Close
Faqja 5 prej 5 FillimFillim ... 345
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 49 prej 49
    pa he!... Maska e korēar
    Anėtarėsuar
    18-10-2002
    Vendndodhja
    NO god'S LAND
    Postime
    666
    Qe se ke pasion te vetem o autor e marr mend... Po edhe sikur ta kishe pasion te vetem sdo ishte gje e keqe kam pershtypjen!

Ke bere shume mire qe e ke hapur ne forum, dhe jo ne ndonje skyblog, temen e 50 kineasteve me te mire (megjithese per mua ka disa kineaste qe nuk figurojne ne liste). Keshtu i jep shansin atyreve qe nuk i njohin te dijne diēka me shume reth kinemase...

Dhe mire e ke kur thua qe njehere ne hene behem i gjalle... Po koha eshte e ēmuar kur perpiqesh te arrish diēka me rezultat ne kinematografi... Pastaj duhen pare kaq shume filma, duhen lexuar kaq shume libra sa qe ste ngelet me kohe fare. Por gjithashtu nga ana tjeter siē e thashe ne postin e mesiperm, sikur te merzitet nganjehere te flasesh vetem kinematografi... Ndonje projekt? Me qindra qe thua ti autor, por siē duhet te jesh ne dijeni, ne kinematografi nuk mungojne idete (flas per idete e mira), eshte puna se nuk ka mbeshtetje materiale... Nuk ka fonde! Po te kesh ti ndonje ide fondi, se nuk i dihet mbase je milioner!, e pra ne ate rast flasim prape... Ku i dihet mbase ke ndonje prirje per tu bere producent...

Po qe sqenke autor i mirefillte po me beka pershtypje, me gjithe kete kinefili qe zoteron ndonje ide tek e tuk duhet ta kesh... Nuk duhet pare larg, shiko ne jeten tende. Nejse mbase flas kot...

Sa per "Vdekjen e zotit Lazarescu", kinemateka e brukselit organizon cdo vit festivalin per dhenien e ēmimit "L'Age d'or", ne homazh per Bunuel, ku marrin pjese te gjitha veprat e para ose te dyta te kineasteve te rinj neper bote... Dhe shumica e ketyre filmave vijne nga seksioni "Un certain regard" te festivalit de Kanes, si dhe nga festivale te tjera si ai i Rotterdamit psh, nje festival tjeter ne Kanada nuk e di se cili (nuk e mbaj mend mire) etj. me nje fjale. Jane vepra te perzgjedhura sipas kritereve qe kinematekes... Pashe dhe disa filma te tjere qe ishin mjaft interesante, nder te tjera dhe nje film te nje kineasti rus qe reklamohet si besimtar i ideve te Tarkovskit... Por ne fakt ishte, sipas mendimit tim, nje homazh banal i Stalker, me disa skena, dekore e ide qe ridhnin po nga Stalker... Mu duk pak kopje/ngjitje (copier/coller) i Stalkerit (jo i gjithi por ne shume aspekte).

Voilą, voilą. Sa per "The world" te Jia Zhang Ke po pres te dale, neser faktikisht del (20/07/05), dhe do shkoj patjeter ta shikoj. Diskutojme me vone per te meqense e ke pare...
    "Oj nan moj, thenke, a ma ep thiken ta prej Ameriken?"

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611
    Citim Postuar mė parė nga korēar
    ...(megjithese per mua ka disa kineaste qe nuk figurojne ne liste).

Pastaj duhen pare kaq shume filma, duhen lexuar kaq shume libra sa qe ste ngelet me kohe fare. Por gjithashtu nga ana tjeter siē e thashe ne postin e mesiperm, sikur te merzitet nganjehere te flasesh vetem kinematografi... Ndonje projekt? Me qindra qe thua ti autor, por siē duhet te jesh ne dijeni, ne kinematografi nuk mungojne idete (flas per idete e mira), eshte puna se nuk ka mbeshtetje materiale... Nuk ka fonde! ...
    Po te pergjigjem menjehere, se rastesia e solli te jem para PC tani qe marr mesazhin tend :

Po pikerisht, ē'pret, ti e imagjinon sa kenaqesi eshte qe te me thuash kineaste te tjere qe nuk figurojne ne liste e qe mendon se ja vlen te ishin ne nje liste, gjithsesi te reduktuar (veēse 50), por e shtojme "listen" (tan po me qeshet, se mu kujtu qe ti nuk i ke me sevdą te madhe top-et dhe listat, dhe MIRE E KE (ne vlefte absolute)

Keshtu qe, ME SHUME KENAQESI, pres !

Kam hapur edhe nje teme tjeter ne kete forum, ku do doja shume te dija mendimin tend: eshte fjala per filmografine shqiptare. Mė intrigoi fakti qe "Kush e solli Doruntinen" Llazi Serbo e paskerka bere metrazh te shkurter!! E ke pare ? Une jo, se perveē faktit qe kam 12 vjet qe nuk jetoj mė ne Shqiperi, atje kthehem rrallė... dhe duhet me pas shanc derri qe te arrish te shikosh ndonje gje qe deshiron (nga kinematografia shqiptare, e kam fjalen) ne tv-te shqiptare, rastesisht.

Dje te kam kujtu se rastesia e solli (une kam TPS- satelit ne shtepi) qe te shikoj nje tjeter film te Claire Denis "J'ai pas sommeil". Pas mal... Elle filmes bien, meme trčs bien, por seē i mungon "diēka" e vogel filmave te saj per te qene plotesisht te arrirė...

A propos: me jep nje adrese e-mail (mund te ma dergosh me mesazh privat) sepse nganjehere, kur kam ndonje gjė te veēante (dhe ti je ne nje vend frankofon, pra s'kemi probleme gjuhe bashkė -- e them kete, sepse ti duhet ta kesh vene ré "luften" time per ti kthyer ne anglisht titujt e shumices se filmave, qe te jene sa me te kuptueshem per shumicen forumase), pra kur kam ndonje artikull apo gje te vecante, jua dergoj disa te njohurve kinefile; psh, po mė bie ne mend: kam nje gje te rralle qe nuk gjehet ne web: listen e palmarčs-eve te fund-vitit te "Cahiers du cinéma" qe prej ... 1981 deri ne 2004 ! Eshte interesante si liste, sepse ka tituj filmash (dhe autoresh) qe te intrigojne dhe te shtyjnė per ti parė nje dite...

Jam katerciperisht dakort me ty kur thua se "ēelesi" i kinematografise mbeten fondet. Biles per te thene nje te vertete, nuk di pse kam nje dyshim por... (hajt , po e them) qe nje dite, i famshmi art i shtate ka per te mė zhgenjyer aq shume (ne mos mė ka zhgenjyer goxha...) sa kam nje si "frike" se nje dite nuk do te mė pasionoje aq sa me pasionon... Nganjehere biles, me duket se mė se shumti me ka nxitur ideja qe nuk kemi mundur te shikojme ate kinematografi qe u ka dash me shiku (ne kohen e Dullės) sesa gjė tjeter. E them kete sepse kur konstaton se sa i qelbur eshte ky art nga xixat (paratė), eshte vertet nje "stermundim" te gjesh e shikosh vepra te reja filmike te pastra . Nje krahasim: Nuk vlen e njejta gje per literaturen, ajo mbetet shume here me e paster, edhe pse jam koshient qe kjo e fundit nuk ka te njejten menyre funksionimi, pra nuk ka nevoje per gjithe ate makine " Production , Distribution , Exploitation...". Pra si te thuash, Arti i Vertete i te Filmuarit eshte i denuar qe ne djep... Ndaj dhe gjithe e me shume kam bindjen se te rrallėt qe kane mundur ta prekin ATĖ (pra Artin) dhe nuk e kane tradhetuar, numerohen me gishtat e dores: Tarkovski ( raporti Art-diktature....), Bresson-i e ndonje tjeter, dhe nga te gjallėt ndonje Godard apo Kiarostam (te cilet ne fakt ekzistojne sepse ekziston akoma nje Marin KARMITZ i MK2...).

Shkurt, nganjehere them me vete qe mė mire te deklarohet se "ndalohet te behen filma autorėsh" dhe le te ekzistoje vetem "les films de commande", pra (po e perkthej per forumin), filmat e kompanive filmike, shkurt kinemaja pa emėr, thjesht argetuese. Ndofta ky eshte ne te vertete "fati i saj" (son destin).

bo booo, e sterrosa... (lol)
    shkurt: "i ēuditshem" ky i shtati art...

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-07-2005
    Postime
    20

-

Jetoj ne toke,jo ne planet tjeter.Te gjitha vendet per mua jane njelloj.Ato s'kane kufij prandaj nuk e di se ku ndodhem,ne ē'kontinent?...Por jo ne Shqiperi.

Filmat s'i kam pasion si ju qe mesa lexoj,e keni teper seriozisht,por here pas here te njohurit e mi me sugjerojne apo bashkohem me to per te pare ndonje.
    P.sh. dje pashe nje film te mire,te qete,por teper i ngadalshem.Kamera fikse te qorronte bebet e syrit.Ishte "LA meglio Gioventu" e Tullio Giordano.
    Tjeter s'kam pare per momentin.
    Hyra tek tema e hapur nga ty autori sepse dallova pak cilesi qe une e kam te nevojshme.
    Tema qe ti paske hapur me 50-teshen me te mire te te gjitha koherave,me dha shume informacion per filma apo regjizore qe as nuk i njihja,por fatkeqsisht ne jete s'eshte vetem uzina e filmave per te bere...duhet edhe te hash ndonje therrime buke,nese ka pak djath edhe me mire.
    urime.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611
    Citim Postuar mė parė nga amatoriale
    Ishte "LA meglio Gioventu" e Tullio Giordano.
    Tjeter s'kam pare per momentin.
    "La meglio gioventu" ! E mbaj mend mire: 6 ore film (2 pjese nga 3 ore). Por nga me te miret qe kam pare ne 2003. Me sa di, filmi fitoi dhe ēmimin e filmit me te mire ne Itali, ne 2003-shin. Film-roman: jeta e nje familjeje italiane te viteve '70 me gjithe evenimentet e saj: permbytjet ne Firenze, lufta kunder mafias siēiliane, ndeshjet e famshme te futbollit... : indimenticabile !

(titulli i filmit eshte marre ne fakt nga nje permbledhje poemash te Pier Paolo Pasolinit, ne gjuhen friuliane).

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    24-04-2002
    Postime
    395

autori

Te lexoj sa here qe shkrun,ti e di.Pastaj edhe me poste merrena vesh dhe informacionet qe ti m'dergon jane super te vlefshme.
    Ketu nuk arrij me shkru mą sepse ata qe shkrujne nuk i pershtaten shijeve te mia,perveē teje.Dikur kisha si dritare 'arti shqiptar',por aty asht kthy ne debate politike dhe ndertime kioskash,apo se kush vizaton ma mire.Pra,cilesi per mu s'ka,po per masen asht ne rregull.
    Ne 'kinematografia shqiptare' sikur mu dha nje shprese tjeter per te gjetur ndonje mundesi per te folur,por te menēurit dhe punetoret e artit nuk kane aq shume shprehje filozofike per me thane,por vetem krenari dhe moskuptim.Nejse,ishtu e mendoj une,jam gabim?Kur hyn masa shkaterrohet cilesia.Populli don televizor,gossip,pije te shtrenjta e tesha me marka te njohuna edhe pse jane prodhu ne Kine,pra s'ka kohe e tru me lexu Deleuze apo Roland Barthes,keshtu qe mjaftohem me lexu dhe me hap email-et per me marr ndonje gje tjeter nga fusha e kinemase.Dhe per mos me shqetsu te pranishmit (dhe veten teme) qe me pjesmarrjen e tyne te vyeme kam frike se mos i tremb,i them ciao-ciao FSH.

Ja kaloshi mire djem e vajza.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611
    Citim Postuar mė parė nga peoples
    Te lexoj sa here qe shkrun,ti e di.Pastaj edhe me poste merrena vesh dhe informacionet qe ti m'dergon jane super te vlefshme..
    Mon trčs cher ami,
    M'baj nji sherbim t'vogel: tek "50 kineastet", kam ngel tek numri tridhjet e nji, pra tek Pasolini. Ti e din qe un' e di qe ti e ke edhe ma per zemėr se une Pasolinin.... Pra, po sikur t'ja bajsh ti portretin? Sa per fotot e bashkangjituna, m'thuj kur e ke gadi tekstin dhe i une i postoj mandej, fill mbas tejet.

nadja e mire se mu itash po m'vjen gjumi...

E gjifa Maska e Henri
    Anėtarėsuar
    14-04-2002
    Vendndodhja
    Kanada
    Postime
    1,086
    Bobo te pickuar qe beri peoples me ate postin me lart, auuuuuuuł!
    Peoples, ma kap iēik nje liber te John Berger, "Ways of seeing" se me ka marre malli ta diskutoj me dike. Nga Deleuze fillova nje liber mbi kinematografine, s'e mbarova dot fatkeqesisht se nuk ishte i imi, megjithate aq sa lexova ma ngrohu shpirtin e qartesoi pak me teper magjine e regjizorit dhe kineastit ne realizimin e nje filmi te bukur.
    Nese nuk te nis ndonje shporte me lule sa here lexoj nje post tendin te ri, mos ma merr per keq, e bej vetem ngaqe dhe ato dy a tre lule qe i mbaj si te "denja" per t'u dhuruar, zymbylat per shembull, nuk gjenden fare ketej.

Qe ti bie shkurt pra, ti vazhdo e shkruaj, te pakten ketu tek kinematografia, pasi nuk i dihet, sikur edhe nje 1% te ndikohet e te "nderroje udhe' nga menderi i Hollywoodit, prape ia vlen. Edhe po s'u ndikuan, une te lexoj me ėndje, po keshtu edhe autori.

Tek filmat tani, "La meglio gioventu" eshte vertet nje film i mrekullueshem. Fatkeqesisht pashe vetem pjesen e pare ne 2003, ne festivalin e filmit ketu dhe me kish ngelur ne mendje pasi nuk besoja se do me binte rasti ta shikoja prape. Por javen e shkuar mesova qe paska dale ne kinema pjesa e dyte dhe kam plan ta shoh kete fundjave. Filmi mund te ishte vertete i gjate, por kur mbaroi pjesa e pare une isha gati te harxhoja edhe tre ore te tjera vetem per te pare me shume. Nje kendveshtrim shume realist mbi zhvillimin e Italise gjate atyre viteve, linja politike e nderthurur shume bukur me problemet sociale dhe pasigurine e medyshjen e rinise se asaj kohe.

Po pres me padurim te dalin filmat e Kanes ketej. Qejf o qejf
    Perėndia nuk ėshtė mace...

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611
    Citim Postuar mė parė nga Henri
    Nga Deleuze fillova nje liber mbi kinematografine, s'e mbarova dot fatkeqesisht se nuk ishte i imi, megjithate aq sa lexova ma ngrohu shpirtin e qartesoi pak me teper magjine e regjizorit dhe kineastit ne realizimin e nje filmi te bukur.
    Deleuze nė Kanadane anglofolese ?? Vertet ? bravo !

i/e regjistruar Maska e Xhuxhumaku
    Anėtarėsuar
    19-11-2003
    Vendndodhja
    sopr'un'curva
    Postime
    13,379

'Million dollar Baby" filmi mė i mirė i Eastwood

"Million dollar Baby" filmi mė i mirė i Eastwood

Nga Roger EBERT

Filmi u shfaq edhe nė kinema Millennium II nė Tiranė

Disa regjisorė humbasin fokusin ndėrsa plaken, tė tjerė e fitojnė atė duke mėsuar se si tė tregojnė njė histori qė pėrmban gjithēka qė i duhet, dhe nė mėnyrė absolute asgjė tjetėr. Filmi "Million dollar baby" ėshtė filmi i 25-tė dhe mė i miri i regjisorit Clint Eastwood. Mund tė themi se "Mystic river" ėshtė njė film madhėshtor, por "Million dollar baby" mbetet filmi qė mbart thjeshtėsinė dhe drejtimin e rrėfyesit klasik, ėshtė tipi i filmit ku gjithkush ulet qetė nė kinema dhe tėrhiqet nga jeta e njerėzve tė cilėt i do shumė. Ėshtė njė film me pamje tė errėt, shumė hije, shumė skena nate, personazhet duket sikur futen nė fatet e tyre private. Ėshtė njė film boksi, nė sensin qė ndjek karrierėn e Maggie-t dhe tė disa skenave boksi qė zhvillon ajo. Ajo fiton qė nė fillim, por ēėshtja nuk qėndron aty. "Million dollar baby" flet pėr njė grua, e vendosur qė tė bėjė diēka pėr veten e saj dhe pėr njė burrė qė nuk do tė bėjė asgjė pėr tė por qė nė fund bėn gjithēka pėr tė. Eastwood luan rolin e njė trajneri boksi, Frankie, qė drejton njė qendėr trajnimi nė Los Angeles dhe gjithashtu lexon poezi. Hillary Swank, nė rolin e Maggie-t, nga jugperėndimi i Missourit, e cila ka punuar si kamariere qė nė moshėn 13-vjeēare, shikon tek boksi njė mėnyrė pėr tė ardhmen e saj. Morgan Freeman luan rolin e Scrap-it, njė ish-boksier, qė ishte trajnuar nga Frankie pėr titull boksi. Tani ai jeton nė njė dhomė nė qendrėn e trajnimit dhe ėshtė bashkėbisedues me Frankie-n. Kur Frankie kundėrshton idenė qė tė trajnojė njė vajzė nė boks, ėshtė Scrap-i qė e bind t'i japė Maggie-t njė shans duke i thėnė: ?Ajo ėshtė rritur duke ditur vetėm diēka, qė nuk ja vlente pėr asgjė.? Kėto tre personazhe shihen me qartėsi dhe me vėrtetėsi. Eastwood, i cili nuk ka asnjė material shtesė nė filmin e tij, (madje edhe kur ėshtė nė skenat e fundit tė filmit dhe i afrohet emocioneve tė thella), nuk niset pėr ndjenjat prekėse, por i shikon nė sy kėta njerėz. Morgan Freeman ėshtė rrėfyesi. Zėri ėshtė i qetė dhe aktual, pasi asnjėherė nuk e dėgjon Scrap-in tė tėrhequr pas afeksioneve dhe pėrdredhjeve tė fjalėve. Scrap-i do tė na tregojė atė qė ndodhi. Aktorja Hilary Swank ėshtė tepėr tėrheqėse si Maggie. Ēdo fjalė ėshtė e vėrtetė. Ajo e kthen Maggie-n nė njė femėr tepėr tė ashpėr dhe me intensitet. Duke marrė parasysh skenėn kur Maggie dhe Scrap-i janė ulur nė njė lokal pėr tė ngrėnė drekė, dhe Scrap i tregon se si e kishte humbur njėrin sy, se si Frankie fajėson veten qė nuk i hodhi peshqirin, vėrejmė se kjo ėshtė njė skenė e rėndėsishme pėr Freeman, pasi Swank nė rolin e Maggie-t nuk bėn asgjė tjetėr veēse e dėgjon. Asnjė nga reagimet, asnjė lėvizje koke, asnjė lėvizje trupi, vetėm qetsėi, vėmendje e thellė dhe njė vėshtrim i pandarė.

Nė njė skenė tjetėr, duke ecur mė makinė natėn, pasi Frankie dhe Maggie kanė vizituar familjen e Maggie-t, (vizitė e cila pėr shkak tė nėnės egoiste Margo Martindale tė Maggie-t nuk shkoi mirė) Maggie shprehet: "Nuk kam asnjė tjetėr veē teje, Frankie?. Gjė sa e vėrtetė aq edhe romantike. Ajo i tregon Frankie-t njė histori pėr tė atin qė e donte shumė dhe qenin e saj tė vjetėr. Veē dialogjeve vėrejmė se si kinematografi, Tom Stern, pėrdor dritat nė kėtė skenė. Nė vend qė tė pėrdorė dritat e skenave, qė ndriēojnė nė mėnyrė misterioze radhėn e parė, shikojmė se fytyrat e tyre hyjnė e dalin nė hije, disa herė humbasin dhe vetėm i dėgjojmė. Shikojmė se si ritmi i dritave bashkohet me tonin dhe fjalėt e tyre. Dialogjet janė shumė poetike, por asnjėherė shumė trilluese. Eastwood ėshtė shumė i vėmendshėm pėr tė ndihmuar personazhet e filmit, tė cilėt e bėjnė botėn qė rrethon tė duket kaq shumė reale. Gjėja mė e papritur ėshtė njė prift katolik, tė cilin e shohim si njeri tė mirė. Frankie shkon nė kishė ēdo mėngjes dhe thotė lutjet e tij ēdo natė. Atė Horvak (aktori Brian F. O'Byrne) shikon se tė gjithė qė ndjekin lutjet gjatė kėtyre 23 viteve mbajnė me vete shumė mėkat. Frankie shkon tek ai pėr kėshilla nė njė pikė kyēe dhe prifti i jep njė pėrgjigje tė zgjuar: "Nė qoftė se bėn kėtė gjė, ti do tė jesh i humbur diku thellė dhe nuk do e gjesh mė vetveten". Dėgjojmė edhe kur Haggis vė nė gojėn e Maggie-t fjalen "e ngrirė", fjalė e cila mund tė pėrdoret nga njė vajzė e paedukuar rrugėsh, por ėshtė edhe fjala e gjetur pasi as njė mijė fjalė nuk e shprehin kėtė gjė.

Filmat janė shumė shpesh tė krijuar me efekte dhe sensacion kohėt e fundit. Ndėrsa ky film ėshtė pėr tre personazhe, se si rriten veprimet e tyre, kush janė dhe pse? Asgjė tjetėr nuk ka rėndėsi. A nuk ėshtė gjithēka kjo? Skenari ėshtė shkruar nga Paul Haggins, qė ka punuar mė sė shumti nė televizion, por me kėtė film ai nominohet pėr Oscar. Nominime tė tjera dhe ēmime pėr Oscar shkuan edhe pėr Swank, Eastwood, Freeman, filmin, pėr disa teknikė, si edhe pėr kompozimin origjinal tė Eastwood-it, i cili bėn atė qė kėrkohet dhe kurrė nuk ēorientohet.

Pėrgatiti: Fatjona Lamaj

Historia

F ilmi i Clint Eastwood-it "Million dollar baby" ėshtė njė kryevepėr, e pastėr dhe e tjeshtė, e thellė dhe e vėrtetė. Nė kėtė film jepet historia e njė trajneri tė stazhionuar boksi dhe e njė vajze kryeneēe, e cila mendon se mund tė bėhet boksiere profesioniste. Gjithė historia tregohet nga njė ish-boksier qė ėshtė miku mė i ngushtė i trajnerit. Nuk ėshtė ėshtė njė film boksi, por ėshtė njė film pėr karrierėn e njė boksierje. "Million dollar baby" ėshtė ndėr filmat mė tė mirė tė vitit.

Milosao.
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura    
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Xhuxhumaku : 31-07-2005 mė 11:15
    --- La Madre dei IMBECILI e sempre in cinta...

---voudou.. ---

Faqja 5 prej 5 FillimFillim ... 345

Tema tė Ngjashme

1. Disa tė dhėna mbi ekonominė e vėndeve ballkane
    Nga Tepelenas_nr_1 nė forumin Ekonomi & biznes
    Pėrgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 01-11-2006, 11:09
  2. "Euro" a do te kete sukses??? - Nga Enip!
    Nga Dita nė forumin Ekonomi & biznes
    Pėrgjigje: 58
    Postimi i Fundit: 21-07-2002, 09:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •