonte demet nga vehtja e vete.

Allahu ju shperblefte te gjitheve qe shkruani ketu per te sjellur te verteten ne drite.

Nderi i Forumit Maska e Acid_Burn
    Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    Bejmellaf

Nuk eshte aspak e ngjashme sepse muslimani beson qe Allahu eshte Krijusi i vetem i te mires dhe te keqes. Une asnjehere nuk kam thene t'i lutemi dikujt tjeter. Muhammedi a.s e njeh Allahun me mire se cdo krijese tjeter. Muhammedi a.s ka ditur shume fshehtesi qe kan qene posacerisht per te dhe per askend tjeter. Nuk kam deshire te zgjatem shume sepse per kete teme po shkruaj nje liber. Ajo qe desha te te kujtoj eshte ajeti Kursij .... men dhel-ledhij jeshfeu indehu il-la bi idhnihi... kush eshte ai i cili ndermjetson te Ai (Allahu) vetem se me lejen e Tij (Allahut) ...

Vetvendosje Maska e INDRITI
    Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    I ulur ne zemren e njeres.
    Postime
    2,170
    Citim Postuar mė parė nga rapsod
    I dashur Indrit!

Pa dyshim e konsideroj te vlefshme fjalen tende dhe them se ke nje far te drejte, sa per sqarim, kur kam dashur te permend Medh'hebet kam pasur per qellim te bej te ditur se si Medh'heb si dhe Tarikah kane te njejten kuptim ne shqip ose me mire le te themi se te dyja kane kuptim te nderthuret, nejse gjithsesi, askush nuk e ka mohu qe Ibn Tejmije ka pas dituri, por me pas dituri nuk eshte e mjaftushme duhet edhe si ta perdoresh, se edhe shejtani kishte dituri por si e perdorte?
    Gjithsesi
    pershendetje
    Raspsod i nderuar!
    Ti me kujton me kete fjalen e plakut mere tek filmi njeriu me top ku thoteodet edhe me top edhe me pambuk" i dashur ke bere nje krahasim shume te pavend.
    Ibn tejmije ka qene i njohur edhe per dituri por edhe per devotshmeri dhe Zuhd(misticizem) por ama misticizmi i tij ka qene i pranueshem dhe kundrejt rregullave Islame. Ndersa shejtani eshte poli ekstrem qe nuk vlen te krahasohet me te.
    gjithesesi...
    Injoranca nuk zhduket me top

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-10-2004
    Vendndodhja
    Nganjehere hyj ne (nenforumet) Boten (pa)Shpirterore te disa "fetarve"
    Postime
    700
    E KAM NJE LUTJE PER JU TE GJITHE NE VEQANTI INDRITIT ALTINIT KLEVISIT DHE DISA TE TJERVE QE PO MERREN ME LLOJ LLOJ THASHETHEMESH. me falni qe po dal nga tema mirepo pse po shkruani per dervishet zi e ma zi , pastaj pse nuk i lejoni njerzit tju pergjigjen aktakuzave qe i beni ju por i fshini mesazhet e te tjereve ,pastaj i mbyllni temat qe nuk ju pershtaten atyre vehabijve tuaj .Ne qofte se doni te flisni per dervishet le te hapim nje teme tjeter dhe te bisedojm ne menyre civilizuese ashtu siē i ka hije nje muslimani por mos te kete censurime te njeanshme .Atehere do te shihnit se kush ben shirk ,kush ju lutet te vdekurve .Disa pyetje per ju dijetar kush mendoni se eshte i gjalle dhe kush i vdekur, me siguri se do te me jipni pergjigje pasiqe e studijoni kuranin dhe aty shkruan shume qart Akuza se dervishet ju luten varreve dhe te vdekurve jane te paverteta , une kurre skam pare dervish qe ti lutet te vdekurve dhe varreve ksi te vdekur edhe varre mund ti gjesh neper te gjitha forumet shpeshher komunikoj edhe une me ta por nuk ju lutem atyre .

Nderi i Forumit Maska e Acid_Burn
    Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    Citim Postuar mė parė nga only truth
    E KAM NJE LUTJE PER JU TE GJITHE NE VEQANTI INDRITIT ALTINIT KLEVISIT DHE DISA TE TJERVE QE PO MERREN ME LLOJ LLOJ THASHETHEMESH. me falni qe po dal nga tema mirepo pse po shkruani per dervishet zi e ma zi , pastaj pse nuk i lejoni njerzit tju pergjigjen aktakuzave qe i beni ju por i fshini mesazhet e te tjereve ,pastaj i mbyllni temat qe nuk ju pershtaten atyre vehabijve tuaj .Ne qofte se doni te flisni per dervishet le te hapim nje teme tjeter dhe te bisedojm ne menyre civilizuese ashtu siē i ka hije nje muslimani por mos te kete censurime te njeanshme .Atehere do te shihnit se kush ben shirk ,kush ju lutet te vdekurve .Disa pyetje per ju dijetar kush mendoni se eshte i gjalle dhe kush i vdekur, me siguri se do te me jipni pergjigje pasiqe e studijoni kuranin dhe aty shkruan shume qart Akuza se dervishet ju luten varreve dhe te vdekurve jane te paverteta , une kurre skam pare dervish qe ti lutet te vdekurve dhe varreve ksi te vdekur edhe varre mund ti gjesh neper te gjitha forumet shpeshher komunikoj edhe une me ta por nuk ju lutem atyre .
    Hiq mos kij dert vlla i dashur. Vehabijeve ne ket mexhlis po ju vjen fundi. E verteta do dali ne drite. Bej durim me te vertete Allahu eshte me durimtaret.

فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
    Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Selam INDRIT!
    Kur kam polemizuar per Ibn Tejmijen nuk e krahasova me shejtanin por doja te tregoja perdorimin e diturise, une e kam shkruajtur me siper qe Ibn Tejmije e shkaterroi Ixhmane ne 40 ceshtje islamike dhe duke u nisur sikur vetem nga ky kendveshtrim nuk mund te them dicka me teper per te, vetem ate qe gjithkush mund te kuptoj nga nje person qe del kundra Ixhmas ne 40 ceshtje. Sa per diturine e perseris qe gjithkush mund te di, sepse nuk mund ta mohoj askush qe edhe Khawarixhet kane pasur dituri, mire po perdorimi ose shperdorimi i asaj diturie flet karshi tij. Bashkohes se Ibn Tejmijes kane thene mjaft mire qe "Diturija e Ibn Tejmijes eshte me e madhe se koka e tij"!!!!
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-03-2003
    Postime
    683
    Citim Postuar mė parė nga Acid_Burn
    Hiq mos kij dert vlla i dashur. Vehabijeve ne ket mexhlis po ju vjen fundi. E verteta do dali ne drite. Bej durim me te vertete Allahu eshte me durimtaret.

ACIDO permbaje pak veten o burre....

In God I trust Maska e fjollat
    Anėtarėsuar
    15-02-2005
    Vendndodhja
    Para shfaqjes sė hitlerit
    Postime
    1,085
    I nderuar vėlla Acid

E paske mbyllur temėn (dhe mire ke bė qė e ke mbyllur) ku desha tė tė replikoj, prandaj po i lejoj vetes tė tė replikoj kėtu e besoj se nuk ju pengon.

Sė pari tė falėnderoj pėr atė sqarim tė pėrgjėruar qė mė kishe bė. Tash mė lejo dhe mua tė sqaroj disa gjėra tė cilat e shoh se I paske ngatėrru.

Ėshtė fakt kjo qė ke shkruar dhe as qė ėshtė vėnė nė dyshim nga unė njė gjė e kėtillė:

1- Gjerat ne fe pranohen me mend. Ai qe nuk ka mend nuk eshte i obliguar nga Islami. Me fjale te tjera mendja ka nje status shume te larte ne te kuptuarin e Islamit. Me lejo te te jap nje shembull:
    Ajo qė ishte vėnė nė dyshim (jo nga unė), ishte kuptimi I ajetit, I cili flet pėr Allahun e jo pėr fenė.
    Duhet bėrė dallim midis fesė dhe Allahut. Sipas mėnyrės si e ke shtruar sqarimin tėnd mė bėn tė mendoj se, ose nuk e ke kuptuar ate qė thash, ose nuk bėn dallim midis fesė dhe Allahut tė Madhėruar. Feja pranohet me mend, Allahun nuk ka mendje qė mund ta kaplojė.

Feja ėshtė urdhėra dhe ligje tė cilat Allahu ia urdhėroi njeriut, tė adaptuara sipas mendjes sė njeriut, ėshtė rruga qė na shpie deri tek Allahu I madhėruar. Por rruga dhe Allahu nuk janė njė.

Mė paske kėshillu tė lexoj, po tė kėshilloj dhe unė ty qė ti kthehesh leximit tė librave tė Imam Gazaliut, tė cilin unė aq shumė e dua dhe e nderoj, sepse veprat e tija mė kanė mundėsuar tė kuptoj se qenia e Allahut tė Madhėruar ėshtė e panjohur pėr mendjen e njeriut, si dhe rrugėn se si tė arrihet njohuria. Madje tė rekomandoj tė pėrqėndrohesh nė veprėn “Kimija es-seadeti”, ku nė mėnyrė tė pėrgjėruar e sqaron rolin e zemrės nė kuptimin e Madhėrisė sė Allahut.

“Zemra ėshtė e krijuar pėr punė ahireti, tė kėrkojė lumturinė e vėrtetė e lumturia e vėrtetė e zemrės ėshtė tė njohurit e Allahut tė Madhėruar” (Gazaliu).

El-Haxhxh46. A nuk udhėtuan ata nėpėr tokė e tė kenė zemra me tė cilat do tė kuptojnė, dhe veshė me tė cilat do tė dėgjojnė? Pse nė tė vėrtet sytė nuk verbėrohen, por verbėrohen zemrat nė kraharorė.

I nderuar Acid,

Sa I pėrket ajetit qė diskutohej duhet ditur se, pėr ēdo trup fizik ėshtė kundėrthėnėse njė gjė e tillė, tė jetė nė dy vende tė ndryshme nė tė njėjtėn kohė, por Allahu I Madhėruar nuk ėshtė trup fizik. Ai nuk ėshtė I kufizuar, prandaj as nuk e ve nė dyshim ajetin dhe lus Allahun qė mos tė mė dėnojė pėr paaftėsinė time pėr ta kuptuar qartė ajetin e tij. Ajetet e kėtilla nuk merren bukvalisht, prandaj I pranoj tė dy interpretimet.

Arsyeja e pyetjes sime SI, ishte pėr shkak tė skepticizmit tėnd, jo se vėrtet unė merrem me pyetje tė kėtilla. Unė e kam thėnė edhe mė herėt se ėshtė mė mirė tė merremi me ēėshtje qė I takojnė natyrės sone, sepse janė mė tė dobishme pėr ne.

Jam une ai qe po kufizohem?? Apo jeni ju ata qe nuk kuptoni??? Te thuash qe mendia nuk luan rrol ne te kuptuarin e fese dhe ne argumentimin e besimit eshte njesoj si thone katoliket per trinitetin.
    I nderuar Acid,

Besoj se tash e ke tė qartė se unė asnjėherė nuk thash se mendja nuk luan rrol nė tė kuptuarin e fesė, po ti je ai qė keqkuptove. Madje, njoh shumė njerėz qė janė shumė mė inteligjent se unė po e mohojnė egzistencėn e Allahut kategorikisht.

Dihet katerciprisht nga te gjithe nxenesit e dijes qe I Derguari a.s i shperndau floket e tij ne Haxhin e Lamtumires. Pyetja lind PSE??? Floket nuk haen. Pse atehere i shperndau???
    Nuk ve nė dyshimin hadithin, pasi as nuk e kam hasur dikund. Unė besoj nė ēdo gjė qė ka thėnė dhe vepruar Muhammedi s.a.v.s. por tė them se nuk e kisha praktikuar. Arsye janė ajetet kuranore tė cilat mė bindin se midis Allahut dhe robit nuk ka ndėrmjetėsues dhe Ai dėgjon lutjet e ēdonjėrit.

Sa i perket te vdekurve, perfshi Te Dergaurin a mos e ke harruar qe Allahu ka thene per martiret, salihinet dhe Pejgamberet qe ata jan te gjalle??? Mos valle mendon qe ata pse jan larguar prej kesaj bote nuk ekzistojn?? Fij KUburihim jusal-luun dmth ne varret e tyre falen. Kerkojne meshiren e Allahut per ummetin e vet.
    I nderuar vėlla, megjithėse ata janė tė gjallė, nuk kam hasur nė ajet ose hadith I cili thot se duhet tė kėrkohet ndėrmjetėsim prej tyre. Ja se ē’thot resulullahu pėr kėto ēėshtje:

-Allahu i ka mallkuar ata tė cilėt varret e pejgamberėve i bėnė vende faljesh. Pas vdekjes sime, mos e bėni varrin tim idol tė cilit do ti luten... (Buhariu, Muslimi, Maliku)

-Shumė popuj para jush varret e pejgamberėve tė Allahut dhe njerėzve tė tjerė i kanė shndėrruar nė faltore. Mos i shndėrroni varret nė xhami. Unė kėtė ua ndaloj! (Muslimi)

-Pejgamberi pak para se tė vdiste, ka thėnė:
    -Duhet ta dini se njerėzit mė tė kėqij janė ata qė varret e pejgamberėve tė Allahut i marrin pėr faltore. (Ahmedi, Ebu Ja’ala)

Kur u vranė nė Uhud vėllezėrit tuaj, Allahu shpirtrat e tyre i pat vendosur nė kraharorin e Zogut gjelbėr. Ata shkojnė nė lumenjtė e Xhennetit dhe ushqehen me frutat e Xhennetit, fshihen nė kandilat e artė qė janė nėn hijen e Arshit Kur hasėn nė mikpritje tė kėtillė dhe sjellje kaq tė mirė thanė: ”Sikur ta dinin vėllezėrit tanė se si na ka shpėrblyer Allahu, nuk do tė pėrtonin tė shkonin nė xhihad dhe as qė do tė lodheshin nga luftimet!”
    Atėherė Allahu xh.sh. ka thėnė:”Unė do ti informoj pėr ju” dhe pejgamberit tė tij i ka shpallur:”Kursesi mos i konsidero tė vdekur ata qė kanė rėnė nė rrugėn e Allahut! Jo, ata janė tė gjallė dhe kanė bollėk te Zoti i tyre, tė gėzuar pėr atė qė u ka dhėnė Allahu nga mirėsia e Vet dhe tė gėzuar pėr shkak tė atyre qė nuk u janė bashkuar ende.” (Ali Imran.169; Ibnull Kajjim el Xhezvi).

Agjėrimi dhe Kurani do tė ndėrmjetėsojnė tek Allahu pėr njeriun nė Ditėn e Gjykimit. Agjėrimi do tė thotė:”Ai pėr shkakun Tėnd nuk ka ngrėnė dhe nuk ka pirė, nuk i ka shfrenuar epshet e veta, pėr kėtė arsye mė lejo tė angazhohem pėt tė”, ndėrsa Kurani do tė thotė:
    ”Ai natėn mė lexonte dhe nuk flinte, pėr kėtė arsye mė lejo ti bėhem ndėrmjetės tek Ti”
    (Hakimi)

Ebu Hurejra ka pyetur:
    -O pejgamber i Allahut, cili ėshtė mė i denji pėr ndėrmjetėsimin tėnd nė Ditėn e Kijametit?Muhammedi s.a.v.s i qe pėrgjigjur:
    -Ebu Hureira, e kam ditur se pėr kėtė hadith askush nuk do tėmė pyes para teje, nga se e kam kuptuar kureshtjen tėnde pėr hadithe.
    -Mė i denji pėr ndėrmjetėsimin tim nė Ditėn e Kijametit do tė jetė ai qė thotė sinqerisht dhe me gjithė zemėr:”La ilahe il-lall-llah” (Buhariu)

Allahu nuk ka vend ku rri!!!
    Unė kėsaj i them u ngrit pluhuri tė zbulojė dhe definojė Krijuesin. Mos u paēa borxh pėr guximin.

Vėlla i nderuar edhe unė i nderoj tė gjithė ata qė mė nderojnė mua dhe tė gjithė muslimanėt nė pėrgjithėsi. Prandaj ironinė (bishtat) e ke hallall

KJO FE ĖSHTĖ E LEHTĖ DHE ASKUSH NUK MUND TĖ KAPET ME TE E AJO TĖ MOS E MPOSHTĖ.

E konsideroj temėn tė mbyllur, mu duk si obligim tė replikoj, prandaj tė lutem mos e fshij.

Paqja dhe mėshira e Allahut qoftė mbi ne.

Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Kėshtu foli Tahir Zemaj
    Nga Nice_Boy nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 123
    Postimi i Fundit: 01-01-2014, 18:52
  2. Materiale mbi Provimet e Lirimit nga Ministria e Arsimit (MASH)
    Nga [Perla] nė forumin Mentori akademik
    Pėrgjigje: 57
    Postimi i Fundit: 02-06-2012, 10:24
  3. Del nė shitje "Njė dosje pėr Kadarenė"
    Nga Albo nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 17-03-2007, 01:53
  4. Konkurs: Pyetje - Pergjigje
    Nga helene nė forumin Lojra dhe rebuse
    Pėrgjigje: 61
    Postimi i Fundit: 09-09-2005, 06:17
  5. Interviste e rradhes e Kadarese per "Korrieri"
    Nga Eni nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 03-06-2002, 19:25

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •