Close
Faqja 4 prej 4 FillimFillim ... 234
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 40
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Drejte e ke tine. Po ke harruar te shruash si perkethenjet ne shqip Smooth Universe (=homogjenizim i mases dhe radiacionit te materjes pavaresisht nga inflacioni) me nje shprehje te vetme.

Perkethimi im transmeton sakte reflektimin origjinal te Shapiros.

“Magnetic Fields and Radiative Shocks in Protogalaxies and the Origin of Globular Clusters” ja kam lexuar Shapiros, po qe se nuku eshte ndonje Shapiro tjeter. Po ke tjeter gje hidhe te shekojme.

Po nuke e besonj se tine postove qe te me trainosh mua ne astronomi, opo te debatosh mbi Shapiron...

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    09-02-2005
    Postime
    386
    Citim Postuar mė parė nga Styx
    Drejte e ke tine. Po ke harruar te shruash si perkethenjet ne shqip Smooth Universe (=homogjenizim i mases dhe radiacionit te materjes pavaresisht nga inflacioni) me nje shprehje te vetme.

Perkethimi im transmeton sakte reflektimin origjinal te Shapiros.

“Magnetic Fields and Radiative Shocks in Protogalaxies and the Origin of Globular Clusters” ja kam lexuar Shapiros, po qe se nuku eshte ndonje Shapiro tjeter. Po ke tjeter gje hidhe te shekojme.

Po nuke e besonj se tine postove qe te me trainosh mua ne astronomi, opo te debatosh mbi Shapiron...
    une termin shqip nuk e perktheva vete, pasi nuk jam i sigurte se si mund te quhet ne shqip. Dhe terminologjia shkencore ne cdo gjuhe vendoset dhe ka raste kur megjithese ne shqiptim eshte e njejte me nje term tjeter ne anglisht mund te kete nje kuptim tjeter.

Psh MOMENTUM ne anglisht eshte prodhimi P=M*V, IMPULSE ne anglisht eshte ndryshimi i MOMENTUM: I=delta(M*V)=F*delta(t). Kurse ne shqip MOMENT quhet delta(M*V) qe eshte qkuivalentja e IMPULS ne anglisht dhe jo e MOMENTUM.

Mos ta zgjas, ngaqe nuk e dija termin shqip, dhashe perkthimin fjale per fjale.

Dhe shkrimin nuk e solla per Shapiron por per temen dhe fjalet e tij mu duken te lidhura me temen.

Dhe kjo puna kerkimore qe ke lexuar ti, eshte e po ketij Paul R. Shapiro qe une referova. Qe rastesia ne krijimin e galaksive dhe te grumbullit te galaksive eshte mundesia me probabilitet zero, keto ekuilibre dhe keto jo-stabilitete jane prezantuar ne universin e hershem nga nje kontrollues misterioz (misterious player eshte termi qe do gjesh ne shume pune kerkimore ne lidhje me kete teme) dhe nuk ngelet me kaq. Keta kontrollues ose lojtare misterioze e kane kontrolluar universin edhe ne fazat e metejshme te ndryshimit, te evolimit te gjithesise.
    beqar

i/e larguar
    Anėtarėsuar
    30-05-2004
    Vendndodhja
    Ministria e Mbrojtjes Se Republikes Demokratike te Shqiperise
    Postime
    1,499
    Tine thua qe cdo fe ka Zotin e saj te vecante?

Na more bakudr. Sa bukur filni ju artistet more bir. Asnje llaf te s’te muarrme vesh:

“Ka eksiztuar nje force e persosur qe ka prodhuar jostabilitetin kohor, i cili me vone do krijoje konstelacione kozmike nga sfondi i lemuar kozmik.”

“Ky tip universi, sidoqofte, kerkon nje nivel te kurdisjeje te shkelqyer te kushteve fillestare, sepse kushtet fillestare jane ne kundershtim te dukshem me llogjiken praktike.”
    Po Styx secila fe ka zotin e saj te vecante. Ne fillim ishte me fise. Psh Allah ishte zot e fisit arabik Quranji etj.

"Zot" ne arabisht? إلهة
    "Allah" ne arabisht? الله

Do te thote se propabiliteti fiset kishin zotat e tyre ishte i larte, po ashtu propabiliteti se zoti nuk ekziston eshte eshte pothuajse 1.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Mund te na hedhesh ketu formulen e perllogaritjes?

i/e larguar
    Anėtarėsuar
    30-05-2004
    Vendndodhja
    Ministria e Mbrojtjes Se Republikes Demokratike te Shqiperise
    Postime
    1,499
    Mund te na hedhesh ketu formulen e perllogaritjes?
    Nqs e thua per mua une kam mendimin vetem fetaret jane akademokisht me te perparuar ne shkence.

Ata duhet te dine formulat ne menyre hyjnore prandaj nuk bene as propabilitet as stochasticitet ne shkolle. Jane te frymezuar ne menyre hyjnore, prandaj nje perqindje e madhe e tyre kane ngelur ne klase.

Fetaret te japin pergjigjen. Duhet te me falin nese po sillen si i paedukuar. Ndoshta jane me te edukuar se une dhe do pergjigjen ne menyre hyjnore. Se besoj, prej nje te share nga keta fetaret.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    15-09-2005
    Postime
    118
    O Alket! Nuk ka nevoje per sharje. Po ka nje gje ama. Ketu ka prej atyre qe besojne dhe besimi ne Zot eshte gje shume e madhe per ne. Po te kujtoj qe shume njerez e adhurojne Zotin e tyre ne menyren me te larte qe vetem Ai e meriton dhe i perkushtojne shume nga koha, familja puna etj. Diskutimi per kete teme nuk eshte si cdo teme tjeter. Ti duhet te permbahesh, nuk eshte problemi tek ne individet, qe kam mbaruar apo jo shkolle, kjo sme prish pune fare, por duhet ta kuptosh qe per dike qe beson te flasesh si ti eshte njelloj sikur ty te cenonin ne gjene me te shtrejte qe ke. Patjeter qe do merziteshe. apo jo?

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-03-2003
    Postime
    683
    Citim Postuar mė parė nga Alket123
    Nqs e thua per mua une kam mendimin vetem fetaret jane akademokisht me te perparuar ne shkence.

Ata duhet te dine formulat ne menyre hyjnore prandaj nuk bene as propabilitet as stochasticitet ne shkolle. Jane te frymezuar ne menyre hyjnore, prandaj nje perqindje e madhe e tyre kane ngelur ne klase.

Fetaret te japin pergjigjen. Duhet te me falin nese po sillen si i paedukuar. Ndoshta jane me te edukuar se une dhe do pergjigjen ne menyre hyjnore. Se besoj, prej nje te share nga keta fetaret.
    Per cfare dege ke mbaruar ti ose per cfare vazhdon ???? Pergjigju njehere kesaj dhe flasim bashke..... Ne Universitete kam pare shume muslimane qe vazhdojne per inxhinieri. Pastaj cdo gje do shkoj ne origjine. Besimtaret ( si muslimane dhe te krishtere ) e kane dominuar pothuajse te gjitha fushat e shkencave edhe kete shekull te paket nuk kane qene.

Ti alket123 per cfare dege ke mbaruar ????

Perjashtuar Maska e diikush
    Anėtarėsuar
    12-07-2003
    Vendndodhja
    konaku i ri
    Postime
    2,069
    Citim Postuar mė parė nga Rebele
    Desha te di nga besimtaret: Cili ishte qellimi i Zotit në krijimin e universit (galaktikave, yjeve, planeteve) perderisa gjallesat jane te perqendruara vetem në NJE planet? Dhe nqs kjo nuk eshte e vertete, e pranojne/afirmojne fete kryesore egzistencen e qenieve te tjera në pjese te Gjithesise perveç Tokes?
    Personalisht mendoj qe gjallesat jane te shperndara ne gjithe universin dhe jo vetem ne planetin Toke...apo akoma do besojme qe Toka eshte qendra e universit meqe jeni ne ketu, sic thoshte Nastradini qe ketu ku e lidha une gomarin eshte qendra e botes? lol

C'rendesi ka nese kete gje fete kryesore e afirmojne apo jo? Fete kryesore sot ne bote jane produkt njerezor i asaj cka sollen te derguarit e Zotit shekuj me pare, dhe gjithe kjo influence njerezore ne te patjter ka efektet e saj.

Po kur ti pyet cili ishte qellimi, kjo nenkupton patjeter qe Zoti duhet te kete patur nje qellim alla-njerezor, te ngjashem me p.sh. qellimin e njeriut per tu martuar e krijuar familje, apo per tu ngritur ne mengjes e per te vajtur ne pune. Kjo mbase nuk eshte e vertete, se Zoti si entitet i pervecem dhe i ndryshem nga njeriu mbase nuk operon me te njejtat 'qellime' sic nenkupton (assume) ti...mbase gjerat thejsht jane, ose mbase 'qellimi' per Zotin eshte ndryshe...

Tjetra - Kur ti pyet 'besimtaret', d.m.th. qe implikon qe ti nuk je besimtare; kjo ne vetvete nenkupton qe ti dhe ata keni ndryshime rrenjesore ne te operuarit e llogjikes dhe besimit, dhe per kete mbase kurre nuk do arrini ne konsensus.

Per me teper - Pse nuk pyet jo-besimtaret, aq me teper qe temen e ke hapur ne nje forum te Agnosticizmit dhe Ateizmit? Mbase mereni vesh me kollaj meqe mund te ndani mentalitete me te ngjashme midis jush sesa me besimtaret.

Se fundmi - mendoj se do ishte akoma me e drejte qe per nje pyetje qe ben te japesh versionin tend (pergjigjen tende) si mendon se eshte, dhe me pas leri dhe te tjeret te shprehin mendimin e tyre.
    Per te pyetur dhe per te kritikuar eshte kollaj, por ai qe jo vetem pyet dhe kritikon, por paralelisht jep dhe mendimin (zgjidhjen) e vet simbas mendjes se tij/saj eshte me i mirepritur dhe me pak i predispozuar te shikohet si nje person qe thjesht hedh nje gur apo nje kunje...
    Ne kete rast nese nuk beson ne egzistencen e Zotit dhe krijimin e universit nga Zoti, mund te shprehesh se si mendon qe eshte krijuar, dhe ne kete version mund te elaborosh edhe ate punen e qellimit; ti apo edhe te tjeret...

P.S. Duke pare dhe perceptuar 'vende dhe popuj' sic eshte ajo shprehja, me mahnit fakti qe njerzit dhe popujt qe jane me injorante dhe me pak te ekspozuar (ndaj ideve, teorive, dijeve, etj) jane gjithmone me arrogante dhe 'kompetente' ne ato cka shprehin, dhe njekohesisht me pak tolerante ndaj teorive alternative...kur thote ajo ne ate kengen "Isn't it ironic?"

Perjashtuar Maska e diikush
    Anėtarėsuar
    12-07-2003
    Vendndodhja
    konaku i ri
    Postime
    2,069
    Citim Postuar mė parė nga diikush
    ...P.S. Duke pare dhe perceptuar 'vende dhe popuj' sic eshte ajo shprehja, me mahnit fakti qe njerzit dhe popujt qe jane me injorante dhe me pak te ekspozuar (ndaj ideve, teorive, dijeve, etj) jane gjithmone me arrogante dhe 'kompetente' ne ato cka shprehin, dhe njekohesisht me pak tolerante ndaj teorive alternative...kur thote ajo ne ate kengen "Isn't it ironic?"
    P.sh. nuk e keni vrare mendjen ndonjehre pse shume nga shkencetaret dhe njerzit me te ditur te koherave kane qene jo vetem besimtare ne Zot dhe spirituale (jo domosdoshmerisht fetare, pasi sic thame, feja transformohet nga njerzit eventualisht dhe devijon) por kane qene te apasionuar per te kuptuar dhe zberthyer realitetin njerezor dhe shpirteror pertej asaj cka shikojne shqipsat tona (sic thoshte Ajnshtajni qe 'une dua te di se si mendon/operon Zoti...te tjerat jane detaje').

Sot pashe ca fragmente ne Nova Series (ne PBS, stacion publik amerikan) per Isak Nutonin, dhe ishin megjithmend interesante. Po ti kisha degjuar kshu gojazi mbase nuk do i kisha besuar, por PBS dhe sidomos programi Nova njihen publikisht qe jane te pa-aneshem dhe me natyre inkuizitive...

Megjithese kjo ne fakt eshte material per nje teme me vete, per me teper mund te shikoni tek http://www.pbs.org/wgbh/nova/newton/
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga diikush : 20-11-2005 mė 17:18

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Citim Postuar mė parė nga Rebele
    Desha te di nga besimtaret: Cili ishte qellimi i Zotit nė krijimin e universit (galaktikave, yjeve, planeteve) perderisa gjallesat jane te perqendruara vetem nė NJE planet? Dhe nqs kjo nuk eshte e vertete, e pranojne/afirmojne fete kryesore egzistencen e qenieve te tjera nė pjese te Gjithesise perveē Tokes?
    Nuk e perjashtojme mundesine e ekzistences se qenieve te tjera perkundrazi ne kuran thuhet "Zoti i botrave" e cila pranon ekzistencen e shume botrave.

Zoti krijoji ate qe sheh ti per te krijuar token ku ti jeton dhe qe ne ate toke te krijonte nje ekosistem ku te jetonte dhe njeriu.
    Pra per Njeriun. Njeriut ne fe i jepet nje rendesi shume e madhe madje pranohet qe njeriu eshte nje krijim i mrekullueshem.
    Dhe ne fund Zoti krijoji njeriun qe njeriu te adhuroje Zotin.
    "I krijova njerezit dhe xhindet vecse per te me adhuruar".

Faqja 4 prej 4 FillimFillim ... 234

Tema tė Ngjashme

1. Evolucioni dhe Krijimi njerzor.
    Nga _Mersin_ nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 09-06-2009, 02:31
  2. Krijimi! Sa vjet mė parė?
    Nga Elton80 nė forumin Komuniteti protestant
    Pėrgjigje: 56
    Postimi i Fundit: 24-09-2007, 11:27
  3. Krijimi i Njeriut
    Nga ardi_pr nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 28-09-2005, 11:19
  4. Kurani prin drejt rruges se shkences!
    Nga altin55 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 07-11-2004, 16:09

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •