Ne "Spekter" ishte nji shkrim per Ed Lesin dhe Miss Gentianen..
----------
Miss-i qė riskon gjithēka pėr njė bebe
Genta Ramadani, bukuroshia shkodrane qė i lidhi kėmbėt kryeredaktorit tė Kohės
Nga Enkelejda Hoxha
Sfilatat, duartrokitjet, vėshtrimet dėshėruese tė kureshtarėve, Gentiana Ramadani, Misi Albania 2000, tashmė i ka hedhur prapa krahėve. Sė shpejti, ajo do tė bėhet nėnė, pėrhirim (bekim) ky pėr ēdo grua. Tė biesh e tė ēohesh me mendimin se njė krijesė e veckėl rritet pėrbrenda teje, ngjan me njė ndiesi tė perėndishme. Tė ngjizėsh do tė thotė tė krijosh, tė mendėsh jetė, dhe nuk ka profesion ti pėrqaset, as bota e spektaklit, gazetaria ca mė pak. Prandaj, Genta ka pėlqyer tė lėrė mėnjanė pėr ca kohė tė gjitha pėrkujdesjet e tjera, pėr tiu pėrkushtuar fėmijės tėrėsisht.
Madje ėshtė gati tė sakrifikojė gjithēka pėr tė, edhe hiret qė i ka falur perėndia.
Tek flet pėr ndiestė qė pėrjeton ēdo nėnė qė sjell pėr herė tė parė nė jetė njė bebe, harron pėr njė ēast se pėrpara syve ke Miss Albanian. Mė shumė se e tillė Genta tė duket njė nėnė e lumtur qė mezi pret tė lindė fėmijėn. Megjithėse vetėm 20 vjeē, ajo thotė se ka arritur gjithēka nė jetė. Po tė kesh burrin dhe fėmijėn tėnd, tė kesh familjen tėnde, mė vonė mund tė realizosh gjithēka, ėshtė filozofia e jetės sė vajzės mė tė bukur tė vitit 2000.
Ende nuk ka nusėruar, por prej muajsh jeton me babain e fėmijės sė saj. Edi Lesi, pėrtej faqeve tė Kohės premton se do tė jetė njė baba ideal dhe njė bashkėshort i mirė pėr shkodranen e bukur.
Megjithatė, tė vėrtetat e jetės fshihen pas sė nesėrmes. Sot Genta dhe Edi janė tė dashuruar, ēduhet mė pėr tė qenė tė lumtur. Dy vjet mė parė, kur njė bukuroshe shkodrane do tė shkilte nė Tiranė, ėndėrronte kurorėn e njė misi, mė pas shpėrthimin e skėnave pėr tė arritur tek njė karierė nė gazetari. Kėto ėndėrra duket se sot kanė firuar, pėr tu rishfaqur pas do vitesh si njė kometė shpėrthyese. Kjo ishte dhe ėshtė Miss Albania 2000. Sot ka vendosur tė saktifikojė pėr tė dhėnė njė jetė. Po nesėr? Njė mama qė pas tė qarės sė njė bebi hapin do ta mbajė tek magjia e skenės
Tani qė kanė kaluar dy vjet nga dita qė u zgjodhėt Miss Albania, ēfarė bėn Genta Ramadani?
Nė jetėn time kam patur shumė momente tė bukura; si vėnia e kurorės sė Miss-it, vazhdimi i studimeve nė degėn qė unė preferoja, gazetari, pjesėmarrjen nė shumė konkurse bukurie, njohjen me Edin, qė tashmė ėshtė i fejuari im . Por momenti mė i veēantė qė nuk mund ta pėrfshi domosdo nė momentet e veēanta tė njė Miss-i, por edhe tė njė femre, ėshtė qė unė sė shpejti do tė bėhem njė mama e vogėl. Shumė shpejt do tė kem bebin tim, i cili qė tani, edhe pse nuk ka lindur akoma, mė ka ndryshuar. Ndėrsa kur tė lindė gjithēka nė jetėn time do tė marrė njė tjetėr kuptim.
Thatė qė keni ndryshuar , ēfarė ka ndodhur me ju?
E shoh veten krejtėsisht tė ndryshuar. Pėrpara se ta ndieja fėmijėn tim kam qenė shumė nervoze, njė tip mė vete, qė ndoshta nuk ėshtė gjė e mirė pėr njė vajzė. Por me ardhjen e kėtij bebi, qė me sa duket deri tani, ėshtė djalė, kam ndryshuar krejtėsisht. Jam bėrė mė e dashur, mė e qeshur, gjithēka kam filluar ta pėrjetoj si nėne. Pastaj ėshtė njė gjė e mrekullueshme qė unė po rris brenda vetes njė krijesė kaq tė vogėl qė ēdo femėr do ta dėshironte.
Sė shpejti do tė bėheni njė nėnė, por jeni Miss Albania 2000. Ndėrmjet jetės sė njė nėne dhe tė njė misi kė do tė zgjidhni?
Kėto dy jetė as nuk krahasohen. Tė them tė drejtėn, unė di se ēdo femėr nė kėtė botė ėndėrron qė njė ditė tė bėhet nėnė. Ajo qė nuk e mendon kėshtu, mendoj se gėnjen sepse ėshtė momenti mė i bukur i jetės. Sigurisht, tė rrisėsh njė fėmijė do tė thotė tė kesh plot telashe, po pikėrisht edhe ato tė kėnaqin. Mendoj se, qė tė jesh e bukur, tė kesh kurorėn e njė misi, nuk do tė thotė absolutisht asgjė pėrpara se tė kesh familjen tėnde. Po tė kesh burrin dhe fėmijėn tėnd, tė kesh familjen tėnde dhe jo tė pėrēarė, tė kesh njė familje sa mė ideale, atėherė ke arritur gjithēka nė jetė.
Kjo do tė thotė se keni vendosur ti largoheni botės sė spektakleve?
Shmangien nga bota e artit nuk ėshtė se e vendos unė. Tashmė e vendos fėmija qė do tė vijė nė jetė, do ta pėrcaktojnė rrethanat e reja dhe mė pas ofertat qė do tė mė vijnė. Nuk ėshtė se unė u bėra nėnė dhe e vendosa qė sot e tutje tė merrem vetėm me fėmijėn . Ėshtė e sigurt qė unė do tė merrem me familjen time, por, nėqoftėse unė do tė kem njė ofertė tė mirė dhe qė bashkėshortit tim do ti pėlqejė, sigurisht do ta pranoj. Kohėt e fundit kam pasur dy-tre oferta pėr tė cilat ende nuk kam dhėnė njė pėrgjigje. Gjithnjė bisedon Edi. Duke njohur njė njeri si Edin, qė deri mė tani mė ka kuptuar, nuk kam pse tė heq dorė nga gjera tė jetės sime.
Ju ende nuk jeni martuar, por keni vendosur tė sillni nė jetė njė fėmijė. Rastėsi kjo?
Nė fakt, qėkur ishim tė dashuruar mendonim se si do tė ishte bebi ynė, kishim gjetur edhe emrin. Por kurrė nuk mendonim se do ti kishim tė gjitha nė njė kohė kaq tė shkurtėr. Tė kishim dashurinė tonė shumė tė fortė, tė kishim njė shtėpi tonėn, tė kishim njė bashkėjetesė mjaft tė mirė dhe njė tė ardhme ekonomike. Pra vendosėm tė sillnim nė jetė njė bebe. Nuk e mendoj kurrė qė ardhja e njė fėmijė nė ēfarėdo momenti do tė ishte njė humbje kohe apo pengesė pėr karrierė. E kam pėrfytyruar gjithmonė si diēka shumė tė mrekullueshme. Bile, nė qoftė se do tė mė kėrkohej tė hiqja dorė nga gjithēka dhe tė rrisja fėmijėn tim, do ta bėja. Sikur edhe 100 kile tė vete nuk shqetėsohem. Sepse unė e di qė pas katėr-pese muajsh do tė sjell nė jetė njė fėmijė shumė tė bukur.
Ju jeni e bukur, kjo shkakton xhelozi tek Edi?
Taman-taman ai e ruan shumė veten, por, nė fund tė fundit, janė sytė e tė tjerėve qė edhe do tė shohin . Por qė ėshtė pak xheloz, ėshtė.
Jeni treguar ndonjėherė lozonjare me tė, duke krijuar situata xhelozie?
Jo! Nuk ka nevojė ti shtojmė kėto probleme. Tė jesh njė Miss ėshtė pak e vėshtirė, edhe pse sot nė rrugėt e Tiranės gjen femra shumė tė bukura. Por vetėm emri, ja Edi me Gentėn, bėn shumė njerėz tė kthejnė kokėn pas, kur kaloj nėpėr rrugė. Sigurisht, pėr njė mashkull kjo nuk ėshtė e lehtė, po edhe unė ndihem nė siklet.
Nė punė jeni vartėsja e burrit tuaj, pėrfitoni nga kjo?
Me mua Edi nuk bėn asnjė tolerim, aq sa shpeshherė zėnkat nisin vetėm nga kjo gjė. Nėqoftėse unė i kėrkoj tė mos shkoj ndonjė ditė nė punė, apo i kėrkoj ndonjė privilegj tjetėr, ai mė thotė do tė vish dhe pikė, je si gjithė tė tjerėt. Madje edhe pėr pagėn time nuk ka qenė vendimi i tij, sepse Edi kėrkonte qė rroga ime tė ishte mė e ulėt. E, ndėrsa nė punė Edi nuk ėshtė aspak tolerant, ėshtė krejtėsisht ndryshe jashtė kėtyre marrėdhėnieve.
Punėsimi juaj tek Koha Jonė ėshtė njė privilegj nga Edi?
Kur fillova punė tek Koha Jonė Edi ishte vetėm shefi im. E mbaj mend qė atėherė kam qenė gazetare e politikės. Tė them tė drejtėn, kam qenė gati tė lė punėn, sepse mė ka nxirė jetėn, duke mė hedhur poshtė shkrimet, duke mė uluritur nė mes tė redaksisė. Fillimisht kemi patur njė inat tė tmerrshėm pėr njėri-tjetrin, por si pėr ēudi, pas pak kohėsh, filluan tė zbuten marrėdhėniet. Mė vonė e kuptuam se kishim rėnė nė dashuri. Tani punoj sėrish aty, mbuloj faqen kulturore, sepse dua tė ndihem e impenjuar. Gjendja ime shėndetėsore nuk mė lejon tė dal nė terren pėr tė mbledhur informacione, qė ėshtė puna bazė e njė gazetari. Por shumė shpejt, kur tė ndihem pėrsėri nė formė, do ti rikthehem gazetarisė.
Ėshtė shefi juaj, burri juaj, po tjetėr ēfarė ėshtė pėr ty Edi?
(Qesh). Ēfarė ti them , e puth fort. Ndonjėherė e marr pak inat se ėshtė paksa xheloz, po unė e kuptoj. Po ėshtė vetėm njė moment. Mė pas gjithēka shkon mirė. Ne zihemi vetėm nė rastet kur ai nuk mė toleron nė punė. Ėshtė njė njeri i mrekullueshėm dhe, mbi tė gjitha, ėshtė babai i fėmijės tim. Vėrtet sot ėshtė shefi im, por nesėr nuk i dihet si vjen puna, mbase mund tė jem unė shefja e tij. Bėra shaka, pėrderisa kam vendosur qė ai tė jetė babai i fėmijės, ėshtė gjithēka pėr mua.
Edi: Lamtumirė beqari
Duket se bukuroshia shodrane ia ka lidhur kėmbėt kryeredaktorit, Edi Lesit. Pas 7 muajsh bashkėjetese ēifti i kompanisė Koha Jonė ka vendosur tė martohen nė vjeshtė. Ėshtė vetėm 25 vjeē dhe i ka thėnė lamtumirė argalisjeve tė beqarisė. Tek pret qė, pas ca muajsh, tė bėhet baba, Edi, djali serioz, por tepėr i ėmbėl nė shoqėrinė e Gėntės, katandiset nė nostalgjik kur kujton vitet e rinisė: punėn nė redaksi dhe mė pas qejfet deri nė orėt e para tė mėngjezit duke pirė me miq. Pse jo, i kanė pėlqyer edhe vėshtrimet tunduese tė njė bukurosheje dhe mė pas
Tė gjitha kėto duken si njė kohė e largėt, sė cilės Edi thotė se do ti riktheht, por sė pari duhet tė pėrmbush detyrimet familjare.
Jeni 25 vjeē dhe keni njė emėr nė gazetarinė shqiptare, keni krijuar familjen tuaj. Mendoni se keni arritur gjithė ēkėrkon njė mashkull?
Ka akoma shumė pėr tė bėrė. Momentalisht ndihem shumė i plotėsuar, megjithatė ka shumė gjėra tė tjera qė duhen realizuar. Tani, kėrkesa vjen e bėhet ēdo ditė e mė e fortė, ėshtė komoditeti ekonomik. Pėr tė jetuar nė Tiranė, sidomos pėr dy tė rinj, qė nuk kanė shumė qė janė ndarė nga familja e tyre, ėshtė shumė e vėshtrirė. Gjėja e parė qė duhet realizuar ėshtė arritja pėrfundimtare e njė gjėndjeje tė pėlqyeshme ekonomike.
Kjo ju ka shtyrė ti futeni biznezit tė flokėve?
Asnjėherė nuk e kam parė kėtė si njė objekt fitimprurės. Hapja e njė dyqani parukerie ka qenė thjesht njė nga dėshirat e shumta tė Gentės, qė unė jam munduar tė realizoj.
Ka momente kur i thua vetes se i keni lidhur kėmbėt shumė shpejt?
Tani kam autonominė qė mė duhet, se pėr pavarėsinė nuk mund tė diskutohet mė. Ndonjėherė mė shkon ndėrmend pyetja juaj. Kur vonohem nė gazetė, Genta mė kėrkon tė kthehem nė shtėpi. Pothuajse ēdo natė ėshtė ky lloj presioni. Ju e dini qė gazeta mbaron vonė, po mė pas gjithēka rregullohet.
Gazetarėve, pasi mbarojnė punė, iu pėlqen tė kthejnė nga njė gotė, ndėrsa tani Edit i kėrkohet tė kthehet nė shtėpi. Ju pėlqen jeta e njė kryefamiljari?
Me kėtė pyetje mė kujtove Edin e para tre viteve, qė nga momenti kur ka filluar punė e deri para 6 muajve. Dhe tani katandisem nė nostaligjik kur e kujtoj. Kanė qenė mbrėmje tė bukura kur rrinin deri nė orėt e para tė mėngjesit duke pirė me miqtė. Por shpresoj se do tė zgjidhet prapė kjo ēėshtje. Do tė gjejmė njė mėnyrė pėr tė shijuar prapė kėto momente, nė shoqėrinė e Gentės, kuptohet.
Pra Edi ka thėnė lamtumirė beqari?
Sigurisht qė po.
Tė qėnit baba, ju tremb?
Unė e di qė kjo do tė jetė njė detyrė shumė e vėshtirė, sepse kam parasysh mirė rolin e prindit. Jam rritur nė njė familje tradicionale, ku ka tė tjera rregulla, tė tjera sjellje. Unė kam njė model, qė ėshtė babai im, dhe nė qoftėse unė do tė arrij tė jem nė atė nivel, do mbes shumė i kėnaqur.
Po dasma?
Ėshtė thjesht ēėshtje kohe, po mendojmė pėr kėtė. Besoj se do tė jetė njė darkė model. Asgjė nuk na mungon, nusja ėshtė shumė e bukur. Por do tė ketė edhe shpenzime. Megjithatė, tė gjitha janė tė justifikueshme duke parė atė qė na pret.
Veēse jeni kryeredaktor, keni edhe pėr grua njė Miss. Cila ėshtė sfida mė e madhe ?
Tė dyja janė sfida tė mėdha, por aktualisht mė munduese mė duket sfida e drejtimit tė gazetės. Sepse tanimė jam mėsuar me tė fejuarėn time. Mė duket sikur njihemi prej shumė kohėsh, madje qė mė pėrpara se ajo tė bėhej mis. Kėto tituj nuk ndikojnė mė nė marrėdhėniet tona . Unė e njoh, jetoj me tė, jam fejuar me tė dhe harroj shpesh se ajo ėshtė mis Albania.
-----------------
Pak thashetheme..
Genta thote aty me larte se:
"Kur fillova punė tek Koha Jonė Edi ishte vetėm shefi im. E mbaj mend qė atėherė kam qenė gazetare e politikės. Tė them tė drejtėn, kam qenė gati tė lė punėn, sepse mė ka nxirė jetėn, duke mė hedhur poshtė shkrimet, duke mė uluritur nė mes tė redaksisė. Fillimisht kemi patur njė inat tė tmerrshėm pėr njėri-tjetrin, por si pėr ēudi, pas pak kohėsh, filluan tė zbuten marrėdhėniet. Mė vonė e kuptuam se kishim rėnė nė dashuri. "
Mendimi im eshte se..kur dikush te ulerin pa te pasur asgje, vetem se eshte shefi yt..do te thote se ai njeri eshte nji arrogant dhe arroganti zor se sherohet.
Pra Genta sakrikoj lirine e buzeqeshjen vajzerore per nji pic milarderi qe ka me ja nxi jeten.
Shko Genta gezoju teneqeve te mercedesit e fli e "lumtur" me kte katundar mistrec.
Krijoni Kontakt