Close
Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 31
    .... ...
    Anėtarėsuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049

.........

Mbas nje sugjerimi te drejte postimet e fundit mbi kurdet u spostuan ne nje teme ne vete.Jeni te lire te shprehni mendimet tuaja.
    Diskutim te mbare-leci.

Po mire , ne 1989, nuk i helmoi Sadami Kurdet? Ai genocid u filmua vete nga qeveria Irakiane, dhe u mbajt ne arkiva si nje veper "madheshtore" qe kryen. Fatkeqesisht, qeveria amerikane ishte ne dijeni te kesaj vepre kaq mizore, dhe nuk beri asgje, perkundrazi, vazhduan t'u jepnin ndihma financiare dhe ushtarake Sadamit (administrata e Bush Sr., se kongresi votoi per rezoluta kunder ketij akti.)
    Personalisht, ne fillim isha kunder luftes ne Irak, sepse ashtu sic the ti, ka shume diktatore ne vende te tjera te botes, ku nje nderhyrje nga perendimi mund te shpetoje jeten e mijera njerezve. Me konkretisht, ne Sudan, ku jane vrare me qindra mijera keto vitet e fundit, nuk po e merr njeri mundimin. etjetjetj.
    Por, nqs nje nga konsekuencat e kesaj lufte do te jete efekti domino ne Lindjen e Mesme, nqs rezulton ne lindje sado te brishta te "orange revolutions," drejt liberalizimit social, politik, dhe ekonomik te rajonit, atehere per mua "the means justify the end."

Dhe le ta shohim pak nen prizmin e "marredhenieve nderkombetare ne kompleksitetin dhe thellesine e tyre."
    Lindja e Mesme sot, ne ate prizem mund te krahasohet me Europen "pre-Renaissance" (para rilindjes.) ku nuk kishte ndarje e fese/shtetit, dmth laicitet, ku nuk mund te flitej per te drejtat e individit, ku nje pjese e madhe e popullesise vuante nga anafalbetizmi, ku ashtu si sot ne Lindjen e Mesme, femra trajtohej si prone, qe nuk kishte as te drejten e pronesise (dhe te trashegimit) etj.
    Evolucioni i Europes ne ate qe eshte sot, nuk ishte pa dhimbje, pa lufte, pa viktima. Ku evolucion pati aspekte kulturore dhe sociale (Rilindja, Iluminizmi) por edhe konflikte/lufte civile e revolucione, (lufta 30-vjecare, revolucioni francez, revolucioni i 1848, dy luftra boterore etj.) Per te arritur aty ku jemi sot, per te arritur ne kompleksitetin e marredhenieve nderkombetare qe quhet "Democracies do not make War on one another," and within."
    Kuptohet, termi demokraci eshte relativ per shume, megjithate, sic jam shprehur diku tjeter, ne kete forum, personalisht, preferoj perendimin, edhe pse ndoshta sistemet e tij mund te mos jene te perkryera. Ne Lindje e Mesme, eshte veshtire te flasesh per nje evolucion te tille (me gjithe dhimbjet, vuajtjet por dhe fitoret humane).... diku duhen hedhur themelet.

Sa per Turqine, pa u futur ne historine e PKK, apo te te "drejtave" te minoriteteve ne Turqi, thjesht po sjell nje krahasim te vogel. 20 e ca milione Kurde (shumica e tyre ne Turqi) nuk e kane te drejten e vendvendosjes, por 2 milione e ca shqiptare e kane? PKK eshte organizate terroriste, po UCK? (Kuptohet, kjo pyetje eshte personalist retorike.) Sic te thashe me siper, mos lexo forumin, po hidh nje sy arkivave te shtypit te 94-95, para se t'u qash hallin "bijve te Turqise." Deri dje, minoriteti Kurd, (me 70% papunesi, me mijera te shperngulur, e fshatra te djegur,) nuk kishte as te drejten e arsimit ne gjuhen e tyre. Por duhet theksuar se fale presionit te bere nga BE, Turqia po merr hapa pozitive, edhe pse te vogla, ne kete drejtim.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga leci : 30-03-2005 mė 07:32

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Pikesepari dua te them se pajtohem me ty forum126 dhe te pergezoj per analizen qe i ke bere disa pej problemeve qe diskutohen ketu.

Nese Lioness me lejon dhe me premton qe nuk do m'i fshije postet do e replikoj per aq sa ka shkruar ketu.

Po mire o djale i mbare, ne 1989, nuk i helmoi Sadami Kurdet? Ai genocid u filmua vete nga qeveria Irakiane, dhe u mbajt ne arkiva si nje veper "madheshtore" qe kryen. Fatkeqesisht, qeveria amerikane ishte ne dijeni te kesaj vepre kaq mizore, dhe nuk beri asgje, perkundrazi, vazhduan t'u jepnin ndihma financiare dhe ushtarake Sadamit (administrata e Bush Sr., se kongresi votoi per rezoluta kunder ketij akti.)
    Personalisht, ne fillim isha kunder luftes ne Irak, sepse ashtu sic the ti, ka shume diktatore ne vende te tjera te botes, ku nje nderhyrje nga perendimi mund te shpetoje jeten e mijera njerezve. Me konkretisht, ne Sudan, ku jane vrare me qindra mijera keto vitet e fundit, nuk po e merr njeri mundimin. etjetjetj.
    Por, nqs nje nga konsekuencat e kesaj lufte do te jete efekti domino ne Lindjen e Mesme, nqs rezulton ne lindje sado te brishta te "orange revolutions," drejt liberalizimit social, politik, dhe ekonomik te rajonit, atehere per mua "the means justify the end."
    The means justify the end? (me duket se doje te thoje: "the end justifies the means...") Eshte e lehte ta thuash kete kur je perballe nje kompjuteri, prane ke nje kafe, ke vene ne sfond nje kenge nga ato qe te sjellin ne qejf, por a e thote kete nje femije Iraken qe mund ta kete humbur babain ne kete lufte te pahijshme dhe te padrejte? A e thote kete nje nene qe e ka humbur femijen? A e thote kete dikush qe ka ngele sakat nga kjo lufte? Jane vrare me teper se 100 000 njerez ne kete lufte e dashur Lioness. Per ty e per mua qe jemi larg dhe nuk e ndjejme luften, kjo shifer eshte thjesht nje statistike, por per ata qe jetojne ne Irak eshte shume e dhimbshme. Per me teper qe realiteti nuk eshte plotesisht ai qe ne shohim neper TV dhe lexojme neper gazeta. Pushtuesit e Irakut nuk kane dashur asnjehere qe te dihet se ē'ndodh ne Irak. Po deshe te sjell aritkuj nga gazeta angleze, ku gazetaret te cilet kane pasur mundesine te gjenden ne Irak tregojne se ne te vertete lufta e zhvilluar ka edhe nje fytyre qe s'tregohet... nejse keto jane rgumente qe dihen... Vete tentatviva per atentat ndaj gazetares italiane tregon shume...!

Dhe le ta shohim pak nen prizmin e "marredhenieve nderkombetare ne kompleksitetin dhe thellesine e tyre."
    Lindja e Mesme sot, ne ate prizem mund te krahasohet me Europen "pre-Renaissance" (para rilindjes.) ku nuk kishte ndarje e fese/shtetit, dmth laicitet, ku nuk mund te flitej per te drejtat e individit, ku nje pjese e madhe e popullesise vuante nga anafalbetizmi, ku ashtu si sot ne Lindjen e Mesme, femra trajtohej si prone, qe nuk kishte as te drejten e pronesise (dhe te trashegimit) etj.
    Evolucioni i Europes ne ate qe eshte sot, nuk ishte pa dhimbje, pa lufte, pa viktima. Ku evolucion pati aspekte kulturore dhe sociale (Rilindja, Iluminizmi) por edhe konflikte/lufte civile e revolucione, (lufta 30-vjecare, revolucioni francez, revolucioni i 1848, dy luftra boterore etj.) Per te arritur aty ku jemi sot, per te arritur ne kompleksitetin e marredhenieve nderkombetare qe quhet "Democracies do not make War on one another," and within."
    Analogjia qe ben deri diku qendron. Lindja e Mesme eshte ne nje krize, te cilen duhet ta zgjidhe patjeter. Vetem se midis situtave qe ti krahson ka nje ndryshim shume te rendesishem. Ne njerin rast ke nje Revolucion qe burimin e ka ne vendin ku ndodh, ndersa tek tjetri ke nje Revolucion te dhunshem nga jashte. Gjithashtu i rendesishem eshte edhe fakti se shume rregjime diktatoriale (edhe joislame) ne intervale te ndryshme jane mbeshtetur nga te ashtuquajturit eksportues te demokracise. Ai Sadami, ai diktatori i tmerrshem, ka qene mik dikur me ata qe e rrezun me pas. Pra, e dashur Lioness, nuk ka pasur, nuk ka dhe nuk do kete nje politike te ndershme nga ana e Perendimit qe te synoje mireqenien e Lindjes se Mesme, por nje mbeshtetje te nje ose disa vendeve sipas interesave te "Fuqive te Medha". USA i ka bere veto me shume se 30 rezolutave te Kombeve te Bashkuara, te cilat binin ne kundershtim me interesat e Izrelit... etj. etj.
    (nje diēka shtese ne lidhje me ato qe thua: Mos i fut ne nje kategori rev. e 1848-es dhe luftrat boterore...)

Sa per Turqine, .... po mire, mo Forumi126, pa u futur ne historine e PKK, apo te te "drejtave" te minoriteteve ne Turqi, thjesht po sjell nje krahasim te vogel. 20 e ca milione Kurde (shumica e tyre ne Turqi) nuk e kane te drejten e vendvendosjes, por 2 milione e ca shqiptare e kane? PKK eshte organizate terroriste, po UCK? (Kuptohet, kjo pyetje eshte personalist retorike.) Sic te thashe me siper, mos lexo forumin, po hidh nje sy arkivave te shtypit te 94-95, para se t'u qash hallin "bijve te Turqise." Deri dje, minoriteti Kurd, (me 70% papunesi, me mijera te shperngulur, e fshatra te djegur,) nuk kishte as te drejten e arsimit ne gjuhen e tyre. Por duhet theksuar se fale presionit te bere nga BE, Turqia po merr hapa pozitive, edhe pse te vogla, ne kete drejtim.
    Perseri nje paralelizem i gabuar. Nuk i di mire ca gjera, Lioness. Popullsia kurde, pavaresisht se ne pergjithesi jeton ne zona te varfra, nuk kerkon te ndahet nga Turqia. U habite? Mos u habit...! Ky eshte realiteti. ( Fale meje e mesove edhe nje gje te re. ) Nuk e di se si e krahason PKK-ne me UĒK-ne?... E din ti Lioness se nga financohet PKK dhe nga kush mbeshtet? E di si i rekruton PKK-ja ushtaret qe ka? E di se si i mban PKK ushtaret qe duan te largohen?... nuk i di jo, se po t'i dije, nuk krahsoje PKK-ne me UĒK-ne...

Po shoh se shume po shqetesohesh per minoritetin kurd dhe arsimimin e tyre ne gjuhen amtare... Ēfare di ti per gjuhen kurde? Fale presionit te bere nga BE-ja... kjo eshte shume komike. Duhet te lexosh diēka ne lidhje me perberjen demografike te Turqise dhe pastaj te vish e te flasesh... Kurdeve nuk u duhet arsmimi ne gjuhen amtare dhe Turqi s'ma do mendj se do lejoje ndonjehere nje gje te tille. Ajo qe duan kurdet eshte qe shteti te beje investime ne zonat ku jetojne qe te kene nje jete me te rehatshme...

Edhe une ne fillim kam diskutuar me ore te tera me turqit ne lidhje me ēeshtjen e kurdeve dhe gjuhes se tyre, por keto jane vetem ne teori, e dshur Lioness. Kur zbret ne relitet dhe sheh se ēfare fshihet ne te vertete pas disa gjerave ne dukje krejt te drejta e kupton se e ke gabim... une s'pres qe te ndryshoh mendje vetem te siguroj se koha do i vertetoje keto qe te them...

me te mira...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga [xeni] : 28-03-2005 mė 11:17

i/e regjistruar Maska e D&G Feminine
    Anėtarėsuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    Citim Postuar mė parė nga [xeni]
    .

.. Kurdeve nuk u duhet arsmimi ne gjuhen amtare dhe Turqi s'ma do mendj se do lejoje ndonjehere nje gje te tille.

me te mira...

Pse nuk iu dashka kurdeve arsimimi ne gjuhen amtare?? Apo ashtu si nuk iu desh shqiptareve sa kohe qene nen pushtimin otoman?

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Citim Postuar mė parė nga D&G Feminine
    Pse nuk iu dashka kurdeve arsimimi ne gjuhen amtare?? Apo ashtu si nuk iu desh shqiptareve sa kohe qene nen pushtimin otoman?
    S'dua ta zgjas shume kete muhabet s'e dalim jashte teme dhe pastaj merziten keta te parise, por meqe me ben nje pyetje te tille po te pergjigjem...

E pare e punes, duhet te dish nje gje: Une s'jam kundra te drejtave te kurdeve dhe per kete poull kam shume rrespekt.

Ti me ke citu vetem njeren fjali dhe pjesen tjeter e ke lene. Ajo qe dua te them eshte se prioriteti i kerkesave qe bejne masat kurde nuk eshte gjuha por investimet ne zonat ku jetojne. Gjuha, me teper se nje nevoje, eshte kthyer ne nje mjet me te cilin grupe te caktuara mundohen te ngrejne kurdet karshi shtetit.
    Krahasimi qe ben midis kurdeve dhe shqiptareve nen perandorine osmane eshte shume i gabuar. Gjuhen kurde s'mund ta krahasosh asnjehere me gjuhen shqipe. ku shqipja e ku gjuha e kurdeve...
    Pastaj ēa do fitojne kurdet ng arsimimi ne gjuhen kurde? Ku do i gjejne kurdet mesuesit? Ēfare tekstesh do perdorin?

Ēfare di ti per gjuhen kurde dgfeminine? Ēfre di ti per letersine kurde?

nejse nejse... une s'shkruj me ne kete teme se me duket se gjert ju i shihni teoriksht dhe s'dini sjge se ē'behet ne te vertete...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga [xeni] : 28-03-2005 mė 12:39

i/e regjistruar Maska e leci
    Anėtarėsuar
    14-01-2003
    Vendndodhja
    Goetheanum,Italy
    Postime
    1,742
    Citim Postuar mė parė nga [xeni]
    S'dua ta zgjas shume kete muhabet s'e dalim jashte teme dhe pastaj merziten keta te prise, por meqe me ben nje pyetje te tille po te pergjigjem...

E pare e punes, duhet te dish nje gje: Une s'jam kundra te drejtave te kurdeve dhe per kete poull kam shume rrespekt.

Ti me ke citu vetem njeren fjali dhe pjesen tjeter e ke lene. Ajo qe dua te them eshte se prioriteti i kerkesave qe kerkojne masat kurde nuk eshte gjuha por investimet ne zonat ku jetojne. Gjuha, me teper se nje nevoje, eshte kthyer ne nje mjet me te cilin grupe te caktuara mundohen te ngrejne kurdet karshi shtetit.
    Krahasimi qe ben midis kurdeve dhe shqiptareve nen perandorine osmane eshte shume i gabuar. Gjuhen kurde s'mund ta krahasosh asnjehere me gjuhen shqipe. ku shqipja e ku gjuha e kurdeve...
    Pastaj ēa do fitojne kurdet ng arsimimi ne gjuhen kurde? Ku do i gjejne kurdet mesuesit? Ēfare tekstesh do perdorin?

Ēfare di ti per gjuhen kurde dgfeminine? Ēfre di ti per letersine kurde?

nejse nejse... une s'shkruj me ne kete teme se me duket se gjert ju i shihni teoriksht dhe s'dini sjge se ē'behet ne te vertete...

Ne Itali ka shume kurd qe kerkojne te largohen drejt Gjermanise.
    Nga fjalet e tua nuk del asnje e vertet.Kurdet duan te ken nje shtetin e tyre,ku te shkruhet dhe te mesohet gjuha e tyre.Kush je ti qe don te klasifikosh rendesine e nje gjuhe per popullin?
    Shko thuaji nje kurdi se shqipja eshte me e rendesishme se gjuha kurde.
    Une kam folur me kurd kurse ti paske folur me turqit per problemet kurde.Ndoshta nje kurd do te tregonte me mire per femijet qe digjeshin te gjalle nga ushtria turke ne fshatrat pa emer e qe ne europianet mohojme edhe ekzistencen.
    Lexohet sa respekt qe ke per kurdet kur thua qe ēfare do fitojne kurdet nga arsimi ne gjuhen e tyre.
    Po sikur te thone ty ēfare e don ti gjuhen shqipe mer..ndoshta nuk do te vinte aq mire.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga leci : 29-03-2005 mė 10:38
    Quod timor cladis.
    Sed intuitum amet elit vitae est

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Per sa i perket gjuhes Kurde, shkollat jane hapur por nuk frekuentohen. Kurdet duhet te kene te drejten e shkollimit ne gjuhen amtare. Dhuna dhe presioni i shtetit Turk vetem i keqeson punet. Por duhet te dime se Kurdet gjithashtu perdoren nga Rusia, SHBA apo dhe fqinjet e Turqise si nje arme e fuqishme kundra saj.
    Lioness jam shume dakort qe gjendja ne Lindjen e Mesme eshte e mjeruar. Europa e gjeti zgjidhjen ne braktisjen e Kishes. Feja kristiane (si praktike) binte ndesh me zbulimet shkencore dhe digjte shkencetaret, keshtu qe populli u mundua ta shmange ate, formoi nje realitet re ri, i zhgenjyer nga feja (ose me mire te themi nga Prifterinjte, per te mos akuzuar fene direkt) ndertoi nje bote te re, te bazuar ne shkence e filozofi (ate te antikitetit ne pergjithesi, dime qe u be mode te mesohej greqisht ne perandorine Romake). Kjo mund te ndodhte deri diku ne Lindjen e Memse. Njerezit mbase nuk do distancoheshin nga feja, por nga komentimet e ndryshem te Islamit nga elita, per te konsoliduar pushtetin e tyre. Por tashme qe u be nje nderhyrje nga jashte kjo eshte dhe me e veshtire. Populli nuk eshte i kenaqur me Diktatoret qe e shfrytezojne fene per interesat e tyre, por si mund te jete i kenaqur me pushtuesit?
    Si e ka thene dhe Xeni ndryshimet duhet te behen nga poshte larte dhe nga vete populli dhe jo me dhune nga jashte, ndryshe nuk funksionon. Ashtu si nuk po funkisonojne shume shtete ne Azi e Afrike, sepse mungojne forcat shoqerore, gruper shoqerore per te mbeshtetur shtetin, sepse projekti i "nation-state" qe pati aq sukses ne Perendim u eksportua ose u importua (nga "intelektualet") ne vendet e tjera pa u formuar bazat e nevojshme per te.

Ka njerez qe besojne ende se Amerika u fut ne Irak per ideale demokratike?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Hyllien : 28-03-2005 mė 16:39
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Citim Postuar mė parė nga leci
    Ne Itali ka shume kurd qe kerkojne te largohen drejt Gjermanise.
    Nga fjalet e tua nuk del asnje e vertet.Kurdet duan te ken nje shtetin e tyre,ku te shkruhet dhe te mesohet gjuha e tyre.Kush je ti qe don te klasifikosh rendesine e nje gjuhe per popullin?
    mbaje veten...! mos merr flake...!
    E pare e punes, se kush jam une ta kam thene njehere ne MP dhe keto muhabete jane sqaru njehere; nuk ka nevoje me besoj...

Tashi vime tek puna e kurdeve dhe gjuhes kurde. Per ēdo popull gjuha dhe te jetuarit ne njeshtet ku te kene mundesi te vetevendosin ka rendesi por realiteti eshte i tille qe kurdet, per arsye te cilat po te kishe pak njohuri nga historia do i dije, asnjehere nuk kane qene ne gjendje qe te mblidhen dhe te jetojne sebashku ne nje territor te caktuar, nen drejtimin e nje shteti kurd ku gjuha zyrtare te jete gjuha kurde. Rrjedhimisht, kjo gjuhe nuk eshte kultivuar, nuk eshte zhvilluar dhe nuk ka potencialin e duhur.
    A del ndonje e vertete nga fjalet e mija apo jo nuk percaktohet nga ti ose ndonje tjeter qe ka taku dy-tre emigrante kurd. E verteta e ēeshtjes kurde nuk eshte aspak ashtu siē e shihni ju me idealizmat qorre dhe humanizmin abstarkt por diēka shume e komplikuar. Nese nuk do ish aq e komplikuar besoj se ēdo gje do ish ndryshe dhe levizjet per shkeputje nga Turqia nuk do kufizoheshin me ēeta te financuara nga shtete te huaja me ane te partive te majta ekstremiste (komuniste etj.) por do shtriheshin ne te gjithe popullsine kurde. Vete krahasimi qe behet ne kete teme eshte shume komik. Krahasohen Kosovaret me Kurdet. Kjo nuk mund te jete gje tjeter vetem se diteshkurtesi nga nje person qe nuk eshte aspak ne brendesi te ēeshtjes. Presidenti Turgut Özal p.sh. ka qene kurd. E dije ti leci kete? Te filloj e ti rreshtoj une ketu te gjithe presidentet e njerezit e medhenj kurde te cilet kane qene pjese e shtetit turk mbetesh me goje hape. Turqit dhe kurdet nuk jane popuj armiq dhe fare mire mund te jetojne ne nje shtet. Kete e dijne edhe kurdet qe kane dy mend ne koke, e dine edhe turqit. Pastaj, kurdet nuk jane te kufizum ne nje vend ashtu siē e mendon ti. Kurde ka kudo, kurdet jetojne ne ēdo vend te Turqise, pavaresisht se pjesa me e madhe jeton ne JUGLINDJE... Kurdi eshte i barabarte me turkun plako, eshte barabarte me shqiptarin e ēerkezin, me llazin e ermenasin, me grekun e bullgarin. Kurdi behet edhe president, behet edhe kryeminister, behet doktorr edhe inxhinier.
    A jane ne pergjithesi kurdet me te varfer se turqit?
    Zonat e Lindjes, ku ata jetojne, jane me te varfra dhe jo vetem ato qytete te Lindjes ku ka kurde por edhe aty ku populsia dominohet nga Turqit ka varferi...

Po prape aty rri ti, ke e jotja, ti ke taku dy-tre emigrante intelektual qe kane ardhe me gomone dhe je ndriēu ne lidhje me ēeshtjen kurde; je ne rregull ti plako...

Klasifikimi i rendesise se gjuheve
    Une s'kam bere ndonje klasifikim te tille, boso, mos ja fut kot...! Une kam thene qe krahasimi i bere nga zonjusha (a zonja) ishte i gabum... ketu s'pretendoj qe te me kuptosh se e di qe s'ia ke haberin as turqishtes as gjuhes kurde...

Shko thuaji nje kurdi se shqipja eshte me e rendesishme se gjuha kurde.
    siurdheron... ja prit se po shkoj...

Une kam folur me kurd kurse ti paske folur me turqit per problemet kurde.
    HOu? Ne ıtali paska kurde me shume se ne Turqi... Ti S'kupton apo ben sikur nuk kupton. Une thashe qe kam diskutu me turqit dhe e verteta eshte se kam diskutu dhe kam mbrojte qorrazi ato idete qe bredhin neper mendjet e ndrituara qe jane ndriēuar nga bisedat me dy-tre emigrante por me vone e kam kuptuar se jo ēdo gje eshte aq e thjeshte...

Ndoshta nje kurd do te tregonte me mire per femijet qe digjeshin te gjalle nga ushtria turke ne fshatrat pa emer e qe ne europianet mohojme edhe ekzistencen.
    Masakrat e ushtrise turke s'i mohon njeri. Por keto nuk kane pase synim shfarosjen e popullsise kurde por te atyre qe dalin kunder shtetit. A eshte e pranueshme qe jane vrare njerez te pafajshem? Jo. Sigurisht qe jo. As une nuk i aprovoj masakrat.

Lexohet sa respekt qe ke per kurdet kur thua qe ēfare do fitojne kurdet nga arsimi ne gjuhen e tyre.
    Se sa rrespekt kam une per kurdet ty s'te duhet gje. Dhe mos u bej avokati i kurdeve se nuk eshte nevoja. Por, sa per dijeni, te them se kam shoke, komshinj dhe nejrez te njojtur kurde, njerez flori dhe kurdet ne pergjithesi me pelqejne se jane njerez me karakter. OK? (kshu qe mos u fryj si humanist i madh, dhe mos na u mburr se ke taku dy-tre kurde)

Po sikur te thone ty ēfare e don ti gjuhen shqipe mer..ndoshta nuk do te vinte aq mire.
    Mu s'me thote kush ashtu mer...

kshu kshu... po ju le te qete leci me kompani te kenaqeni me humanizmin tuaj qe s'njeh kufij... qe kapercen edhe kufijte e te folurit per ato qe din...

diskutime te mbara...!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga [xeni] : 28-03-2005 mė 16:47

Anėtarėsuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    Xeni, ky ton diskutimi njehere le shume per te deshiruar sepse eshte sikur po zihesh me kalamajte e lagjes duke u kapur pas fjaleve e duke thene "ja prit se po shkoj". Argumenti me i forte qe nxjerr ti eshte qe kurdet kane te drejte te zgjidhen etj etj. Per nje popull qe e sheh veten si nje komb tjeter ndaj shtetit ne te cilin ben pjese, ekziston e drejta e vetevendosjes. Paralelizmi me shqiptaret e Kosoves (edhe pse nuk e kisha bere une) nuk eshte fare i pavend, biles une do te shtoja edhe cecenet ne kete grup. Meqe jeton atje dhe thua qe ke informacione te tjera per pamundesine e krijimit te shtetit kurd, do beje mire te paraqisje keto argumenta.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Xeni, ky ton diskutimi njehere le shume per te deshiruar sepse eshte sikur po zihesh me kalamajte e lagjes duke u kapur pas fjaleve e duke thene "ja prit se po shkoj". Argumenti me i forte qe nxjerr ti eshte qe kurdet kane te drejte te zgjidhen etj etj. Per nje popull qe e sheh veten si nje komb tjeter ndaj shtetit ne te cilin ben pjese, ekziston e drejta e vetevendosjes. Paralelizmi me shqiptaret e Kosoves (edhe pse nuk e kisha bere une) nuk eshte fare i pavend, biles une do te shtoja edhe cecenet ne kete grup. Meqe jeton atje dhe thua qe ke informacione te tjera per pamundesine e krijimit te shtetit kurd, do beje mire te paraqisje keto argumenta.
    Po te lexosh me vemendje menyren se si une kam replikuar ne fillim ndaj Lioness dhe ndaj teje e kupton qe s'kam qejf qe te flas si kalama. Por leci preferon qe te flase me nje gjuhe me te ashper qe mua s'me pelqen. Ai preferon te jete me i drejtperdrejte dhe te diskutoje me tone personale.

Pralelizmi me shqiptaret e Kosoves dhe ēeshtjen e tyre eshte krejt i pavend. Sa per njohuri te them se para ca kohesh (vitesh) gazeta "Turkish Daily News" pat bere nje krahasim te tille dhe disa studente te Un. ku studjoj e kundershtuan duke i shkrojtur leter asaj gazete. Dhe kjo u botua. Pse u botua nuk do te thote se eshte nje argument per ate qe them une por dua te them se kur ben paralelizma duhet t'i njohesh mire te dyja situatat qe krahason. Ata studentet sigurisht qe e dinin mire kete dhe kjo eshte krejt normale. Po kaq normale eshte qe edhe ju te mos e dini... Nejse, une s'ju paragjykoj qe s'e dini dhe nuk marr persiper t'i mbush mendjen njeriu...

P.S. nese ke diēka qe nuk te pelqen ne repliken qe te kam bere athere thuaje; te tjerat leri menjane, te lutem...!

Mirembetshi.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga [xeni] : 28-03-2005 mė 17:17

Anėtarėsuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    . Meqe jeton atje dhe thua qe ke informacione te tjera per pamundesine e krijimit te shtetit kurd, do beje mire te paraqisje keto argumenta.
    Akoma nuk je pergjigjur!

Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Misioni Amerikan Nė Shqipėri (1946)
    Nga DriniM nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 30-07-2010, 21:39
  2. Dosja antishqiptare e Greqisė, 1912-2007
    Nga BARAT nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 645
    Postimi i Fundit: 15-10-2007, 19:27
  3. Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 17-05-2006, 13:04
  4. Pse ka dėshtuar prokuroria nė cėshtjen e Shkallnuerit
    Nga Kosovari_78_Ca nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 16-01-2005, 16:46

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •