Po ta them edhe njehere qe ta mesosh. Shqiperia ishte i vetmi vend ballkanik qe nuk i perzuri mbetjet e perandorise otomane sic i perzuri bullgaria, greqia, serbia e me rradhe. Ky nuk eshte "pretendim grek", kjo eshte e vertete historike. Per popullin grek (dhe jo vetem ate) te gjithe muslymanet e botes jane "turq", pasi Turqia per ta simbolizon faren e keqe, djallin vete, dhe kjo jo per faj te Greqise por fale bemave te Turqise per 400 vjet.Mendoj se ketu gabohesh...Minoritet turk ne Shqiperi as nuk ka e as nuk ka patur...
Ne krye te minoritetit turk ne Shqiperi ka qene shoku Enver, qe ishte i biri i Bimbashit te Gjirokaster dhe qe per 50 vjet sundoi tamam si sulltan turk. Shoku Enver, u beri nje nder vellezerve te nje gjaku duke u dhene "kombesine shqiptare" dhe duke i maskuar bukur ne shoqerine shqiptare, aq bukur sa sot keta minoritare turq na flasin per kombin dhe nacionalizmin. Mund ti hedhin hi syve njerezve si ty, por jo mua. (Ka edhe "figura publike" te mirenjohura plot qe jane minoritet turk ne toke shqiptare por qe pretendojne se jane "shqiptare te vertete").
Ti mund te thuash qe edhe une jam amerikan pasi jetoj ne Amerike, por jam une amerikan? Une mund te them qe edhe ti je grek pasi jeton ne Greqi, por je ti grek? Sigurisht qe jo. Prandaj duhet te mesosh te besh dallimin midis deshires dhe realitetit. Greqia nuk i ka asimiluar dot asnjehere arvanitasit, pasi ata nuk u mbajten me force ne Greqi, ata kontribuan me gjak dhe me pune per clirimin e Greqise nga Turqia dhe ngritjen e saj ne kembe. Arsyeja perse e bene kete per shtetin grek dhe jo ate shqiptar ishte (edhe eshte) pasi ata, ashtu si arbereshet, nuk mund te njohin me "vellezerit e nje gjaku" qe mbijetuan 500 vjetet e pushtimit turk ne Shqiperi. Shumica e shqiptareve nuk ndan me te njejten fe, te njejten tradite te cilen ata kane mbrojtur me aq fanatizem. Prandaj ata akoma inisistojne ne identitetin "arberesh" dhe "arvanitas" dhe jo ate shqiptar.U asimiluan pasi shteti grek u bazua ne idene "kush eshte ortodoks eshte grek" dhe Greqia este "shtet etnikisht i paster, pa minoritete"....Nuk po zgjatem me tej....Keto persa i perket te kaluares.......
Mos thuaj "ne shqiptaret", por shiko njehere se kush cirret dhe kush ulerret me fort. Pasi qellimi i tyre eshte pikerisht qe te flasin ne emer te gjithe shqiptareve. Kur ujrat e lumit te Vjoses kullohen, njerezit mund te shohin me sy edhe gurret ne taban te lumit. Kur ujrat e Vjoses turbullohen nga shirat dhe rrebeshi, lemishtet dhe llumi dalin ne siperfaqe te lumit. Prandaj edhe lemishtet dhe llumi ne rradhet e shqiptareve cirret dhe bertet pasi per aq kohe sa ujrat e Vjoses jane te trazuar, ata nuk kane per te dale ne zall si peshku pa uje, por kane per te qendruar mbi uje.Mos valle ne shqiptaret jemi mesear vetem te bertasim e cirremi dhe e hedhim gjithmone fajin tek te huajt?
Krijoni Kontakt