Close
Faqja 22 prej 24 FillimFillim ... 122021222324 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 211 deri 220 prej 235
    Perjashtuar Maska e illiriani
    Anėtarėsuar
    06-05-2002
    Postime
    655
    fjalet

ballkan-i
    ballgar-ia
    ballkar-ia
    ballga (lume)
    ballkon-i
    ...
    keto qenkan fjale turke?

ball=mjalte? Po arinjte, qe e duan mjaltin...?

a nuk kujtoni Hillionin (Hisari)..., hititishten, frigishten...?

Anėtarėsuar
    06-05-2002
    Postime
    655
    ...po Ballgjin, Ballshaj, ballgur-i....?

ball=mjalte?

yells `aziz! light!` Maska e AsgjėSikurDielli
    Anėtarėsuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    the black light
    Postime
    1,786
    Ilirian,

puna ishte keshtu.

Osmanet kishin mberritur gjer ne mes te Bullgarise, kur pesojne disfate nga kryengritesit bullgare rreze maleve bullgare te quajtura Ballkan...

Turqit qe nga ajo dite, Siujdhesen Ilirike e identifikojme me emrin... Te Ballkanet...

Kjo ka evoluar ne kohe, dhe ka marre trajten e sotme dmth Ballkan.

Ne nje bisede me nje profesor turk, me pat shpjeguar ate punen e Mjaltes dhe Gjakut.

Cdo te mire

ASD

Anėtarėsuar
    06-05-2002
    Postime
    655
    asd

puna e mjaltit e gjakut eshte vetem nje synonom (ball=mjalte), sikurse kemi ne shqipe synonome....qepe (qepa, bime) - qepe=me qepe rroba... dhe fjala rrenje - ball, nga turqishtja nuk ka kete kuptimin e fjales - ballkan dhe nuk eshte e vertete, se ne baze te luftes me bullgaret, turqit e quajten tere gadishullin illirik - ballkan, sepse 1. ajo fjale ballkan eshte aqe e ngushte gjeo-poliikisht sa merret kuptimi nga lumi Danub e Sava e poshte - ballkan - 2. po harroni se Gadishulli illirik - Ballkani, ishte dhe eshte gjithe siujdhesa det e m'det (deti i Zi e Adriatik) shikoje gadishullin ne teresi, e jo vetem nga prizmi sllav apo turk nga thenja e atij turkut...3. lumi Ballga ishte emertim toponom para ardhjes se turqeve ne ato luftera...

Une t'i dhashe shembujt: Ballkan, Ballkaria, Bullga, Ballgaria, ballguri, Ballshaj, balli, ballkoni.... dhe te gjitha keto emertime kane rrenjen kryesore - ball, qe per turqishten eshte nje synonom edhe per mjaltin, por, para turqishtes, ne illirishten e sterlashte qe krijoi gjuhesne boterore, rrenja ball, ishte dhe eshte
    b a l l, balli (balli i krese, balli i burrave, balli i shtepise, balli i gurit, balli i murit, balli i shkembit, balli i kombit, balli i botes antike - Ballkan!!!

kur nuk dihet emr - BALL aq i lashte si emer anatomik, gjeografik, historik, psikoogjik, sociologjik, filozofik, topografik, arkitektural...
    atehere cfare i duhet njeriut te beje ndonje koment tjeter...Ka shume shqiptare qe mendojne turqisht fjalen balkan, por te gjithe e kane gabim, sepse eshte fjale illirishte. Ballkani eshte thirre me shekuj e mijevjecare te shumte - Hilliria, gadishulli illirik, qe edhe ky emertim eshte deformuar, si ballkani ilirik (ili ili), ku vet emertimi i paraardhese te shqiptareve sot eshte i percaktuar gabimisht si deformim shkencor, ga fjala - i lire = ilir... Kur eshte fjala e gjalle - hill - ill - yll - hylli i drites - populli qe besoj ne diellin zot te tokes edhe soteasajdite e kemi diten e dielle dite feste - Festa e Diellit - dite pushimi per krejt pasardhesit illirian qe popullezuaN boten perendimore dhe mbeltuan rrenjet e shkences se sotme boterore!

i/e regjistruar Maska e harmonies
    Anėtarėsuar
    25-04-2002
    Postime
    181
    Per te pasur nje ide mbi kontributin grek ne historine
    boterore ju lutem shfletoni faqet e bashkangjitura.
    Ne vecanti shqyrtoni dy hartat dhe mundohuni te
    gjeni se ku bie Apollonia.
    Teknika e hershme corientuese-rrembyese greko-siriane po luhet sot edhe nga lojtaret sllave.

http://www.geocities.com/harmoniess/

Larguar Maska e cunimartum
    Anėtarėsuar
    07-06-2002
    Vendndodhja
    Canada
    Postime
    678
    pupupupu sa u kam lodh sa u kam lodh more po si s'keni pertuar te shkruani kaq shume me iku nata tu lexu kete

vetem se me vjen mire me disa qe jane sadopak patriot se sado moderne te kene ardhur kohet prap ne jemi SHQIPTAR
    Fen e ke krejt personale. MEMEDHEUN E KEMI TE PERBASHKET.

i/e regjistruar Maska e harmonies
    Anėtarėsuar
    25-04-2002
    Postime
    181
    Pershendetje illiriani01
    une mund t'i shikoj hartat. Ndoshta do te qe mire nese dikush nga moderatoret do t'i integronte hartat si nje pikture ne faqet e kesaj teme. Ashtu sikurse jane nuk mund te verehen me nje shikim.

Ne lidhje me temen besoj se te tere e kuptojme se
    Greqishtja eshte nje shtremberim i shqipes ashtu sikurse B mund te mendohet si shtremberim i A.

Anėtarėsuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    the black light
    Postime
    1,786
    Postuar mė parė nga Khalid
    perSHENDETje
    O Ilirian me gjeje nje "folje" te gjuhes shqipe qe ka renjen {mit}, sic ndodh ne greqisht {ģõčåõł, ģõčļėļćł}.
    Une nuk e di si nuk eshte mbyllur kjo teme akoma.falemiNDERit
    Tema i permbush te gjitha kriteret e Forumit Shqiptar, dhe per me shume ka dhene nje kontribut te madh (si teme) ne zbardhjen e disa mistereve dhe toponomise e gjuhesise se nje kombi.

Nuk shoh ndonje arsye te mbyllet tema, perderisa nuk degjeneron ne sharje e ofendime.

Me kete rast i falemnderoj anetaret qe diskutojne ne kete teme, per perkushtim dhe seriozitet maksimal.

ASD

P.S. Ilirian, personalisht flm...

Promete (i lidhur) Maska e Kryeplaku
    Anėtarėsuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    nė realitetin e hidhur
    Postime
    2,218
    perSHENDETje
    Asgjesikurdjelli, jam dhe une ndakort me ty qe kjo teme nuk ofendon asnjerin.
    Por besoje se ky forum u hap me qellim per te "zbardhur" njecik ndergjegjen e Shqiptareve kurse kjo teme (sipas mendimit tim) e "ereson" trurin e Shqiptarve, se ti sic e shef vet deri tani nuk ka dal ndonje argument qe verteton prej'ardhjen e greqishtes nga shqipja, dhe une me siper kam shkruajtur faktet qe i mbajne keto dy gjuhe larg nga njera tjetra
    per me teper shikoni: www.ethnologue.com (language family) falemiNDERit

Anėtarėsuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    the black light
    Postime
    1,786
    Khalid, une mirfilli e di se per cka u hap ky Forum dhe cfare drejtimi ka, si anetar i Bordit Drejtues te AlbaSoul.

Te kuptoj kur thua se ka fakte qe i ndajne keto dy gjuhe, por ka edhe fakte qe i bashkojne keto dy gjuhe, vecanerisht qe tregojne se njera eshte me e vjeter se tjetra.

Ne po mundohemi ta gjejme ate fakt/e.

ASD

P.S. Tema mbyllet kur une e gjykoj te nevojshme, apo kur nismetari me dergon nje mesazh me kerkese te mbylljes se saj.

Tema tė Ngjashme

1. Huazimet e gjuhėve tė huaja nga gjuha shqipe
    Nga bela70 nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 650
    Postimi i Fundit: 06-03-2024, 14:35
  2. Greqishtja E Lashte Dhe Shqipja
    Nga Seminarist nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 640
    Postimi i Fundit: 24-08-2017, 03:55
  3. Pėrgjigje: 30
    Postimi i Fundit: 07-07-2009, 15:33
  4. Fjalori latin-shqip i Frank Bardhit
    Nga King_Gentius nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 18-01-2006, 23:46
  5. Pastėrtia e Gjuhės Shqipe
    Nga AsgjėSikurDielli nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 26-03-2003, 03:41

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •