“Projekte të tilla, me kaq pasoja për vendin, duhet të vendosen me referendum dhe jo me një firmë të kryeministrit”
TEC-et, ambientalistët kërkojnë referendum
Lindita Çela
VLORË- Ambientalistët vlonjatë janë ndër të parët që flasin për ndërtimin në gjirin e Vlorës të pesë TEC-ve, për ndërtimin e një rafinerie që do të përpunojë 36 milionë ton naftë në vit, për ndërtimin bash mu në gjirin e Vlorës të depozitave të naftës të ARMO dhe se terminali i projektit të famshëm AMBO do të furnizojë çdo ditë me rreth 300.000 ton naftë e nënproduktet e saj anijet çisternë. Por sipas ambientalistëve e gjitha kjo do të sjellë shkatërrimin e gjithë zonës. E ndërsa ambientalistët i kanë rënë kambanave të alarmit, qeveria shqiptare e quan këtë një nga projektet më të mëdha industriale që e ka pagëzuar me emrin “Parku Energjitik” i Vlorës.. Luan Muhameti, një nga përfaqësuesit e ambientalistëve vlonjatë thotë për gazetën “Shekulli” se i gjithë projekti është mbajtur në fshehtësi të plotë. Asnjë nga shoqëria civile në qytetin e Vlorës nuk është në dijeni të plotë të projekteve të këtij parku. Ndërtimin e këtij parku ambientalistët e shohin si një kërcënim të vetë qytetit. “Këta pushtetarë mashtrojnë kur thonë se për ndërtimin e këtij parku kanë marrë miratimin e qytetarëve vlonjatë. Për të vërtetuar këtë po ju sjell vetëm një shembull, pa përmendur faktin se në tryezat e organizuara kanë marrë pjesë vetëm njerëz të paguar nga qeveria. Vendimi i KRRTRSH-së për ndërtimin e TEC-it është marrë më 19 shkurt të vitit 2003 ndërsa faza e tretë e këtij projekti, studimi i vlerësimit të ndikimit në mjedis për TEC-in e Vlorës është bërë publik dy javë më vonë. Çka do të thotë se qeveria e kishte marrë vendimin për ndërtimin e këtij Parku Energjitik dhe pas kësaj bëri një show sikur e kishte marrë dhe miratimin e popullit të Vlorës”, -thotë Luan Muhamati. Sipas tij, në një raport të vlerësimit të ndikimit të mjedisit, paraqitur nga një kompani amerikane, MWH CONSULTING, thuhet shprehimisht: “në rast se zona do të zhvillohet për turizëm kjo mund të përjashtojë vendosjen e një impianti për prodhim energjie. Ky vend nuk rekomandohet për ndërtime të mëtejshme”. “Edhe në Vlerësimin e Ndikimit të Mjedisit të bërë nga kompanitë amerikane të cilat kanë interesa në zhvillimin e projektit AMBO thuhet shprehimisht se zona do të ketë pasoja të konsiderueshme në rast se do të kthehet në një park energjitik. Nga gjithë kjo kemi të drejtë të mendojmë se ky vendim është i qëllimshëm ose më e pakta i papërgjegjshëm. Shiu acid që mund të arrijë deri në 8000 ton në vit vetëm nga një TEC do të ndotë jo vetëm ujërat por do të djegë tokën, bimësinë dhe do të vdesë gjallesat dhe njerëzit”, -vë në dukje ambientalisti Luan Muhameti.
20/03/2005
Krijoni Kontakt