Close
Faqja 2 prej 8 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 73

Tema: Aforizma

Unquestionable! Maska e Cupke_pe_Korce
    Anėtarėsuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602
    Ashtu sikurse era qė shuan kandilin por ndez zjarrin, mungesa i vdes dashuritė e vogla dhe i ngjall te mėdhatė! La Rochefoucauld
    Summertime, and the livin' is easy...

Administratore Maska e Fiori
    Anėtarėsuar
    27-03-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    3,016
    Pak e "shpėrlarė" (ndoshta naive ku i dihet) me duket ajo me kandil e La Rochefoucauld... Nje nga aforizmat e F.L.R. qe do permendja eshte:

"Ne ju rezistojmė pasioneve tona, jo nė sajė tė karakterit tonė tė fortė, por si pasojė e dobėsisė sė tyre."

Dhe ajo qe ndoshta me pelqen me shume dhe qe e shikoj tek gjithe njerzit ne pergjithesi, si dhe nje nga arsyet perse mendoj se puna e avokatit eshte puna me e lehte ne bote eshte:

"E kam tė vėshtirė tė mbaj mend opinionet e mia, pa kujtuar arsyet pėr kėto opinione". - Nietzsche

Administratore Maska e Fiori
    Anėtarėsuar
    27-03-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    3,016
    Pikerisht, ky lloj aforizmi per mendimin tim eshte shume i dobet ne krahasim me fuqine e nje ndjenje si dashuria. Jo gjithcka ne jete eshte arithmetike Olimbi! Jo ashtu dhe keshtu, po BAM BUM : )

Era, po lexoja tani pak me lart ne lidhje me ate cfare ke thene ne lidhje me aforizmat. Meqenese ke lexuar liber mbi to po ta le ty ne dore te na shpjegosh cfare jane aforizmat (nq se ke kohe). Qe jane nje lloj autonom i letersise kuptohet, pasi ndryshe nuk do kishin dhe emer te vecante, ndryshe nga poemat psh. Por jane aforizmat fjale te urta?! Ku qendron ndryshimi, pse dy emertime?! (keto pyetje me erdhen ne mendje tani, po nuk jane me detyrim, thjesht mu duk interesante qe pervec vendosjes se shembujve te cilat mund ti gjejme gjithandej, te kemi nje ide me te sakte ne lidhje me aforizmat)

Faleminderit per temen,

Fiori

i/e regjistruar Maska e Era1
    Anėtarėsuar
    19-12-2004
    Postime
    1,307
    Fiori u perpoqa te perktheja diēka sot nga libri qe kam lexuar shpresoj te jete diēka qe te vlej. Gjithsesi dite me pas do perkthej diēka me shume .(Nuk besoj se ka nevoje per falenderime per temen , e kam bere me kenaqesi)

Analize e Anna Antolisei per aforizmat.

Fjala aforizėm do tė thotė pėrkufizim. Aforizmat janė fraza qe , me pak fjale, ilustrojnė njė koncept qe ėshtė fryt i vrojtimeve te gjata dhe meditimeve tė thella.
    Aforizmi ėshtė njė forme letrare e lindur ne kohet antike, mund te thuhet, i lindur pikėrisht ne momentin ne te cilin njeriu filloi tė shprehi me shkrim ēdo mendim tė plote. Ipocrati dhe Galieno pėrdornin formėn e aforizmit pėr tė bere diagnozat mjekėsore tė pacienteve tė tyre.
    Kjo forme letrare ėshtė pėrdorur shpesh dhe nga shume tė tjere: duke nisur nga Greqia klasike ku kujtohet Teonide, apo Anonimi i “Thėniet kurore”, apo komediografi Epikarpo dhe Menandro. Tė njėjtėn gjė kane bere dhe latinet , nga Terenzion deri tek Marziale: dhe me pas autore tė tjerė antik kane ēuar pėrpara traditėn aforistike ne historinė e letėrsisė duke pėrfshirė ne ditėt tona emra si Rochefoucauld, Oscar Wilde, Chesterton,Longanesi, Bufalino etj.
    Sipas te madhit Tommaseo , ti japėsh jete kėsaj forme letrare do te thotė “ te prekesh majėn me lodhjen me te vogėl”. Sigurisht kjo ėshtė e drejte, sepse nėpėrmjet njė aforizmi gjejmė tentativėn pėr tė kaluar tė gjithė periudhėn e logjikimit , apo analizės , pėr tė arritur direkt ne njė pėrfundim tė menjėhershėm. Aq e vėrtetė ėshtė kjo sa qe pėr ndonjėrin aforizmi (si psh pėr Gian Piero Bona) ėshtė- “pėrmbledhja e njė jete tė tere” .

Fjalėt e urta janė hipotezat qe implikojnė ekzistencėn e njė bote tė organizuar pėrreth principeve morale, etike dhe sjelljeve qe nuk janė akoma perfekte; dhe pikėrisht Fjala e urte behet objektiv i perfektes.
    Kurse Aforizmi ėshtė pikėrisht pika e “helmit” qe vjen ne mėnyrė “cinike” e hedhur ne koktejin e zakonshėm qe ēdonjėri nga ne duhet tė jetoje. Ai ka skupin qe tė gėrvishti tė zakonshmen pėr tė na forcuar ne tė gjithėve qe tė aventurojme ne kėto refleksione qe , pa njė stimul tė mundshėm, nuk do jemi ne ankth pėr ti bere.
    Aforizmi ėshtė njė pushim i vėrtetė letrar. Me aktual se fjala e urte , vjen ngadalė si transformim i kėsaj te fundit qe, ne kohe humbet tonet e moralizimit tė fituar , ai ėshtė njė maje e “keqe” dhe shume spontane.
    Firma ime eshte : SHQIPTARE

Anėtarėsuar
    19-12-2004
    Postime
    1,307
    Sforcohu per te mbajtur dukjen (aparencen) qe bota te te jap besim per gjithe te tjerat.

Winston Churchill

( Ne shqip me mire thuhet: Pamja genjen )

Anėtarėsuar
    19-12-2004
    Postime
    1,307
    Eshte nje trishtim i madh te mendosh qe natyra flet nderkohe qe qenia njerezore nuk degjon

Victor Hugo

Anėtarėsuar
    19-12-2004
    Postime
    1,307
    Menyra e vetme per te ruajtur shendetin eshte te hash ate qe nuk do, te pish ate qe nuk te shijon, dhe te besh ato gjera qe nuk te pelqejne ti besh.

Mark Twain

Anėtarėsuar
    19-12-2004
    Postime
    1,307
    Optimisti eshte ai qe ju shikon ne sy , pesimisti, ai qe ju shikon nga kembet.

Gilbert Keith Chesterton

Anėtarėsuar
    19-12-2004
    Postime
    1,307
    Te terhiqesh nuk do te thote te ikesh, as te presesh nuk eshte frika kur rreziku mbyt shpresen.

Miguel de Cervantes Saavedra

Anėtarėsuar
    19-12-2004
    Postime
    1,307
    Ashtu si hekuri oskidohet nga mosperdorimi, edhe joaktiviteti shkaterron intelektin.

Leonardo Da Vinci

Faqja 2 prej 8 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Oscar Wilde
    Nga M_u_Z_a nė forumin Shkrimtarė tė huaj
    Pėrgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 15-01-2009, 21:25
  2. Disa aforizma shqip-turqisht
    Nga x_angel nė forumin Humor shqiptar
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 15-04-2007, 13:01
  3. Aforizma kristiane
    Nga NoName nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 15-03-2006, 12:00
  4. Aforizma
    Nga nitROSHI nė forumin Ditari i meditimeve
    Pėrgjigje: 36
    Postimi i Fundit: 14-06-2004, 07:31
  5. Aforizma nga deep_blue
    Nga deep_blue nė forumin Ditari i meditimeve
    Pėrgjigje: 132
    Postimi i Fundit: 19-12-2003, 16:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •