Jeta e Shën Joanit të Shkallës
Shën Joani i Shkallës nderohet nga Kisha si një asketik i madh dhe autori i librit spiritual të mirënjohur SHKALLA, prej te cilit ai merr edhe emrin "Shën Joani i Shkallës" (ose Shën Joan Klimakos në greqisht)
Nuk kemi gati fare të dhëna mbi origjinen e Shën Joanit. Një traditë sugjeron që ai kish lindur në Konstandinopojë rreth vitit 570 dhe ishte i biri i Ksenofonit dhe Marias.
Joani shkoi në Sinai kur ishte vetëm 16 vjeç, duke u dorëzuar tek Abba(At) Martirios që u bë instruktori dhe udhëheqesi i tij shpirtëror. Pasi kaluan 4 vjet, Shën Joani u hirotinis si murg. Abba Strategjios i cili ishte prezent në hirotonisjen e Shën Joanit, parashikoi se ai do te bëhej një figurë e shquar e Kishës së Krishtit.
Për plot 19 vjet Shën Joani bëri progres në monasticizëm duke iu bindur Atit të tij shpirtëror. Pas vdekjes së Abba Martyrios, Shën Joani filloi jetën e izoluar, duke jetuar në një vend të eger të quajtur Thola, në të cilin ai kaloi 40 vjet duke punuar në qetësi, duke agjëruar, duke u lutur, duke qarë me lotë pendese.
Nuk është rastësi që në librin SHKALLA Shën Joani flet për lotët e pendesës: "Ashtu si zjarri djeg dhe shkatërron drurin, ashtu edhe lotët pastrojnë çdo papastërti, si të jashtme edhe të brendshme." Lutja e tij e shenjtë ishte e fortë dhe e konçize, sic mund ta shihni nga një shembull i jetës së shenjtorit që e kënaqi Perëndinë.
Shën Joani kishte një dishepull të quajtur Moisi. Njëherë shenjtori e urdhëroi dishepullin e tij që të sillte pleh për të fertilizuar kopshtin e perimeve. Pasi dishepulli e përmbushi porosinë me bindje te plotë, Moisiu u shtri në hijen e një shkembi të madh pasi bënte vapë përvëluese vere. Shën Joani ishte në qelinë e tij në gjumë të lehtë. Papritur, një njeri me një pamje të mahnitshme iu shfaq asketikut të shenjte dhe e zgjoi nga gjumi, duke i tërhequr vëmendjen: "Joan, si të flihet pa u merakosur fare kur Mosiu është në rrezik?"
Shën Joani u zgjua menjëherë dhe filloi të lutet për dishepullin e tij. Kur Moisiu u kthye në darkë, Shën Joani e pyeti nëse e kish zënë ndonjë fatkeqësi.
Murgu iu pergjigj: "Një shkemb i madh do të me kishte zënë nën të teksa flija poshtë tij nga dreka, por u largova nga ai vend në kohë sepse kujtova se dëgjova zërin tënd duke më thirrur mua." Shën Joani nuk i tha dishepullit të tij për vizionin e tij por falenderoi Perëndinë.
Shën Joani e hante ushqimin që lejohej nga rregullat monastike por vetëm në mënnyrë të moderuar. Ai nuk flinte shumë, vetëm aq sa të kish fuqi për vete, që të mos e prishte mendjen me vigjilje pa pushim. "Unë nuk agjeroj në menyrë të ekzagjeruar," tregonte për veten e tij, "as nuk qëndroj në vigjilje të gjata tërë natën, as nuk shtrihem në tokë, por e kontrolloj veten..., dhe Perëndia më shpëtoi shpejt."
Shembulli i mëposhtëm i përulësisë së Shën Joanit vlen të përmendet. Duke qenë se i ishte dhuruar dallimi midis së mirës dhe së keqes dhe urtësia nëpërmjet eksperiencave shpirtërore, ai priste me dashuri që të gjithë ata njerëz që i vinin për ta takuar dhe i udhëzonte në rrugën e shpëtimit. Një ditë disa murgj ziliqarë i tërhoqën vemendjen se fliste shumë dhe kështu Shën Joani nuk nxorri asnjë fjalë nga goja për një vit. Murgjit e kuptuan gabimin e tyre dhe shkuan tek asketi dhe iu lutën që të mos tua mohonte përfitimin shpirtëror të bashkëbisedimit me të.
Që ti fshinte nga të tjerët veprat e tij asketike, Shën Joani nganjëherë shkonte në një guvë, por fjalët për shenjtërinë e tij u perhapën shumë larg nga vendi ku ai jetonte. Vizitorë nga të gjitha shtresat e shoqërisë i vinin ta takonin, për të dëgjuar fjalët e tij për lartësimin moral dhe shpëtimin. Pas 40 vjetësh në asketizëm të izoluar, ai u zgjodh si igumen (abot) i Manastirit të Shën Katerinës në Sinai në moshën 75 vjeçare. Shën Joani e qeverisi manastirin e shenjtë për 4 vjet.
Me kërkesë të abotit të manastirit të Raithu, Shën Joani shkruajti SHKALLËN e papakrahasueshme, një libër me udhëzime për murgjit që dëshironin që të arrinin perfeksionin shpirtëror.
Duke e njohur urtesinë dhe dhuratat shpirtërore të Shën Joanit, aboti i kërkoi atij që të shkruante gjithçka që ishte e nevojshme për shpëtimin e atyre që ndiqnin jetën monastike. Një liber i tille do të ishte "një shkallë e ngritur në tokë" (Gjen 28:12), që do ti udhëhiqte njerëzit në dyert e Parajsës.
Shën Joani mendonte se një detyrë e tillë ishte përtej aftësive të tij, por për tiu bindur abotit ai e përmbushi kërkesën e tij. Shenjti e quajti veprën e tij SHKALLA, sepse libri është "një shkallë e ngritur që të shpie nga gjërat tokësore në Të Shenjtin e të Shenjtëve..." Tridhjetë hapat e perfeksionit shpirtëror korrespondojnë me 30 vitet e jetës së Zotit Krisht. Kur ti kemi ndërmarë këto 30 hapa, do ta gjejmë veten në mes të të drejtëve dhe nuk do të pengohemi më. SHKALLA fillon me heqjen dorë nga gjërat tokësore dhe përfundon me Zotin, i Cili është dashuri (1 Jn 4:8). Pavarësisht se libri u shkruajt për murgjit, çdo i Krishterë në botë pasi ta lexojë do ti referohet librit si një udhëzim i pagabueshëm për tu ngjitur tek Perëndia dhe si një ndihmesë e madhe në jetën shpirtërore.
Hapi i 22 në SHKALLË flet për format e ndryshme të mburrjes. Shën Joani shkruan:
Kur agjeroj, unë mburrem dhe kur e lejoj veten që të hajë ushqim në menyre që të fsheh nga sytë e njerëzve agjerimin, unë perseri mburrem me kujdesin që tregoj. Kur vishem me rroba të mira më pushton ndjenja e vetkënaqësisë dhe kur vishem me rroba të vjetëruara përsëri më pushton ndjenja e vetëkënaqësisë. Nëse flas, mburrja më nënshtron. Nëse dua të rri pa folur, përsëri dorëzohem tek mburrja. Kur lloj gjembi kur del qëndron me majën lart.
Një person që mburret duket sikur kënaq Zotin, por në fakt ai përpiqet që të kënaqi më shumë njerëzit se sa Zotin.
Njerëzit me shpirt fisnik i durojnë fyerjet pa iu dridhur qerpiku dhe me dëshirë, por vetëm të shenjtët dhe të drejtët mund të dëgjojnë lëdvdata pa u dëmtuar prej tyre.
Kur mësoni se fqinji ose shoku ka folur keq për ju, prapa krahëve tuaja apo në sy, lavdëroje dhe duaje atë.
Përulesi nuk tregon ai që korigjon vetveten, pasi kush eshte ai që nuk e duron veten e tij? Por vetëm ai njeri që është ofenduar nga dikush dhe përsëri vazhdon të tregojë dashuri për të.
Kushdo që është krenar për dhuratat e tij natyrore, si inteligjenca, të mësuarit, të lexuarit, të komunikuarit të pastërt, dhe cilësi të tjera të ngjashme me këto që fitohen pa shumë punë, ai njeri asnjëherë nuk ka për të marre dhuratat supernatyrale. Kushdo që nuk është i besuar me gjëra të vogla (Lk 16:10) nuk është i besuar as me gjëra të mëdha, por ama është mburracak.
Ndodh shpesh që Zoti i përul mburracakët duke u dërguar një fatkeqësi të papritur. Por nëse lutja nuk e shkatërron krenarinë, duhet të sjellim ndër mend largimin e shpirtit nga kjo jetë. Dhe nëse as kjo nuk na ndihmon, le të kemi frikë nga turpi që vjen pas çnderimit. "Sepse kushdo që do ta përuli veten do të lartësohet, dhe kushdo që e lartëson veten do të perulet" (Lk 14:11). Kur ata që na lavdërojnë ne, ose më mirë të themi na joshin ne, fillojnë të na lavdërojne, duhet të sjellim ndër mend mëkatet tona të shumta dhe pastaj kemi për ta kuptuar qe nuk jemi të denje për ato qe ata na thonë apo bëjne për të na nderuar.
Në librin SHKALLA Shën Joani përshkruan ngjitjen lart për në perfeksionin shpirtëror që është e rëndësishme për të gjithë ata që duan të shpëtojne shpirtin e tyre. Është një përmbledhje e shkruar e mendimeve të tij, të bazuara në urtësinë e akumuluar të shumë asketëve të urte dhe në përjetimet shpirtërore të vetë shenjtorit. Libri është një ndihmë e madhe në rrugën për tek e vërteta dhe virtyti. Me përjashtim të Shkrimeve të Shenjta dhe librit "Jeta e Shën Antonit" të Shen Athanasit, ky është libri më i kopjuar dhe me influencen më të madhe në gjithë historinë e Krishtërimit.
Hapat e SHKALLËS hidhen gradualisht nga një fuqi në tjetrën në rrugën e nisur për në perfeksion. Destinacioni nuk arrihet papritur por gradualisht ashtu siç thotë edhe Shpëtimtari: "...Mbretëria e qiejve po pëson dhunë dhe të dhunshmit e grabitën." (Mt 11:12)
Shën Joani i Shkallës përkujtohet të Dielën e katërt të Kreshmës së Madhe dhe në 30 mars të çdo viti.
Krijoni Kontakt