PRISHTINË (KosovaLive) -
Kryetari i Kosovës, Ibrahim Rugova, propozoi të premten Bajram Kosumin, për kryeministër të ri të vendit.
Kosumi vjen nga radhët e Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, ku është nënkryetar.
Propozimi i Bajram Kosumit për kryeministër të ri të vendit, së pari është përmendur nga ish-kryeministri Ramush Haradinaj, një ditë para se ai të shkonte në Tribunalin e Hagës për tu përballur me akuzat që kanë të bëjnë me veprimtarinë e tij gjatë kohës së luftës në Kosovë.
Sipas Kornizës Kushtetuese, kryetari i Kosovës, i propozon kuvendit kandidatin për kryeministër. Më pas kryeministri duhet t’i para qesë kuvendit listën e ministrave, të cilët gjithashtu duhet të marrin më tepër se gjysmën e votave të deputetëve në Kuvend.
Biografia e Bajram Kosumit
Bajram Kosumi u lind më 20 mars 1960, në fshatin Tugjec të komunës së Dardanës (ish-Kamenica). Ka kryer Fakultetin Filologjik, dega e Letërsisë dhe Gjuhës Shqipe në Universitetin e Prishtinës. Është magjistër i Shkencave të Filologjisë.
Në vitin 1981 është burgosur dhe dënuar me 15 vjet burgim për organizimin e demonstratave të pranverës së vitit 1981.
Pas lirimit nga burgu ka punuar si gazetar në javoren “Zëri i Rinisë” dhe është angazhuar në Partinë Parlamentare të Kosovës. Në zgjedhjet parlamentare të vitit 1992 ka fituar mandatin e deputetit nga zona e Kamenicës (tash Dardanë). Në vitin 1994 është zgjedhur kryetar i Partisë Parlamentare të Kosovës, funksion të cilin e ka ushtruar me një ndërprerje gjatë viteve 1997-98, deri në vitin 2002, kur PPK është shkrirë në Aleancën për Ardhmërinë e Kosovës.
Prej vitit 1994 deri në vitin 1996 si dhe prej vitit 2000-2002, ka qenë kryetar i Partisë Parlamentare të Kosovës. Ka marrë pjesë në delegacionin e Kosovës në Rambuje. Ka qenë ministër i Informimit në Qeverinë e Përkohshme të Kosovës. Në Legjislaturën e Parë ka ushtruar detyrën e anëtarit të kryesisë së Kuvendit të Kosovës. Është nënkryetar i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës.
Merret me letërsi dhe publicistikë. Ka botuar këto libra: “Libri i lirisë” (poezi, bashkautor, 1991); Koncept për subpolitikën”, (publicistikë, Prishtinë, 1995); “Fjalor i barbarëve” (poezi, Prishtinë 2000); “Koncept për mendimin e ri politik”, (publicistikë, 2001); “Letra nga burgu – libri i censuruar” (bashkautor, 2004); “Lirika e Fishtës” (studim, Tiranë, 2004). Është i martuar dhe baba i katër fëmijëve.
Krijoni Kontakt