Close
Faqja 22 prej 24 FillimFillim ... 122021222324 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 211 deri 220 prej 234
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Rrushi_CH Lexo Postimin
    NO COMMENT

Relativity says you can send a signal faster than light, yet not that you can send a photon faster than light.
    Mos po do me thane se e ke zbuluar ndonje grimce me mase me te vogel se 0 (zero)?
    cit.: "Relativity says you can send a signal faster than light, yet not that you can send a photon faster than light." Genjeshter e thate, ose:
    Absolutisht e pavertete.

Pse cka eshte sinjali?
    Duhet me kane totall-budalle per me thane nji gja te tille.

Sinjalin mund ta dergosh ne rruge me te shkurter - e ti urdhero gjeje nje rruge me te shkurter se ajo se trupthi dhe s'do mend se sinjali do te arrije me shpjete se nga rruga qe bie rrotull.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga xhamia Lexo Postimin
    Edhe une pajtohem me kete se fotoni ka masen e qetesis zero , por behet pytja si e fiton mandej masen ?????
    Nuk e fiton as 'mandej'.
    Masa e fotonit eshte ekuivalence, e jo specifike e tij.

Me 10 euro mund te blesh patate, apo chololata, por 10 euro jane dhe mbesin 10 euro, dhe nuk jane asnjehere patate.
    Para formules se famshme te Ajnshtajnit nuk ka qene e mundur te shprehet energjia e fotonit si ekuivalence e mases inerte. Andaj kur flitet per masen e fotonit behet fjale per ekuivalencen e mases qe i korrespondon energjise se caktuar;
    1.1] m = E / c^2
    E jo, se ajo energji eshte mase e qetesise.

Baptist dhe ti dhe treni e keni shpejtesine e njejte . Treni shkurtohet , po edhe ti shkurtohesh ne propercion te njejte me trenin .
    Ani cka - une serish do ta verej se treni ne anen e kundert te dritares sime do te jete me i shkurter - dhe per me teper- ajo qe ti nuk do ta gjesh ne libra, eshte se treni ne te cilin gjindesh duke nxituar me te njejten shpejtesi sa treni ne te cilin gjindem une pavaresisht pse jemi baras, treni im ty do te te duket se eshte duke ngecur per disa metra me mbrapa se i imi - nderkohe qe te njejten eksperience do ta kem une kur veshtroj trenin tend dhe do te jem plotesisht i bindur se ai gjindet atje. Sepse do te arrij t'ia shoh edhe nje pjese te mjaftueshme te ballines.

Prandaj kjo qe po thua ne vazhdim eshte krejtesisht e pasakte dhe e keqkuptuar.
    Pra sa "shkurtohet" treni shkurtohesh dhe ti dhe fundi eshte qe ti dhe treni jeni ne te njejtat proporcione dhe sdo ti veresh ndryshimet
    Ne rast se ti je nje xhuxh me lartesi maksimale 10cm dhe shikon kompjuterin, pastaj kthehesh serish ne madhesi normale dhe e shikon kompjuterin nga e njejta pike, kompjuteri serish do ta kete te njejten madhesi.

Prandaj pershtypja jote nuk do te jete se u zvogelua kompjuteri, por se u rrite apo u zvogelove ti. Dhe kjo gje nuk do te ndikoje assesi ne proporcionet e pamjes qe sheh.

Ne se ti ke nje meter fizik ne dore dhe e mate deren e cila para nisjes kishte gjeresi prej 95cm, ajo serish do te tregoje se eshte 95cm, por, syri yt do te thote se jo, - eshte perfundi 75cm.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

100 % shqiptar Maska e Milkway
    Anėtarėsuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    Nuk e fiton as 'mandej'.
    Masa e fotonit eshte ekuivalence, e jo specifike e tij.

Me 10 euro mund te blesh patate, apo chololata, por 10 euro jane dhe mbesin 10 euro, dhe nuk jane asnjehere patate.
    Para formules se famshme te Ajnshtajnit nuk ka qene e mundur te shprehet energjia e fotonit si ekuivalence e mases inerte. Andaj kur flitet per masen e fotonit behet fjale per ekuivalencen e mases qe i korrespondon energjise se caktuar;
    1.1] m = E / c^2
    E jo, se ajo energji eshte mase e qetesise.

Ani cka - une serish do ta verej se treni ne anen e kundert te dritares sime do te jete me i shkurter - dhe per me teper- ajo qe ti nuk do ta gjesh ne libra, eshte se treni ne te cilin gjindesh duke nxituar me te njejten shpejtesi sa treni ne te cilin gjindem une pavaresisht pse jemi baras, treni im ty do te te duket se eshte duke ngecur per disa metra me mbrapa se i imi - nderkohe qe te njejten eksperience do ta kem une kur veshtroj trenin tend dhe do te jem plotesisht i bindur se ai gjindet atje. Sepse do te arrij t'ia shoh edhe nje pjese te mjaftueshme te ballines.

Prandaj kjo qe po thua ne vazhdim eshte krejtesisht e pasakte dhe e keqkuptuar.

Ne rast se ti je nje xhuxh me lartesi maksimale 10cm dhe shikon kompjuterin, pastaj kthehesh serish ne madhesi normale dhe e shikon kompjuterin nga e njejta pike, kompjuteri serish do ta kete te njejten madhesi.

Prandaj pershtypja jote nuk do te jete se u zvogelua kompjuteri, por se u rrite apo u zvogelove ti. Dhe kjo gje nuk do te ndikoje assesi ne proporcionet e pamjes qe sheh.

Ne se ti ke nje meter fizik ne dore dhe e mate deren e cila para nisjes kishte gjeresi prej 95cm, ajo serish do te tregoje se eshte 95cm, por, syri yt do te thote se jo, - eshte perfundi 75cm.
    Baptist pse pra drita ka shtypje ??? Nese nje grim me mase 0 a do te bente shtypje ????

Une them qe jo , kurse ke eksperimente qe vertetojn qe drita ben shtypje , pra fotoni ka mase ???

E kete qe more si shembull me 2 trena eshte e sakt sepse te dyt gjendemi ne sisteme tjera kur shikojm ti trenin tim e une trenin tende.

Baptist nese une jam nje xhuxh me 10 cm ne levizje dhe kompjuteri eshte ne levizje , ateher do ta shof gjatesin e njejte sikur te jem ne qetesi , normalishte nese jem ne te njejtin sistem referimi .

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Baptist pse pra drita ka shtypje ??? Nese nje grim me mase 0 a do te bente shtypje ????

Une them qe jo , kurse ke eksperimente qe vertetojn qe drita ben shtypje , pra fotoni ka mase ???

E kete qe more si shembull me 2 trena eshte e sakt sepse te dyt gjendemi ne sisteme tjera kur shikojm ti trenin tim e une trenin tende.

Baptist nese une jam nje xhuxh me 10 cm ne levizje dhe kompjuteri eshte ne levizje , ateher do ta shof gjatesin e njejte sikur te jem ne qetesi , normalishte nese jem ne te njejtin sistem referimi .
    Shtypja nuk eshte fenomen i drejtperdrejte - ajo vjen si rezultat i epiefektit te shkembimit te energjise qe ka fotoni me masen inerte te trupit ne te cilin ka hasur gjate perhapjes.
    Aeneas Dardanus

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Postulati i Einstein thote qe pavaresisht nga korniza e inercise (inertial frame) shpejtesia e drites qendron c =(3x 10^8). Ne forme te thjeshtesuar "anomalia mendimit" per te cilen ben fjale Einstain mund te sqarohet keshtu disi:

1. Observuesi ne Toke
    2. Observuesi ne nje tren me shpejtesi 100,000,000 km/s
    3. dhe Observuesi ne nje anije kozmike me shpejtesi 150,000,000km/s
    qe te tre do ta masnin shpejtesine e drites si "c" pra c =(3x 10^8) ne raport me pozicionin ne toke, trenin ose anijen ku gjenden pavaresisht nga shpejtesia me te cilin levizin kornizat inerciale te tyre (treni/anija).

Nderkohe qe observuesi i dyte do te llogariste se anija ecen 150,000,000-100,000,000=50,000,000km/s me shpejt se treni vet, dhe se treni i tij eshte 100,000,000km/s me i shpejte se sa observuesi ne Toke.

Anėtarėsuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    Shtypja nuk eshte fenomen i drejtperdrejte - ajo vjen si rezultat i epiefektit te shkembimit te energjise qe ka fotoni me masen inerte te trupit ne te cilin ka hasur gjate perhapjes.
    Si mundet te kete fotoni energji pa mase ? Ketu bie e=m*c^2 , ne dy anet vertetohet se fotoni ka mase . Por jo dhe mase te qetesise .

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    xhamia, po perserit veten. Formula(t) shpjegon fotonin kur sillet si particle ne nje moment te abtsraguar qetesie( ndonese fotonet nuk pushojne kurre). Por ti e di qe natyra e fotonit eshte korpuskulare, pra edhe particle edhe valore. Energjia lidhet me faktin se fotoni ka momentum. Po te kishte mase, fotoni nuk do mund te ecte me shpejtesi te drites.

Anėtarėsuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    Citim Postuar mė parė nga javan Lexo Postimin
    xhamia, po perserit veten. Formula(t) shpjegon fotonin kur sillet si particle ne nje moment te abtsraguar qetesie( ndonese fotonet nuk pushojne kurre). Por ti e di qe natyra e fotonit eshte korpuskulare, pra edhe particle edhe valore. Energjia lidhet me faktin se fotoni ka momentum. Po te kishte mase, fotoni nuk do mund te ecte me shpejtesi te drites.
    Po te mos kishte mase sdo kishte shtypje ? Por drita ka shtypje dhe i bie qe te kete dhe mase .

Kem dhe rastin e kalimit te elektroneve nga shtresat e uleta te atomet ne shtresat me te larta kur i ekspozohen drites , por gjendja e tyre ne nivelet me te larta eshte 10^-8 s .

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Si mundet te kete fotoni energji pa mase ? Ketu bie e=m*c^2 , ne dy anet vertetohet se fotoni ka mase . Por jo dhe mase te qetesise .

cka me t'thane ty ? ...
    Aeneas Dardanus

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Per nje trup te zakonshem, te themi nje top, presioni i ushtruar eshte i barabarte me masen e topit shumezuar me shpejtesine. Sa me i madh te jete topi (per
    te njejten shpejtesi) aq me i madh presioni. Ne rastin e fotonit (drites) presioni eshte i barabarte me
    frekuencen e drites* konstanten e Plankut/shpejtesine e drites. Presioni i drites ka aplikime praktike, si psh. ushtri (avionet luftarake).

Fotoni njihet si grimca me e vogel, e cila nuk ndahet me tej dhe nuk ka per kete arsye antiparticle.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 30-08-2009 mė 11:25

Tema tė Ngjashme

1. Shuki Grifēja president i ardhshėm i Maqedonisė
    Nga Beran nė forumin Bashkėpatriotėt e mi nė botė
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 13-03-2009, 19:24
  2. Bisede Gjenish: Ajnshtajn e Tagore
    Nga D@mian nė forumin Shkenca dhe jeta
    Pėrgjigje: 31
    Postimi i Fundit: 10-02-2009, 18:40
  3. Albert Brojka: “Nė PD ende nuk ka demokraci dhe tolerancė”
    Nga Humdinger nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 16-12-2006, 06:50
  4. Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 28-03-2006, 03:36
  5. Albert Verria
    Nga Brari nė forumin Kinematografia dhe televizioni
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-03-2003, 15:01

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •