rd
Rama kërkon tjetërsimin e pronësisë së tokës së pronarëve të ligjshëm
Këshilli Bashkiak rrëzon vendimet e Ramës
Këshilli Bashkiak i Tiranës ka rrëzuar mbrëmë, me shumicë votash, vendimet më të rëndësishme të kreut të Bashkisë, Rama, duke nxjerrë në opozitë këshilltarët e tij. Mbledhja është shoqëruar me debate të ashpra mes përfaqësuesve të pozitës dhe opozitës në këtë Këshill Bashkiak, por edhe mes përfaqësuesve të PS dhe LSI. Këshilltarët e LSI nuk kanë pranuar që të votojnë një sërë vendimesh të rëndësishme të paraqitura në këshill nga ana e Ramës.
Një nga vendimet më absurde që i është paraqitur Këshillit Bashkiak, ka qenë miratimi i një kredie që Bashkia e Tiranës synon të marrë nga Banka e Këshillit të Europës, e cila e lëvron atë përmes qeverisë shqiptare. Përmes kësaj kredie, Bashkia e Tiranës do të kishte mundësinë që të ndërtonte një sërë apartamentesh për të pastrehët. Deri këtu, si këshilltarët e djathtë, ashtu edhe ata të Ramës dhe LSI kanë qenë tërësisht dakord. Por ajo që është konsideruar si një absurditet nga këshilltarët e djathtë dhe atë të LSI, ka qenë fakti se Rama, përmes këtij vendimi, kërkonte që t'i ndërtonte këto pallate në tokën e një grupi pronarësh të ligjshëm, të njohur si të tillë edhe nga Komisioni i Kthimit dhe Kompensimit të Tokave. Sipas projektvendimit të Ramës, pronarëve u merrej toka dhe i kërkohej më pas qeverisë që të bënte kompensimin e këtyre pronarëve. Ky projekt i Ramës është kundërshtuar ashpër nga shumica e këshilltarëve, ndërsa njerëzit e Ramës e kanë parë veten në minorancë. Këshilltarët i kanë kërkuar Ramës që të heqë dorë nga mënyrat komuniste të veprimit përmes shtetëzimeve të tokës së pronarëve të ligjshëm dhe i kanë kërkuar atij që të bëjë kompensimin e tyre ose të gjejë troje të tjera, të cilat janë në pronësi të shtetit apo të Bashkisë. Pas më shumë se dy orë debatesh, ky projektvendim i Ramës u rrëzua. Mbledhja e djeshme e Këshillit Bashkiak të Tiranës ka nxjerrë edhe një herë në pah problemet mjaft të thella që ekzistojnë brenda së majtës, kur këshilltarët e LSI kanë bërë opozitarin ndaj veprimeve absurde të Ramës.
Reagimi i pronarëve
Mjaft ashpër ndaj projektit të paraqitur në Këshillin Bashkiak nga Rama kanë reaguar edhe pronarët e truallit ku synohej ndërtimi i apartamenteve nga ana e Ramës. Ata i kërkonin Këshillit Bashkiak të hidhte poshtë këtë vendim, i cili legjitimonte tjetërsimin e pasurisë së tyre.
"Po jua vëmë në dukje se Komisioni i Kthimit të Pronave Tiranë nuk është shprehur që ne kemi të drejtën e kompensimit të truallit, siç shprehet në shumë vendime që ka dhënë, por Komisioni i Kthimit të Pronave ka vendosur që ne jemi pronarë të truallit të ish-Uzinës së Traktorëve dhe në moment që privatizohen objektet e ish-Uzinës së Traktorëve Tiranë, ne kemi të drejtën e parablerjes së tyre. Uzina e Traktorëve nuk ekziston. Kjo pronë nuk përdoret më për qëllimin që është krijuar, gjithashtu nuk ekzistojnë më edhe objektet e Uzinës, trualli mbi të cilën është Uzina, është i lirë.
Sipas nenit 10 të Ligjit 9235, datë 29.07.2004, i ndryshuar me Ligjin 9388 datë 4.5.2005 dhe Ligjit 9583 datë 17.7.2006 "Për Kthimin dhe Kompensimin e Pronës", ne jemi pronarë të truallit të objektit.
Në këtë nen është e përcaktuar në mënyrë të prerë dhe të qartë se: Kur një shpronësim është bërë për një interes publik dhe në rastin tonë është (bërë shpronësimi për ndërtimin e ish-Uzinës së Traktorëve). Agjencia e Kthimit të Pronës vërteton se prona e paluajtshme nuk përdoret më për këtë qëllim, ndaj ajo i kthehet subjektit të shpronësuar. Gjithashtu, ky nen parashikon edhe rastin kur ish-pronari është shpërblyer, dhe në këtë rast pronari i kthen shtetit shpërblimin e marrë", thuhet ndër të tjera në kërkesën që pronarët e truallit pranë Uzinës së Autotraktorëve u drejtonin anëtarëve të Këshillit Bashkiak.
Krijoni Kontakt