Close
Faqja 14 prej 17 FillimFillim ... 41213141516 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 131 deri 140 prej 166
    i/e larguar Maska e forum126
    Anėtarėsuar
    05-10-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    1,198
    URTËSI

"Vërtet, Iblisi qëndron përpara teje; vetja në të djathtën tënde; epshi në të majtën tënde; dynjaja pas teje; gjymtyrët rreth teje; i Plotfuqishmi sipër teje. Iblisi të fton për në epsh, dynjaja të fton në zgjedhjen e saj në dëm të ahiretit, gjymtyrët të ftojnë për në mëkate dhe i Plotfuqishmi të fton për në xhennet dhe falje."

Ebu Bekër es Sidik

"Pashë të gjithë miqtë (të dashurit) dhe nuk pashë mik më të mirë se sa ruajtja e gjuhës; pashë të gjithë veshjet dhe nuk pashë veshje më të mirë sesa devotshmëria; pashë të gjithë pasuritë dhe nuk pashë pasuri më të çmuar sesa vetëmjaftueshmëria; Pashë të gjitha bindjet (punët e mira) dhe nuk pashë më të mirë sesa këshilla; pashë të gjitha ushqimet dhe nuk pashë ushqim më të mirë sesa durimi."

Umeri

"U çudita me atë person që e njeh vdekjen dhe vazhdon të qeshë; u çudita me atë që e diti se dynjaja do të zhduket dhe përsëri e kërkon atë (dynjanë); u çudita me atë që e njohu se çështjet janë sipas përcaktimeve dhe ai mërzitet për gjërat e kaluara; u çudita me atë që e njohu llogarinë dhe vazhdon të grumbullojë pasuri; u çudita me atë që e njohu zjarrin dhe ai bën mëkate; habitem me atë që njeh Allahun me një njohje të sigurtë, dhe përkujton dikë tjetër përveç Tij; habitem me atë që njeh xhennetin me një njohje të sigurtë dhe rehatohet me dynjanë; habitem me atë që njeh shejtanin si armik dhe përsëri e ndjek (pason atë)."

Uthmani

"Shpifja ndaj femrave të pafajshme është më e rëndë sesa qielli; e vërteta është me e gjerë sesa toka; zemra e kënaqur është më e pasur sesa deti; zemra e munafikut (hipokriti) është më e fortë sesa guri; sundimtari i padrejtë është më i nxehtë sesa zjarri; nevoja ndaj mosmirënjohësit është me e ftohtë sesa acari; durimi është më i hidhur sesa helmi."

Aliu

Lightbulb Ti Je Ne Pozite Te Larte

Nese i rruhesh nje vepre te ndaluar,
    do te sjell nje tjeter te lejuar

O ti muslimane e sinqerte, o ti besimtare e ndritshme, behu si palma e larte e qe nuk demton te tjeret: nese e gjuan me gurre i leshon frytet, perhere e gjelberuar dhe dobiprurese, dimer-vere; rri ne pozite te larte, sherbyese e vlerave te persosura.
    Le te jete fjala jote adhurim, shikimi yt shembelltyre dhe heshtja yte ide, kesisoj do te jeshe e lumtur dhe e rehatshme, do te te hapen dyert kudo qe te shkosh, do te lavderohesh dhe ngrihesh larte nga njerezit, Zoti do t’i klargoje retë e ngushtesise, frikes dhe demit.

Fli e qete me lutjet qe bejne per ty, zgjohu me levdatat qe te japin, dhe atehere do te kuptosh se lumturia nuk qendron ne pasjen e llogarive bankare, por ne adhurimin e Meshiruesit; qetesia nuk qendron ne teshat moderne dhe ne sherbimet e roberve, por ne adhurimin ndaj te Potfuqishmit.

- Mos i hum shpresatnga vetvetja, ne jete do te perballesh me shume pengesa qe te izolojne vullnetin, mos lejo qe te te mposhtin.

Marre nga libri: >>Gruaja me e lumtur ne bote<<

ZeM
    “Tė mos ishte feja Islame, populli shqiptar do tė ishte shumė mė tepėr nė numėr, por jo shqiptar-F.Konica

Lightbulb Islami dhe Gruaja!

Feja Islame e ka ngritur gruan ne graden me te larte.
    Rendesine qe i jep Islami gruas, nuk ia ka dhene asnje fe dhe asnje ideologji tjeter.
    Komunistet, duke thene se gruaja eshte e barabarte me burrin, e vune ate te bente punet me te renda.

Ne fene Islame, gruan eshte e detyruarta ndihmoje kusheriri me i afer qe ka pasuri. Neqofte se nuk ka kusheri te afert ose jane te varfer, atehere shteti eshte i detyruar ta ndihmoje ate. Pra, gruaja dhe vajza ne Islam nuk e a problem jetesen. Nuk jane te detyruara te punojne dhe te mundohen per te fituar para. Gjithcka e gjen te gatshme.
    Feja Islame ia ka dhene kete te drejte. Por, gruaja eshte e detyruar te mesoje fenė, besimin, farzet, ibadetet dhe haramet. Babai ose burri duhet t'ia mesoje asaj keto gjera. nese nuk ia mesojne, futen ne gjynah te madh.

Ne Islam gruaja nuk eshte e detyruar te merret me tregeti, shkence, zanat ose bujqesi, por n.q.s. ka deshire ose do te fitoje para, nuk eshte as e ndaluar, as gjynah te merret me keto gjera. Por gjate kohes qe merret me keto gjera ose shkollohet, nuk duhet te futet mes djemve, te mos zbulohet e te ruhet nga haramet.

Ne gjynahet qe kryen gruaja, ka pjese edhe mashkulli qe i lejon asaj kete gje. Ndersa femra nuk ka asnje pergjegjesiper gjynahet qe kryen mashkulli.

Ne Islam gruaja nuk shkon ne lufte. Ashtu si jeton nje jete te rehatshme dhe te lumtur ne kete bote, e ka po aq te lehte te futet ne Xhennet.

Ne nje hadith sherif thuhet: "Nje grua e cila fal 5 kohet e namazit, agjeron muajin e Ramazanit, ruan nderin e saj dhe respekton te afermit, futet ne Xhennet nga cila dere te deshiroje"

Ne keshillen e Pejgamberit sal-lall-llahu aljhi ue sel-lem, te thene ne hutben e lamtumires, thuhet: "Mos i mundoni gratė! Ato jua ka lėnė amanet All-llahu teala. Tregohuni tė butė dhe silluni mirė me to!"

Ne Islam, te martohesh me nje vajze dhe ta besh ate te lumtur eshte ibadet dhe ka me shume sevap se te gjithe ibadetet nafile.

Nga TAKVIM-i

©ZeM
    “Tė mos ishte feja Islame, populli shqiptar do tė ishte shumė mė tepėr nė numėr, por jo shqiptar-F.Konica

Lightbulb Disa hadithe...

- Mos u ulni sipėr varreve dhe mos falni namaz pėrballė tyre.

- Unė nuk ha ushqim duke u mbėshtetur nė ndonjė vend.

- Mė i miri nga ju ėshtė ai qė sillet mirė me gruan e tij.

- All-llahu nuk ka krijuar shėrim pėr ju, tek ata gjėra qė janė haram.

- Njeriu qė dua mė tepėr midis jush ėshtė ai njeri me sjellje tė mira.

- Ummeti im do tė dėmtohet shumė nga njerėzit e kėqinj tė fesė.

- Kush ha njė kafshatė haram, nuk i pranohet duaja 40 ditė.

- Sadakaja mė e mirė ėshtė tė pajtosh dy njerėz.

- Ai qė nuk falenderon njerėzit, nuk ka falenderuar All-llahun.

- Pėr All-llahun nuk ka gjynah mė tė madh sesa veset e kėqija.

- Respektoji dijetarėt e ummetit tim! Ata janė yjet e tokės.

- Lodhja dhe dhimbja e besimtarit janė falje e gjynaheve tė tij.

- Dituria qė i mbahet fshehtė tė tjerėve nuk ėshtė hallall.

- Kreu i tė gjithė gjynaheve ėshtė dashuria pėr kėtė botė.

- Nė ahiret unė do tė bėhem paditės i atyre burrave qė i rrahin gratė e tyre.

i/e regjistruar Maska e jballaci
    Anėtarėsuar
    26-12-2005
    Vendndodhja
    greqi
    Postime
    6
    BISMILAH

DISA HADITHE NE LIDHEJE ME TE XHUMANE
    MARE NGA BUHARIU

TĖ PARFYMOSURIT PĖR HIR TĖ NAMAZIT TĖ XHUMASĖ
    880. -Unė dėshmojė pėr Ebu Seidin qė dėshmon se Pejgamberi s.a.v.s. ka thėnė: ?Larja-gusli, ditėn e xhumasė ėshtė vaxhib pėr ēdo person tė moshėrritur, tė lajė edhe dhėmbėt edhe tė parfymoset, nėse ka?. Amr b. Sulejmi thotė: ?Unė dėshmoj se kjo larje ėshtė vaxhib, ndėrsa a ėshtė e domosdoshme larja e dhėmbėve me misvak dhe parfymosja, mė mirė e di All-llahu xh.sh., por kjo kėshtu ėshtė transmetuar nė kėtė hadith?.
    PARFYMOSJA E FLOKĖVE PĖR NAMAZIN E XHUMASĖ
    883. ?Ai qė lahet ditėn e xhumasė, pastrohet sa ėshtė e mundėshme mė mirė, parfymos flokėt ose parfymoset me kozmetikė nga shtėpiarėt e vet, dhe del nė xhami mė heret, nė mėnyrė qė tė mos i pengojė tjetrit nė safa-rreshta, pastaj fal ēka ėshtė e paraparė, mandej nė heshtje dėgjon hutben e imamit, All-llahu do t?ia falė mėkatet e bėra ndėrmjet kėtyre dy xhumave.
    PĖR TĖ SHKUAR NĖ XHAMI VISHEN TESHAT MĖ TĖ MIRA
    O pejgamber i All-llahut, sikur ta blejshe kėtė uniformė dhe ta veshje ditėn e xhuma edhe kur t?i pranosh delegacionet qė tė vijnė!
    Pejgamberi i All-llahut iu pėrgjegj: ?Kėto tesha i veshė vetėm personi qė nuk dėshiron tė ketė shpėrblim nė ahiret?
    Mė vonė Pejgamberit tė All-llahut i erdhėn disa uniforma tė tilla si dhuratė dhe njėrėn prej tyre ia dha Umer ibn Hattabit r.a.
    -O Pejgamber i All-llahut, tha Umeri, mė mbulove me kėtė, por pėr teshat e Utaridit the ēka pate me thėnė? Pejgamberi i All-llahut iu pėrgjegj: ?Nuk tė mbulova me tė qė ti t?i veshėsh?.
    Pastaj Umer b. Hattabi r.a. me atė mbuloi vėllaun e vet prej nėne, politeist nė Mekke.
    PREJ NGA VIHET NĖ XHUMA DHE PĖR KEND ĖSHTĖ E DETYRUAR
    All-llahu i lartmadhėruar thotė: ?...kur tė thirreni pėr namazin e ditės sė xhumasė shpejtoni ta falni namazin!?.
    Ata?u ka thėnė: ?Nėse je nė vendbanim tė shpeshtė, me shtėpi afėr njėra tjetrės, dhe thirret ezani i xhumasė, e pėr detyrė tė prezentosh nė atė namaz me xhematė, e dėgjove apo nuk e dėgjove ezanin, njėlloj?.
    Enesi r.a. banonte nė oborrin e vet dhe herė e falte xhumanė herė nuk e falte. Oborri i tij gjendej nė njė kėnd dy fersah larg Basrės (rreth 16 km).
    KOHA E NAMAZIT TĖ XHUMASĖ ĖSHTĖ KUR KALON ZENITIN
    903. -Disa njerėz punonin punėt e veta dhe kur shkonin nė xhuma, shkonin me tė njejtat tesha dhe nė gjendje qė kishin, andaj u thuhej: ?Duhet tė laheshit, pastroheshit!?
    MĖNYRA E SHKUARJES NĖ NAMAZIN E XHUMASĖ
    908. -E kam dėgjuar Pejgamberin e All-llahut qė thotė: Kur tė thirret ikameti pėr namaz, mos vraponi, por ejani me ecje mesatare; ēka arrini e falni, ajo qė u ka kaluar plotėsone vetė!?

NJĖ MUEZIN DITĖN E XHUMA
    913. Osman b. affan r.a. ėshtė ai qė e shtoi tė kėndohet ezani i tretė ditėn e xhuma, pasi qė popullata e Medines u shumua, e Pejgamberi s.a.v.s. kishte vetėm njė muezin dhe ezani, ditėn e xhuma thirrej kur ulej imami, jezidi thotė -nė minber.
    KĖNDIMI I HUTBES NĖ MINBER
    Ebu Hazim b. Dinar i ka treguar qė kanė ardhur disa njerėz te Sehl b. Sa?d Es-Saidi, pėr shkak se kishin dyshim nė llojin e drurit tė minberit (tė Muhammedit a.s.) dhe e pyetėn kurse ai u pėrgjegj: Pasha Zotin, unė shumė mirė e di prej ēka ishte ai dru. Unė e kam parė ditėn e parė kur ėshtė vendosur edhe ditėn e parė kur aty ėshtė ulur Pejgamberi i All-llahut. Pejgamberi s.a.v.s.filan filanes, njė grua, tė cilėn e emroi Sehli, i dha kėtė porosi ?Urdhėroje shėrbėtorin tėndė, zdrukthtar, tė ma mbaroj diēka prej druri ku do tė ulesha kur tė mbajė ligjėratė, hutbe!?. Ajo urdhėroi shėrbėtorin dhe ai e bėri kėtė nga druri i frashėrit dhe e solli dhe ajo ia dorėzoi Pejgamberit s.a.v.s. e ky dha urdhėr tė vendosur kėtu.
    Mė vonė e kam parė Pejgamberin e All-llahut duke u falur nė tė, kėndonte dhe bėnte ruku derisa ishte mbi tė, e pastaj zbriste, duke shkuar prapa dhe bėnte sexhde nė atosin e minberit dhe prapė kthehej, hipte mbi tė, por kur e kreu kėtė, u kthye kah njerėzit dhe tha: ?Burra, unė kėtė e bėra vetėm pėr arsye qė ju tė mė pėrcillni mė lehtė dhe tė mėsoheni nga namazi im.
    KUSH THA NĖ HUTBE ?Emma ba?du?, E PASTAJ
    923. Pejgamberit s.a.v.s. i kanė sjellė njė pasuri (zeqat nga Bahrejni) apo ndonjė plaqkė lufte e ai e shpėrndau nė atė mėnyrė qė disa njerėzve u dha e disa tė tjerėve nuk u dha.
    Mė vonė ka dėgjuar se ata tė cilėve nuk u pat dhėnė gjė e kritikuan dhe ky i falėnderoi All-llahut dhe e madhėroi, e pastaj tha: ?E tash, pasha Zotin, unė dikujt i dhash e dikujt nuk i dhash ndihmė. Atė tė cilit nuk i kam dhėnė e dua mė shumė se atė tė cilit i kam dhėnė nga ajo ndihmė. Disa njerėzve u kam dhėnė nga ajo pasuri ngase e dija mosdurimin dhe luhatshmėrinė e zemrave tė tyre. Tek disa njerėz jam mėshtetur nė pasurinė dhe mirėsinė qė u ka dhuruar All-llahu zemrave tė tyre?.
    Amr b. Taglib thotė: ?Pasha All-llahun, nuk e kam dashur pasurinė e kuqe sa desha fjalėt e Pejgamberit tė All-llahut. Mė tepėr dua fjalėn e tij se sa pasurin qė do tė ma jepte?.
    AI QĖ ERDHI DERISA IMAMI KĖNDONTE HUTBEN DHE FALI DY REQATE
    931. -Njė ditė hyri nė xhami njė njeri, kurse Pejgamberi s.a.v.s. kėndonte hutben dhe i tha: ?A je falur??
    -Nuk jam falur -u pėrgjegj ky.
    -Fali pra, dy reqate!- tha Alejhiselami.
    LUTJA PĖR SHI NĖ DITĖN E XHUMASĖ
    933. -Nė kohėn e Pejgamberit s.a.v.s. vendin e pėrfshiu thatėsia, ishte moti shumė i thatė, dhe derisa Pejgamberi s.a.v.s. kėndonte hutben nė minber, njė beduin u ngrit dhe i tha: ?O Pejgamber i All-llahut, bagėtia shkuan posht, e familja vuan pėr bukė, lute All-llahun pėr ne!? Atėherė ai ngriti duart, por nė qiell nuk shihej asnjė fije re. Po betohem nė atė nė durtė e tė cilit ėshtė jeta ime, akoma pa i lėshuar durt poshtė, retė mbi ne u bėnė sikur male. E shihja shiun si po binte nė mjekėr tė tij, e ai akoma nuk kishte zbritur nga minberi. Atė ditė u lagėm aq shumė, por edhe tė nesėrmen, edhe tė pasnesėrmen e deri nė xhumanė e ardhme, kur u ngrit po ai beduin ose njė tjetėr, thotė Enes b. Maliku, dhe tha: ?O Pejgamber i All-llahut, u shembėn shtėpitė dhe u pėrmbytėn kafshėt! lute All-llahun pėr ne?. Atėherė ai pėrsėri i ngriti duart dhe u lut: ?O Zoti ynė, lėsho shiun rreth nesh, e jo mbi ne!? Dhe kėshtu, gati se akoma pa bėrė me dorė kah rrethina e retė u shkarkuan dhe Medina u duk si njė fushgropė, kurse luginės Kanat ka rrjedhur uji njė muaj ditė. Secili qė vinte nga ajo luginė rrėfente pėr atė shi tė madh.

Anėtarėsuar
    26-12-2005
    Vendndodhja
    greqi
    Postime
    6
    BISMILAH

XHEHENEMI

Vallė a dini diē pėr xhehenemin? Ah, sikur ta dinte populli im se ē?ėshtė xhehenmi?!
    Zjari, All-llahu na ruajtė nga ai
    Pejgamberi [salall-llahu alejhi ve sel-lem] shpesh lutej dhe thoshte:

?All-llahu im, kėrkoj prej Teje xhennetin dhe ajo qė mė afron te ai, qoftė fjalė ose vepėr, dhe strehohem te Ti nga zjari dhe ajo ēka mė afron te ai, qoftė fjalė ose vepėr. Tė lus qė ēdo caktim qė e ke bėrė pėr mua tė jetė mirė pėr mua?.
    Malik ibn Dinari thoshte:
    ?Po tė gjeja ndihmėtar, do t?i shpėrndaja anė e mbanė botės qė tė thėrrasin: o ju njerėz, kujdesuni nga zjari, kujdesuni nga zjari.
    Ata Sulejmiu thoshte:
    ?Kur tė pėrmendet xhehenemi nuk mė ėndja as ushqimin e as pijen?.
    Tavusit i shtrohej shtrati, shtrihej dhe rrotullohej nė te ashtu siē rrotullohet kokrra nė tavė. E pastaj ngritej, e drejtohej nga kibleja deri nė mėngjes dhe thoshte:
    ?Pėrkujtimi i xhehenemit e largoi gjumin nga ata qė i frikėsohen atij?.
    Zjari, vallė e dini se ēka ėshtė zjarri
    Transmeton Imam Muslimi nė sahihun e tij nga Abdull-llah ibn Mesudi [radijall-llahu anhu], i cili tregon se Pejgamberi [salall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė:
    ?Do tė sjellin atė ditė xhehenemin, i cili do t?i ketė shtatėdhjet mijė frerė, secilin fre do t akapin shtatėdhjet mijė melek pėr ta tėrhjekur?.
    1- Nxehtėsinė mė tė madhe ose acarinė mė tė madhe qė e ke pėrjetuar ndonjėher nė jetėn tėnde dije se ajo ėshtė vetėm njė frymėmarje e xhehenemit.
    Ebu Hurejre [radijall-llahu anhu] tregon se Pejgamberi [salall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė:
    ?Ėshtė ankaur zjari te Zoti i saj dhe ka thėnė: Zoti im, njėra pjesė ma han tjetrėn. Atėherė All-llahu i lejoj qė tė ketė dy frymėmarje: njė njė dimėr dhe njė nė verė. Kjo ėshtė kur e dnieni nxehtėsinė mė tė madhe dhe acarinė mė tė madhe tė zemheririt?. (Buhariu dhe Muslimi).
    Abdull-llah ibn Omeri [radijall-llahu anhu] tregon se Pejgamberi [salall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė:
    ?Kur tė shtohet tė nxehtit, namazin falne kur tė ftohet, sepse tė nxehtit e madh ėshtė nga zierja e xhehenemit?. (Buhariu dhe Muslimi).
    2- Zjari i dunjasė ėshtė njė pjesė e shtatėdhjet pjesėve tė saja.
    Ebu Hurejre [radijall-llahu anhu] tregon se Pejgamberi [salall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė:
    ?Ky zjari juaj, tė cilin e dhez biri i Ademit ėshtė njė pjesė e shtatėdhjet pjesėve tė zjarit tė xhehenemit. I thanė: o i Dėrguar i All-llahut! Edhe kjo mjafton. Tha: ajo ėshtė edhe ma e nxehtė pėr gjashtėdhjet e nėntė pjesė, secila pjesė ėshtė e nxehtė sikurse nxehtėsia e sajė?. (Buhariu dhe Muslimi).
    3- Vėshtirėsitė dhe telashet mė tė mėdhaja qė i pėrjetoni nuk krahasohen me njė fundosje nė te.
    Enes ibn Maliki [radijall-llahu anhu] tregon se Pejgamberi [salall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė:
    ?Do tė sjellin njeriun qė mė sė shumti ėshtė kėnaqur, mirėpo qė ėshtė banor i xhehenemit, Ditėn e Kijametit, dhe do ta fusin njė her nė xhehenem, e pastaj do ti thonė: Biri i Ademit, a ke parė ndonjėher tė mira? A tė ka kaluar ndonjė kėnaqėsi? Do tė thotė: Jo, vall-llahi, o Zot. Pastaj do tė sjellin njeriun qė mė sė shumti ka vuajtur nė dunja, mirėpo qė e meriton xhennetin, do ta fusin njė her nė xhennet, e do ti thonė: Biri i Ademit! A ke parė ndonjėherė tė keqe? A ke kaluar ndonjė vėshtirėsi? Do tė pėrgjigjet: jo, vall-llahi, o Zot! Nuk kam parė asnjėher vėshtirėsi a tė keqe?. (Muslimi).
    4- Denimi mė i lehtė
    Ebu Seid Hudriu [radijall-llahu anhu] tregon se Pejgamberi [salall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė:
    ?Njeriu nga banorėt e zjarit me denim mė tė vogėl ėshtė ai qė vishet me kėpucė tė zjarta, nga nxehtėsia e tyre vlojnė trutė?. (Buhariu).
    5- Nė te do tė hyjnė edhe njerėz pa llogari.
    ?Do tė del nga zjari njė qafė, e cila ka dy sy qė shohin, dy veshė qė dėgjojnė dhe gjuhė qė flet, e do tė thotė: jam autorizuar pėr tre lloj njerėzish: pėr secilin tiran kryeneē, pėr secilin qė i lutet edhe tjetėrkujt pėrveē All-llahut dhe pėr vizatuesit?. (transmeton Ahmedi dhe Tirmidhiu, kurse shejh Albani thotė se hadithi ėshtė sahih).
    6- Xhehenemi ėshtė shumė i thellė.
    Utbe ibn Gazvani transmeton nga Pejgamberi [salall-llahu alejhi ve sel-lem]:
    ?Njė shkamb i madh do tė hudhet nga buza e xhehenemit, e do tė fluturon nė te shtatėdhjet vjet pa arritur nė fund?. (transmeton Tirmidhiu, kurse shejh Albani ka thėnė se hadithi ėshtė sahih).
    Kurse Enesi tregon njė hadith merfu?:
    ?Poqėse hedhet njė gurė sa shtatė hilafate hidhen nga buza e xhehenemit, do tė fluturojnė shtatėdhjet vite, pa arritur nė fund?. (transmeton ibn Hennadi, kurse shejh Albani thotė se ėshtė hadith sahih).
    Na shpėto o Zot, na shpėto.
    7- Xhehenemi nuk ngopet.
    All-llahu [subhanehu ve teala] thotė:
    ?(Pėrkujto) Ditėn kur Ne Xhehennemit i themi: "A je mbushur?" E, ai thotė: "A ka ende??. (Kaf: 30).
    Enes ibn Maliku [radijall-llahu anhu] tregon se Pejgamberi [salall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė:
    ?Do tė vazhdohet tė hidhen njerėz nė xhehenem, kurse ajo vazhdimisht thotė: ?a ka ende?, gjersa ta vėndon mbi te Zoti i Krenarisė kėmbėn e vet, e ajo tė mbledhet palė palė e tė thotė: mjaft mė, mjaft mė, pasha Krenarinė dhe Bujarinė tėnde. Kurse nė xhennet do tė mbetet edhe mė tej tepricė, pėr tė cilėn All-llahu do tė krijoj krijesa, tė cilat do ti banojė nė tepricėn e xhennetit?. (Buhariu dhe Muslimi).
    8- Xhehenemi i ka shtatė dyer.
    All-llahu [subhanehu ve teala] thotė:
    ?E s'ka dyshim se Xhehennemi ėshtė vendpremtimi i tė gjithė atyre. Ai (Xhehennemi) i ka shtatė dyer, ēdonjėri prej tyre ka shtegun (derėn) e caktuar (nėpėr tė cilėn do tė hyjė)?. (El-Hixhr: 43- 44).
    9- Ushqimi i banorėve tė xhehenemit ėshtė zekumi. Vallė a e dini se ē?ėshtė zekumi?!
    Ibn abbasi [radijall-llahu anhu] tregon se Pejgamberi [salall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė:
    ?Poqėse njė pikė e zekumit pikon nė kėtė botė, do tua prishte njerėzve tėrė jetėn e tyre, vallė si ėshtė puna e tij, qė kėtė e ka ushqim?!?. (transmeton Tirmidhiu, shejh Albani thotė se hadithi ėshtė sahih).
    Ebu Derda [radijall-llahu anhu] tregon se Pejgamberi [salall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė:
    ?Banorėt e xhehenemit do tė uriten. Harojnė denimin nė tė cilin gjinden dhe kėrkojnė ndihmė nė ushqim, e u jipet ndihma ushqim nga barishte me ferra helmuese, i cili as nuk trash e as nuk ngop. Sėrish kėrkojnė ushqim, e u jipet ushqim nga therrat. Ju kujtohet se nė dunja ata ushqimin e dėrgoni te poshtė nė fyt me ujė, andaj kėrkojnė ujė, atėhere u jipet valė e nxehtė, i cili u derdhet nga kazanat e hekurt, e kur u afrohet fytyrs, ua djeg fytyrėn, e nėse u depėrton nė ushqim ua bėnė barkun copė copė. Atėherė thonė; thėrritni mbikqyrėsit e xhehenemit, kurse ata do tu pėrgjigjen: a nuk ju erdhėn pejgamberėt mė fakte. Do tė thonė: gjithsesi. Atėherė do tu thonė: lutuni, e lutja e pabesimtarėve ėshtė e kotė. Do tė thonė: thėrritne Malikun. Do t?i drejtohen atij duke i thėnė: Malik le tė le tė na shkatėrron Zoti jot. U pėrgjigjet: ju do tė mbeteni kėtu?. A?meshi tregon: mė ka ardhur lajmi se mes lutjes sė tyre dhe pėrgjigjes sė Malikut kalojnė njėmijė vjet. Do tu thuhet: lutne Zotin tuaj, sepse askush s?ėshtė mė i mirė se sa Zoti juaj. Atėherė do tė thonė: ?Zoti ynė. Na zotėroi fatkeėsia jonė, e ishim popull i lajthitur. Zoti ynė, na nxjer nga kjo, e nėse kthehemi atėherė jemi zullumqar. Atėherė u pėrgjigjet All-llahu: ?Heshtni e mos flitni?. Nė kėtė moment u humbin tė gjitha shpresat nga ēdo e mirė dhe fillojnė tė vajtojnė, mjerohen dhe t?ju vjen keq?. (Tirmidhiu).
    Vėllezėr?
    Ēka pastaj?!
    A nuk duhet nxituar nė pendim para se tė vdesim qė tė garantohemi nga e keqja e xhehenemit?1
    Vėlla, qaj pėr mėkatin tėnd sot, para se ta qajsh nesėr me gjak.
    Ebu Musa [radijall-llahu anhu] tregon se Pejgamberi [salall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė:
    ?Banorėt e zjarit do tė qajnė, saqė edhe anija mundet tė lundrojė nė lotėt e tyre. Ata do tė qajnė me lotė gjaku?. (transmeton Hakimi, kurse shejh Albani thotė se hadithi ėshtė hasen).
    Vėllezėr?
    Rujuni nga zjari, sepse nuk e dini se sa vėshtirė ėshtė atje!
    Rujuni nga zjari duke bėrė mes jush edhe zjarit pengesė!
    Ofroni flijime tani para se tė ikė mundėsia!
    Pejgamberi [salall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė:
    ?Bėni mes jush dhe zjarit pengesė, po qoftė se edhe me njė gjysmė hurme?. (Taberaniu, hadithi ėshtė sahih).
    Edhe pėr fund disa ajete qė flasin pėr banorėt e xhehenemit:
    ?Po disa prej tyre i besuan atij (Muhammedit), e disa e refuzuan. Pėr ta mjafton zjarri i Xhennemit. Ėshtė e vėrtetė se ata qė mohuan argumentet Tona, do t'i hudim nė zjarr. Sa herė qė u digjen lėkurat e tyre, Ne ndėrrojmė lėkura tė tjera qė tė shijojnė dėnimin. All-llahu ėshtė i plotėfuqishėm, i drejtė. ata qė besuan dhe bėnė vepra tė mira, Ne do t'i fusim nė Xhennet nėn tė cilin burojnė lumenj, ku do te jenė pėrgjithmonė. Aty kanė edhe bashkėshorte tė pastra e hije tė mrekullueshme?. (en-Nisa: 55- 57).
    ?O bijtė e Ademit, juve ju vijnė tė dėrguar nga mesi juaj, ju pėrkujtonė faktet e Mia (shkoni pas tyre). E kush ruhet dhe pėrmirėsohet, pėr ta s'ka as frikė as s'kanė pėrse tė pikėllohen. E ata qė i konsideruan tė rreme faktet tona dhe kryelartėsi u larguan prej tyre, ata janė banues tė zjarrit dhe nė tė janė pėrjetė. Kush ėshtė mė mizor se ai qė trilin shpifje ndaj All-llahut, apo i pėrgėnjeshtron argumentet e Tij? Ata e arrijnė pjesėn e tyre qė u ėshtė caktuar (nė shėnime) deri kur t'u vijnė atyre tė dėrguarit tanė (mekaiket) t'ju marrin shpirtine u thonė: "Ku janė ata qė pos Zotit i lutshit?" Ata thonė: "Kanė humbur prej nesh" dhe ashtu dėshmojnė pėr vete se ishin mohues (kafira). (All-llahu) Ju thotė: "Hyni nė Xhehennem me atė popull qė ishte para jush nga xhinėt dhe nga njerėzit (e qė ishin si ju). Sa herė qė njė gruphyn nė tė, e mallkon atė tė mėparshmin derisa kur tė arrijnė nė tė tė ggjithė, grupi i fundit i tyre thotė pėr grupin e parė: "Zoti ynė, kėta (pari) na kanė humbur neve (nga rruga e drejtė), pra shtoju dėnimin me zjarr atyre!" (All-llahu) Thotė: "Pėr secilin (grup) ėshtė (dėnimi) i shtuar, por ju nuk po dini. Tė parėt e tyre (paria) tė mbramėve tė tyre ju thotė: " Ju nuk keni pėrparėsi ndaj nesh (pse vetė keni bėrė kufur), shijone pra dėnimin pėr atė qė e fituat!" Nuk ka dyshim se ata qė pėrgėnjeshtruan argumente Tona dhe nga mendjemadhėsia u larguan prej tyre, atyre nuk u hapen dyert e qiellit dhe nuk do tė hyjnė nė Xhennet deri tė pėrbirojė devja vrimėn e gjilpėrės. Ja, kėshtu i shpėrblejmė kriminelėt. Pėr ata ėshtė pėrgattitur shtrat nga zjarri dhe mbulojė (mga zjarri). E kėshtu pra i shpėrblejmė zullumqarėt. Ata qė besuan dhe bėnė vepra tė mira, e Ne as qė obligojmė ndoken ēka nuk ka mundėsi (tė veprojė), tė tillėt janė banues tė Xhennetit dhe nė tė janė pėrgjithmonė. Nga zemrat e tyre kemi hequr (kemi zhdukur) ēdo gjė qė ishte krijuar nga zilia (nga urrejtja), janė nė Xhennet, ku rrjedhin lumenj, e ata thonė: "falėnderojmė All-llahun qė na udhėzoi pėr kėtė (pėr iman, pėr punė tė mira,na hoq zilinė, na futi nė Xhennet), pse sikur tė mos na drejtonte All-llahu, ne nuk do tė dinim tė udhėzoemi. Vėrtet, tė dėrguarit e Zotit na e thanė tė vėrtetėn dhe ne i besuam!" E atyre u drejtohet thirrje: "KY ėshtė Xhenneti, iu dha juve pėr atė qė vepruat. Ata tė Xhennetit i thėrrasin (i pyesin) banuesit e zjarrit e u thonė: "Ne e gjetėm tė vėrtetė atė qė na e pat premtuar Zoti nė, e ju (banues tė zjarrit) a e gjetėt tė vėrtetėn atė qė pat premtuar Zoti juaj?" Ata (banuesit e zjarrit) thonė: "Po". Atėherė nė mes tė tyre (mes dy grupeve) thėrret njė zė: "Mallkimi i All-llahut qoftė mbi zullumqarėt!"?. (El-A?raf: 35- 44).
    ?9:34. O ju qė besuat, vėrtet njė shumicė e parisė fetare e jehudive dhe e tė krishterėve, nė mėnyrė tė paligjshme e hanė pasurinė e njerėzve dhe pengijnė tė tjerėt nga rruga e All-llahut. Ata tė cilėt e ruajnė arin e argjendin e nuk e japin pėr rrugėn e All-llahut, lajmėroji pėr njė dėnim tė dhėmbshėm.
    9:35. Atė ditė kur ajo (pasuri e deponuar) fėrgohet nė prushin e Xhehennemit, e me tė (ashtu zharavė) lyhen ballėt, anėt dhe shpinat e tyre (do t'u thuhet): "Kjo ėshtė ajo qė e dispozituat pėr veten tuaj, pra shijoni atė qė e depozitonit!"?. (Et-teube: 34- 35).
    ?Ata qė mohuan tė dėrgarit e vet thanė: "Pėr Zotin, ne do t'ju dėbojmė nga vendi ynė, ose ju domosdo do tė ktheheni nė fenė tonė!" E atyre (tė dėrguarėve) Zoti u shpalli; Ne gjithqysh do t'i shkatėrrojmė zullumqarėt. Dhe pas tyre Ne do t'ju vendosim nė atė tokė. E kėtė (ndihmė) pėr atė qė i frikėsohet pranisė Sime dhe i frikėsohet dėnimit Tim. Ata (tė dėrguarit) e kėrkuan ndihmėn, ndėrsa ēdo kryelartė idhnak pėsoi dėshtim. E pas tij (kryelartit) ėshtė Xhehennemi, nė tė cilin i jepet ujė tė ndyrė (qė rrjedh prej lėkurave tė djegura. Pėrpiqet ta pėrbijė, po nuk mund ta gėlltis atė, atij i vjen vdekja nga tė gjitha anėt (sipas shenjave shkatėrruese), po ai nuk vdes (e tė shpėtojė prej vuajtjeve), atė e pret dėnim shumė i rėndė. Shembulli i veprave tė atyre qė nuk besuan ėshtė si hiri, tė cilin me puhi e shkapėrderdh era nė ndonjė ditė tė stuhishme, e ata nuk mund tė realizojnė asgjė nga veprat qė kanė bėrė, e ky ėshtė ai dėshtimi i madh?. (Ibrahim: 13- 18).
    Kjo ėshtė pjesa e fundit nga ky material.
    p.s. Origjina e materialit ėshtė e shejh Muhamed Husjen Jakub, mirėpo unė e kam pėrpunuar, duke mėnjanuar ose duke shtuar, ashtu siē kam menduar se ėshtė mė mirė.
    Pėrshtati: bekir halimi
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga jballaci : 28-12-2005 mė 18:35

Anėtarėsuar
    26-12-2005
    Vendndodhja
    greqi
    Postime
    6
    \bismilah/
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga jballaci : 28-12-2005 mė 18:32

Anėtarėsuar
    26-12-2005
    Vendndodhja
    greqi
    Postime
    6
    BISMILAH
    Xhen-neti *
    Dije, vėllai im musliman, na udhėzoftė All-llahu mua dhe ty nė nėnshtrim ndaj Tij, se xhenneti ėshtė vendbanim i tė devotshmėve, vendbanim i atyre tė cilėt i begatoi All-llahu prej pejgamberėve, besnikėve, dėshmorėve dhe njerėzve tė mirė. Vendbanim me kopshte nėn tė cilėt rrjedhin lumenj, vendbanim nė tė cilin pallatet janė me tulla tė arta dhe tė argjendta, balta e tij ėshtė misk, pragjet e tij janė nga margaritari dhe diamanti, kubet e tij janė prej dyllit tė verdhė (safranit), ndėrsa shatorėt nė te janė tė mbėshtjellur me margaritarė.
    Ai ėshtė dritė e cila ndriēon, nė tė ka bimė aromatike, lumenj tė gjerė, pemė, perime dhe gra tė mira. Nė tė ka robėr tė begatuar tė cilėt hanė dhe nuk ngopen, nuk e kryejnė nevojėn si nė kėtė botė, por atė qė e kanė tė tepėrt e qesin me anė tė djersės e cila ka erė aromatike. Nė tė gjithashtu ka njerėz tė cilėt qeshin e nuk qajnė, ka fytyra tė shėndritura e tė gėzuara, dhe bukuri tė qartė. Begatitė e tij janė tė pėrhershme. Nė te ngrihet perdja dhe shiqojnė fituesit nė Fytyrėn e Ngadhnjyesit, Dhuruesit.
    Nė te, o rob i Zotit, ka sende tė cilat nuk i ka parė syri, nuk i ka dėgjuar veshi e as nuk i ka paramenduar mendja e njeriut.
    Pėr gjithė kėto na ka pėrgėzuar i Dėrguari i All-llahut mė i mirė, udhėzuesi dhe drita, Muhammedi, i biri i Abdull-llahut, me shpallje nga Zoti i Tij, e cila ėshtė pėrgėzim nga Pėrgėzuesi mė i Madh nė gjuhėn e krijesės mė tė mirė Muhammedit ?. Dijetarėt e vjetėr kanė shkruar shumė libra e broshura pėr cilėsitė e xhennetit, begatitė e tij dhe cilėsitė e banorėve tė tij.
    Prandaj, duke dėshiruar qė ta pasoj rrugėn dhe metodėn e tyre, mora qė ta shkruaj kėtė broshurė, duke shkurtuar nga ajo atė qė ata e kanė shkruar dhe duke u munduar qė ta pėrmend vetėm tė vėrtetėn, duke shpresuar se do tė mė takojė All-llahu me vėllezėrit e mi tė mirė, me tė devotshmit dhe tė pastėrtit, ngase vėrtetė Ai ėshtė Dėgjues, i di tė gjitha dhe i pėrgjigjet thirrjes sė nevojtarit.
    Paqja dhe shpėtimi i All-llahut qofshin mbi krijesėn mė tė dashur tek Ai, Muhammedin ?, mbi familjen e tij, shokėt e tij dhe mbi tė gjithė ata qė e pasojnė rrugėn e tij deri nė ditėn e Gjykimit.
    Mallėngjimi i vepėrmirėve pėr shtėpinė e amshueshmėrisė
    ?Xhenneti?, ajo shpresė e shtrenjtė tė cilėn e shpresojnė shpresuesit nga besimtarėt aq kohė tė gjatė.
    ?Xhenneti?, ai i cili ka qenė nė zemrat e tė parėve tonė, ndezje e cila i ka shtyer qė tė bėhen shembulli mė i mirė nė xhihad dhe sakrifikim.
    ?Xhenneti?, ky qėllim i lartė pėr tė cilin sytė pėrherė janė tė pėrlotur, qėllim pėr tė cilin sakrifikojnė shpirtėrat e pėrmalluar nė ēdo kohė dhe vend, i nėnshtrohen lloj-lloj torturave dhe dėnimeve vetėm qė tė arrijnė gjer te ai.
    Ai ėshtė dėshira mė e madhe pėr besimtarin, dhe hyrja nė te ėshtė shpresė e cila e pėrcjell besimtarin deri nė fund tė jetės sė tij. Sa nxitje e madhe ėshtė xhenneti nė tė mirėn dhe nė tė vėrtetėn, sadoqoftė qė nė kėtė rrugė ka pengesa dhe mundime.
    Transmeton Enesi ?:
    ?Doli i Dėrguari i All-llahut me shokėt e tij, deri sa arritėm nė Bedr, e kur arritėn mushrikėt, i Dėrguari i All-llahut tha: ?Le tė mos lėvizė askush prej jush, derisa tė mos jap urdhėr!?
    Pasi idhujtarėt kėrkuan ballafaqim, Muhammedi tha: ?Ngrihuni pėr xhennetin, gjerėsia e tė cilit ėshtė sa qiejtė dhe toka. ?Njė prej ensarėve i quajtur Umejr ibn Humam tha: ?O i dėrguar i All-llahut, xhenneti gjerėsia e tė cilit ėshtė sa qiejtė dhe toka??
    Tha: ?Po?.
    Tha: ?Bah, Bah?
    Muhammedi e pyeti ?Cka tė shtyri qė ta thuash fjalėn ?Bah, Bah??
    Tha: ?Pėr Zotin, asgjė tjetėr vetėm se dėshira qė tė jem prej banorėve tė tij!?
    I Dėrguari i All-llahut i tha: ?Vėrtetė ti je prej banorėve tė tij.?
    I nxorri disa hurma tė cilat i mbante nė njė ēantė dhe filloi tė hajė prej tyre, pastaj tha: ?Tė jetoj derisa t?i ha kėto hurma, vėrtet kjo ėshtė njė jetė e gjatė.? E e hodhi ēantėn sė bashku me hurmat, doli nė shesh tė luftės dhe luftoi derisa u vra.
    (Tr. Muslimi)
    Rast tė ngjashėm me kėtė transmetohet kur Ebu Musa el-Esh?ariu gjatė njė lufte me armikun transmetoi fjalėt e tė Dėrguarit tė Allllahut ?:
    ?Vėrtet dyert e xhennetit janė nėn hijen e shpatave.?
    Njė njeri i cili ishte prezent tha: ?O Ebu Musa, ti e paske dėgjuar tė Dėrguarin e Allllahut duke thėnė kėshtu??
    Tha: ?Po?
    U kthye te shokėt e tij e u tha: ?U jap selam (pėrshėndetje lamtumirėse) dhe e theu mbėshtjellėsin e shpatės, e morri shpatėn dhe u nis drejt armikut dhe luftoi derisa u vra.?
    (Tr. Muslimi)
    Ajetet tė cilat e pėrshkruajnė xhennetin
    All-llahu nė shumė sure tė Kur?anit pėrmes shumė ajeteve pėrshkruan xhennetin dhe bukuritė e tij. Ai thotė:
    ?E ata, qė iu ruajtėn (mosbesimit dhe punėvve tė kėqia) janė nė xhennete mes burimeve. (U thuhet Hyni nė to, tė shpėtuar (prej ēdo tė keqeje) tė siguruar (nga vdekja). Ne kemi hequr prej zemrave tė tyre ēdo urrejtje, e ata nė mbėshtetėse qėndrojnė ballė pėr ballė njėri-tjetrit duke qenė tė vėllazėruar. Ata nuk i godet kurrfarė lodhje dhe nuk do tė nxirren kurrė prej tij.?
    (El-Hixhr: 45-48)
    ?E ata qė besuan dhe bėnė vepra tė mira, All-llahu i vendosė nė xhennete nėpėr tė cilėt rrjedhin lumenj, aty stolisen me rrathė tė artė e me xhevahirė, e petkat e tyre janė tė mėndafshta.?
    (El-Haxh: 23)
    ?E ata qė ishin tė devotshėm ndaj Zotit tė tyre, sillen nė grupe te xhenneti, e kurr arrijnė aty, dyert e tij i gjejnė tė hapura dhe roja e tij u thotė atyre: ?Selamun Alejkum - qofshi tė shpėtuar, ishit tė pastėr, andaj hyni nė te, aty jeni pėrgjithmonė.
    E ata tė (xhennetit) thonė: ?Falėnderuar qoftė All-llahu i cili premtimin e Vet e realizoi ndaj nesh dhe na e la nė disponim tokėn e Xhennetit qė tė vendosemi aty ku tė duam! Sa shpėrblim tė mirė ka pėr ata qė vepruan drejtė!?
    (Ez-Zumer: 73-74)
    ?Vėrtetė, ata qė ia patėn frikė Zotit, janė nė vende tė qeta. Janė nė xhennete e nė burime qė rrjedhin. Veshin petka nga mėndafshi e kadifeja, ulur ballė pėr ballė. Ja kėshtu, edhe i martojmė me bardhoshe symėdha (me hyri). Aty kėrkojnė t?u sillen ēdo lloj pemėsh dhe aty janė tė sigurt.?
    (Ed-Duhan: 51-55)
    ?Shembulli i Xhennetit, i cili u ėshtė premtuar atyre qė janė tė ruajtur (tė devotshmėve) nė tė cilin ka lumenj me ujė tė mirė pėr pije, lumenj nga qumėshti me shije tė paprishur, lumenj nga vera e shijshme pėr njerėz, lumenj nga mjalta e kulluar, ata kanė aty edhe gjithfarė lloj pemėsh, kanė edhe falje nga Zoti i tyre. (A janė kėta) si ata qė janė pėrgjithmonė nė zjarr dhe u shuhet etja me ujė tė valė qė ua copėton zorrėt e tyre?? (Muhammed: 15)
    ?Eshtė e vėrtetė se tė devotshmit do tė jenė nė xhennete e nė lumenj. Nė njė vend tė kėnaqshėm te Sunduesi i Plotfuqishėm (te All-llahu).? (El-Kamer-54-55)
    ?Ndėrsa tė pėrparmit janė tė dalluar (janė nė ballė). Ata pra, janė mė tė afruarit (te Zoti). Janė nė xhennetet e begatshme. (Ata janė) Shumė prej tė hershmėve. E janė pak prej tė mėvonshmėve. Janė nė shtretėr tė qėndisur me ar. Tė mbėshtetur nė to pėrballė njėri-tjetrit. Atyre u shėrbejnė djelmosha tė gjithmonshėm. Me gastare, me ibrigė dhe me gota tė mbushura plot prej burimit. Prej sė cilės pije (vere) as nuk u dhemb koka, as nuk dehen. Edhe pemė sipas dėshirės sė tyre. Edhe mish shpezėsh, cilin ta duan. Dhe (gratė e tyre janė) hyri symėdha. Si tė ishin tė ruajtura. Shpėrblim pėr atė, qė ata punuan. Aty nuk dėgjojnė fjalė tė kėqija as qė janė mėkat (gėnjeshtėr). Vetėm thėnie: selam pas selami. E pėr sa u pėrket atyre tė djathtėve, ēka ėshtė gjendja e tė djathtėve?Janė nėn drunj tė pemėve pa therra (pa gjemba). Tė bananeve me fruta palė-palė. Nėn hije tė pėrhershme. Pranė ujit rrjedhės. Edhe ndėr pemė shumė llojesh. Qė as nuk ndėrprehen, as nuk janė tė ndaluara. Edhe shtretėr tė lartė (ose gra tė larta). Ne i kemi krijuar ato nė njė krijim tė ri (formė tė re). Dhe ato i kemi bėrė virgjėresha. Tė dashuruara (pėr burrat e vet), tė njė moshe. (Ato janė) Pėr ata tė djathtėt. (Tė djathtėt) Janė shumė nga tė parėt (tė hershmit). Janė shumė nga mė tė vonshmit.?
    (El-Vakia-10-38)
    ?Dhe pėr shkak se ata duruan, i shpėrbleu me xhennet dhe me petka mėndafshi. Aty janė tė mbėshtetur nė kolltukė dhe aty nuk shohin as diell (vapė) e as tė ftohtė. Hijet e tyre (tė pemėve) janė afėr mbi ta dhe kalaveshėt e pemėve janė tė qasur shumė afėr. Dhe atyre u bėhet shėrbim me enė tė argjendta dhe me gota tė tejdukshme. Tė tejdukshme nga argjendi qė ata (shėrbėtorėt) i pėrcaktuan tė jenė sa duhet (tė mėdha o tė vogla). Dhe u jepet tė pijnė aty gota tė verės sė pėrzier me zenxhebil (bimė aromatike). (Nga) Burimi qė quhet selsebil (i lehtė nė tė pirė). Dhe atyre u sillen pėr shėrbim djelmosha qė pėrherė janė tė tillė sa qė kur t?i kundėrmosh tė duken si margaritarė tė derdhur. Dhe kur tė shikosh aty, sheh begati tė mėdha e zotėrim (pronė, pasuri) tė madh. Kanė tė veshura petka mėndafshi tė hollė e tė gjelbėr (atllas) dhe tė mėndafshit tė trashė (brokat) ; janė tė stolisur me bylyzykė tė argjendtė dhe Zoti i tyre u jep tė pijnė pije tė pastėr. Ky ėshtė shpėrblim juaji, sepse angazhimi juaj ka qenė i pranishėm.? (El-Insan: 12-22)
    ?S?ka dyshim se tė devotshmit kanė fitime tė mėdha. Kopshte e vreshta rrushi. Edhe vasha me gjinj tė thukėt, tė njė moshe. Edhe gota tė mbushura plot me verė. Aty nuk dėgjojnė fjalė tė kota, as gėnjeshtra. Shpėrblime e dhurata tė shumta dhėnė nga Zoti yt. Zoti i qiejve e i tokės dhe ē?ka ndėrmjet tyre, qė ėshtė Mėshirues, tė cilit nuk kanė tė drejtė t?i bėjnė vėrejtje. Atė ditė Xhibrili dhe engjėjt qėndrojnė tė rreshtuar, askush nuk flet pos atij qė i lejon Mėshiruesi dhe i cili e thotė tė vėrtetėn.? (En-Nebe?: 31-38)
    ?E pėrgėzoi ata qė besuan dhe bėnė vepra tė mira se ata do tė jenė nė xhennete nė tė cilėt rrjedhin lumenj. Saherė qė u jepet ndonjė ushqim nga frutat e tij, ata thonė: ?Ky ėshtė ai me tė cilin u ushqyem edhe mė parė?. Ngase, u sillet ushqim i ngjashėm (vetėm nė formė, o jo edhe nė shije). Aty ata do tė kenė bashkėshorte tė pastra dhe aty do tė jenė pėrgjithmonė.? (El-Bekare: 25)
    ?Thuaj: ?A ėshtė mė i mirė ai (zjarri i xhehennemit), apo xhenneti i pėrjetshėm, i cili u ėshtė premtuar si shpėrblim dhe vend jetese i tė devotshmėve. E aty, atė qė dėshirojnė do ta kenė pėrgjithmonė. Ky premtim i Zotit tėnd ka qenė kėrkuar.? (El-Furkan: 15-16)
    ?E ėshtė e sigurtė se ata qė janė tė ruajtur, kanė njė ardhmėri tė mirė. Xhennetet e Adnit janė me dyer tė hapura pėr ta. Aty do tė jenė tė mbėshtetur nė kolltukė dhe kėrkojnė pemė e pije tė llojeve tė ndryshme. Ata kanė pranė vetes (hyri) sypėrulura tė njė moshe. Kėto janė ato qė ju premtoheshin pėr ditėn e llogarisė. Ky ėshtė furnizimi Ynė, i cili nuk ka mbaruar.? (Sad: 49-54)
    ?Ndėrsa besimtarėve tė ruajtur xhenneti u afrohet krejt afėr. Kjo ėshtė ajo qė u premtohej pėr secilin qė pendohet dhe qė e ruan besėn e dhėnė. Pėr secilin qė i ėshtė frikėsuar Zotit pa e parė dhe ka qenė i kthyer tek Ai me zemėr tė sinqertė. (U thuhet) Hyni nė te, tė shpėtuar, se kjo ėshtė dita e pėrjetshme. Ata aty kanė ēka tė dėshirojnė, e te Ne ka edhe mė shumė.?
    (Kaf: 31-15)
    ?E ata qė besuan dhe bėnė vepra, Zoti i tyre, pėr shkak tė besimit tė tyre i udhėzon nė xhennete tė begatshme nė tė cilėt rrjedhin lumenj. Lutja e tyre aty ėshtė: ?I lartė je o All-llah!?, e pėrshėndetja e tyre ėshtė: ?Selam!dhe lutja e fundit e tyre: ?Falėnderimi i qoftė All-llahut, Zotit tė botėve!?
    (Junus: 9-10)
    Nė Kur?an gjinden edhe ajete tjera, tė cilat flasin pėr pėrshkrimin e xhennetit dhe begative tė tij.
    Pėrshkrimi i xhennetit nė hadithet e tė Dėrguarit tė Allahut
    Dije, o rob i All-llahut, se Muhammedina e ka pėrshkruar xhennetin tė cilin ua ka premtuar Zoti njerėzve tė devotshėm, me pėrshkrim tė thuktė e tė qartė qė tė qetėsohen muslimanėt me te (xhennetin) e qė tė kėnaqen vepėrmirėt me njohjen e tij e qė t?ju vie mirė tė penduarve me tė pėrmendurit e tij:
    1. Tė parėt qė do tė hynė nė xhennet
    Transmeton Enes ibn Maliku se i Dėrguari i All-llahut ka thėnė:
    ?Do tė vij ditėn e Gjykimit te dera e xhennetit dhe do tė kėrkoj qė tė hapet, e roja do tė pyesė:
    -Kush ėshtė? -do tė pėrgjigjem:
    -Muhammedi. -do tė thotė
    -Jam i urdhėruar qė tė mos ia hap askujt para teje.?
    (Tr. Muslimi)
    Transmeton Hudhejfeja:
    Ka thėnė i Dėrguari i All-llahut ?: ?Bijtė e Ademit ditėn e Gjykimit tė gjithė do tė jenė nėn flamurin tim dhe unė do tė jem i pari qė do ta hap derėn e xhennetit.?
    (Tr. Ibn Asakiri)
    2. Cilėsitė e grupės sė parė
    Transmeton Ebu Hurejreja nga i Dėrguari i All-llahut se ka thėnė:
    ?Grupi i parė (i njerėzve) i cili do tė hyjė nė xhennet do t?i kenė fytyrat si hėna natėn katėrmbėdhjetė e ata do tė jenė si ylli flakėrues nė qiell qė ndriēon. Nuk e kryejnė nevojėn as tė madhe e as tė vogėl, nuk pėshtyjnė, krehėrit do t?i kenė tė artė e era e djersės do tė jetė erė misku. Gratė e tyre do tė jenė hyri. Forma e tyre do tė jetė nė formė tė njė njeriu, nė formė tė babait tė tyre Ademit: me gjatėsi 60 bėrryla (30 metra).? (Tr. Buhariu dhe Muslimi)
    3. Dyert e xhennetit
    Tranmeton Ebu Hurejre nga i Dėrguari i All-llahut i cili thotė:
    ?Kush i shpenzon dy lloje nga pasuria e tij nė rrugėn e All-llahut do tė thirret nga dyert e xhennetit: ?O rob i All-lahut, kjo ėshtė e mira, e kush ka qenė prej atyre qė e kanė falur namazin do tė thirret nga dera e namazit, kush ka qenė prej luftėtarėve do tė thirret nga dera e xhihadit, kush ka qenė prej agjėruesve do tė thirret nga dera e Rejjanit (Kjo ėshtė derė nė tė cilėn hyjnė vetėm ata qė kanė agjėruar), kush ka qenė prej dorėdhėnėsve do tė thirret nga dera e sadakas. Ebu Bekri ishte prezent dhe e pyeti Muhammedin:
    -Do ta sakrifikoja babanė dhe nėnėn time pėr ty, o i dėrguar i All-llahut, a tė gjithė kėta do tė thirren nga kėto dyer tė ndryshme duke mos pasur frikė (do tė jenė tė sigurtė), a ka ndokush i cili do tė thirret prej tė gjitha dyerve?? I Dėrguari i All-llahut iu pėrgjegj: ?Po, dhe shpresoj se ti do tė jesh prej tyre.? (Tr. Buhariu dhe Muslimi)
    Transmeton Sehl ibn Sadi se ka thėnė i Dėrguari i All-llahut ?:
    ?Nė xhennet janė tetė dyer, e njėra prej tyre quhet Rejjan, nuk do tė hyjė nė te askush pėrveē agjėruesve.?
    (Tr. Buhariu)
    4. Nė xhennet nuk ka vdekje
    Transmetojnė Seidi dhe Ebu Hurejreja se Muhammedi ka thėnė:
    ?Kur tė hyjnė banorėt e xhenetit nė xhennet do tė thėrret njė thirrės: ?Pėr ju do tė ketė jetė pėrgjithmonė dhe nuk do tė vdisni kurrė. Pėr ju do tė ketė shėndet dhe kurrė nuk do tė sėmureni, do tė jeni gjithnjė tė rinj kurrė nuk do tė plakeni dhe pėr ju do jetė kėnaqėsia dhe kurrė nuk do tė mėrziteni.?
    (Tra Muslimi)
    5. Gradat e xhennetit
    Transmeton Ebu Hurejreja se Muhammedi ka thėnė:
    ?Atė qė beson All-llahun, tė dėrguarin e Tij, falė namazin dhe agjėron Ramazanin, All-llahu e ka borxh qė ta futė nė xhennet, qoftė tė ketė bėrė hixhret pėr All-llahun apo tė ketė ndejtur nė vendin nė tė cilin ėshtė lindur.? Thanė (tė pranishmit): ?A t?i lajmėrojmė njerėzit pėr kėtė, o i dėrguar i All-llahut.? U pėrgjegj: ?Vėrtet nė xhennet gjinden njėqind shkallė (gradė), ua ka pėrgatitur All-llahu luftėtarėve qė luftojnė pėr hirė tė Tij, ndėrmjet ēdo shkalle ka largėsi sa prej tokės deri nė qiell. E kur tė kėrkoni prej All-llahut, kėrkojeni Firdevsin, se ai ėshtė mesi i xhennetit dhe ėshtė mė i larti, mbi te ėshtė Arshi i All-llahut dhe prej tij burojnė lumenjtė e xhennetit.?
    (Tr. Muslimi)
    6. Banorėt e xhennetit dhe cilėsitė e tyre
    Muadh ibn Xhebeli thotė se ka thėnė Muhammedi ?:
    ?Do tė hyjnė banorėt e xhennetit nė xhennet, me pak flokė sikurse t?i kenė tė lyera me kanė dhe do tė jenė me moshė tridhjetė apo tridhjetė e tri vjeēar.?
    (Tr. Ahmedi).
    Ebu Hurejre thotė se ka thėnė i Dėrguari i Zotit:
    ?Do tė hyjnė nė xhennet popuj (njerėz), e zemrat e tyre do tė jenė si zemrat e shpendėve.?
    (Tr. Muslimi dhe Imam Ahmedi)
    Transmeton Enesi dhe thotė se ka thėnė Muhammedi ?:
    ?Do t?i jepet besimtarit nė xhennet forcė kaq dhe kaq pėr marrėdhėnie seksuale.? Eshtė pyetur: ?O i dėrguar i All-llahut, vėrtet do tė jepet aq? Tha: ?Do t?i jepet forcė sa njėqind vetė.?
    (Tr. Tirmidhiu)
    Transmeton Ebu Hurejreja nga i Dėrguari i All-llahut se ka thėnė:
    ?Kush hyn nė xhennet do tė begatohet e nuk do tė ketė dėshprim, nuk i zhduken rrobet dhe nuk i kalon rinia.?
    (Tr. Muslimi)
    7. Gratė e banorėve tė xhennetit
    Enes ibn Maliku thotė se ka thėnė i dėrguari i All-llahut ?:
    ?Sikur tė dilte (paraqitej) nė tokė njė grua e xhennetit do tė ndriēonte e tėrė dhe do tė mbushte me erė, vetėm shamia nė kokėn e saj ėshtė mė e mirė (mė e vlefshme) se gjithė bota dhe ēka nė tė.?
    (Tr. Buhariu)
    Abdull-llah ibn Omeri thotė se i Dėrguari i All-llahut se ka thėnė:
    ?Gratė e banorėve tė xhennetit do t?u kėndojnė burrave tė tyre me zėrat mė tė bukur, tė cilėt nuk i dėgjuar kurrė, vėrtetė ajo ēka do tė kėndojnė ėshtė:
    ?Ne jemi bukuroshet e zgjedhura
    Gratė e njerėzve tė ndershėm
    Gjithashtu u kėndojnė:
    ?Ne jemi tė pėrhershme, nuk vdesim
    Jemi tė sigurta, nuk frikėsohemi
    Ne kėtu banojmė dhe kurrė nuk do tė ju lėshojmė?
    8. Ushqimi i banorėve tė xhennetit
    Transmeton Xhabiri se i Dėrguari i All-llahut ka thėnė:
    ?Do tė hanė dhe do tė pijnė banorėt e xhennetit e nuk do tė kryejnė nevojė as tė madhe e as tė vogėl e as nuk do tė pėshtyjnė, nevojėn do ta kryejnė pėrmes gokėsimit, ndėrsa goksimi i tyre do tė ketė aromė misku, atyre do t?u bėhet shprehi madhėrimi i All-llahut si frymėmarrja.?
    (Tr. Muslimi)
    Transmeton Muavi ibn Hajde nga i Dėrguari i All-llahut se ka thėnė:
    ?Vėrtet nė xhennet ka det me ujė, det me mjaltė, det me qumėsht dhe det me verė, e pastaj prej tyre rrjedhin lumenjtė e xhennetit.?
    (Tr. Tirmidhiu dhe Imam Ahmedi)
    Gjithashtu transmeton Enesi nga i Dėrguari i All-llahut ?, i cili thotė:
    ?A e dini se ē?ėshtė Kevtheri? Vėrtet ai ėshtė njė lum nė xhennet tė cilin ma ka dhėnė mua Zoti im, nė te ka shumė tė mira. Umeti im nė ditėn e Gjykimit do tė jetė pranė tij, enėt e tij janė sa yjet, do tė ndalohet njeriu prej tij (nuk do t?i lejohet qė tė afrohet) e do tė them: ?O Zoti im, ai njeri ėshtė nga ummeti im! -do tė mė thuhet- ?Ti nuk e di se ēka ka shpifur pas teje (ka futur bid?ate nė fe).?
    (Tr. Buhariu)
    9. Pejsazhe nga xhenneti
    Xhenneti ėshtė vend i begatisė. Nė te ka mirėsi tė pandėrprerė dhe dhunti nga i Gjithmėshirėshmi, Mėshiruesi. Nė te gjinden shtretėr tė lartė tė cilėt nga pastėrtia shkėlqejnė dhe gota pėr pije tė vėna pranė, nuk kanė nevojė pėr kėrkim e as pėr pėrgatitje. Aty ka jastėkė tė renditur pėr mbėshtetje edhe shtroja tė ndryshme anembanė pėr zbukurim dhe pėr pushim. Gjithė kėto dhunti tė cilat janė pėrmendur nė Librin e All-llahut apo sunnetin e tė Dėrguarit nė mėnyrė tė afėrt pėr t?i kuptuar njerėzit nė kėtė botė. Megjithatė realitetin e kėtyre kėnaqėsive e din vetėm All-llahu, nė dorė tė tė Cilit janė qiejt dhe toka.
    Jeta e xhennetlinjve nė xhennet ėshtė gjithė paqe. Nė te pėrhapet selami, melaiket do t?i pėrshėndetin me selam, nė atė mjedis tė qetėsisė dhe tė sigurisė do t?i japin selam njėri tjetrit, e edhe nga i Mėshirshmi ju arrin selami. Po nė xhennet ēdo gjė ėshtė selam (paqe dhe qetėsi).
    a) Dhomat e xhennetit
    Transmeton Ebu Seid el-Huderiu nga i Dėrguari i All-llahut se ka thėnė:
    ?Banorėt e xhennetit i shikojnė dhomat qė janė pėrmbi ta sikur qė e shihni ju yllin lindor apo perėndimor nė horizont, nė krahasim me vlerat e juaja ndaj njėri tjetrit.? I thanė: ?O i dėrguar i All-llahut, ato janė gradėt e Lajmėtarėve tė Allllahut, a thua vallė nuk do tė mund t?i arrijė askush tjetėr pėrveē tyre?? Tha: ?Gjithsesi, pasha Atė i cili e ka shpirtin tim nė dorėn e Tij, ka burra qė besuan nė All-llahun dhe iu besuan Lajmėtarėve.?
    (Tr. Buhariu dhe Muslimi)
    Transmeton Ebu Malik el-Esh?ariu nga i Dėrguari i All-llahut se ka thėnė:
    ?Nė xhennet ka dhoma nė tė cilat ana e jashtme e tyre shihet nga brenda dhe ana e e brendėshme e tyre shihet nga jashtė. Kėto i ka pėrgatitur All-llahu pėr atė i cili i ushqen nevojtarėt, flet mirė, shpesh agjėron dhe falet natėn, kur tė tjerėt flejnė?
    (Tr. Imam Ahmedi).
    b) Tendat e xhennetit, kopshtet dhe dheu i tij
    Transmeton Ebu Musa nga i Dėrguari i All-llahut se ka thėnė:
    ?Besimtari nė xhennet do tė ketė tendė tė mbėshtjellur me margaritarė, gjatėsia e tė cilės ėshtė gjashtėdhjetė milja, aty do tė ketė gra pėrreth tė cilave do tė kalojnė besimtarėt dhe nuk do ta shohin njėri tjetrin.?
    Ndėrsa nė hadithin e Israsė transmeton Enes ibn Maliku nga i Dėrguari i All-llahut i cili thotė:
    ?...pastaj vazhdoi me mua Xhibrili derisa arritėm nė Sidretul-Munteha, dhe mė mbuluan ngjyrat tė cilat nuk di se ē?ishin! Pastaj hyra nė xhennet, kur nė tė pashė kupet e tendave nga margaritari dhe dheu i tij ishte misk.?
    Transmeton Ebu Musa el-Esh?ariu nga i Dėrguari i All-llahut i cili ka thėnė:
    ?Janė dy xhennete, enėt dhe gjithė ajo qė ėshtė nė to ėshtė prej argjendi. Gjithashtu janė dy xhennete enėt dhe gjithė ajo qė ėshtė nė to ėshtė prej ari, e ndėrmjet xhennetlinjve dhe shikimet e Zotit tė tyre ka vetėm njė perde e tė Lartėsuarit nė Fytyrėn e Tij nė xhennetin e Adnit.?
    c) Drunjtė e tij
    Transmeton Ebu Seid el-Huderiu nga i Dėrguari i All-llahut se ka thėnė:
    ?Me tė vėrtetė nė xhennet ka njė dru, pranė tė cilit kalon kalorėsi i hipur nė kalė tė shpejtė, e nuk mund ta kalojė pėr njėqind vjet.?
    Transmeton Ebu Hurejreja se Muhammedi ka thėnė:
    ?Nuk ka dru nė xhennet e qė nuk ka trungun nga ari.?
    d) Tregu i xhennetit
    ?Vėrtetė nė xhennet ka njė treg nė tė cilin ēdo tė premte takohen banorėt e xhennetit. Fryen njė erė e veriut nė fytyrat dhe rrobat e tyre, e do t?u shtohet atyre edhe mė tepėr mirėsia dhe bukuria. E kur tė kthehen te familja (gratė) e tyre, do t?iu thonė: ?Pėr All-llahun ju qenka shtuar mirėsia dhe bukuria! Pėr All-llahun edhe juve ju qenka shtuar mirėsia dhe bukuria? -do t?u pėrgjigjen ata.?
    (Tr. Muslimi)
    e) Pallatet e xhennetit
    Tramsmeton Xhabir ibn Abdull-llahu nga Muhammedi se ka thėnė:
    ?Kam hyrė nė xhennet dhe e pash njė pallat nga ari dhe thash:
    -Pėr kė ėshtė ky pallat?
    -Pėr njė njeri nga fisi kurejsh. -mu pėrgjigjėn, e mendova se unė jam ai e pyeta:
    -Kush ėshtė ai?
    -Omer ibn Hatabi-mu pėrgjigjėn.
    O biri i Hatabit, asgjė nuk mė ka ndaluar tė hy nė tė pėrveē xhelozisė sate. Omeri iu pėrgjigj -A nė ty tė kem xhelozi, o i dėrguar i All-llahut??
    f) Lumenjtė e xhennetit
    ?Hyra nė xhennet dhe pash njė lumė, brigjet e tė cilit ishin tė mbuluar me margaritarė e i rash me duar aty ku rridhte ujė dhe pėrnjėherė u shndėrrua nė erė misku.
    Thash: C?ėshtė kjo, o Xhibril?
    Mė tha- ?Ky ėshtė Kevtheri, tė cilin ta ka dhuruar Zoti yt.?
    10. Dhuntia mė e madhe nė xhennet
    Transmeton Suhejb ibn Sinan nga i Dėrguari i All-llahut se ka thėnė:
    ?Kur tė hyjnė banorėt e xhennetit nė xhennet dhe banorėt e xhehennemit nė xhehennem, thėrret njė thirrės:
    -O banorė tė xhennetit, ju keni premtim nga All-llahu qė Ai dėshiron ta realizojė, - e thonė (banorėt e xhennetit)
    -A nuk na e rėndoi All-llahu peshojėn (pėr veprat e mira), na i zbardhi fytyrat, na fyti nė xhennet e na shpėtoi nga zjarri?; - largohet perdeja (hixhabi) e do tė shiqojnė nė Tė (All-llahun), e pėr All-llahun, nuk iu ka dhėnė All-llahu atyre asnjė send mė tė dashur e mė tė mirė pėr sytė e tyre se shiqimi nė Tė.?
    11. Shkalla mė e ulėt dhe mė e lartė e banorėve tė xhenntit
    Transmeton Mugire ibn Shu?be nga i Dėrguari i All-llahut se ka thėnė:
    ?E ka pyetur Musai ajejhi-s-selam Zotin e tij:
    -Cila ėshtė shkalla mė e ulėt e banorėve tė xhennetit?
    -Ajo i takon atij i cili arrin pranė dyerve tė xhennetit pasi qė kanė hyrė banorėt e xhennetit nė xhennet, - e i thuhet:
    -Hyr nė xhennet - e ai do tė thotė:
    -Si o Zoti im? Kur njerėzit kanė hyrė dhe i kanė zėnė vendet e tyre dhe kanė marrė atė qė iu ka takuar - i thuhet:
    -A je i kėnaqur qė tė kesh pronė sa njė mbret prej mbretėrve tė dunjasė? - do tė thotė:
    -Jam i kėnaqur, Zoti im. - do tė thotė (All-llahu):
    -Pėr ty ka edhe kaq, edhe kaq, edhe kaq, edhe kaq - e nė tė pestėn robi do tė thotė:
    -Jam i kėnaqur, Zoti im! - e pastaj i thotė (All-llahu):
    -Kjo ėshtė pėr ty edhe dhjetė herė kaq dhe do tė kesh atė qė e dėshiron shpirti yt dhe atė, me tė cilėn kėnaqen sytė.
    -Jam i kėnaqur, Zoti im! -do tė thotė robi.
    -E ata qė janė nė gradėn mė tė lartė? -prapė pyeti Musa.
    -Janė ata, tė cilėt Unė i kam zgjedhur. Me duart e Mia ua kam mbjellur nderin dhe e kam vulosur mbi ta, duke u dhėnė atė qė sytė nuk kanė parė, veshėt nuk kanė dėgjuar e as qė i ka shkuar ndėr mend njeriut.?
    (Muslimi)
    O rob i All-llahut! Dije se banorė tė xhennetit janė mu ata, tė cilėt kanė ndier frikė dhe respekt ndaj Zotit tė tyre, devotshmėri e cila shpie nė ēdo tė mirė dhe ndalon prej ēdo tė keqeje. Kjo ndjenjė e devotshmėrisė i largon pengesat dhe i ngren mbulesat dhe zemra e besimtarit qėndron pa asnjė perde para tė Vetmit, Ngadhėnjyesit. Kėto janė ndjenja tė cilat e pastrojnė adhurimin dhe punėt nga njollat e syfaqėsisė dhe shirkut nė ēdo vend dhe rast.
    Ai qė vėrtetė i frikėsohet Zotit tė vet, nė zemėr nuk i mbetet dyfytyrėsi, e as padrejtėsi ndaj All-llahut tė Madhėruar. Veprat e tija janė tė pranuara, ngase ai e di se All-llahu nuk pranon asnjė vepėr nė tė cilėn i bėhet shirk Atij. Prandaj vepra e njeriut duhet tė jetė e sinqertė pėr All-llahun, pėrndryshe Ai nuk e pranon atė vepėr. Thotė i Dėrguari i All-llahut ?:
    ?Ka thėnė All-llahu xh.sh.:
    -Unė Jam mė i panevojshmi pėr shirk. Kush bėn ndonjė vepėr duke Mė shoqėruar dikė, e lė edhe atė edhe shoqėrimin e tij.?
    (Tr. Muslimi)
    Banorė tė xhennetit janė ata tė cilėt janė tė devotshėm, tė pėrulur, tė cilėt i pėrmbahen dispozitave tė All-llahut. E All-llahu i Lartmadhėruar nuk bashkon dy frika nė zemrėn e njeriut, ngase ai i cili i ėshtė frikėsuar All-llahut nė kėtė botė nuk do tė ketė frikė nė Ahiret, e kush nuk i ėshtė frikėsuar nė kėtė botė do tė ketė frikė nė Ahiret. Nė ditėn e Gjykimit besimtarėt do tė jenė nė sigurinė e All-llahut xh. sh, pėr ta atė ditė nuk do tė ketė frikė. All-llahu i Lartėsuar thotė:
    ?Nuk do t?i bashkoj nė zemrėn e robit Tim dy frika e as nuk do t?i bashkoj nė te dy siguri. Nėse sigurohet nga Unė nė kėtė botė, do ta frikėsoj nė ditėn e Gjykimit, e nėse mė frikėsohet nė kėtė botė do ta siguroj nė ditėn e Gjykimit.?
    Sqarimi i rrugės atyre qė i frikėsohen All-llahut drejt begative tė xhennetit dhe pėrhershmėrisė sė tij
    Ky ėshtė xhenneti, me sqarime tė qarta dhe tė ndritshme. Rruga drejt tij ėshtė e lehtė, nė tė ka shenja tė ndritshme tė cilat tregojnė drejt tij. Ne jemi nė fillim tė rrugės. Tė vazhdojmė kėsaj rruge, e tė arrijmė deri nė fund, ku dyert e xhennetit janė tė hapura pėr ēdonjėrin i cili i ėshtė nisur.
    Kjo ėshtė rrugė tė cilėn e ka sqaruar Muhammedi me fjalėt:
    ?Eshtė rrethuar xhenneti me (gjėra) tė urrejtura dhe ėshtė rrethuar xhehennemi me (gjėra) tė dashura?
    (Tr. Muslimi).
    ?I gjithė Ummeti im do tė hyjė nė xhennet, pėrveē atij qė refuzon. Ai qė mė respekton mua hyn nė xhennet, e ai qė mė kundėrshton, ka refuzuar.?
    (Tr. Buhariu)
    Muhammedi nė kėtė hadith na ka sqaruar qartė rrugėn pėr tė gjithė ata tė cilėt logjikojnė. Shpejtoni vėllezėr tė shkojmė sė bashku drejt tij. Ejani me ne, ejani me ne. Vėrtetė vėllezėr tė dashur kjo rrugė gjendet mes katėr fjalėve. Dy janė negative dhe dy janė pozitive.
    Negative janė shirku dhe mėkati, ndėrsa pozitive janė imani (besimi) dhe veprat e mira. Prej kėtyre katėr fjalėve pėrbėhet rruga drejt xhennetit, shtėpisė sė pėrherėshme dhe tė ndershme. Shehadeti (dėshmia) kjo ėshtė rruga drejt xhennetit. Dėshmia se nuk ka tė adhuruar tjetėr pėrveē All-llahut dhe se Muhammedi ėshtė i dėrguar i tij. Ta adhurojmė All-llahun, tė Vetmin ngase Ai ėshtė i Vetmi i Cili e meriton kėtė dhe t?i nėnshtrohemi tė dėrguarit tė Tij nė atė qė ia ka shpallur All-llahu atij. Muhammedi na ka sqaruar se si duhet ta adhurojmė All-llahun e Madhėruar dhe askush nuk mundet ta adhurojė All-llahun drejt nėse nuk e pason nė kėtė Muhammedin ?.
    1) E tash, vėllezėr tė dashur, ta ndjekim kėtė tė rrugė duke ecur pas shehadetit, se nuk ka tė adhuruar tjetėr pėrveē All-llahut dhe se Muhammedi ėshtė rob dhe i dėrguar i Tij.
    2) Tė bindemi plotėsisht se Krijuesi ynė ėshtė Ai i Cili e ka krijuar kėtė botė dhe e udhėheq atė me Fuqinė dhe Diturinė e Tij, Dėshirėn dhe Urtėsinė e Tij dhe nė tė gjinden gjurmėt e cilėsive tė Tija tė larta dhe emrave tė Tij tė bukur dhe me caktimin e Tij, tė Lartit, janė kėto botėra, me diturinė e Tij, tė Lartit, rregullohet ēėshtja e tyre dhe me kėtė arrihet deri te njė rregull i urtė dhe shpikės.
    3) Tė jemi tė bindur thellė se ai i Cili nuk ka shok nė krijim dhe nė udhėheqje tė kėtyre botėrave nuk i takon qė tė Ketė shok as nė adhurim, nuk duhet tė adhurohet veē Tij askush dhe asnjėherė, qoftė ai melek, ndonjė i dėrguar i Zotit apo ndonjė krijesė tjetėr e Zotit, qoftė ky adhurim nė namaz, agjėrim, therrje kurbani, zeqat apo diē tjetėr.
    4) Tė bindemi thellėsisht se Ky Zot i Madh i Cili Veēohet nė krijim dhe udhėheqje meriton adhurim tė sinqertė. Ai ėshtė All-llahu i cilėsuar me cilėsi tė plota (pa tė meta) dhe ta larta. E i vėrtetojmė edhe ne ato cilėsi me tė cilat e cilėsoi Ai Qenien e Tij tė lartė nė Librin e Tij dhe gjithashtu i vėrtetojmė ato cilėsi me tė cilat e cilėsoi krijesa mė e ditur pėr Te, zotėriu ynė Muhammedi ?, pa pėrgjasim, pa shembull, pa ndryshim dhe pa pyetur ?Si??.
    5) Tė besojmė bindshėm se njerėzit kanė patur nevojė pėr dėrgimin e Lajmėtarėve pėr t?ua sqaruar atyre rrugėn e vėrtetė dhe mu kjo ishte edhe qėllimi kryesor pėr dėrgimin e tyre dhe zbritja e Librave atyre dhe nga kjo obligohet besimi i tė gjithė Lajmėtarėve dhe pasimi i tyre. Gjithashtu na obligohet besimi nė Librat qiellorė, tė cilėt ua zbriti All-llahu xh.sh. kėtyre Lajmėtarėve, ashtu siē na obligohet edhe besimi nė melaiket e ndershėm, besimi nė caktimin e Zotit, ditėn e Fundit, llogarinė dhe shpėrblimin.
    Me kėto pesė pika tė pėrmbledhura nė imanin e vėrtetė, kemi njohur njė tė katėrtėn e rrugės pėr nė xhennet. Tė nisemi tash drejt njė tė katėrtės tjetėr e cila i pėrfshin veprat e mira:
    1) Ta falim namazin duke u pastruar pėr tė plotėsisht, ta kryejmė nė kohėn e duhur me xhemat, duke e kryer mirė, duke i plotėsuar tė gjitha kushtet e namazit, farzet e tij, mendubet qė me kėtė ta pėrshtatim namazin tonė me namazin e tė Dėrguarit, Muhammedit ?.
    2) T?ua japim zeqatin e mallit tonė tė varfėrve dhe nevojtarėve, atyre qė janė zhytur nė borxhe dhe atyre qė luftojnė nė rrugėn e All-llahut dhe qė kjo dhėnie tė jetė e pėrcjellur me sinqeritet tė plotė pėr hir tė All-llahut tė Lartėsuar duke shpresuar me kėtė shpėrblim nga Ai.
    3) Ta agjėrojmė muajin e Ramazanit duke u larguar nga ajo qė e ē?vlerėson atė dhe duke u larguar nga gjėrat e dyshimta dhe tė ndaluara qoftė tė jenė ato nė fjalė, vepra apo qėllime.
    4) Ta kryejmė haxhin ashtu siē e ka kryer Resulull-llahu me nder dhe rrespekt, duke u larguar nga marėdhėniet intime me gruan, mėkatet dhe polemikat, duke i dhėnė rėndėsi mė tepėr punėve tė mira dhe tė pėlqyera.
    5) Tė sillemi mirė me prindėrit duke iu pėrgjigjur kėrkesave tė tyre nėse (kėto kėrkesa) nuk kanė tė bėjnė me diē qė i bėhet mėkat All-llahut. T?u flasim fjalė tė mira dhe t?i largojmė nga ata gjėrat e kėqia edhe nėse kjo nuk u shkon pėr shtati atyre.
    6) Lidhjet familjare tė mos i shkėpusim, t?i vizitojmė tė afėrmit tonė dhe t?u bėjmė mirė atyre. Tė interesohemi pėr gjendjen e tyre dhe t?u ndihmojmė aq sa kemi mundėsi.
    7) T?u bėjmė mirė fqinjėve duke u sjellur mirė me ta dhe duke mos u penguar atyre.
    8) Ta nderojmė musafirin, ngase njė gjė tė tillė e kemi obligim. E kemi pėr obligim qė ta ushqejmė dhe t?i sigurojmė konak tė mirė.
    9) Ta nderojmė besimtarin duke i plotėsuar obligimet qė i kemi ndaj tij: T?i japim selam kur ta takojmė, t?i dėshirojmė mėshirė nga All-llahu kur tė teshtė, t?ia pėrcjellim xhenazen kur tė vdesė, ta vizitojmė kur tė jetė i sėmurė dhe t?i pėrgjigjemi ftesės sė tij kur tė na ftojė.
    10) Tė jemi tė drejtė nė fjalė, punė dhe gjykime, ngase drejtėsia nė Islam ėshtė e obliguar nė ēdo rast. Me kėtė arrihet fitorja dhe me kėtė pėrmirėsohet gjendja e individit dhe e shoqėrisė.
    11) T?i pėrmbahemi formės Islame nė moral dhe veshje ngase nė kėtė gjindet ringjallja e sunnetit dhe largimi nga pasimi i pabesimtarėve.
    Me kėtė veē kemi kaluar gjysmėn e rrugės drejt xhennetit. Tė nisemi tash drejt gjysmės sė mbetur e cila pėrfshin shirkun dhe mėkatet duke e vazhduar rrugėn pa lodhje dhe mėrzi. Ta mohojmė shirkun nė kėto mėnyra:
    1) Duhet mohuar se ndonjė prej krijesave posedon aftėsi tė largojė ēfarėdo tė keqe apo t?i sjellė ndonjė tė mirė vehtes apo dikujt tjetėr pa caktimin dhe dėshirėn e All-llahut. Pėr kėtė pra, tė shpresojmė pėr ēdo tė mirė nė All-llahun dhe tė mbėshtetemi tek Ai nga ēdo e keqe. Vetėm nga Ai tė kėrkojmė ndihmė dhe shėrim ngase askush tjetėr prej krijesave nuk e meriton kėtė. Prandaj tė shpresojmė vetėm nė Tė dhe tė kemi frikė vetėm nga Ai.
    2) Vetėm All-llahun ta adhurojmė dhe askujt tjetėr pėrveē Tij tė mos i lutemi. Vetėm me emrin e Tij tė betohemi dhe tė mos therrim kurban nė emėr tė ndonjė varri, por vetėm nė emėr tė Tij. Tė mos i zotohemi askujt pos atij dhe tė mos kėrkojmė ndihmė pos nga Ai.
    3) Tė mos lidhim ndonjė pe apo hajmali pėr t?u mbrojtur me kėtė nga syri i keq apo tė largojmė nga vehtja jonė ndonjė tė keqe tjetėr. Ngase syrin e keq apo ndonjė tė keqe tjetėr nuk e largon askush tjetėr pėrveē All-llahut Fuqiplotė.
    4) Tė mos u besojmė falltarėve, magjistarėve apo astrologėve e as asaj nė tė cilėn ata thirrin duke pretenduar se e dinė tė fshehtėn. Tė fshehtėn nuk e di askush pėrveē All-llahut tė Madhėruar.
    5) Tė mos i nėnshtrohemi sunduesit, dijetarit apo prindit nė mėkat ndaj All-llahut. Ngase nėnshtrimi ndaj ndokujt pėrveē All-llahut duke e bėrė tė ndaluarėn tė lejuar dhe duke e bėrė tė lejuarėn tė ndaluar ėshtė shirk.
    Me kėto pesė pika kemi arritur qė tė njohim tri tė katėrtat e rrugės pėr nė xhennet. E tash na mbetet edhe pjesa e fundit e ajo ėshtė tė larguarit nga mėkatet e pas kėsaj arrijmė deri te dera e xhennetit ku insha?all-llah (nėse don All-llahu) do tė hyjmė sė bashku me ata tė cilėt hyjnė.
    1) Ta ruajmė dėgjimin duke mos dėgjuar sende tė kota, tė cilat pėrmbajnė mėkat. Tė mos ndėgjojmė muzikė, shpifje, bartje tė fjalėve apo fjalė tė cilat shpiejnė nė kufėr.
    2) Ta ruajmė shikimin duke mos shikuar atė qė ėshtė e ndaluar, ndonjė femėr tė huaj qoftė besimtare apo pabesimtare.
    3) Ta ruajmė gjuhėn nga fyerjet, gėnjeshtrat apo fjalėt e kėqia. Tė mos dėshmojmė rrejshėm, tė mos pėrgojojmė dhe tė mos shpifim.
    4) Ta ruajmė barkun nga gjėrat e ndaluara qoftė nė ushqim apo pije. Tė mos ushqehemi me kamatė, me coftirė apo mish derri. Tė mos pijmė pije dehėse e as tė mos pijmė duhan.
    5) Ta ruajmė organin gjenital duke mos iu afruar askujt pėrveē bashkėshortes apo asaj qė e kemi nėn posedim (robėreshės), tė cilat na i ka lejuar All-llahu xh.sh.
    6) Ta ruajmė dorėn duke mos u bėrė dėm njerėzve me tė, tė mos i rrahim apo t?i vrasim pa tė drejtė. Tė mos i pėrdorim duart pėr tė luajtur bixhoz apo pėr tė shkruar me to ndonjė dėshmi tė rrejshme.
    7) Ta ruajmė kėmbėn duke mos shkuar nė vendet e ndyta, tė ndaluara e tė kėqia.
    8) Ta mbajmė fjalėn e dhėnė, tė dėshmojmė drejtė dhe t?i zbatojmė premtimet. Tė mos dėshmojmė rrejshėm dhe tė mos bėhemi prej atyre tė cilėt e shkelin fjalėn e dhėnė.
    9) Ta ruajmė pasurinė, mos ta harxhojmė kot, por ndėrkohė edhe tė mos jemi koprracė. Mos ta humbin por edhe mos ta grumbullojmė tepėr duke mos e shpenzuar nė rrugėn e All-llahut.
    10) Tė kujdesemi pėr familjet tona qoftė nė aspektin fizik apo atė psikik, tė kujdesemi pėr moralin dhe besimin e tyre. T?i mbrojmė nga ēdo send qė ua shkatėrron shpirtin apo mendjen.
    Kjo ishte rruga pėr nė xhennet, o ju kėrkues tė xhennetit, tė jemi pra tė pėrgatitur qė t?i zbatojmė kėto pika nė jetėn tonė duke u armatosur me dituri tė vėrtetė nga Libri i All-llahut Tė Madhėruar dhe nga Sunneti i tė Dėrguarit tė Tij Muhammedit ?.
    Kjo ishte e tėrė ajo qė shkurtimisht kam pėrmbledhur pėr begatitė e xhennetit dhe pėr sqarimin e rrugės deri tek ai, ashtu siē na e ka sqaruar All-llahu xh.sh. nė Librin e Tij dhe i Dėrguari i Tij nė hadithet e vėrteta. All-llahun xh.sh. e lus qė ta bėjė punėn time tė sinqertė pėr hir tė Fytyrės sė Tij. T?ia falė mėkatet autorit, prindėrve tė tij, hoxhallarėve tė tij, tė afėrmve tė tij dhe qė t?i bėjė kėta prej banorėve tė xhennetit. Gjithashtu e lus qė t?ia falė mėkatet lexuesve tė kėtij libri dhe qė t?u bėjė dobi me kėtė broshurė. Vėrtetė Ai ėshtė Ndihmuesi mė i mirė dhe Ai u mjafton besimtarėve qė i mbėshteten.
    Lutja jonė e fundit ėshtė: Falėnderimi i takon All-llahut, Zotit tė botėrave!
    Shkėputur nga: XHENNETI - BEGATITE E TIJ DHE RRUGA PER NE TE
    Ebul-Harith Ali ibn Hasen
    Pėrktheulukman Neziri

*

Arrow Ateizmi

BAZAT E IMANIT NĖ DRITĖN E KOHĖS BASHKĖKOHORE

(ATEIZMI)

Ateizmi i cili sot po pėrhapet nė perendim dhe mburet me mohimin e tė ekzistuarit tė All-llahut, mohimin e faktit se Ai ėshtė i vetmi qė krijon, furnizon, ngjallė, vdes gjallesat tjera dhe se Ai ėshtė krijuesi dhe drejtuesi i vetėm i kozmosit , ėshtė fenomen i cili aspak nuk ėshtė i njohur pėr historinė e deritanishme njerėzore nė kėtė vėllim dhe ndikim nė jetėn e njerėzve, idetė e tyre dhe rezonėt e pasojat tė cilat shihen nė pėrhapjen e amoralitetit dhe anarkisė.

Nė periudhat e lashta tė historisė kanė qenė tė njohura rastet e paraqitjes sė ateizmit nė lloin e Dehrijjunėve, tė cilėt kanė mohuar rringjalljen dhe vdekjen ia kanė pėrshkruar kohės, e jo All-llahut. Pėr ta, All-llahu i Madhėrishėm thotė:

“Ata edhe thanė: Nuk ka tjetėr, vetėmse kjo jetė e jona nė kėtė botė, po vdesim dhe po lindemi dhe asgjė nuk na shkatėrron tjetėr pos kohės. Ata pėr kėtė nuk dinė asgjė, ata vetėm fantazojnė.”(El-Xhathije, 24)

Kėto janė fillimet e para tė njerėzve tė sotėm tė cilėt pėrdorin fjalėn “NATYRĖ” nė vend tė fjalės All-llah, dhe kėshtu bien nė gabimin e njėjtė sikurse paraardhėsit e tyre.

Gjithashtu ka pasur raste tė amoralitetit dhe shfrenimit,krahas ateizmit, siē ka qenė rasti me Mazdakizmin, qė ka qenė i pėrhapur nė Persinė e lashtė. Pasuesit e tij kanė lejuar qė tė gjithė nė mėnyrė tė barabartė tė marrin pjesė nė pasuri dhe gra. Kanė prodhuar amoralitet dhe shfrenim i cili aspak nuk ka qenė i njohur nė shekujt para tyre. Ata kanė qenė fara e parė e komunizmit bashkėkėhor tė cilėn e kanė plasuar Marksi dhe Engelsi.
    Megjithatė, kėta dhe tė ngjashėm si ata, kanė qenė pakicė te popujt e mėparshėm.
    Kjo ėshtė pėr shkak se lloji mė i shpeshtė i largimit nga rruga e vėrtetėnė aspektin ideor, siē thamė, ka qenė shirku e jo ateizmi.

Natyra e njeriut, edhe nėse devijon, ajo beson nė tė ekzistuarit e All-llahut, por krahas Tij konsideron edhe tjerė tė barabartė me Atė.
    Kurse ateizmi, mohimi i hapėt i tė ekzistuarit tė All-llahut, ėshtė pėrjashtim i rrallė, madje edhe te natyra e shfrenuar njerėzore.
    Arsyeja pėr paraqitjen e ateizmit nė kėtė aspekt ėshtė ngecja jo e zakonshme e intuitės njerėzore, e cila njeriun e ka sjellė nė njė situatė qė tė jetojė plotėsisht i dorėzuarndaj kėsaj bote, duke adhuruar vetėm atė qė mund t’ia ofrojė shqisave tė veta dhe duke mohuar Zotin pėr tė cilin thuhet:

“...Ai i di fshehtėsitė dhe publikimet tuaja dhe Ai e di atė qė bėni.”(El-En’am, 3)

Ateizmi siē thamė, ėshtė rrallėsi e vėrtetė nė historinė e njerėzimit.

Gjendja e njerėzimit tė kohės bashkėkohore ėshtė ngarkuar me pėrhapjen e ateizmit me pėrmasa qė nuk mbahen mend.
    Pėr njė gjendje tė tillė tė njerėzimit duhet tė ekzistojnė arsye jo tė zakonshme tė cilat kanė sjellė nė pėrhapjen e ateizmit nė kėtėt mėnyrė brutale.
    Megjithatė, neve na intereson se prej nga kjo pėrhapje e jashtzakonshme e kėsaj dukurie e cila ėshtė shumė mė e madhe se ndonjėherė mė parė gjatė historisė.

Pėrse sot kemi njė numėr kaq tė madh tė njerėzve qė kanė humbur orientimin e drejtė nė jetė, plotėsisht i janė dorėzuar jetės sė kėsaj bote dhe kanė mohuar tė ekzistuarit e All-llahut?

Duke pasur parasysh se natyra njerėzore, madje edhe ajo qė ėshtė nė devijim, shumė rrallė arrin deri te ly nivel, SIGURISHT ekzistojnė arsye tė posaēme tė cilat kanė sjellė deri te pėrhapja aq e madhe e ateizmit dhe ngecja e plotė e natyrės njerėzore nė Evropė, deri nė atė masė saqė kanė tejkaluar shirkun dhe kanė shkuar nė ateizėm tė plotė i cili nė vete pėrmban edhe shirk edhe kufėr bashkarisht.

Pėr tė kuptuar kėto shkaqe, duhet qė shkurtimisht tė shqyrtojmė gjendjen e njeriut nė Evropė para paraqitjes sė ateizmit.

Marrė nga revista kulturore, shkencore, informative “VEPRA”
    Autori: Muhammed KUTUB

Vijon.....”Shkaqet e ateizmit”

ZeM

Arrow Shkaqet e Ateizmit

Shkaqet e Ateizmit

1. Roli i kishës evropiane në shtrembërimin e krishterizmit- i cili është shpallur nga All-llahu i Madhërishëm:

All-llahu ka dërguar Isain (alejhis-selam) me të Vërtetën, i shpalli Inxhilin përmes të cilit njerëzve ua ka sqaruar thelbin e teuhidit dhe ua ka treguar dispozitat praktike të cilave janë të obliguar t[u përmbahen në jetën e përditshme:

“.. vetë Mesihu, (Isai), tha: O beni Israilë, adhurojeni All-llahun, Zotin tim dhe Zotin tuaj, sepse ai që i përshkruan Zotit shok, All-llahu ia ka ndaluar atij Xhennetin dhe vendi i tij është zjarri. Për mizorët nuk ka ndihmës.”(El-Maide,72)

“Dhe (ka ardhur) që t'iu vërtetoj Tevratin që e keni para duarsh, t’iu lejoj disa që u ishin ndluar juve, kam ardhur me arguent nga Zoti juaj, pra kini frikë All-llahun dhe më dëgjoni mua”(Ali Imran, 50)

Këshillat e ndryshme të formuara nga Kisha për përcaktimin e çështjeve të besimit kanë shtrembëruar këtë fé të shpallur nga All-llahu në dy segmente të rëndësishme të saj:

-Në segmentin e besimit, ashtu që kanë bërë zota në vend të Një të Vetmit, pastaj mesihun, birin e Merjemes, e shpallën për zot, në vend se njeri, ashtu siç ishin edhe të Dërguarit tjerë.

All-llahu i Madhërishëm thotë:

“Bënë kufër (mohuan të vërtetën) ata që thanë: All-llahu është ai, Mesihu, biri i merjemes...”(El-Maide, 72)
    “Gjishatshtu bënë kufër (mosbesim) ata që thanë: All-llahu është i treti i treve. S’ka në gjithësi tjetër pos All-llahut...”(El-Maide, 73)

-Në segmentin e mosrespektimit të dispozitave të cilat janë shpallur në Inxhil, ashtu që janë larguar nga gjykimi sipas Shpalljes së All-llahut të Madhërishëm, me përjashtim në fushën e së drejtës familjare. Në të gjitha segmentet tjera të jetës janë udhëhequr sipas kodit romak,e jo sipas vullnetit të All-llahut.
    All-llahu i Mdhërishëm thotë:

“Ne vazhduam gjurmët e tyre (të pejgamberëve)me Isain, birin e Merjemes, vërtetues i Tevratit që kishin më pranë. Atij i dhamë Inxhilin, që është udhëzim i drejtë dhe dritë, që është vërtetues i Tevratit që kishin pranë, që ishte udhëzues e këshillues për të devotshmit. (E zbritëm) Që ithtarët e Inxhilit të gjykojnë sipas asaj që All-llahu e Zbriti në të. E kush nuk gjykon sipas asaj që All-llahu e Zbriti, të tillët janë mëkatarë të dalë jashtë rrugës së Zotit”.(El-Maide, 46-47)

Në këtë mënyrë Kisha plotësisht ka shtrembëruar krishterizmin i cili ka qenë i shpallur nga All-llahu dhe kështu Evropa është gjetur në shirk që nga fillimi i krishterizmit. Ai shirk ka qenë vetëm hyrje për çregullime edhe më të mëdha në jetën e Evropës.

2. Raporti i kishës ndaj shkencës

Evropa në Mesjetë ka jetuar në erësirat e paditurisë dhe bestytnitë. Për këtë arsye evropianët atë pjesë të historisë së vet e quajnë “epoka e errët”.
    Pas kësaj ka ardhur deri te luftërat e mëdha të cilat i kanë zhvilluar krishterët kundër muslimanëve dhe që janë të njohura si “luftërat e kryqëzatave”, kurse kanë zgjatuer dy shekuj të plotë, prej shekullit 11 deri në shekullin 13.
    Në këto luftëra krishterët për herë të parë për së afërmi njoftohen me jetën e muslimanëve dhe karakteristikat e tyre qytetëruese dhe shkencore.
    Kjo pati ndikim të madh tek ata, andaj u munduan që jetën e tyre në Evropë ta rregullojnë në bazë të vlerave të caktuara që i panë te muslimanët.
    Lloji tjetër i ndikimit islam në Evropë ishte kontakti i tyre me muslimanët në Andaluzi, pjesën veriore të Afrikës, Sicilinë islame dhe Jugun e Italisë, i cili gjithashtu ka qenë islam.
    Në këto vise kanë lulëzuar universitete islame në të cilat kanë studijuar njerëy nga të gjitha pjesët e botës.
    Shumë evropianë kanë qenë mysafirë të atyre universiteteve për të firuar dituri nga profesorët muslimanë. Mësonin gjuhën arabe, e cila ishte gjuhë e shkencës, në mënyrë që të përkhejnë veprat shkencore në gjuhët e tyre amtare.

Përmes këtyre dy ndikimeve Evropa fillon të zgjohet dhe të dalë nga “erësira e Mesjetës”. Megjithatë, Kisha u ngrit kundër rilindjes shkencore e cila ndodhi në Evropë për dy arsye:

a) Nga frika për pozitën e saj në shoqëri. Autoriteti i kishës te populli bazohej në disa iluzione të papranueshme të cilat i mbillnin në trutë e njerëzve, duke u thënë se në fé ekzistojnë fshehtësi të cilat i dinë vetëm njerëzit e kishës. Njerëzit tjerë duhet verbërisht t’i nënshtrohen klerit kishtar dhe aspak mos të pyesin për ato fshehtësi. Ata vetëm mund të kërkojnë bekim nga pushteti kishtar, ashtu që do t’u jenë plotësisht të nënshtruar dhe t’i kënaqin kërkesat e tyre. E ata (pushteti kishtar), për shkak të nënshtrimit të tyre, do t’i afrojnë te Zoti i cili do t’ua fal mëkatet. Kisha është frikësuar se nëse përhapet shkenca, njrëzit do t’i hapin sytë dhe do t’i zbulojnë legjendat e kishës, dhe kështu njerëzit e kishës do të humbasin autoritetin dhe vendin të cilin e kanë pasur në shoqëri, kurse Kisha do të humbte shenjtërinë të cilën e ka pasur në masat e gjera.

b) Për arsye se ajo dituri, para së gjithash, ka qenë muslimane. Evropaianët të cilët kanë shkuar për të fituar dituri në qendrat islame, kur janë kthyer, me vete kanë marrë dijen e muslimanëve, vlerat islame dhe normat e jetës në përgjithësi.
    Kisha është frikësuar se Islami në Evropë do të përhapet përmes rilindjes shkencore e cila ka ardhur prej universiteteve islame dhe prej dijetarëve muslimanë. Për këtë shkak Kisha filloi që pamëshirshëm të përndjekë dijetarët evropianë të cilët i kishin pranuar shkencat islame. Janë kërcënuar me vrasje, me djegie dhe mundim deri në vdekje, po qe se nuk heqin dorë nga shkenca të cilën e kishin sjellë prej dijetarëve muslimanë.
    Ky ishte projekti i fillimit të rrezikshëm i cili kishte jehonë të thellë në jetën evropiane, projekti i ndarjes së shkencës nga feja dhe lindja e armiqësisë ndërmjet fesë dhe shkencës, apo ndërmjet të diturve dhe fesë.
    Kjo përçarje në Evropë përherë është shtuar me kohën, përderisa nuk ka ardhur deri në atë masë saqë në ndërdijen e njeriut të arsimuar feja është bërë simbol i bestytnisë dhe prapambetjes.
    Nga ana tjetër, [B]teza shkencore ka qenë[/B]: të eliminohen të gjitha botëkuptimet fetare nga fusha e hulumtimit shkencor dhe aspak të mos tregohet në Zotin në asnjë prej fakteve shkencore lidhur me gjithësinë, jetën dhe njeriun.

3. Padrejtësia të cilën Kisha me njerëzit e vet ia ka bërë popullit

Kisha nuk është kënaqur me shtrembërimin e fesë së shpallur prej All-llahut dhe mohimin e shkencës dhe zbulimeve të saj eksperimentale, por kësaj i ka shtuar padrejtësinë edhe më të madhe ndaj jetëve njerëzore,arsyes dhe pasurive të tyre:

- Kisha u ka imponuar njerëzve monopol në ndërmjetësim në mes tyre dhe Zotit. Asnjë njeri nuk është në gjendje t’i drejtohet Zotit, përveçse përmes priftit.
    Prej njeriut të thjeshtë nuk do të pranohet pendimi, e as mëkatet nuk do t’i falen pa u rrëfyer para priftit në “karrigen e pranimit” dhe lajmërimit të tij se mëkatet i janë falur.

- Kisha njerëzve u ka imponuar bindje të caktuara lidhur me formën e Tokës dhe kohëzgjatjen e qëndrimit në të, të cilat kanë qenë në kundërshtim me zbulimet e reja shkencore. Kisha u ka thënë “Këto janë njhuri të shenjta, sepse janë shpallur nga Zoti, ai i cili i mohon është bërë mosbesimtar-ateist

-Ua ka imponuar një të dhjetën. Çdo njeri ka qenë i obliguar që një të dhjetën e pasurisë së vet “vullnetarisht” t’ia dhurojë kishës. Jo Zotit, as të varfërve, por që prej asaj të jetojnë priftërinjtë jetë luksoze, për të cilën edhe sunduesit më të pasur të cilësdo kohë vetëm do të mund të ëndërronin.

- Kisha ua ka imponuar njerëzve edhe “kolltukun”, që një ditë në javë të punojnë në pronën e kishës pa pagesë.

- Ua ka imponuar nënshtrimin nënçmues ndaj njerëzve të kishës, sipas së cilës kanë qenë të obliguar që t’i përulen priftit kur të kalojë pranë tyre, aq thellë, saqë ballët e tyre të prekin përtoke, edhe pse toka shpesh ka qenë në baltë apo flliqësira.

Krahas të gjitha që i përmendëm, duhet theksuar edhe atë se Kisha, pasiqë masat në Evropë janë ngrejtur kundër padrejtësisë së feudalëve dhe kanë kërkaur të drejtat e tyre, është pozicionuar nga ana e feudalëve dhe u është kërcënuar masave të shkelura se Zoti do të hidhërohet ndaj tyre poqese ngrihen kundër padrejtësisë së zotërinjëve të tyre!

Krejt kjo ka pasur ndikim të madh në raportin negativ të masave të gjera ndaj kishës, e me vetë këtë edhe ndaj vetë fesë në përgjithësi.

VAZHDON shkaku tjetër me rradhë “Asketizmi”

zEm
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Zana e malit : 23-01-2006 mė 09:04

Faqja 14 prej 17 FillimFillim ... 41213141516 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •